hits

mars 2016

Torsdag 31. mars 2016

I de første norsktimene hadde noen av oss i klassen (som en liten gruppe) muntlig presentasjon om særemnet. Vi var 5 - 6 stykker. Dagen før fikk jeg filmet en video med hele presentasjonen som jeg i dag viste i stedet for å stå der og bable, men vet ikke helt om det var så bra. Har aldri gjort dette før, så det var litt rart. Å stå foran klassen har vært et problem for meg, av og til klarer jeg det ikke. Vet ikke helt hvorfor? Filmen (eller presentasjonen) var forresten på 15 minutter om temaet blogging og en av Norges største blogger, Caroline Berg Eriksen. Etter presentasjonen fikk vi et vurderingsskjema som vi krysset av og kom med egne tilbakemeldinger. Etter det jobbet vi med en innleveringsoppgave i norsk.

I naturfag fikk vi tilbake naturfagsprøven om redoksreaksjoner, og det var litt midt på treet. Kunne ha gjort det bedre, men var litt fornøyd med det jeg fikk. Å balansere en reaksjonslikning må være det vanskeligste, spesielt med å huske alle de små tallene. 

I matte hadde vi repetisjon om det vi hadde om i går: Median, typetall, gjennomsnitt og alt det andre med statistikk. Litt mye å huske, da vi også tar i bruk programmer som Excel og GeoGebra. Om noen uker skal vi ha tentamen igjen, da står matte og norsk bokmål på tur før eksamen og trekkfagene kommer. Og dere, forresten så er det 31. mars, siste måned og i morgen er det starten på 1. april. Se opp for å ikke bli lurt :-)

Litt Müsli-bar er lov!

Sponset av Trybe

Da har jeg vært så heldig igjen som får være med på å teste ut disse to godbitene fra Trybe. Müsli-Bar med melkesjokolade og peanøtter og Müsli-Bar med havrekjeks og melkesjokolade fra Sørlands Chips, inneholder kun 99 kalorier - som gjør at du har full kontroll når godtesuget kommer. Dette er sunnere snacks som passer til før/etter trening, som mellommåltid på jobben eller til andre anledninger hvor det passer med noe sunt og godt.

Ekte snacks i små porsjoner gjør det er lett å ta med seg overalt. De lukter så godt! Begge müslibarene er dekket med sjokolade på bunnen, smaker søtt og knasende. Jeg spiste disse to på en tom mage, og gjett hvor mye de mettet!

Müsli-Bar med melkesjokolade og peanøtter: Lukter peanøtter og sjokolade. Myk og god. Litt "klissete" når jeg først tygger på det, så tar noen biter om gangen. 

Müsli-Bar med havrekjeks og melkesjokolade: Lukter sjokolade og litt havre. Denne er også myk og god. Smaken sitter godt igjen en stund. 

Som utseende ser de to müsli-barene ganske like ut på bildet, men forskjellen er at den ene har peanøtter i seg og den andre har havrekjeks. Ser også veldig godt ut.

Nærbilde av müsli-barene.

Disse to kommer jeg garantert til å kjøpe igjen, men jeg kommer ikke til å spise dem så ofte som jeg spiser smågodt. Litt godt i blant er lov, bare litt er lov!

#trybe #bar #trening #melkesjokolade #peanøtter #havrekjeks #sunt #snacks

Da var påskeferien over

... for i år! Håper alle har hatt en fin påskeferie. Kommer til å savne de herlige fridagene. Kanskje det passer å slenge inn et inspirerende bilde av påsken (wallpaper fra Google).

I dag var det planleggingsdag for noen av skolene, så vi skal begynne på skolen allerede i morgen. Tenker på hvor kort uke det kommer til å bli! Bare to dager igjen til helg altså. På torsdag har jeg muntlig særemne presentasjon, og kanskje noen andre innleveringer. Jeg får begynne å telle dager igjen til sommerferien, for tiden går utrolig fort når jeg først tenker på det. OG jeg må søke skole snart, fristen nærmer seg for hver dag som går.

#skole #inspirasjon #påskeferie

Hjemmelaget pizza

Hjemmelaget pizza er bare så godt! Jeg fulgte oppskriften på disse to pizzaene fra pakningen Toro Pizzafyll tomat og løk. Denne pakningen inneholdt bare pulveret og en oppskrift bakerst.

