CINDY Z. - 22 · Kristiansand · E-post: zhuoblogg@hotmail.no hits

Planteprosjekt

Høster frø fra årets siste solsikker

Når en liten fugl står og forsyner seg av frø fra en av solsikkene, tenker jeg at det er på tide å høste de siste solsikkefrøene og gjøre uteplassen klar for vinteren. Jeg merker at det har blitt kaldere for hver dag som går, vi er tross alt i høst. Solsikkene har i løpet av de få månedene, fått dannet seg sterke røtter under jorda. Nå er alle solsikkene ryddet vekk og forhåpentligvis dukker det opp mange nye solsikker samme sted neste år.

Jeg hadde 3 høstklare solsikker igjen. I solsikkene lå det massevis av frø! Alltid spennende å se nærmere på alle de bittesmå frøene som sitter tett i tett.

Her er alle frøene. Sist gang jeg høstet solsikkefrø, fikk jeg bare sorte frø. Nå har jeg plutselig fått grå frø!

#planteprosjekt #solsikke #frø #solsikkefrø #planter #høst #hage

Sunflower seeds

I dag morges høstet jeg solsikkefrø fra den første solsikken. Det er den eldste og en av de største solsikkene jeg har plantet, som er ca. 2,5 meter høy. Jeg klippet ned hele solsikkehodet slik at jeg kunne ta av frøene innendørs. Selve blomsten var fuktig og klissete å ta på, men den har jo stått ute i lang tid. Nå har jeg fått samlet sammen masse frø som ligger og lufttørker i et fat på kjøkkenbenken.

Frøene settes til tørk og oppbevares tørt og mørkt. Det kan ta flere dager å tørke disse, skulle ønske sola hadde dukket opp. Til neste år har jeg planer om å plante mange nye solsikker ute i hagen med disse frøene, og det blir så spennende å se om solsikkene klarer å blomstre samtidig.

Tenk å få så mange frø av bare en solsikkeblomst! Det er så kult :-) Oppfordring: Planter du solsikker, kan du høste frø når tiden er inne for det. Da får du frø som du kan plante neste år.

#planteprosjekt #solsikke #frø #høst #hage #plante

Solsikkefrø er klare for høsting

Tiden er snart inne for å høste solsikkefrø. Aldri før har jeg høstet frø fra solsikker, men det er en fantastisk måte å skaffe egne solsikkefrø på - gratis. Jeg har spart på solsikkene mine til de har blitt visne og "gamle", for å få frø av dem. I dag har jeg tatt en nærmere kikk, og da la jeg merke til at frøene vises. I en solsikke er det massevis av frø!

I løpet av helgen kommer jeg til å høste frø fra de solsikkene som er klare for det. Når jeg har høstet, skal frøene tørkes og lagres tørt og mørkt. Noen av frøene har jeg tenkt til å plante neste år. De skal stå samme plass, her ved veggen hvor de får støtte og nok med sol. Det kommer til å bli så fint å ha de plassert alle sammen i en rekke.

#planteprosjekt #solsikke #frø #høsting #høst #hage

Litt historie om min paprikaplante

I april 2017 startet jeg med planteprosjekt paprika. Frøene jeg brukte, kom fra en spiseklar rød paprika som var kjøpt i matbutikken. Jeg har hørt at det var enkelt å plante paprika, men likevel valgte jeg å så mange av frøene sammen i plastpotter, i håp om at det vil komme noe. Sannsynligheten for at det ville spire var stor. Det var så gøy å se frøene spire og gro for hver dag som gikk, men etter hvert som de vokste seg høyere, hadde jeg dessverre ikke mer plass å tilby dem. Da valgte jeg å beholde en av de mange paprikaplantene.

Gulvplanten står i ganga som pynt. Paprikaplanten har nådd dørkarmen og er 2 meter høy. Høyere skal den bli!

Regner vi fra april 2017 til september 2018, er paprikaplanten 1 år og 5 måneder gammel. Siden den tiden har jeg fått ca. 4 modne paprika. Nå henger 6 frukter som trenger tid til å modnes og 1 moden paprika.

