hits

desember 2017

Happy New Year 2018

Det er nyttårsaften, årets siste dag og hvem gleder seg til å se all fyrverkeri som fyres opp i kveld? Enten om du skal se på eller sende opp, er det viktig å holde god avstand. Og for all del bruk beskyttelsesbriller for å unngå synsskader. Hvert år skader mange seg fordi de ikke husker å planlegge godt nok som å lese bruksanvisningen nøye, sette det som fyres opp på et sikkert sted, bruke vernebriller og tenne med tennstav, ikke med lighter eller fyrstikker. Vær forsiktig!

Da jeg var liten har jeg vært med å holde og vifte stjerneskudd (mindre farlig), det var stas! Men alle årene som har gått har vi aldri kjøpt og fyrt opp fyrverkeri. Vi satt alltid innendørs trygt og godt, og så de flotte fyrverkeriene fyke opp på den mørke nattehimmelen gjennom et vindu. Så hadde vi TV-en oppe som rapporterte oppskyting av fyrverkeri LIVE forskjellige steder i verden. Det var fargerikt å se på!

Når jeg poster dette innlegget er jeg sannsynligvis ute og ser på kommunalt fyrverkeri. Her i Kristiansand sendes de offentlige nyttårsfyrverkeriene opp på Odderøya fra midnatt. Showet varer i seks minutter totalt og i år skal jeg se på og ta masse bilder. I mange år har jeg bare tatt bildene gjennom et vindu (kvaliteten ble ikke så bra glass vs glass), så i år er det på tide å komme seg litt ut.

Da avslutter jeg dette innlegget med å si: Godt nyttår! Håper du koser deg de siste fridagene og starte året med nye muligheter. Tusen takk for dette året, til lesere, sponsorer og til hver og enkelt av dere som trykker dere innom bloggen min :-) Må 2018 bli et nytt og fortreffelig år!

#nyttår #nyttårsdag #2017 #2018

Bare to dager igjen til 2018

Da har snøen dukket opp i dag ettermiddag! Det er lenge siden snøen har lagt seg skikkelig, men ifølge værmeldingen skal det både regne og snø i 18-tiden. Får snøen ligge en god stund før den forsvinner igjen mon tro?

Hjelpes, i morgen er det nyttårsaften - siste dag i 2017. Året 2017 har gått utrolig fort og plutselig kan vi ønske 2018 velkommen om to dager. Rart å tenke på at det bare er to dager igjen av året. Vel, fridagene som er igjen må nytes fullt ut før hverdagen starter igjen. 

Utrolig fint å se hvitt snø overalt! Jeg var ute og handlet på nærbutikken, og der var det så mange folk som handlet masse til nyttårsaften og nyttår. På veien hjem snødde det, og da la jeg merke til disse fine snøkrystallene eller snøflak som det kalles, falle ned på jakkearmen min. Har du sett noe så vakkert?

Denne glitrende julekulen har jeg ikke fått vist frem på bloggen i jul. Jeg har ikke turt å henge den opp på grunn av alt glitteret som bare faller av, hehe!

#kristiansand #snø #snøflak #snøkrystall #2017 #2018

Jeg ble frastjålet en paraply

Jeg kan ikke tro at noen vil ta med seg ting som ikke er deres eget! Det kalles jo rett og slett for stjeling og tyveri. Hva oppnår de med det? Denne gangen vil jeg snakke om at jeg ble frastjålet en paraply (selv om jeg hadde merket med navn på).

En paraply her, en paraply der ... Det er mange som eier en eller flere slike, og som ikke skriver navn på paraplyene sine. Når noen legger dem igjen, tar andre dem med seg. De fleste paraplyer er sort farget og sammenleggbare, derfor er de lette å ta med. Paraplyer brukes til å skjerme mot regn og annen nedbør.

Vel, her kommer den irriterende hendelsen torsdag 16. november: Jeg kom som vanlig, gikk inn i den lille garderoben og gjorde meg klar for dagen. Det hadde regnet en del da jeg kom, så jeg brukte paraply den dagen. Jeg la fra meg den sammenleggbare paraplyen ved siden av mitt skap på gulvet i garderoben. La den ikke inn i selve skapet siden paraplyen fortsatt var våt av regn og det lille skapet jeg fikk utdelt har blitt så stappfullt i det siste (har blant annet en stor dress der inne). Paraplyen var liten og sort farget, og jeg hadde merket med mitt navn på. Men, jeg lot paraplyen stå igjen utenfor skapet mitt som jeg hadde gjort mange ganger før. Det skulle jeg ikke ha gjort denne dagen da jeg ikke tenkte over at den ville bli stjålet før jeg skulle til å gå hjem. Da jeg skulle til å dra hjem, kledde jeg på meg og tok ut sekken min som lå i skapet.

Paraplyen min var forsvunnet. Den stod jo utenfor skapet mitt sist jeg så til den, men nå var den plutselig borte vekk. Noen må ha tatt den. Det som er så rart er at den skyldige ikke forsynte seg med de store paraplyene som stod "gjemt" bak det venstre hjørnet ved siden av skapene. Der har de stått i mange uker så vidt jeg husker (og ingen eier dem, det står ikke navn på?). Da skjønner jeg ikke hvorfor noen vil ta med seg akkurat min paraply der det tydelig står mitt navn på? Fordi den er liten og sammenleggbar og "vanlig" - det første de ser? Kom meg nesten ikke hjem uten paraply, så mye det regnet der ute. Måtte låne en stor unnamed paraply derfra da jeg ikke hadde noe valg. Den ble med meg tilbake neste dag. Lånte den tross alt og da klarer jeg fint å sette den tilbake der den stod.