Jeg har valgt ingrediensene paprika, sjampinjong, vårløk og løk. På toppen med revet ost slik at fyllet ikke faller av. 

#mat #matoppskrift #pizza #middag

How to make: Facebook Coverpicture

Av og til kan et helt forsidebilde være litt kjedelig å ha som bilde. Hva med å lage en collage av små bilder som man setter sammen til et stort? Jeg fant alle disse bildene på weheartit og satte dem sammen på BeFunky. Velg "Collage Maker" og trykk på "Oppsett". Deretter scroller du ned til du finner "Facebook cover".

Legg til bilder ved å trykke på rutene. Dette er oppsettet jeg brukte til min Facebook cover. Deretter kan du plassere og redigere bildene slik du ønsker det. Jeg tok og lagret alle bildene jeg fant før jeg dro dem inn i disse rutene.

Lagre bildet i "datamaskin" når du er ferdig, så er bildet klart til å bli lastet opp som et Facebook forsidebilde.

#facebook #forsidebilde #design

I mitt påskeegg

I dag er det 1. påskedag! Jeg benyttet morgenen til å åpne påskeegget for å se hva jeg fikk. Dette fikk jeg: Laban Seigmenn, påskemarsipan og New Energy fra Nidar (var med da jeg fant egget). Kvikk Lunsj fra Freia la jeg bare til, jeg vet at denne mangler. Påsken blir ikke helt det samme uten Kvikk Lunsj føler jeg. Folkets favoritt? Og appelsiner spiser vi mye her om dagen.

#påske #påskeegg #påskeferie

Årets første påskeegg

Da jeg så at det var en "finn påskegget"-konkurranse i butikken, var jeg ikke i tvil - nå fikk jeg sjansen til å finne et påskeegg gjemt i butikken en plass ... så fant jeg det! Godt gjemt under noen varer, stakk jeg hånden nedi for å sjekke om det var noe som kunne kjennes igjen: Et påskeegg? Jeg tok det opp, og innså at dette må være det fineste påskeegget jeg noen gang hadde sett.

Gratulerer - Du er vinner av dagens påskeegg fra Coop Prix
Påskeegg-jakt i alle COOP Prix butikkene.

Fargene på egget var knallgult med et fint lilla knyttet bånd rundt.

De la et egg hver dag fram til påsken kl. 8 og et egg kl. 15. Finneren var vinneren, så teknisk sett kunne alle stikke innom for å finne egget som inneholdt påskegodt fra Nidar.

Har dere påskeegg? Jeg vil gjerne se deres påskeegg.

#påske #påskeegg #egg #konkurranse #inspirasjon

Gjærbakst: Boller og fletteloff

Siden det er langfredag i dag og vi får besøk, bestemte vi oss for å lage noe gjærbakst for å gjøre det hyggelig. Vi valgte å lage boller med rosiner og fletteloff. Oppskriften til bollene kommer fra mammas oppskriftsbok og fletteloffen er hentet fra boka "Kokebok for alle". Det tok ca. 2 timer til sammen å lage, men å sette det til heving må beregnes.

FLETTELOFF

Oppskrift på fletteloffen.

Pensle med vann og strø på solsikkekjerner og sesamfrø.

Nam til nystekt fletteloff. Er så godt hver gang, så må prøves.


 

BOLLER MED ROSINER

Her er bollene klare til å stekes. Pensle egg på toppen for at de skal bli gyllenbrune og fine når de kommer ut av ovnen.

Gyllenbrune boller er godt!

#mat #gjærbakst #boller #oppskrift #fletteloff #påske

Extra Orange Flavour

Sponset av Trybe

I dag fikk jeg en pakke Wrigley's Extra Orange Flavour fra Trybe. Tidligere har jeg prøvd og testet ut Extra Superberries, og nå skal jeg og to andre teste ut denne nye tyggisen med appelsinsmak.

Førsteinntrykket: Det aller viktigste førsteinntrykket er å se hvordan pakningen er designet. Den ser helt grei ut med friske farger og til høyre er det et bilde av noen appelsiner. Da jeg luktet på pakningen kunne jeg lukte god appelsinsmak.