#paprika #historie #plante #frukt #grønnsak

Velkommen inn i varmen

Da har paprikaplanten flyttet inn hos meg igjen etter flere uker ute. Jeg ser på planten at det har vært mange tøffe uker. Potteplanten ble plassert utendørs i begynnelsen av september på grunn av plassmangel. Nå som det er høst og temperaturen synker, er det virkelig på tide å flytte den høyeste paprikaplanten inn i varmen igjen. Før planten dro inn, fikk den nytt påfylling av jord. Jeg har lagt merke til at det har kommet flere paprikafrukter når paprikaplanten har stått ute. Jeg telte 6 stk grønne paprikafrukter. 

Har ikke plukket av den røde paprikaen. Ville spare den så hele planten ikke ser så kjedelig ut der den står.

Jeg håper paprikaplanten vil trives inn i varmen. På bildet under ser dere noen små paprikafrukter som er i vekstfasen.

Noen av leserne mine har savnet å lese ukesoppdatering om planteprosjektet. Det vil ikke komme flere oppdateringer om solsikke- og tomatplantene, siden jeg er ferdig med de og at plantene er i ferd med å visne og snart dør ut. Jeg kommer heller til å sette fokus på paprikaplantene i stedet for.

#planteprosjekt #paprika #plante #hage

The last sunflower

Ventetiden er endelig over, nå blomstrer den aller siste solsikken hjemme hos meg! Den er helt nydelig og herlig å se på der den står. På torsdag var jeg fast bestemt på å ta med solsikken inn før ekstremværet "Knud" dukket opp neste dag og blåste alt av sted. Solsikkene utendørs har sikkert ikke merket stormen så godt, men de virker mer visne og trøtte for tiden som går.

#planteprosjekt #solsikke #blomst #plante #hage

Uke 20 av planteprosjektet

Tomatene: Rekker tomatene å bli modne når temperaturen faller der ute? Nå er det høst. På tirsdag høstet jeg 17 modne tomater og i dag ca. 20 halvt modne tomater. Skjæra har fortsatt ikke gitt opp, så i denne uken har den forsynt seg av tomatene mine igjen. Jeg har et bilde av en halvspist tomat - den ser ikke ut!

Om tomatene ikke rekker å bli modne i høst, vurderer jeg å plukke tomatene i klaser og ta med inn så de kan modnes fortere inne. Ikke lett med tanke på været nå for tiden. Som regel regner og blåser disse dagene bort.

Solsikkene: Den nest siste solsikkeblomsten har overlevd det tøffe høstværet som bestod av regn og vind. Fortsatt like fin som da den åpnet for noen dager siden. Det er helt utrolig! Venter spent på når siste solsikkeblomst åpner seg. De som har blomstret ferdig, henger tungt med hodet ned ...

#planteprosjekt #solsikke #tomat #grønnsaker #blomst #hage

Kloremerker i busktomatene

Høstet 17 busktomater i dag. Noen av tomatene var ikke blitt helt modne, men jeg høstet dem likevel. Jeg var litt redd for at fuglen (jeg tipper skjæra) vil komme tilbake og spise opp de modne tomatene som jeg har dyrket frem i lang tid. Kloremerker på tomatene er ikke et godt tegn. Skjæra kan når som helst vende tilbake. Da er det bedre å plukke inn tomatene så skjæra ikke får kloa i dem.

Det er vanskelig å tenke noe annet enn gode tanker mens du spiser en hjemmedyrket tomat | Lewis Grizzard

Kunnskap er å vite at en tomat er en frukt. Visdom er å ikke bruke den i en fruktsalat.

Busktomatene mine ligner på cherrytomater. De er søte i smaken og passer godt med i salaten.