Nå har jeg skaffet meg en lås til skapet. Å ha et skap uten lås risikerer jeg at hvem som helst kan åpne opp og bare forsyne seg. Anbefaler derfor alle å skaffe lås til skapene sine uansett hva dere har i skapet.

Du ville nok ha sagt: Det er bare en paraply, hvorfor skaffer du deg ikke en ny en. Jeg vet at paraplyen min ikke betyr så mye for meg, men jeg ser på det som ganske kjipt å bli frastjålet ting som jeg har kjøpt med mine egne penger. Vet du hva, den var faktisk ganske ny og ikke kjøpt for lenge siden. Hvis den hadde vært ødelagt eller godt brukt, så hadde jeg ikke tenkt så mye på det. Paraplyen kommer aldri tilbake der den stod. Eller den er lånt, noen har tatt feil? Tenk dere det, hvis det hadde vært en jakke eller en mobil som hadde stor verdi, da hadde de fleste som har frastjålet det blitt veldig sinte og opprørte. Tips: Legg aldri igjen verdisaker uten tilsyn, det har jeg allerede lært.

Etter noen dager uten tegn til paraplyen innser jeg at den har blitt stjålet. En paraply fattigere. Om noen har tatt den med vilje, ville de sannsynligvis ikke levere den tilbake igjen. De vil ha den selv. Tror neppe den vil dukke opp igjen ...

#personlig #paraply #meninger

The last Christmas pictures

Vi er midt i romjulen og i dag er det 3. juledag. Eller finnes det en tredje juledag? I så fall er jeg usikker hvis alt går som vanlig. Jeg stod opp grytidlig i morges og tenkte bare at jeg må huske å dra på jobb. Jeg jobber jo en del i romjulen frem til 29. desember, så det å stå opp tidlig, må jeg bare venne meg til (selv om dagene fortsatt føles ut som ferie).

Etter en lang juleferie åpner endelig butikkene dørene igjen, og i dag har mange butikker det svært travelt med å ta imot kunder som skal bytte det de har fått i julegave til en annen ting eller har et ønske om å returnere noe fordi det ikke passer. Den store byttedagen. Romjulssalget har også startet. Jeg har fortsatt noen bilder av julebyen Kristiansand som jeg har knipset som jeg ikke har fått publisert de siste dagene.

Julemarked boder og juletrær på fontenen.

En del av skøytebanen "KOMPIS". Det lyser opp på skøytebanen når mørket senker seg.

Julegrana i Kristiansand og 3D lysshowet.

#kristiansand #julebyen #juledag #foto #jul #julestemning

Julaften, julegaver og vinnerlykke

På julaften spiste vi en kjempegod julemiddag, vi så på julefilmer som gikk på TV og åpnet julepresangene som lå under juletreet. Etter at vi hadde åpnet alle julepresangene, føltes det ut som om julen var over for i år. Skulle tro julaften bare varte i noen timer, men tiden fløy avgårde og plutselig la vi oss langt over midnatt uten å tenke over det.

Heldigvis blir 1. juledag roligere og stillere. Det er rart å ikke få skikkelig julestemning dette året når snøen ikke er her (merk: i Kristiansand), men jeg ser jo lyst på det: Mindre kaos ute på motorveiene for dere som skal ut og reise! Kanskje mange av dere har familie boende langt borte og skal på besøk hos dem for å feire jul sammen. Dere kommer virkelig fortere frem denne julen uten snø.

Nå har jeg tenkt til å vise frem julegavene jeg fikk julen 2017. Dette innlegget er ikke laget for å skryte av det jeg fikk, men jeg synes det er kjekt å vise frem hva jeg har fått hver jul. I år hadde jeg litt vinnerlykke fordi jeg vant to ting: Et overvåkningskamera og et flaxlodd. 

Overvåkningskameraet vant jeg på bloggen til Christina (konatil) og flaxloddet vant jeg på Gjerrigknarken Rune sin julekalender. Jeg deltok daglig i julekalenderen hans og så ble det en premie på meg i år. Så bra at begge premiene dukket opp i god tid før jul!

Til venstre på bildet er Nest Cam Outdoor overvåkningskamera.

Her har jeg samlet sammen alt jeg fikk til jul. Ferrero Rocher, bananchips, ristede og tørket mais, serviettholder, Lambi julelam, Nidar favoritter, Twist, julekort med personlige hilsener, lue, Nest Cam Outdoor overvåkningskamera og et flaxlodd.

Julegavene til høyre på bildet fikk de andre i familien. Noe av det de fikk var tursekker, ørepluggere, Oreo kjeks, kalenderbøker og sko. Med det vil jeg si tusen takk for alle de flotte julegavene jeg har fått til jul i år, jeg er utrolig takknemlig.

- Hva fikk du til jul i år?

#vinnerlykke #premie #julegaver #jul #julaften #julestemning #juletre #desember

God og mett - julemiddag 2017

Under julemiddagen tok jeg kun noen få bilder av spisebordet da vi spiste, men ellers altfor mange familiebilder. Det er så viktig å ta bilder som man kan ha som minner. Vi koste oss og spiste ribbe, pinnekjøtt, mandelpoteter, medisterkaker, reker, laks og grønnsaker med brunsaus ved siden av. Jeg fikk spist meg god og mett, og julematen var helt nydelig. Min juletallerken i kveld så slik ut:

På min tallerken hadde jeg ribbe, pinnekjøtt, mandelpoteter, grønnsaker, reker og laks. Jeg har også et bilde av maten på bordet (ikke alt var på denne siden av bordet):

Flere julebilder kommer etter hvert på bloggen, ikke glem å stikke innom senere :-)

#jul #julestemning #julehelg #julemiddag #desember

Ho-ho-ho - det er julaften!