Eat, Drink & Chew Extra

Det er 10 stk sukkerfri tyggegummi i pakningen, og mine to "testkaniner" ville gjerne like fort prøve og vurdere denne. Etter å ha prøvd tyggisen, ble vi enige om å dele våre meninger om hvordan det smakte:

Jeg (19): - Det smaker som ... mye appelsinsmak, litt "fake" i begynnelsen og smaken forsvant litt etter litt. Ganske fort, egentlig.

De andre nikket og tenkte nesten det samme:

BT (15): - Jeg tror jeg hadde tygget denne i 15 minutter maks og gått over på noe annet. Kanskje de har en bedre tyggis med mer smak i så den kunne vare litt lengre i munnen.
JH (12): - Jeg likte appelsinsmaken veldig godt, men den mangler litt smak. Tror jeg vil ta en bit til for å være helt sikker.

Positivt: Sukkerfri tyggegummi, fin tyggisdesign på pakningen og informasjonen som står på rundt tyggispakken.
Negativt: Smaken forsvant veldig fort, litt "fake" appelsinsmak og litt lite tyggis i pakningen, men den kunne ha vært bedre i selve smaken ;-)

#trybe #extra #tyggis #sponset

Offline fra internett-periode

Jeg tenker at det blir slik i påskeferien. I går fra kl. 17 slo vi av internettboksen for å være offline, så vi ikke fikk internett hele kvelden! Dette kan ha vært min feil, fordi folk sier at jeg sitter for mye på PC-en. Jeg kan klare meg fint uten internett, bare jeg har noe å gjøre. Litt av en straff, men tror jeg har godt av det.

I dag har jeg holdt på med koding og ble ferdig med det (har skiftet til et nytt design ved å ta et nytt bloggdesign og redesigne det til mitt eget ønske). Det er fra KvDesign og hva synes dere om det nye designet?

#bloggdesign #design #blogg

Påskehandel

Da har vi handlet inn matvarene: Spaghetti, Kvikk Lunsj, en pose chips og pølsebrød. De fleste påskevarer på butikkene blir stadig billigere og billigere for hver dag som går. Som for eksempel har ketchup, egg, appelsiner og smågodt senket ned prisen som får folk til å smile.

Utenfor COOP Prix butikken var det gratis Ballerinakjeks og kaffe. I ballerinakjeksene var det 50% sjokoladesmak og 50% jordbærsmak. Den beste kjeksen jeg har smakt til nå.

#hverdag #påske #matvarer

CK2 - Calvin Klein Parfyme

Sponset av Trybe

Jeg fikk tilsendt en liten pakke fra Trybe, og denne gangen var det en CK2 - Calvin Klein Parfyme (bare i en liten teste-versjon).

CK2 a new scent made for #the2ofus

Calvin Klein lanserer en ny parfyme, skapt for nåtidens ungdom, 'The Milliennials' en duft til en gutt/mann, jente/kvinne uten fordommer og stereotyper, en duft for alle - CK2.

CK2 er vågal, frisk, varm, fargerik og er med på å utrykke mangfoldet til den yngre generasjon. Reklamen gjenspeiler 4 forskjellig kjærlighetsforhold, på tvers av religion, hudfarge og legning.

gender-free, connected, love & life #the2ofus

Jeg har testet ut parfymen, og liker den veldig godt! Formen på den originale parfymen ser ut som en flaske, men bare snudd opp-ned. Lukten er frisk, urban, spennende og utforskende. Det positive er at parfymen passer til alle ungdommer (som de sa). Har dere ikke testet ut denne parfymen fra Calvin Klein, så verdt å prøve.

#parfyme #sponset #calvinklein #ck2

Åpen skole på Universitetet

Kl. 09:30 - 14:30 var det "åpen dag" på UiA der vi som elever fra Aust- og Vest-Agder kunne stikke innom for å snakke og se oss rundt omkring. De som stod ved stands veiledet oss som skal/har ønsker om å ta en høyere utdanning. Fra forskjellige tidspunkt i auditorier ble det holdt presentasjoner av de ulike studiene og noen forelesninger. 

Jeg har fått med meg en katalog, en brosjyre og en nøkkelhalsbånd.

Stands og mange folk.

Jeg gikk bort til lærerutdanningen for å spørre om hvordan det er å bli en lærer. Tenkte å ta lærerutdanning 4/5 år her på UiA eller yrkesfaglærer på Design og håndverk, men da må jeg flytte til Oslo for å studere? Valgene er mange, og jeg tenker på det hele tiden. Hva vil jeg og hva kommer jeg til å velge?