#tomat #grønnsak #hage #høsting #sitat

Uke 19 av planteprosjektet

Tomatene: I denne uken har jeg fått mange flere røde tomater. Nå er tiden inne for at tomatene modnes en etter en. Det er så gøy å se tomatene skifte farger fra grønn til gul, så til oransje og rød. Jeg blir så glad av å se hvor fargerike tomatene har blitt:

Jeg høstet 3-4 modne tomater fra denne klasen over, men tok kun bilder av den første tomaten. Alle hadde en ganske så søt smak, som cherrytomater. Slik så den første tomaten ut da jeg delte den i to: 

Nå som tomatene holder på å bli modne, har jeg en del utfordringer når de står utendørs. Hver dag i lunsjtiden, kommer en fugl og spiser på de rødeste tomatene jeg har. Er det mulig? Jeg har vurdert å sette plastposer over tomatplantene for å beskytte dem. Tomatene som fuglen har spist på, har jeg måtte plukke bort siden det ikke er så fint å se på da de er ødelagte. Jeg kan tenke meg at fuglene er kjempesultne om høsten - og da må de desperat lete etter mat. Her får de ikke lov til å forsyne seg.

De to tomatplantene står under tak. De tre andre tomatplantene står ikke under tak. Jeg tenker at de vil få mer sol når de står her, men hvis det regner, så får det bare gå. 

På bildet under til venstre, er det synlige kloremerker på 3 av tomatene. Dumt at fuglene er ute etter tomatene mine :/

Solsikkene: Den fjerde solsikken har sprunget ut. Jeg synes den har taklet uværet på fredag veldig bra. De to bildene under er tatt før fredag, mens det siste bildet har jeg tatt i dag. Litt blåst, men den overlevde.

Etter regnet.

Paprika: Mange av bladene har fått hull i seg. Jeg fant en grønn larve under et av bladene, så jeg tror det er den som har forårsaket angrepene. Paprikaplanten blomstrer, men mange av blomstene faller av så det blir ingen frukter. Det skjedde også med den høye paprikaplanten som stod innendørs en periode, men nå som den står ute, føler jeg den klarer å produsere frukter.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #grønnsaker #paprika #blomst #hage

Nå kommer flere paprikafrukter

Jeg vet ikke om det var en god idé eller ikke, å flytte ut den høye paprikaplanten som har nådd helt til taket her hjemme. Har plutselig ikke så god plass lenger, da den tar en del plass på bordet. Kunne jo ha plassert paprikaplanten på gulvet, men har allerede så mange potteplanter. Det går ikke opp, så da ble den på en måte kastet ut og byttet inn den andre paprikaplanten som er mye lavere enn denne som er plantet tidligere i år.

Et annet alternativ var å kutte av litt i høyden, men det ville jeg ikke gjøre siden det har dukket opp en ny paprika. Må la den vokse!

Under taket står den høye paprikaplanten. Her er det ikke så mye sol, men det får gå. Da paprikaplanten ble plassert ut, tålte den ikke temperaturen ute. Bladene så slitne ut og etter noen dager med vanning så den ikke så verst ut. Får håpe den vil overleve i høst.

Bildet under er tatt i dag. Paprikaplanten bærer mange frukter og det er nå de kommer. 

#planteprosjekt #paprika #grønnsak #frukt #plante #hage

Uke 18 av planteprosjektet

Solsikkene: Nå har de to siste solsikkene vokst seg mye høyere. Det er helt utrolig når de har blitt mer enn 2 meter høye som det stod oppført i frøpakningen. Planteprosjekt-solsikke er vellykket i år, sier jeg bare. Jeg er så glad for at jeg har klart det. Den nest siste solsikken er på vei til å åpne seg, og vi er så spent på å se den blomstre etter noen dager.

Solsikkene som strekker seg i høyden får godt med sol hver dag.

Her er solsikken "Bakoversveis".

Jeg har en del slitne solsikker som henger med hodet ned. De får være slik til jeg finner frø inni solsikkene.

Tomatene: Jeg har endelig fått noen røde tomater i den ene potteplanten med busktomater. Når en tomat først blir rød, smitter det etter hvert de andre klasene ved siden av slik at de blir fortere røde. De modnes for øyeblikket, en etter en.

Jeg synes fortsatt veldig synd på disse tomatplantene som har mistet bladene sine.