Tidlig på dagen har jeg fått pakket inn de aller siste julegavene. I dag holder faktisk butikkene stengt da julaften i år faller på en søndag, så det var bra at jeg fikk gjort siste runde med julegavehandel i går.

Nå er det ikke lenge igjen til julemiddagen er klar. Vi holder på å lage ribbe, pinnekjøtt, mandelpoteter, medisterkaker og laks (+ noe mer kanskje) som vi skal servere til min lille familie. På denne tiden er det ganske hektisk på kjøkkenet, men det skal vi nok få til sammen. Flaks for at vi har en flink kokk i huset som har en oversiktlig plan over hva og hvordan vi skal lage maten :-)

Forresten, slik ser juletreet vårt ut. Fargerike lys er tent på og alle julegavene ligger under treet og venter på å bli åpnet. Over den grå pakken fra Clas Ohlson har jeg pyntet med juletrær som jeg har laget selv. Papirbretting du vet, det elsker jeg å holde på med.

#jul #julestemning #julaften #juletre #julegaver #julehelg #interiør

En stemningsfull tid

Julen er en magisk tid der man har tid til å kose seg litt ekstra. I dag tennes det fjerde lyset. Når alle lysene er tent, er det plutselig blitt jul. 24. desember, julaften, er her! I år skal vi feire jul sammen med familien. Det kommer til å bli så koselig å spise god julemat, synge til julesanger og åpne julegavene senere på kvelden. Om noen lurer på om vi feirer jul - ja, det gjør vi her i Norge da vi følger norsk tradisjon - alle har vel et juletre i hjemmet, eller?

Stjerna har jeg brettet selv. På vinduet på rommet mitt har jeg hengt opp Roma juledekorasjonsbelysning, og den lyser opp vinduet hver kveld. Synes bildene ble ganske stemningsfullt etter en runde med redigering i redigeringsprogrammet.

Jeg ønsker alle sammen en riktig god jul og håper dere får en kjempefin julefeiring sammen med de dere er glade i <3

#jul #julestemning #julefoto #julestjerne #julelys #advent

Mine planer for lille julaften

God morgen og hei, i dag er det 23. desember - lille julaften. Det er dagen før dagen. I dag skal vi gjøre ferdig de siste forberedelsene til julaften. Jeg har allerede stått opp, spist frokost og har gjort meg klar for dagen. Senere i dag skal vi gå og handle de aller siste julegavene på senteret. På senteret har jeg tenkt til å se etter fotorammer og printe ut noen bilder som skal bli en flott julegave å gi til noen jeg er veldig glad i.

Jeg må også få laget en stjerne til juletreet fordi det mangler en toppstjerne på vårt flotte juletre som vi tar frem år etter år. Kunstig juletre bruker vi hvert år - det er helt topp! Uten en stjerne blir ikke juletreet like fint for det føltes ut som om det mangler noe. Vi får se hva jeg får til i kveld.

#jul #lillejulaften #julestemning #julestjerne #julehelg

Se alle pizzaene vi har lagd

Det er fredag 22. desember og i dag har de fleste av oss siste dag på jobb før vi kan ta oss en velfortjent juleferie. Siste skoledag var i går, og noen barn sendes fortsatt på skolefritids "fulltid" i hele eller deler av juleferien siden foreldrene deres må jobbe. Jeg er en av dem som tilbringer mye tid der og når praksisen min går mot slutten synes jeg det er trist å tenke på å forlate et så godt miljø jeg nettopp har kommet inn i.

Men, tilbake til overskriften: Til lunsj lagde vi hver vår egen pizza og se hvor fine de ble etter steking! Er så gøy når alle får prøvd seg på skolekjøkkenet. Vi puttet på pølse, salami, skinke, paprika, squash, løk, sjampinjong og ost, og alle fikk velge ingrediensene de ville ha i sin egen pizza. Ketchup og krydder kom også godt med på slutten for at pizzaen skulle smake bedre. De smakte fantastisk!

#pizza #mat #matlaging

7 julegavetips i siste liten

Dagene går virkelig fort mot jul, tenk at det bare er 3 dager igjen til jul nå! Mange folk stresser med å finne den perfekte julegaven til kjæresten, venner, familie og andre bekjente. Her er noen julegavetips i siste liten til han og henne:

Kalender/almanakk.
Denne blir garantert tatt i bruk hver dag i 2018. Planlegg det nye året med en kalender eller almanakk som holder styr på avtaler, planer og skrive ned viktige ting.

Personlige gaver.
Hvem setter pris på å få personlige gaver? Jeg gjør! Lag og bestill personlige gaver hos fotobutikker. Man kan bestille kopp, musematte, puslespill, mobildeksel med personlig motiv ... Kanskje også en minnebok med bilder av hele familien?

Sjokoladekonfekt.
Sjokolade er populært. Hyggelig å gi og koselig å få. I butikken finnes det mange sjokoladetyper å velge mellom.

Lage noe selv? 
Er du flink til å bake og lage ting, kjør på! Hjemmelagde gaver er så fint å få, og det kan pakkes inn i glass eller krukker med sløyfe rundt. Kanskje du finner frem noe du har strikket ferdig som kan pakkes inn som gave?