#utdanning #skole #høyskole #universitetet

iSkysoft Video Editor

Jeg har alltid brukt Windows Movie Maker som videoredigeringsprogram på PC de siste årene, men tenkte at det var på tide å skifte til et nytt og bedre redigeringsprogram for videoer. Er ikke så flink til å redigere videoer, så alt går som enkelt hver gang. På nettet brukte jeg søkeordene "iMovie på Windows 7" og fikk opp blant annet iSkySoft Video Editor. Denne lastet jeg ned, for den ligner så mye på iMovie selv. Jeg har ingen anelse for hvilken videoredigeringsprogram som er best, så prøver bare denne.

Det tar litt tid å sette seg inn i det. Programmet er gratis å laste ned, men det koster penger for å fjerne den digre logoen som henger seg i hele videoen. Det er irriterende! Jeg har valgt avansert her (kan endres senere også). Putt på videoklipper, tekster, musikk, lyder og effekter - send og lagre til Youtube eller andre nettsider. Tror ikke dette programmet passer meg helt ... Har dere noen andre gratis videoredigeringsprogrammer å anbefale?

#video #film #youtube #redigering #design

Vi har røde roser og appelsiner

Nyinnkjøpte roser og appelsiner - heldigvis fikk vi kjøpt det på lørdagen!

Snart er helgen over. Ny uke starter i morgen og det er siste uke før vi kan ta oss påskeferie. I neste uke har vi prøve i naturfag om redoksreaksjoner og "multiple choice"-prøve i historie, så må begynne å øve på det. I tillegg til dette skal vi ha tentamen i norsk sidemål. Det føltes ut som om alt kommer på én gang den siste uka, men sånn er det når vi bare har fire dager skole i uka.

#skole #roser #appelsiner #priskrig

Tomt for smågodt og appelsiner

I de fleste matvarebutikkene er det nå satt opp "Max 2 kg pr. kunde" skilt ved smågodt-avdelingen. Leste på nyhetene at en kunde kjøpte 35 kg smågodt, kanskje derfor det blir fort tomt og at skiltet er satt opp for at alle skal få muligheten til å kjøpe. I dag var det ikke mye å få kjøpt, tomt her på Rema 1000 men det stod bare noen bokser med hvit mint.

Noe igjen, så her fikk jeg ikke kjøpt det jeg hadde lyst på. Utenom å kjøpe smågodt, kjøpte jeg også appelsiner til 2,90 kroner per kg. Nesten utsolgt for appelsiner også.

På COOP Extra fikk jeg kjøpt litt smågodt til samme lave prisen. Eneste forskjellen er at de selger smågodt fra Nidar i stedet for Candy King. Det frister virkelig å fylle opp en pose med smågodt.

#smågodt #priskrig #påske #hverdag

Spis med god samvittighet

Bilde: Nidar

Etter skolen dro jeg en tur innom matvarebutikken COOP Extra og kjøpte nesten 1 kg med Nidar smågodt i løsvekt. Det var ganske billig, kun 2,90 kroner per hg, men det jeg kjøpte gikk for 21 kroner. De fleste godbitene var tomme, så kjøpte bare det jeg likte best. Folk flest kjøper mye godteri i disse dagene fordi det er så billig. Nesten som om det var "gratis". Matvarebutikkene har en priskrig som gjør at folk kjøper mer smågodt. Kan dette føre til at folk spiser mer godteri enn de pleier? Jeg skal i hvertfall spare litt til helgen fordi jeg ikke skal spise så mye. Helgen er rett rundt hjørnet, så spiser med god samvittighet :-)

#godteri #helg #helgekos

Blyakkumulator med en liten film

En blyakkumulator finner vi under panseret til biler. En vanlig 12 V blyakkumulator består av seks seriekoblede blyceller. Blycellene er ladbare, og det skulle vi undersøke i dette forsøket.