Paprika: Så stor er paprikaplanten nå. Den får mange blomster og jeg håper det vil komme paprika etter blomstringen.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Dette skal jeg plante i 2019

Nå er jeg i gang med planlegging av neste års planteprosjekt. Det har vært et vellykket planteprosjekt i år, og det vil jeg gjerne fortsette med. Jeg elsker å sette av tiden til å dyrke frem egne grønnsaker og planter, og se det spire og gro fra bunnen av. Neste år skal jeg plante:
 

AGURK
For noen år siden plantet jeg plantet agurk. Det var kjempelett. Merker at jeg har savnet agurken. Jeg tenker å plante enten miniagurk eller vanlig agurk.

Photo by Kelly Neil on Unsplash

 

SUKKERERTER
De er søte og sprø, og de kan stekes, kokes og wokes. Sukkererter har jeg plantet før. Vokser veldig fort!

Photo by Jessica Ruscello on Unsplash

 

CHERRYTOMATER
Cherrytomater er små og søte tomater. De modner raskere enn vanlige tomater. Jeg har allerede prøvd å dyrke frem vanlige tomater, men det tar så lang før de blir modne.

Photo by Dan Gold on Unsplash

 

JORDBÆR
Jordbær er smaken av sommer og ferie. Jordbær er lett å dyrke og inneholder mye antioksidanter.

Photo by Henry & Co. on Unsplash

 

SOLSIKKER
Solsikkene jeg har plantet i hagen i år, ble over 2 meter høye. Nå har jeg lyst til å plante "kortvokste" solsikker, altså flere størrelser mindre. Synes solsikken jeg fikk i gave var akkurat passe størrelse.

Photo by Lachlan Gowen on Unsplash

- Har du planer om å starte et planteprosjekt neste år?

#planteprosjekt #planter #grønnsaker #solsikke #tomat #jordbær #agurk #sukkererter

Uke 17 av planteprosjektet

Solsikkene: Nå har den tredje store solsikkeblomsten åpnet seg helt. Den står som nr. 4 på bildet under. Med tanke på hvordan solsikkene ser ut nå, så skylder vi på vinden som har blåst mye de siste dagene. Og regnværet. Solsikkeblomsten har fått bakoversveis! Jeg hadde håpet at alle solsikkene kunne blomstre samtidig, men det skjedde ikke, da vi måtte vente på en etter en. To av dem henger med hodet, og ja jeg vet: De savner sommeren, varmen og ikke minst sola. Det gjør jeg også.

Tomatene: Tomatene trenger fortsatt masse varme og sol. De er blitt flyttet til en plass hvor det er mest sol om dagen. Når det regner, flytter vi de under tak. Det er masse jobb å flytte de frem og tilbake! Jeg skulle ønske jeg hadde et drivhus akkurat nå som hadde vært mye lettere å holde på med når jeg har så mange planter. Jeg har både store og små potter med tomater. De små pottene med jord tørker veldig fort ut, så har passet på å vanne regelmessig.

Kanskje de tomatplantene på bildet under vil overleve litt til, men som dere ser har mesteparten av bladene visnet bort. De har nok blitt smittet av noe.

Paprika: Denne paprikaplanten har jeg flyttet inn i varmen, hjemme hos meg nå. Den andre paprikaplanten som jeg har hjemme, har blitt for høy og nådd taket, så hadde ikke plass til den hjemme. Den har blitt flyttet ut og fryser ihjel ... (bilder av den kommer).

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 16 av planteprosjektet

Denne uken har solsikkene fått opplevd både vind og regnvær. Skulle ønske de hadde et tak å stå under, så de slipper å visne og blåse bort så fort. En ny solsikkeblomst åpner snart, og vi venter fortsatt på to til som ikke har åpnet seg enda. Noe sier meg at sommeren straks er over og høsten er på vei. Hva med solsikkene? Vil de klare å takle høstværet?

Denne solsikkeblomsten har stått ut en stund, men holder på å visne. En humle var på besøk i dag, sommeren er vel ikke over enda?

Liten solsikkeblomst på toppen av den eldste solsikken i hagen. Jeg gleder meg til å høste frø fra den eldste og største solsikkeblomsten. 