Interiørgjenstander.
Til de som er opptatt av interiør vil selvsagt hoppe av glede å få interiørting. Eksempler kan være: Lykt, puter, kaktusplanter, bilder på veggen ...

Bilderesultat for zhuo.blogg.no interiør

Gaveesker med forskjellige typer sminke, parfymer, kremer, dusjsåpe +++
Produktene er allerede pakket pent inn i en gaveeske, så du må bare finne noe som passer til den du skal kjøpe til.

Gavekort. 
Gi bort et gavekort på senteret som kan brukes i hvilken som helst butikk i Kristiansand (gavekort i Kvadraturen) eller et Sørlandssenteret-gavekort.

#julegavetips #gavetips #tips #jul

DIY: Små nisser

I hele desember har vi fått lagd veldig mange nisser som har stått pyntet ved vinduskarmen. Det er en veldig enkel DIY som vi vet at alle barn får til selv på egenhånd uten så mye hjelp av oss voksne. Her har vi saget ut greiner fra trær for å få kroppen til nissene.

Utstyrsliste:

- Grein (til kroppen)
- Nisselue (fås kjøpt på hobbybutikker)
​- Bomull
- Garn (har brukt rød farge)
- Skolelim (eventuelt superlim)
- Perle
- Tusj
- Saks

Fremgangsmåte:

1. Start med å tre lua på hodet. Du kan ta på litt skolelim eller superlim for at den skal sitte fast. Klipp ut garn og knytt på lua bakerst.

2. Tegn på øyner med tusj og lim på en perle som nese. 

3. Lim på bomull som skal forestille skjegget.

Er ikke de så fine? Alle små nisser gleder seg til jul ...

#diy #jul #design #julenisse #julestemning #skole

Himmel på Jord 2017

Søndag 3. advent. I dag passet det å gå og høre på gratiskonserten "Himmel på Jord" som begynte kl. 16 på Torvet. De kjente gjesteartistene Jorun Stiansen, YLVA, Geirmund Hansen, Elisabeth Lindland og Aase Helene Røinås sang engelske julesanger og fikk publikum til å synge med. Christiansand Storband spilte og Solholmen Barnekor var også med på scenen. Her kommer noen bilder fra den koselige julekonserten:

Her synger Jorun Stiansen, Elisabeth, Geirmund og Aase Helene.

#jul #julestemning #julekonsert #torvet #kristiansand

Lyseffekter og lysshow i byen vår

Magiske Kvadraturen! Når det begynner å bli mørkt, begynner ting å skje. Nedover Markensgate kan vi se lyseffekter på noen spesielle bygninger og et 3D lysshow som lyser opp Torvkvartalets fasade er tilbake på Torvet. Jeg har aldri sett lysshowet "live", så i kveld var det min første gang til å se det - så spennende! Jeg så lysshowet som de viste frem kl. 17:05. Det var mange publikum til stede og vi kunne se en svevende juleengel, vinduer som lyste opp, et pepperkakehus, juleluker som ble åpnet og et juletre. Fasaden som dekket så veldig levende ut med "magi" og lys kombinert med musikk i bakgrunnen. For et fint lysshow!

Lysshowet kommer senere på video (ja, jeg har fått filmet, gled dere) :-)

Stjerner på fasaden (Mjåland-bygget).

Lysende julenisse over klesbutikken Claire.

Over smykkebutikken Mestergull Hodne - stjerner på bygningen.

Slottet Shopping i Tordenskjolds gate/Markensgate. Fasaden skifter farger hele tiden.

Et lysende juletre.

#jul #julestemning #kvadraturen #kristiansand #lysshow #lyseffekter

Startet fra bunnen av, nå kom paprika!

Om vinterstid er dagene korte og mørke. Jeg har merket at blomster og planter er en stor utfordring å holde i live i disse kalde månedene. Vi må ta hensyn til temperatur, sollys og hvor vi velger å plassere plantene. Det er lenge siden jeg har oppdatert dere om planteprosjektet paprikaplante, så her kommer en spennende oppdatering.

Bare for å nevne det, så har vi bare beholdt en paprika potteplante på grunn av plassmangel. Vi plantet ganske mange av dem, men kunne dessverre ikke ha så mange innendørs. Paprikaplanten står i vinduskarmen og trives svært godt da den får rikelig med dagslys gjennom det store vinduet. Den er plassert i et rom som har en temperatur på ca. 36 varmegrader. Å plante paprika fra bunnen av var ikke så vanskelig som jeg trodde og nå har det dukket opp 3 bittesmå grønne paprika som senere skal bli til rød farge.

Ønsker du å plante paprika fra bunnen av, så er det bare å bruke frøene til den ferske paprikaen du får kjøpt i butikken.

#planteprosjekt #plante #blomster #paprika #natur

DIY: Julebord i jul & natur stil

Er dette årets flotteste julebord? Ja, definitivt! Når man selv blir invitert til årets første julebord, er det viktig å gjøre det så fint som mulig. Siden vi er veldig mange, har vi satt sammen 4 bord, og på hver sin side tilhørende benker pr. bord til et digert langbord med plass til alle. Pynt på bordene har vi lagd selv og mye av materialene har vi plukket ute i naturen som greiner, kvister, kongler og gran. Temaet på julebordet er derfor natur og jul. Synes resultatet ble kjempeflott! Man får litt julestemning av dette her og snøen på utsiden.

Bordet ble først dekket med en hvit duk, så på bordene en stor tallerken med en juleserviett på, en kniv, en gaffel, en skje og et glass til hver av gjestene.

