hits

oktober 2016

Knask e godt

Dagen i dag er litt spesiell, for det er 31. oktober = Halloween! Nå har vi alt klart til i kveld. Vi skal sette dette koselige gresskaret utendørs for å lyse opp inngangen og se etter folk som går med kule kostymer. Lurer på hvem som kommer på besøk i år? Det blir førstemann til mølla, masse godteri som skal deles ut!

Vi har en smågodt blanding av Candy King og Nidar i dette store serveringsfatet.

Gresskaret med LED-lys som jeg snakket om.

Spesiell krokodille uten geléfarge på toppen (rart).

Søtt, surt, salt, sterkt ... og litt lakris til de som liker det.

#halloween #smågodt #dekorasjon #gresskar #oktober

Kromatografi

Forsøket ble gjort 23. oktober 2016, hjemme. Kromatografi: Brukes ofte ved kjemisk analyse og er en metode for å få sammensatte stoff (f.eks farger) til å dele seg opp. Lettere sagt: Å skille stoffer fra hverandre ved hjelp av kjemiske stoffer (vannløselig tusj) i kontakt med vann.

Utstyr:

kaffefilter  forstørrelsesglass vannglass noen skåler (4 stk)

tusj (vannløselig) i ulike farger (mørke og sterke farger er best) Non Stop/Smarties (4-5 av hver ulik farge)

klokke  en spisepinne  teip saks  50-øre

Klipp opp kaffestrimlene og tegn av en 50-øring og fargelegg med vannløselig tusj. Her har jeg brukt forskjellige farger.

Teipet opp strimlene på en spisepinne, deretter tok jeg og dyppet en etter en strimmel ned i vannglasset forsiktig. Hva skjedde med fargene?

Så med forstørrelsesglasset. Legg merke til fargen grønn som er sammensatt av fargene gul og blå.

Etter hvert 5. minutt så jeg en utvikling, for en forskjell!

Prøvde vannløselig tusj på stoffbit.

Her brukte jeg COOP Chocolate Peanuts. Steg for steg bilder.

Fargene ble litt utydelige, men kanskje feilkilden hadde vært bruk av de sjokolade peanøttene?

#naturfag #kromatografi #design #diy

blogg.no krasj og Halloween-forberedelser

Det har vært litt tekniske problemer med å få blogge i går. Hørte at det var noe strømbrudd hos serverne til blogg.no, men nå tror jeg at det meste fungerer. Den 27. oktober hadde jeg ingen lesere, for en rar følelse! Det var nesten som om at vi nettopp hadde startet med å blogge igjen fra bunnen av.

I dag har jeg vært på shopping på Sørlandssenteret. På handlelista hadde jeg skrevet en rødkål og en Farris. Dette er ingredienser som jeg trenger til et naturfagsforsøk som skal gjøres hjemme. Forrige uke lagde jeg en rødkålindikator, men den hadde jeg tømt ut så da måtte jeg ha en ny rødkål for å få rødkålsaften. Et problem å skaffe en rødkål var at de fleste matvarebutikkene ikke hadde importert rødkål, så da kjøpte jeg en på COOP Obs!. Kjøpte også en pose smågodt i løsvekt (ekstremt billig nå som det nærmer seg Halloween), nøttemix og tomater.

Bilder fra weheartit

På mandag er det Halloween, og vi er i gang med forberedelser. Jeg tenkte å dekorere litt som å kjøpe et gresskar som pynt utenfor huset. Vi venter besøk av folk som går "knask eller knep", og de skal selvfølgelig få litt knask av oss. På Rusta kom jeg over et Halloween-gresskar med batteridrevet LED-lys (dekorasjonsbelysning). Valget stod mellom å kjøpe et ekte gresskar eller en dekorasjon, men dekorasjonen var mest genial. Den kan nemlig tas opp og brukes om igjen hvert år! Viser dere senere når alt er på plass, for nå blir det spennende å se hvordan det blir.

#halloween #innkjøp #gresskar #dekorasjon #naturfag #forsøk

Detaljer fra en møbelbutikk

En dag i september var jeg innom en Skeidar møbelbutikk for å få litt interiør-inspirasjon. Jeg tar ofte bilder av ting jeg synes er fint eller er inspirerende, og her ble det en del bilder etter besøket. Masse inspirasjon fikk jeg også, for noen fine utstillinger de har lagd! Jeg likte så godt det lerretet av et ansikt - abstrakt og originalt.