Nå som tomatene har blitt litt større, henger bladene på plantene ned. Ser ut som de kan kollapse når som helst. For tungt? Jeg legger også merke til fargene på tomatplantene. Noen er grønne, andre er lysegrønne. Hva kan ha skjedd her? 

Dette er enda verre å se ... Er det noe som dreper/smitter disse tomatplantene? Det er ikke et godt tegn når bladene ser helt gule og brune ut. Kanskje de må få mer næring og gjødsling.

Paprikaplante til høyre. Den har kjempefine blader og lengde.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 15 av planteprosjektet

Nå kommer en ny planteprosjekt oppdatering for denne uken. Det har vært en tøff uke, i hvert fall for solsikkeplantene. På onsdag blåste og regnet det masse. Jeg var redd solsikkene ikke ville klare seg, men det gjorde de. Fordi de ble bundet godt fast rundt veggen, kollapset de ikke.

Som dere ser, så har den ene solsikken begynt å visne etter å ha blomstret i en uke. Ved siden av seg hadde en ny liten solsikkeblomst kommet frem. Det vil si at det vokser ut en blomst fra samme plante.

Vel, nydelig er den i hvert fall.

Her er en annen solsikke i full blomst. Ikke fullt så stor som den første solsikkeblomsten.

Jeg venter fortsatt på at tomatplantene (eller skal jeg si tomatbuskene) får store, røde tomater. Det kan ta litt tid.

Til sist: Paprikaplanten. Den har det fint, har sett at det har begynt å komme noen blomster på toppen nå.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 14 av planteprosjektet

Det føltes lenge siden sist gang jeg har skrevet om planteprosjektet, så her kommer en oppdatering for uke 14 (blogginnlegget skulle ha vært ute på søndag 5. august, ville ikke hoppe over den). Siden den første solsikken stod i full blomst, måtte jeg ta flere bilder av den mens den fortsatt var i full blomst. Dette blir et fint minne å se tilbake på hvordan planteprosjektet har gått i år.

Bak denne solsikken skjuler det seg en ekstra blomst. Når denne blomsten visner, åpner en ny blomst fra samme plante. How nice?

Solsikkeblomster er på vei. Når du begynner å se noe gult, tar det ca. 5 dager til solsikken åpner seg.

Ellers har det gått veldig fint med tomatplantene. Det vokser ut masse tomater (klarer ikke helt å telle hvor mange). De er fortsatt grønne, store og små, men jeg er veldig bekymret for at de ikke får nok varme når de står ute hver eneste dag. Sommeren er ikke over, men det føltes litt kjøligere nå, så prøver å sette de ute slik at de får nok med sol. På pakningen stod det busktomater, 50-60 cm. 

Jeg bestemte meg for å google "hvor lang tid tar det for tomaten å bli rød" og fikk svar på Wikipedia: "Noen typer frukt og grønnsaker skiller ut etylengass når de modner, og får deretter andre vekster til å modne, og dermed visne raskere. Eksempelvis er det derfor man ikke skal lagre epler sammen med bananer. Mange frukt- og grønnsaksdyrkere bruker for eksempel etylengass for å få avlingene til å modne til en bestemt tid." Her i hagen har jeg bare plassert tomatplantene sammen - er det derfor de nesten vokser like raskt?

Paprikaplanten har fortsatt mye å gå på. Vet ikke om vi klarer å få paprika i løpet av sommeren ...

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

En stor glede

I forrige uke var jeg som sagt 5 dager i Berlin. I løpet av reisen merket jeg at jeg savnet å holde på med planteprosjektet hjemme i Norge, så jeg tok noen bilder før jeg dro som minne. Da jeg kom hjem på fredag, kunne jeg endelig se noe gult på lang avstand. Den ene solsikken har tittet frem - og stod i full blomst! Den var veldig vakker.

Å komme hjem til å se en solsikke blomstre, er virkelig en stor glede. Spesielt når man har lagt så mye arbeid i å vanne og stelle plantene hver eneste dag. Jeg er utrolig heldig i år som har klart å plante solsikker. Den høyeste har blitt ca. 2 meter.