Glasslykt med greiner og knyttet rødt bånd rundt. Juletre - oppskriften på DIY-prosjektet finner du HER.

Et kjempelangt julebord med jul og natur tema.

Da vi dekket på, luktet det julemat inne på hele lokalet. Med mange på kjøkkenet (selv jeg også var der), ble det nesten litt hektisk. Julematen på menyen var ribbe med sprø svor, kalkun, julepølse, rødkål, surkål, grønnsaker som gulrøtter, blomkål, brokkoli, poteter og brunsaus. Dette fikk jeg ikke tatt bilder av, men vi "servitører", ble som sagt veldig opptatte med å servere alle de sultne gjestene på "julemiddagen" :-)

#jul #natur #julebord #julemiddag #juletre #diy #interiør #borddekking #design #kunst

8 life hacks i hverdagen

Klær som har krympet.
Prøv balsam-trikset. Når du vasker klær ofte og har tørket dem litt for lenge, da skjer det. Om et klesplagg har krympet, legg det i en liter iskaldt vann og en dl. balsam oppi en plastbøtte. La det bli liggende i ca. et kvarter og sørg for at det er godt dekket med vann. Dette gjør at den kommer tilbake til sin originale form.

Skriv dato på maten når den åpnes.
Jeg pleier å skrive dato på pakningen når jeg åpner en matvare eller en drikke som jeg vet kommer til å stå i kjøleskapet/fryseren en god stund. Som syltetøy, leverpostei, gulost, brunost osv ... har kort holdbarsdato etter åpning. Må også pakke dem godt inn i plastfolie. Da vet jeg hvilken dato de ble åpnet og ikke helt glemmer det bort.

Tungt i hodet, stresset og alt for mye å tenke på?
Lukk øynene og stå opp-ned i noen få minutter. Pust inn og pust ut igjen. Gå gjerne en tur ut så du får trukket frisk luft slik at du får tømt hodet. Snakk gjerne med noen hvis du vil "få det ut". Et annet tips er å skrive ned alt du tenker på med penn og papir.

PC/MAC bakgrunn.
Skift ut bakgrunnsbildet på PC/MAC-en din til noe du trenger å lære. Det kan for eksempel være mål for uken du må kunne, formler til matematikk, det periodiske systemet du må pugge til eller timeplanen på skolen.

Lei av å koke opp vann hele tiden? Bruk termosene for det de er skapt for.
Du bruker vel ikke termosene kun til kaffe og kakao? Noen varmer pølser i termos også. Mat eller drikke holder på temperaturen i en termos! Kokt vann på termos er et must å ha med seg om vinteren. Du kan derfor koke opp vann og helle det i termosene som har isolerende vegger slik at du hele tiden har kokende varmt vann med deg. Vi som drikker te koker alltid opp vann, og da er det fint å helle varmt vann fra termosene.

Støv på gulvet og lite tid til rengjøring?
Bruk støvsugeren er alt jeg kommer på. Du har uansett ikke så mye tid til å hente fram bøtte og mopp så hvorfor ikke bruke støvsugeren som tar jobben på 1-2-3?

Lade opp mobilen raskere.
Har du ikke tid til å lade mobilen din? Har du iPhone vil jeg ikke anbefale deg å bruke en iPad lader, men vær forsiktig hvis du allikevel velger iPad-laderen: Du bør være tilstede og ikke lade nær lett antennelig materiale. Annet tips: Ta med deg en oppladet Powerbank på farten (om du har). Skru av mobilen (hvis mulig) eller sett på lysstyrken til 0% og velg flymodus. Lader mye raskere. Husk å aldri lade om natten!

Ledninger overalt.
Der TV-en står er det nesten umulig å vite hvilken ledning som hører til hva. Bruk "bread clips" som du finner i brød og bollepakninger. Disse kan du henge på ledningene og skrive hva som hører til hva av ledninger. Har du USB-kabler og telefonladere slengt rundt omkring, putt dem i tomme doruller, en pr. kabel. Da blir det lettere å finne og holde styr på kablene!

#tips #lifehacks #hverdagen

12 tips til å spare MYE penger

Har du hele tiden lurt på hvordan du kan spare penger? Da vil jeg bare si: "Bruk mindre og spar mer!". Her får du mine sparetips og svar på det du lurer på.

Hvorfor betale for bæreposer når du kan bruke bærenett?
Etter å ha pipet inn alle varene du har handlet spør hun i kassa deg hver gang: "Vil du ha en pose?". Sier du "ja takk" må du vite at bæreposer fort kan koste en del hvis du er ute og handler flere ganger i uken. La oss si at en bærepose koster 1,-. Handler du 7 ganger i uken koster det deg 7 kr. Tenk på dette neste gang: Hva med å bruke bærenett eller de samme posene du sist gang "kjøpte" med deg om igjen? Ha alltid med deg bæreposer eller bærenett.

Pante alle flasker - de går til gjenvinning.
"Selv en tom flaske er full av energi, og mange blir overrasket over hvor stor miljøgevinst panting faktisk gir." En krone her og en krone der ... Med å pante mener jeg alle brus-, øl-, plastflaskene som har pant klistret på siden. Tilsammen blir det masse penger! Du er også med på å gjenvinne gamle flasker slik at de kan bli omgjort til nye og målet med pant er å spare miljøet for forsøpling. Pant man får er 1 kr (opptil 0,5 liter) og 2,5 kr (over 0,5 liter).