#interiør #inspirasjon #møbelbutikk

DIY: Halloween gresskar

I denne enkle DIY-en skal jeg vise dere hvordan man dekorerer/skjærer ut et gresskar. Å bruke gresskar som pynt på Halloween-dagen er noe å tenke på, fordi det kan bli stilig enten det er innendørs eller utendørs. Kanskje en av mange muligheter.

Du trenger:

et gresskar  tallerken  kniv  telys  fyrstikkeske/lighter

Skjær et hull på baksiden med en skarp kniv. Ta ut alle frøene i gresskaret og legg dem på tallerkenen.

Inne i gresskaret fant vi masse frø! Frøene kan bli spart til senere (la dem tørke).

Fjern så innmaten, og kutt gresskaret tynnere på innsiden. Finn fram 2-3 telys, tenn de på før du legger dem inn i gresskaret. Nå har gresskaret mitt et stort firkantet hull bakerst, så det er lett å legge dem inn.

#halloween #diy #oktober #høst #oppskrift #mat

Kosetime med klassen

Før KRLE-timen begynte, lette vi etter terninger til Yatzy-spillet fordi vi manglet noen. Først fant vi ikke noen terninger, men så fant vi noen små terninger i boks i et skap. Vi gjorde klart klasserommet ved å gjemme brettspillene i en pose framme ved tavla (men så ble det oppdaget), så prøvde vi det høye skapet med en nøkkel på bakerst i klasserommet. Det gikk helt greit, ingen hadde en anelse om hva vi drev på med.

Vår siste time her på skolen ble en kosetime der vi studenter kunne gjøre noe gøy som for eksempel å kjøpe inn noe godt som chips, smågodt og druer. Saft hadde vi helt glemt å blande! Vi fordelte maten i skåler og tallerkener. Klassen ble delt inn i 6 grupper med 4 personer i hver gruppe. Elevene spilte Multiplix, Junior Geni og Yatzy, og det så ut som om de storkoste seg i gruppene sine.

På bunnen av skålene hadde vi smågodt, og på toppen hadde vi chips etterfulgt av et egg eller en jordbærstang klistret som "pynten". Vi ville ha en variasjon mellom sukker, salt og sunt. For at det ikke skulle bli for søtt, tok vi med druer ved siden av. På slutten av timen holdt vi studenter en liten tale der vi snakket om hvordan praksisperioden vår har vært.

#kosetime #skole #krle #sunt #mat

Siste praksisdag

Det er så rart å tenke på at det er min siste dag ute i praksis i dag! Det har vært en spennende reise gjennom å observere, undervise og det å lære. Didaktikk handler om undervisningskunst. Jeg har fått øvd og trent på å være en god og tydelig klasseleder samt å ha stått foran en hel klasse - alene og sammen med andre. Det var som å holde et foredrag eller en presentasjon av et tema - bare at man måtte kunne stoffet godt så at det satt. Fagene jeg har undervist mest i, er: Norsk, naturfag og musikk.

OPPSUMMERING AV PRAKSIS:

♥ Norsk: Person- og stedsbeskrivelse, dialog og monolog, anførselstegn og replikkstrek. Skriveknep: Filmkamera, språkbilder, dra ut tida. Litterære virkemidler.

♥ Naturfag: På fjellet, fjellplanter og lavtyper.

♥ Musikk: Musikaler og presentasjoner.

Vi har prøvd ut forskjellige typer vurderingsformer for læring som det med ispinnene (brukte navnelapper) til å trekke navn i boks. Å lage et eget opplegg: Vurdering av aktivitetsdagen og en naturfagquiz om fjellet på et oppgaveark med alternativer og avkrysning. Det har gått kjempebra med å holde oppe kvaliteten på alt vi har laget, god struktur og det å "være på tida" til møter og timer. Etter skoleslutt satt vi gjerne på skolen litt lengre for å planlegge neste skoledag, så tiden bare fløy av gårde (plutselig kom jeg hjem sent på kvelden).

 

NOEN TING JEG HAR LÆRT I DENNE PERIODEN:

♥ Jeg har fått øvd på å skrive med kritt på en gammeldags blackboard. Første gang skrev jeg utrolig stort og det dekket hele tavla (!). Vi hadde også en Smartboard som vi kunne ta i bruk. Den var lettest å bruke, men så var det å koble til PC-en. Det var rett og slett en touch-tavle, og programmet vi brukte het Smart Notebook.

♥ Å være en god lærer: Undervise og å stå foran klassen. Kunne formidle lærestoff videre til neste generasjon og variere ulike arbeidsmåter.

♥ Tilbakemeldinger, veiledninger og samtaler på det vi har vært med på (undervisning og observasjoner).

