Ting jeg lagt merke til i Berlin

– Se deg alltid godt om før du skal krysse veien.
I Berlin må du passe deg for syklister og biler. Aldri ta sjansen å gå over når det er rødt lys eller når det ikke er fotgjengerfelt. Man legger ikke særlig godt merke til fotgjengerfeltet da det er markert med liten høyde betongstolper, men veien er stiplet. Når man først begynner å gå, så kommer man seg ikke helt over på den andre siden fordi det er ment at man må stoppe midt på. Dårlig tid? Er du rask nok, løper du fort over slik at du slipper å vente 5 minutter ekstra på grønt lys. Grønt lys fotgjengerfelt – bilene kjører fortsatt, men de stopper kun når folk skal over. 

– Høye sirenevarsler. 
Vær forberedt på å høre ambulanser, brannbiler og politibiler hyle. Når som helst kan de utløse sirener. Man hører de ganske ofte også. Da vi var i Berlin 1. august, fikk vi oss en skikkelig høylytt overraskelse etter at de utløste sirenen ved siden av oss. Vi ble helt stive av skrekk.

– Trafikk. 
Det er altfor mye trafikk i Berlin og da snakker jeg om i byen. Biler, buss, trikk og tog. Det hjelper ikke å feste blikket ned på mobilen når du går. Plutselig kan du møte på hindringer som stopper deg.

– Busser.
Bussene i Berlin er gule og kjempelange. Noen har til og med to etasjer som for eksempel brukes til city tour. Det går veldig mange busser i timen fordi det bor veldig mange folk i Berlin. Man kan stige på foran, i midten og bak.

– Taxi. 
Det å ta taxi er ikke fullt så dyrt som i Norge. Da vi endte opp på East Side Gallery, fant vi ikke busstoppet så vi tok taxi hjem. Fra Berlin Ostbahnhof til Hotel Palace kostet ca. 250 NOK. Taxi er veldig lett å få øye på, de står som regel og venter ved flyplasser, hoteller og ellers ute i gatene.

– Søppelkasser.
De er oransje farget og plassert under hver rød og grønn mann stolpe. Gatene i byen er veldig ryddige, folk er flinke til å plukke opp søppel som flyter rundt omkring og de vet hvordan de skal gjøre av seg sitt eget (og andres) søppel. 

– Tiggere og uteliggere.
Det er mange fattige folk som har lite penger eller ikke har noe i det hele tatt. De fleste bor på gaten (hjemløse), og noen har til og med barn som de må ta seg av 24/7. De går rundt og leter etter flasker og glass slik at de får pantet det for å få råd til å klare seg. Enkelte tigger også.

– Sikkerhet.
Politiet er alltid synlig i nærheten på steder hvor det er mange folk samlet. Det synes jeg er et veldig bra tiltak, med tanke på at det er så mange folk soom gjør at vi føler oss trygge der vi er. 

– Folk som drikker i gater og parker.
I Tyskland er det lov å drikke i offentlige plasser, men drikkereglene er slik: Man må være 16 år for å drikke øl og vin, og 18 år for å drikke sprit (22% eller mer). Det er uvant å se at mange drikker i offentlige plasser, sånn gjør vi ikke i Norge.

– Masse å se.
Lange gater og høye bygninger. Ikke minst gatekunst. Som turist i Berlin får du muligheten til å se masse fint. Jo flere dager du er der, jo mer får du se! Her gjelder det å planlegge dagene godt så du får sett alt. 

– Kjøpesentre og populære områder.
Berlin er full av gode shoppingmuligheter. Visste du at Berlin har kjøpesentre og varehus i hver eneste bydel? Da vi bodde på Hotel Palace, nesten midt i byen, hadde vi to kjøpesentre i nærheten: Europa-Center og Bikini Berlin. De mest populære områdene blant turister er gatene Friedrichsstraße, Schöneberg og Kurfürstendamm.

– Brus er billigere enn vann når du er ute og spiser.
Når du skal spise ute på en restaurant og sier du vil drikke vann, får du ikke vann fra springen, men flaske i vann som koster deg rundt 58 NOK. Går du for brus, koster det deg halvparten. Skal du likevel bestille vann på restaurant kan du si: Vann uten kullsyre på flaske: Still Mineralwasser eller Ohne Kohlensaeure. Vann fra springen: Leitungswasser

– Vannet er rent og kan drikkes.
Berlins drikkevann er naturlig rikt på mineraler som magnesium, natrium og kalsium. Vannet har blitt dobbel filtrert før det ender som drikkevann i springen. Vannet i Tyskland kan trygt drikkes rett fra kranen, men de aller fleste foretrekker å kjøpe vann i flaske i butikken siden det er så billig. 

– Høflige og greie folk.
Tyskerne er stort sett høflige og greie folk som ofte spør hvordan du har det og de hjelper deg gjerne med å ta bilder hvis de ser deg prøve å ta bilder, men ikke lykkes med å få med hele deg.

– Stressende hverdag. 
Jeg føler at folk stresser hele tiden. Måten de snakker på og hvordan de går og gjør ting. Bare det å spørre på tysk når vi skulle kjøpe billett på bussen: “Wie viel kostet das?” får vi et svar som vi ikke helt klarer å få med oss. Da snakker vi engelsk, men de skjønner ikke så godt.

– Språk.
De snakker altfor bra tysk, men ikke fullt så godt engelsk. Hvordan skal de da kunne kommunisere med turister som ikke kan tysk når tyskerne ikke kan engelsk? Noen er også helt elendige i engelsk, og må få sidemannen til å snakke for seg …

– Euro.
Valutaen som brukes i Tyskland er Euro, så hver gang vi skal handle, tror vi at alt er så billig. Man må bare flytte komma en plass til høyre for å sammenlikne prisen som om det hadde kostet i Norge. Tysk godteri som Haribo, er faktisk veldig billig.

#berlin #tyskland #reise #opplevelse #reisetips

8 kommentarer

Siste innlegg