Jeg tror jeg er den eneste som har plantet solsikker i nabolaget. Heldigvis døde ingen planter da jeg var borte. En stor takk til pappa som kom og vannet plantene mine hver morgen og kveld. Bildene i dette innlegget ble tatt i forrige uke, fredag 3. august. I skrivende stund har denne flotte blomsten begynt å visne/blåse bort. En annen og mindre blomst har åpnet seg.

#planteprosjekt #solsikke #planter #blomster #hage #foto

Uke 13 av planteprosjektet

Nå er det tid for en ny planteprosjekt oppdatering! Bildene under ble tatt 28/7 og i dag 29/7 ettermiddagstid. Som dere ser på det første bildet, så åpner den ene solsikken seg snart. Fremdeles har den ikke åpnet seg helt, men ettersom dagene går, får vi se mer av den gule blomsten.

Den er så vakker og i dag kunne jeg allerede se den åpne seg. Den høyeste solsikken er høyere enn meg, kan tippe den har blitt 2 meter høy allerede!

I år blir det masse tomater. Det kommer flere tomater etter hvert.

Denne paprikaplanten har bare stått innendørs de siste månedene og den er så høy! Den har fått veldig mange blomster, men synd at det ikke kommer frukter etter at blomstene har visnet. Rart.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 12 av planteprosjektet

Noen av tomatplantene er ferdig med blomstring - nå er tomatene her! Hvis vi ser på antall blomster på plantene, kommer vi til å få veldig mange tomater. Skal si det var utrolig lett å dyrke frem egne tomatplanter i år!

Paprikaplanten har fått flere blader.

Solsikkeplantene er i ferd med å åpne seg. De har også vokst noen seg litt høyere enn sist. Det ser ut som maur, larver og mygg trives på solsikkeplantenes blader. Ikke gøy når de spiser av bladene på dem, så det hender at jeg må plukke litt. Solsikkene kan bli opptil 2 meter ifølge frøpakningen, så de har enda noe å gå på.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 11 av planteprosjektet

Nå er vi i midten av juli! Planteprosjektet i år har gått helt supert med tanke på været og temperaturen. Det har aldri vært så varmt i sommer, våren ble plutselig hoppet over også kom sommerværet. I år har det vært den perfekte tiden til å dyrke frem egne planter. Selv har jeg plantet solsikker, tomater og paprika - og det har vært veldig morsomt og lett. Man trenger bare en dose tålmodighet, faste rutiner og tid til å passe på og stelle planter.

Den første solsikken på bildet får snart blomst! Åpner seg sakte. Solsikken er en vakker sommerblomst som lyser opp hagen med sine gule blomster.

Tomatplantene har blitt kjempesvære. Mange av dem har fått gule blomster. Jeg har en anelse at det vil komme veldig mange tomater etter blomstringen.  

Paprikaplanten har fått flere blader enn sist oppdatering.

Planter du blomster og/eller grønnsaker? 🌻​🌱🍅🌿

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 10 av planteprosjektet

Alle plantene har blitt omplantet i denne uken. De har vokst seg høyere og høyere og da måtte de bare få større plass til å gro. Solsikkene ble plantet ved gressplenen ved siden av veggen (måtte tilsette litt jord der), og tomatene fikk nye og større potter. Den lille paprikaplanten var så heldig som fikk en ny potte for seg selv.

Den første solsikken får snart en blomst. Det betyr jo at den har nådd sin høyde.

Her er tomatplantene. Noen av dem har nå fått gule blomster. Etter blomstringen kommer tomatene.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 9 av planteprosjektet

På tide med en ny oppdatering av planteprosjektet. I denne uken har alle tomatplantene fått litt gjødsel. Gjødsling gjør at plantene får mer næring og de vokser fortere. Her på Sørlandet har det vært fint vær hele uken så det har ikke vært noen bekymringer om å sette plantene ute ved veggen der hvor det er passelig med sol. De har vokst mye etter gjødsling, så her blir det nok tomater i løpet av sommeren.