♥ Å skrive et planleggingsskjema (som vi gjorde i hver time vi skulle ha) og planlegge en skoletime.

♥ Selvbilde (oppfatning man har om seg selv, godt eller dårlig) og å skape relasjoner.

♥ Mer om hva læreryrket handler om.

 

Siden dette er vår siste dag, tenkte vi å ha en liten kosetime. Vi kjøpte inn smågodt, chips, druer og saft i går med egne penger. Elevene blir delt inn i forskjellige grupper, og de skulle ha en spilltime: Spille ulike brettspill: Multiplix - en klassiker (pugge gangetabellen, og denne husker jeg veldig godt da jeg gikk på skolen og spilte det!). Yatzy og Junior Geni. Tenkte også på at de kunne spille Alias (et morsomt forklaringsspill), hvis de hadde det, men så hadde de ikke dette spillet.

#skole #yrke #planlegging #jobb #lærer

Gode ønsker: Bursdag

Gratulerer med dagen til lillebror som fyller 13 år i dag! Det er helt utrolig hvor fort tiden har gått, og plutselig har du blitt så stor. Vi ønsker deg en kjempefin bursdagsfeiring i dag og håper på gode ønsker. Se her, vi har laget en kake til deg. Håper at du liker den!  

Kake uten tente lys. Det er en tradisjon å lage hjemmelaget kaker.

De store nonstop-kulene i forskjellige farger ble brukt til å pynte kaken. Tenn et lys, og ønsk deg noe :-)

#bursdag #oktober #mat #kake #spesiell #opplevelse

La oss style et smykketre!

For noen dager siden var jeg innom nettbutikken Makestyle. Det kom opp som en idé til hva jeg kan bestille som gave (i dette tilfellet: Kjøpe til meg selv). De hadde tilbud på mange varer, og så kom jeg over et flott smykketre som jeg hadde så lyst på. Smykketreet bestilte jeg hjem, og pakken kunne jeg allerede hente hos Posten to dager senere.

Smykketreet finner dere HER. Nå har jeg fått pyntet på mesteparten av smykkene mine. En del av dem er fortsatt pakket sammen i isboksen, men sånn er det når det ikke er plass til alle smykkene. Smykker, ringer og noen armbånd fikk jeg hengt opp, så nå ble det fint!

Det er hull på noen av greinene - plass til øredobber. Men jeg har ingen øredobber ...

Bilde av pakken og det fine pyntete smykketreet. VAKKERT.

Sølvfargene går igjen.

Nærbilder av noen av mange smykker jeg har pyntet på. Har også en del vintage ringer og smykker.

#mote #smykketre #organiserer #smykker #ringer #armbånd #terninger

Ut i naturen - på jakt etter lav

I naturfagstimen kl. 12 og utover tok vi en tur til Blåfjell som ligger i Grimstad. Vi skulle ut å se om vi kunne finne ulike typer lav (organismer som består av en sopp og en alge). Før utetimen kopierte vi ut to sider fra læreboka med bilder av lav slik at ble lettere å kjenne igjen navnene og typene (om vi skulle finne noen). 2 og 2 fikk en blyant og et kopiark. Det var et stykke å gå opp til fjellet, og etter hvert som vi kom frem, så vi to nye gapahuker og lenger oppe var det et tårn. Kartlav og Reinlav så vi mest av. Hva lærte vi i dag? Jo, for å finne flere typer lav måtte vi høyere opp på fjellet.

Siden høsten var så fin årstid, tok jeg med mitt digitalkamera for å ta bilder. Det føltes ut som om vi dro ut på en skogstur og ikke en fjelltur. Dere ser vel denne fine skogen med flotte oransje trær?

Mesteparten av trærne var høye, stive og tynne. Dette kaller vi for en skog.

Tårnet vi besøkte. Jeg gikk ikke opp da, men: Trangt om plassen. Hadde så lyst til å se utsikten på toppen :'(

Noen skilter.

Vi tok med oss noe tilbake igjen: Røsslyng, blåbær og en neve reinlav.

#naturfag #natur #skole #jakt #planter #mose #sopp #lav

Fanget 4 Pokémons i virkeligheten

Da har jeg fått catchet noen kule Pokémons ute: Torchic, Totodile, Dedenne og Vulpix. Synes de var så kule, dere trodde vel ikke at det var mulig å fange dem i virkeligheten? Jeg har forresten sluttet delvis å spille Pokémon GO, fordi jeg fant ut at det ble for mye tidsbruk og mobillading. Om jeg hadde begynt å spille igjen, foretrekker jeg nok de gode gamle DS-spillene og skrittelleren fra HeartGold / SoulSilver som teller antall skritt jeg har gått hver dag. Den gir meg watt (poeng der hver 10. steps gir 1 watt) som jeg kan overføre til spillet OG jeg kan fange noen kule Pokémons der også!