Lag din egen matpakke.
Hvis du kjøper mat og drikke i kantine/kafé flere ganger i uken, kan det fort koste deg mye. Pass på! Det er lurt å lage matpakke noen ganger. Hva med å lage restemat fra i går? Enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus. Fungerer godt som salat for eksempel.

Sammenligne, se etter tilbud i reklameaviser og/eller last ned appen "Mattilbud".
Hver uke kommer disse reklame tilbudsavisene i postkassen. Har du takket "nei takk" til uadressert reklame, er det lurt å laste ned appen "Mattilbud" som hjelper deg med å finne de beste tilbudene for denne uken. Det kan være stor prisforskjell som varierer fra butikk til butikk. Noen ganger kan en butikk som har den samme varen du ser etter koste ulikt, og da er det smart å ta en nærmere titt. Sammenligne priser. Billigere alternativer er for eksempel merkene First Price, Rema 1000 og X-tra. Ofte finner man mat som snart går ut på dato til nedsatt pris. Når mat er på tilbud er det viktig å kjøpe litt ekstra og oppbevare det i boden, kjøleskapet eller fryseren til senere.

Medlemskort/apper som gir fordeler.
Rema 1000 har en app som heter "Æ". Den bruker jeg alltid og får -10% rabatt på frukt og grønt. Så er det "topp 10" som også gir -10% rabatt på de 10 mest kjøpte varene. Andre fordelsprogrammer som jeg også bruker er Trumf (brukes på Joker, Spar, Meny, Kiwi) og gir 1 % Trumf-bonus på dagligvarer. COOP: Alltid gode medlemskupp, kjøpeutbytte og 11% bonus på frukt og grønt.

Kjøp busskort.
Kjøp busskort hvis du har planer om å ta bussen mye! Man sparer mest når man kjøper f. eks månedskort på 30 dager. Her i Kristiansand koster en vanlig voksen billett (om man kjøper ombord på bussen) 50 kr uansett hvor du skal innenfor Kristiansand-sone. Voksen månedskort koster 750 kr. Tar vi denne prisen og deler på 30, får vi 25 kr/dagen. Derfor lønner det seg å kjøpe busskort!

Kjøp brukt eller lån bøker på biblioteket.
Ser du etter en spesiell bok? Å kjøpe lærebøker som er splitter nye kan være for dyrt (hvis det er snakk om ca. 10 bøker), så kjøp brukt av andre eller sjekk på biblioteket om de har det du er på jakt etter.

Selg ting du ikke trenger.
Rydd og finn frem ting du ikke trenger. Selg dem! Det finnes mange grupper på Facebook som selger både nye og brukte ting. Kanskje andre får mer bruk for tingene dine?

Gå over til kontantkort.
Alle i husstanden har mobil kontantkort, det vil si at vi fyller på penger til mobilen når vi går tom. Det gir oss full kontroll på mobilbruken siden vi betaler på forhånd. Så hver gang vi sender en sms eller ringer, trekkes det fra telefon saldo. Kontantkort er bra å ha, siden det ikke kommer noen overraskelser hver måned (uten abonnement), men når vi skal bruke mobildata koster det en del. Dette unngår vi og hvis vi er ute ser vi alltid etter gratis wifi å koble oss på. Jeg foretrekker å ringe med Messenger-appen hvis jeg skal få tak i et familiemedlem siden den er gratis å bruke.

Tenk over hva du kjøper.
Ja, noen butikker har retur på varer, andre har ikke returrett. Noen butikker gir gavekort for det som har blitt returnert. Husker da jeg kjøpte et keyboardstativ i en fysisk liten musikkbutikk og angret på kjøpet, og han mannen der sa at det ikke var returrett på den etter at jeg kom tilbake med den. Spør deg selv: Trenger du virkelig å kjøpe denne varen? Det kan være en lignende vare bare i et annet merke. Hva ville du ha valgt? Ikke kjøp hvis du er på den usikre siden. Dette gjelder mest klær siden den dagen liker vi klesplagget, andre dager legges den helt bakerst i klesskapet fordi den ikke lenger passer.

Kjøpe ting på nettbutikk.
Unngå å kjøpe ting fra nettbutikk hvis det er mulig. Dette gjelder fra utenlandske nettbutikker der toll kan forekomme. Det kan være fristende å kjøpe klær på internett fordi det ser så fint ut på "modellen" som viser frem klesplagget. Visste du at jeg aldri kjøper klær, sko og vesker på nettbutikker? Enten om de er for store eller små i størrelsen, er det dumt å måtte sende tilbake klær som ikke passer når returen skal betales av egen lomme. Jeg foretrekker å se og kjenne på varen før jeg klikker meg den hjem. For ikke så lenge siden bestilte jeg en caps på Wish til en billig penge, og kvaliteten var elendig sydd siden den var produsert på en fabrikk i Kina (og ventetiden tok ca. 3 uker). Jeg er ikke imot Wish, men synes ting blir for "billig" kvalitet hvis du skjønner. Å reservere ting i en nettbutikk som har en fysisk butikk der jeg har muligheten til å stikke innom er noe helt annet.

Sette opp et budsjett.
Få kontroll over dine inntekter og utgifter. Unngå ubehagelige overraskelser. Skriv hvor mye du bruker på mat, klær, bolig, bil, mobil, strøm, transport, aktiviteter ... gjerne på et Excel-ark så får du en oversikt over din økonomi.