På fredag la jeg merke til bladlus under bladene på noen av solsikkeplantene. Jeg tok på meg hanskene raskt og knuste alle de grønne fæle lusene jeg så. De får ikke lov til å ødelegge plantene mine. Bladene på solsikkene visner snart og det må være en grunn til at de blir angrepet av bladlus, larver, mygger og fluer. Fra nå av kommer jeg til å sjekke solsikkeplantene nøyere for skadedyr. Ellers har de vokst ganske mye, høyere enn bambuspinnene.

Sunne planter er bedre rutet til å stå i mot skadedyr. Håper på besøk av en eller flere marihøner, de er nyttedyr som spiser bladluser. Jeg har ikke sett marihønene enda, vi får håpe de vil dukke opp.

Alle plantene blir vannet to ganger i løpet av en dag: Om morgenen og om kvelden. Sola tørker ut plantene, og siden plantene mine har blitt så store, trenger de mye vann!

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 8 av planteprosjektet

Dere som følger med på mitt planteprosjekt, lurer sikkert på hvordan uken har gått. Vårløkene har jeg droppet å oppdatere siden de klarte å dø. Vet egentlig ikke hva som har skjedd med dem, kanskje de har fått (litt) for mye vann?

Det har gått veldig fint med solsikke- og tomatplantene. Paprikaplanten også. De har vokst veldig mye i denne uken. Jeg håper det kommer tomater snart!

Solsikkeplantenes blader har fått noen små hull.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 7 av planteprosjektet

Se som de har vokst. I denne uken har solsikkeplantene fått bambuspinner som støtte. Jeg vil ikke at de skal henge med hodet ned nå som de strekker seg lengre i høyden. De har det greit der de står, inntil veggen. Noen av bladene har fått små hull i seg. Hva kan ha skjedd? Er det noen insekter som eter av solsikkene mine? :/

Tomatplantene har fått flere blader. Det begynner å bli trangt i potten siden det 2-3 tomatplanter deler plass. Kanskje på tide med en ny omplanting? Jeg har nok med ledige potter, men ulempen er at det kommer til å stå flere potter her ute som må vannes hvis jeg velger omplanting.

Ser dere den lille paprikaspiren på bildet under? Den har vokst littegrann. Det er plantet stemorsblomster i den brune potten til solsikken.

Akkurat nå står potteplantene under tak fordi det regner. Naturen har godt av litt regn iblant, og det har heller ikke vært så varmt i det siste. Har nettopp vannet plantene siden regnet ikke har fått truffet noen av plantene så jorda har blitt tørkt.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Slik ser paprikaplanten ut etter et år

Denne paprikaplanten har vært ganske heldig: Det er den eneste paprikaplanten vi har beholdt og som har gitt oss snart 3 modne paprikaer i løpet av et år. De to paprikaene tittet frem i slutten av 2017, da vi plantet paprika sent i juli. Vi plantet egentlig veldig mange frø fra en spisemoden rød paprika, men på grunn av plassmangel måtte vi kvitte oss med noen av plantene ettersom de vokste seg større. Paprikaspirer ble det massevis av. De vokste tett i tett og etter hvert ble de omplantet i blomsterkasse og blomsterpotter! 

Det krevde vanvittig mye tålmodighet, vanning, sol, omplanting og næring for at paprikaplanten skulle trives, blomstre og få paprikafrukter. Om vinteren var jeg redd det ble for kaldt, men nå om sommeren er jeg ikke så bekymret da den står innendørs og får godt med sollys og varme.

Bilde til venstre: Paprikaen i begynnelsen av måneden. Bare tuppen nederst har blitt rød.
Bilde til høyre: Paprikaen etter to uker, ikke helt moden ennå.

#planteprosjekt #hage #paprika #grønnsak #plante #blomst

Uke 6 av planteprosjektet

Da var vi kommet i uke 6 av planteprosjektet. Så fort tiden flyr avgårde! I denne uken har jeg lagt merke til at det var mye edderkoppspinn og insekter under pottene da de stod ved huset, så nå har jeg flyttet pottene over til et annet sted der hvor det ikke er vegg. Vanligvis pleier skrukketroll og alle typer maur søke ly under de fuktige pottene. Uff, fra nå av får de finne seg et annet sted som ikke er under disse pottene :)

Det har regnet litt i dag, så pottene måtte flyttes tilbake under tak for at jorda ikke skal renne utover når det regner. Om det hadde skjedd, så er det litt av en jobb å rydde opp i.