Utstyrsliste:
To blyplater | Fortynnet svovelsyre (1 M H2SO4) | Begerglass (50 mL) | Likespenningskilde (eller 4,5 V lommelyktbatteri) | Lyspære (1,5 V) | Krokodilleklemmer | Ledninger | Vernebriller

1. Vi helte et 50 mL begerglass halvfullt med fortynnet svovelsyre.
2. Vi festet krokodilleklemmene til hver sin blyplate og koblet opp en strømkrets med en lyspære og to ledninger. Plasserte blyplatene i begerglasset og undersøket om lyspæren lyste.
3. Vi forsøkte å måle spenningen over blyplatene med et voltmeter.

Cellen kunne lades opp ved elektrolyse, blyakkumulatoren skulle vi lade opp.
4. Koblet en 4 V likespenningskilde (eller et 4,5 V lommelyktbat­teri) inn i strømkretsen.

Lyspæren lyste ikke, så vi fikk en ny lyspære. Med den nye lyspæren fikk vi til litt strøm og dermed lyste lyspæren i noen sekunder før den sluknet.

Her måler vi spenningen i V (Volt).

Fikk 1,60 V.

Den begynte å boble og hva som skjedde får dere se i denne videoen:

#naturfag #forsøk #skole #blyakkmulator

Magnetisk sjakkbrett

Bildene er tatt med M (manual innstilling) med kameraet. Tenkte å prøve det ut siden jeg alltid bruker auto. Det var ikke så avansert når jeg hadde lest en del om det. Dette kule sjakkbrettet er kjøpt under NM for Ungdomslag 2016 på Kragerø Resort på en liten butikkstand. Jeg var jo ikke der, så fikk sett dette etter noen dager. Fargene på brikkene var i sølv og gull. Flotte eller hva?

#sjakk #nm #foto

Oppsummering av uke 9

På onsdag hadde jeg muntlig vurdering om modernistisk litteratur - modernistisk tradisjon. Det var en fagsamtale med læreren på ca. 10 minutter. Føler at det ikke gikk så bra med alle de spørsmålene. I historie har vi om mellomkrigstiden, gruppen min har om Italia og vi skal finne ut hvordan Italia var med i krigen. Resten av onsdagen brukte jeg tiden på å lese og oppsummere kapittel 6 om sannsynlighet i matteboka.

I dag hadde jeg fri fra første time til lunsj, siden resten av klassen skulle ha den muntlige norsken. Jeg brukte likevel tiden til å forberede meg til matteprøven. Er godt forberedt! Egentlig skulle vi bruke norsktimene til særemne, men føler at matten må prioriteres først. I naturfagstimen skrev vi rapport om sitronbatteriet, men er ikke helt ferdig med den. Etter naturfag hadde vi to mattetimer. Matteprøven så vanskelig ut spesielt med de lange spørsmålene! Hvor sannsynlig er det? Timene bare fløy avgårde, så fort. Etter å ha levert prøven, føltes det ut som "nå er det helg". Uka er kort, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre i denne helga. Jobber kanskje med særemnet.

Her er et forsøk (ikke ferdig, selvfølgelig).

#skole #påbygg #norsk #historie #naturfag #særemne

Sitronbatteriet

På tirsdag i den ene naturfagstimen hadde vi et forsøk som het "Sitronbatteriet". Det gikk ut på å lage et hjemmelaget ikke-oppladbart sitronbatteri. Vi skulle teste ut om det gikk an å lage strøm ved å koble to stoffer i en sitron. Vi brukte en sitron som batteri. På spenningsrekken tok vi i bruk sink (Sn) og kobber (Cu).

Utstyrsliste:
 Sitron | Kobberelektrode | Sinkelektrode | Voltmeter | Amperemeter

Vi koblet sammen utstyret og så om det gikk strøm. Gjennom den halvkuttede sitronen fikk vi nesten 1 V. Den blanke sølvafargede elektroden var Zink og den andre var kobber.

Den sorte skulle kobles til i midten, men resten skal se slik ut.

Det var viktig å sette zink og kobber nærme hverandre.

Slik så det ut.

Grunnen til bruk av en sitron, er fordi den inneholder en eller annen form for syre eller base: Ladede atomer, som er ioner.

Læreren tegnet opp hvordan vi skulle koble den til på tavlen.

Etterpå gikk vi sammen i grupper på 4 og seriekoblet det sammen. Det virket ikke så bra, feilkilder ... Men, vi fikk noen kjemiske reaksjoner.

#naturfag #skole #påbygg #forsøk #sitron #batteri