#sparetips #tips #penger #shopping

Grimsvollen julemarked 2017

For et vakkert julemarked det var på Grimsvollen søndag 2. advent! Hele gaten var pyntet med fargerike vimpler, juletrær og julepynt. Vi var der kl. 13 for å levere sjokoladekake, pepperkaker og kakemenn ned til "boden" som holdt til (nesten) helt sist på julemarkedet. Julemarkedet åpnet ikke før om en time, så utstillere fikk litt tid til å sette opp ting på sine boder og de som skulle levere kaker og andre bakervarer, fikk tid til å komme med det. Pris for inngangsbillett var 30,- pr person, absolutt verdt besøket når det var så mye å se.

Her er et program som viser en oversikt over hva som skjer på julemarkedet. Vi var ikke der lenge, så etter kakelevering dro vi innover til sentrum for å gå oss en søndagstur.

Fargerike vimpler overalt.

Jeg tok en rask kikk på Grim kalenderen 2018 og så "Reinert the dog" på trykk i kalenderen! Instagram hunden fra Kristiansand har til og med kommet på trykk i Fædrelandsvennen.

Masse "ekte" juletrær til salgs.

Cake Pops med sjokolade og melis.

Grimsvollens Kolonial.

Eplemost.

Masse aktiviteter utover dagen.

Her grilles det pølser og en svær gris.

Personlige kubbelys. Noen med tekst og andre med motiv.

I ettermiddag kom endelig snøen vi alle har ventet lenge på. Gaten ble helt hvitt og det ga mye mer julestemning. Senere på dagen da julemarkedet gikk mot slutten, hentet vi de resterende kakene våres. Det hadde allerede blitt mørkt og folk dro hjemover. Langpannen med sjokoladekake hadde blitt solgt kun et stykke og 2-3 poser pepperkaker. De solgte ikke så bra for å si det sånn og de ble våte etter å ha stått ute i det tøffe snøværet. Ettersom flere hadde med seg sine kaker til salgs, kunne noen av dem ha blitt solgt mer enn andre, det skjønner vi. I stedet for at de havner i søpla, fungerer det best å fryse sjokoladekakene ned.

#jul #julemarked #julestemning #foto #grimsvollen #kristiansand

Kaken vår til julemarked

I dag arrangeres et stort julemarked i Grimsvollen fra kl. 14 - 18. Vi har bidratt og lagd en sjokoladekake i langpanne med fargerike seigmenn på toppen, pepperkaker og kakemenn som skal selges ut til alle som vil kjøpe. Pengene som de får inn av kakesalget skal gå til 10. klassetur. Det kommer til å bli masse salg av forskjellige kaker og bakevarer på bordene, og ikke minst skal det selges ut masse interiør og juleting. Med 50 utstillere, matmarked, musikk og juletresalg blir det så utrolig stort og spennende for de store og små. Har du ingen planer i dag er det verdt å ta en tur innom!

#jul #julemarked #kake #sjokoladekake #langpanne #seigmenn #kakemenn #pepperkaker

Yummy - julemarked mat

Nå kommer det et lite bildedryss av mat fra julemarkedet i Kristiansand. Føler at det skjer så mye nytt hver uke og vanvittig mange folk tar seg en tur gjennom der. Noen boder har til og med satt opp nye dekorasjoner og pynt for å få solgt sine varer. Høydepunktet i byen vår er ingen tvil julemarkedet og isbanen "Kompis" på Torvet.

#jul #julemarked #mat #foto #kristiansand

Pepperkaker og kakemenn bakst

Hei fredag og det er endelig helg! Kjøkkenet lukter alt duften av nystekte pepperkaker og kakemenn. Det ble en del timer med baking denne fredagskvelden der vi har lagd pepperkaker og kakemenn. Pepperkakedeigen har vi forresten ikke lagd selv, den kjøpte vi ferdig i en rund boks på Rema 1000. Vi kjevlet, trykket ut former og stekte. Da pepperkakene kom ut fra stekeovnen smakte jeg: De var litt tørre og sterke etter å ha smakt på noen stykker. Jeg likte kakemenn best da vi lagde de fra bunnen av og perlesukker drysset. Prøver alltid å kjevle deigen så tynn som mulig for å få de "sprø" når de kommer ut av stekeovnen, men de ble bare oppblåste alle sammen. Slik så de ut:

#mat #julebakst #kakemenn #pepperkake #jul #desember

Masse julelys i julebyen vår

Alt er så fint i desember! I Markens gate i Kristiansand kan vi se julelys over oss. Lyktestolpene er pyntet med juletrær med lys rundt. Når snøen kommer, blir byen vår enda finere med hvitt overalt. Mange har allerede gått i gang med julehandelen og med søndagsåpne butikker i desember blir det lettere å bruke søndagene til shopping om man ikke har tid til overs i hverdagene. Det er veldig god julestemning i Kvadraturen nå!

#jul #julelys #juletre #julestemning #julebyen

Video: Julegrantenning 2017

Jeg håper det ikke blir for mange juleinnlegg her på bloggen, men håper bildene og videoene jeg legger ut gir dere en god julestemning. Det føltes ut som om julen er rett rundt hjørnet, og det er jo så koselig å tenke på! Bare 18 dager å telle ned til og har dere en julekalender går dagene enda kjappere. Jeg har akkurat lagt ut en ny video av julegrantenninga på Torvet i Kristiansand på min kanal.