#pokemon #spill #figurer #torchic #totodile #dedenne #vulpix

Oppskrift: Pitabrød og fruktsalat

På skolekjøkkenet hadde vi mat og helse. Jeg fikk være med og hjelpe til å lage pitabrød. Det var totalt 4 forskjellige grupper, og jeg var med på en av gruppene. Vi lagde to pitabrød hver og mange ble ulike i formen og størrelsen! Brettet øverst til venstre var vårt.

Du trenger:

6 dl hvetemel  1 pk tørrgjær 1 ts salt  1 ss olje 3 dl vann

Ha alt det tørre i bakebollen. Varm vannet til ca. 37°C, bland i oljen. Alt blandes godt, sett til heving. Del deigen i 8-10 biter, klem dem flate på ca. 1 cm. Stekes i ovnen på 225 grader ca. 10-15 minutter (husk å skru på denne i stekeovnen). Server gjerne med fruktsalat (som vi gjorde): Kutt opp appelsiner, epler, druer og bananer i biter/skiver. Del pitabrødet i to og ha oppi noe av frukten. Nam!

#mat #pitabrød #oppskrift #bakevare

It's my birthday 10.10 = 20 år

I går kveld feiret jeg og mamma bursdagen sammen. Hun hadde bursdag i går, og jeg i dag så det ble en slags dobbelfeiring med en og samme kake (+ brownies) på en søndag. Som dere sikkert vet, så fyller jeg 20 år i dag. Det som gjør denne bursdagen spesiell, så er det datoen 10.10. Lett å huske! Nå er jeg visst gammel nok til å kjøpe sprit og brennevin i Norge (haha, ikke at jeg drikker, men fint å vite).

Det ble en flott hjemmelaget kake med jordbær, druer og gelépynt på toppen. Sukkerbunnen kjøpte vi i matvarebutikken, og den ble kuttet opp i 3 lag slik at kaken kunne tas fra hverandre og bli pyntet med krem og jordbærsyltetøy. Når det gjelder formen til gelén, så brukte vi formen fra en puddingboks slik at den ble rund og "tom" i midten. Slik så kaken ut før satt på lysene.

Brownies med valnøtter på toppen.

Brownies og kaken.

Etter at lysene var tent på.

Take a picture ...

Koselig pyntet bord og alle venter spent på å smake denne kaken og brownies som ligger litt bak kaken. 

*Ønsker meg noe* - måtte le etter å ha sett dette bildet. Synes det ble magisk, se nøye på bildet, så ser dere noe svevende over kaken. Hva kan det være for noe?

#bursdag #oktober #mat #kake #spesiell #opplevelse

En magisk oktober

Oktober er en vakker høstmåned. Det sies at oktober er en av de månedene som flest har bursdag - selv jeg har. I morgen er det endelig min dag, for jeg fyller 20 år den 10.10! I fjor feiret jeg bursdagen min på hotellet Scandic i byen, og det var utrolig gøy å bo på et hotell i en dag (en luksusfølelse). Men, i år feirer vi bursdagen min i dag (dagen før). Vi har gelé i kjøleskapet og hjemmelaget kake som skal pyntes litt senere. Når noen spør hva jeg ønsker meg til bursdagen så svarer jeg gjerne: - Jeg vet ikke. Jeg føler at jeg har det jeg trenger, så det blir ikke noe "ønskeliste". Det får jeg ta til jul!

Et bilde av meg fra i fjor på bursdagen min - på hotellrommet i 6. etasje Scandic.

#hotell #bursdag #kake #oktober #høst

Smykkeanmeldelse: Hjertesmykke m/ur

Sponset smykke - ærlige meninger

Da har jeg vært så heldig igjen som har fått tilsendt et smykke fra Korspaahjertet. Denne gangen fikk jeg velge et smykke, og smeltet da jeg så dette fine hjertesmykket m/ur! Jeg liker selv å bruke det som et smykke med ur og blir en slags "2 i 1" anheng. Passer definitivt til hverdag og fest :-)

Bildene øverst: Framside. Bildene nederst: Bakside.

Dette er et meget vakkert hjertesmykke m/ur i forgylt sølv, det er ingen tvil om. Smykkets framside har har et symmetrisk mønster med små hull i, som minner oss om mønster brukt i barokken. Smykkets bakside har blomsterdekor. Kjeden er på ca. 75 cm og selve smykket er 4,3 cm i diameter. Materiell er sølvfarget, metall. Bly og nikkelfritt. Korspaahjertet selger smykker som er testet for nikkel - 100% nikkelfritt. Smykket finner dere HER.

Hjerte med glitter.

Hjertesmykket kommer med batteri slik at det ikke er noe stress med å få kjøpt batteri - det er inkludert. Når det gjelder å stille inn riktig tid, kan man dra ut toppdelen på uret. Smykket har også en åpningsmekanisme til høyre slik at man kan åpne og lukke (maks 90 grader vinkel). Jeg synes at smykket var utrolig vakkert, både design og sølvfargen.

Bamsen min elsker smykket - det gjør dere sikkert også. Liker dere smykker? Husk å holde øynene åpne, for Korspaahjertet har ofte salg på smykker til en grei pris! Kanskje dere finner noen favoritter dere liker?

#smykkeanmeldelse #mote #anheng #sponset #smykke

Vannrakett med video

Dette forsøket gjorde vi i grupper ute etter skoleslutt i går. Dette forsøket har som mål å gi en forståelse av energi og energioverganger. HK lagde denne vannraketten som han tok med og vi hentet utstyr og skjøt raketten til værs, målte lengde og anslo høyden ved hjelp av filming av kamera i slow motion og tommerstokk mål som en person holdt loddrett.

Den var så genial, for vi kunne skyte opp raketten med vann og uten vann. Resultatene ble så forskjellige ettersom hvor mye vann vi hadde i!

Her var vi. Aktiviteten ble gjort ute på en stor «tomt» da raketten kunne treffe langt og at det kunne bli ganske vått med vann i flaska. Vi passet på at ingen stod rett bak eller foran raketten under oppskytning og at raketten ikke har noen spisse kanter (som den ikke hadde).

Jeg stod bak kameraet og hadde ansvar for å filme i slow motion slik at vi alle kunne se tilbake på hvor høyt raketten gikk.

Målebånd på gresset slik at vi vet lengden. Vi skrev opp i en resultatliste.

Utstyr:

Sykkelpumpe og målebånd.

Vater måler.

Tommerstokk.

Desilitermål.

#naturfag #forsøk #vannrakett #skole #kamera #aktivitet #video

Et lite avbrekk fra skolearbeid

I dag har jeg lest litt pedagogikk, men etter en stund fant jeg ut at jeg måtte ta en pause. Gå ut å få luftet meg litt. Det ble en kort tur til barneskolen jeg gikk på før, og jeg var der sammen med noen andre siden det var så fint vær (og kaldt også). Spilte litt bordtennis under et tak og drakk Fanta Strawberry&Kiwi. Denne brusen er kjøpt på grensen mellom Danmark og Tyskland, men vet ikke om matvarebutikkene her i Norge selger den? Var på en søndagsåpent matvarebutikk, men de selger visst ikke denne typen. Heldigvis har vi kjøpt en kartong med 24 stk brusbokser.

Har dere høstferie i uke 40? Det har ikke vi som er studenter enda, så det er skole mandag og tirsdag. Etter de dagene så det blir en slags "mini-ferie" for oss da.

#hverdag #brus #fanta #bordtennis #søndag #helg

Bysmag og byparaplyer

Kl. 12-16 var det gratis smaksprøver midt i Markens. Vi var der kun i begynnelsen før vi måtte dra avgårde til Sørlandssenteret. Bysmag - fra Bakgården, Reinhartsen, Jordbærpikene, Olivers & Co, Frk. Larsen, Drømmeplassen, Kaffe & Pasta, Smakfulle skatter fra Dragetoppen, Sans & Smak, Kjøkkenskapet, Subway, Camillas Blomsterdesign. Jeg smakte på knekkebrød, bakevarer, jordbærsmoothie og kjeks med ost. Husker ikke mer enn det, men husker at det var kjempemange folk som ville smake.

Smoothien jeg smakte på. Lang kø for å få smakt denne og en liten smoothieblender produserte 5-6 kopper/folk kunne smake på hver runde.

La merke til disse fine og fargerike byparaplyene som man kan låne/hente i noen av butikkene i Kvadraturen når det regner i høst. Sandens har også paraplyer til utlån og totalt er det ca. 5000 paraplyer til sammen fordelt på ulike Droppoints i byen. Kult at man kan låne, bruke og levere!