Om du likte videoen trykk gjerne abonner på kanalen min så blir jeg kjempeglad (og du får selvfølgelig varsel hver gang når jeg har lagt ut en ny video) :-)

#jul #video #julegrantenning #juletre #kristiansand

Utstilling: Juletrær på juleverksted

Under dette store teltet på Torvet kan man finne masse juleinspirasjon! Når vi kommer inn, ser vi pyntede juletrær, et juleverksted for kreative folk, en stor bil med et juletre i på baksetet og nissens stol (som er rød farget). På denne plassen med bilen i bakgrunnen tar en av Fædrelandsvennens journalister julefotografering av folk hver dag frem til jul. Bildene kommer på trykk i avisen eller på nett som julehilsener.

#juletre #utstilling #jul #julemarked #juleverksted

Julegrantenning i byen

I dag er det første søndag i advent. Det betyr at vi tenner 1 av 4 adventslys og synger julesangen "Tenn lys". Jeg har vært på julegrantenning i sentrum i ettermiddag. Planen var å få med meg årets julegrantenning. Har aldri vært med på selve julegrantenningen før, så var ganske spent for å se hvordan det var. Før klokka passerte kl. 17 samlet tusenvis av folk rundt seg julegrana ved Nedre Torv. Vi hadde nedtelling til julegrana skulle tennes: 10, 9, 8 ... og lysene kom på. Grana lyste opp, så stor og høy, og var et av de aller vakreste noensinne. Har du sett noe så fint?

Søndagsåpne butikker = bysøndag. Vi finner blant annet julemarked, juleverksted, julefotografering og ny isbane på Torvet. Senere kommer utendørs 3D lysshow, juletrepynt-utstilling og avsløring av verdens største julemarsipangris i SR-Bank.

Det ble satt opp en scene ikke langt fra julegrana der ordføreren holdt tale og Frelsesarmeens Hornorkester spilte julesanger i bakgrunnen.

#jul #juletre #1advent #julegrantenning #kristiansand

Offisiell åpning av ny isbane på Øvre Torv

Lørdag 2. desember kl. 14 åpnet den nye flotte isbanen på Øvre Torv i Kristiansand. Det kom massevis av folk som ville få med seg den offisielle åpningen med underholdning og dans. Skøytebanen er en gave fra Kristiansand kommune, LOS og Spareskillingsbanken. Isbanen har forresten fått seg et navn: KOMPIS. Vinneren som foreslo navnevalget, fikk et Kvadraturen-gavekort på 2000 kr som kan brukes på alle butikker i Kvadraturen. Kl. 15 åpnet isbanen for publikum, så de som tok med seg skøyter kunne glede seg til å gå på den 44 x 22,5 meter store isbanen for første gang. Synes det er så utrolig koselig å ha en isbane på Øvre Torv slik at alle kan samles og ha det gøy sammen. Banen vedlikeholdes av kommunen frem til mars.

Harald Furre (ordføreren i Kristiansand) holdt tale om hvor spennende og lenge vi har ventet på den nye isbanen.

Mange spente folk følger med på underholdningen før skøytebanen åpnes for alle.

Vi fikk smake på deilig julemarsipankake som Geheb har lagd til folket, nam! Fikk ikke bilde av hele kaken da den var allerede blitt spist opp ...

#kristiansand #isbane #torvet #skøyter #skøytebane #sport

Koselig julemarked på Torvet

Julemarkedet i Kvadraturen er inspirert av julemarkeder i europeiske byer. Her er det satt opp 20 spennende boder med god mat, fine gaver og flotte smykker. Frem mot jul kommer mange til å stikke innom julemarkedet for å få julestemning, inspirasjon og kjøpe julegaver. Jeg har gledet meg til så mye til å dra på julemarked igjen, siden det ikke var noe stort julemarked de siste årene her i Kvadraturen grunnet graving av nytt parkeringshus under Torvet. Det har tatt lang tid, men nå har vi endelig fått julemarkedet tilbake.

Velkommen til julebyen Kristiansand - julemarked.

Rare nisser på taket med langt skjegg.

Julenissene fungerer som julepynt.

Masse juletrær og andre kunstige blomster.

Ho-Ho-Ho! Santa Claus's julekjøkken.

Bondens marked.

Juletrær på fontenen.

Julegrana på Torvet.

#kristiansand #julemarked #jul #julestemning #juletre #nisser

Første dag i desember

I dag er det faktisk 1. desember, en ny måned og den aller siste måneden i 2017. Mange har gledet seg så mye til å åpne den første luka i julekalenderen enten det er en vanlig sjokoladekalender, gavekalender, pakkekalender ... Når vi først snakker om julekalendere, så har jeg ikke hatt tid til å skaffe meg en i år. Jeg vet heller ikke hvilken jeg vil gå for, da det finnes så uendelig mange typer til forskjellige priser! Dersom dere ikke har skaffet dere julekalender, vil jeg anbefale julekalendere på nettet: Å delta i forskjellige julekalendere hver dag er like spennende, for det er mange fine premier bak alle lukene. Jeg husker veldig godt da jeg vant en iPhone 7 i fjor i en av lukene på julekalenderen til Hello, hihi. Det var bare flaks! Alltid gøy å vinne noe, så krysser fingrene for i år også.

Ah, det er så koselig å se pyntede juletrær rundt forbi. Får så god julefølelse. I helgen skjer det så mye her i Kristiansand: Lørdag 2. desember kl. 14 åpner den nye flotte isbanen på Torvet, julemarked med 20 boder der man finner interiør, smykker og gaver. Søndag 3. desember tennes julegrana kl. 17. Jeg har så lyst til å se julegrantenningen i år. Og her kommer det beste: Butikkene holder åpent lørdag og søndag! Da blir det masse julegaveshopping.

#jul #juletre #desember #kvadraturen #kristiansand #hvaskjer