Vårløken har vi nettopp høstet, nå skal det spires på nytt. Har også plantet noen nye i den lysegrønne potten. Må si at vårløk er så enkelt å plante, de vokser veldig fort!

Paprikaspiren er fortsatt ganske liten, men synlig er den på bildet.

Solsikkene står fortsatt godt oppreist, men jeg er redd de blir for tunge ettersom de strekker seg høyere. Da må det ha en form for støtte, en pinne eller noe sånt. De små bladene har tørket ut og visnet ...

Tomatplantene begynner også å vokse seg større. De dekker nesten til hele potten som de er i. Jeg har lagt merke til at tomatplantenes blader krøller seg innover/utover - hva kan være grunnen til det?

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Uke 5 av planteprosjektet

Dette innlegget skulle ha blitt laget og publisert søndag 3. juni. Det skjedde så mye i helgen at jeg dessverre ikke fikk tid til å dokumentere planteprosjektet, men nå er det på tide med en ny oppdatering av solsikkene, tomatene og paprikaen. Bedre sent enn aldri. Bildene ble tatt mandag 4. juni - å, som de har vokst!

Solsikkene plasseres mest i skyggen, noen ganger i sola.

Vi kan se den lille paprikaspiren i det øverste bildet i midten.

#planteprosjekt #solsikke #tomat #paprika #grønnsaker #blomst #hage

Omplantet tomatspirene

Da jeg kom hjem var det å sette i gang med litt hagearbeid før middag. Jeg tenkte på tomatspirene som har vokst seg så store og nå må det gjøres noe med melkekartongen og yoghurtbegerne. Fant frem den siste pakken med hagejord, potter, en spade og et par hansker. Nå skal tomatspirene omplantes! Jeg tømte plastkoppene og den ene melkekartongen der det nesten ikke var noe liv, bortsett fra den lille paprikaspiren. Den omplantet jeg sammen med en av pottene med tomatspirer. Frøene fra spinat- og agurkene spiret ikke i det hele tatt, så de ble kasta. Jorda som var oppi plastkoppene og melkekartongen, var helt våt. Det tok jeg og la oppi de nye pottene i stedet for at det gikk rett i søpla.

Maks 2 stk spirer i hver potte. Den ene brune hadde jeg 3 stk tomatspirer i. Under ser vi alle tomatspirene og den bittelille paprikaspiren:

Solsikkespirene har også vokst.

Vårløken har vokst så mye på så kort tid. Meget imponert at det er lett å plante fra røttene!

#planteprosjekt #hage #tomat #solsikke #grønnsaker #planter #spirer

Uke 4 av planteprosjektet

Solsikkespirene har i denne uken vokst seg mye høyere. Det viste seg at omplantingen var en god idé etter uke 3. De har fått større areal og strekker seg i sola for hver dag som går. Ute står de i skyggen og får vanning hver morgen og kveld.

Nå begynner også tomatspirene å ta form. Det tar bare litt tid. Tomatspirene i yoghurtbegere er 3 uker (plantet 6/5):

Og her er tomatspirene i melkekartongen 4 uker (plantet 24/4). Snart må jeg tenke omplanting av tomatspirene også.

... og hva skjedde med plastkoppene og den andre melkekartongen? Det har ikke vokst ut noe, annet enn ugress på de som jeg har plantet agurk, spinat og paprika i. Trodde det først var fra frøene jeg plantet, men de ser akkurat prikk lik som solsikkespirene bare i en mini-form. Har ikke så lyst til å oppdatere de tomme begerne når det ikke dukker opp noe på den fjerde uken.

#planteprosjekt #hage #tomat #solsikke #grønnsaker #planter #spirer

Ny plass til solsikkespirene

I går skrev jeg om at solsikkespirene hadde for lite plass. Derfor har jeg i dag, vært ute og omplantet alle de 5 solsikkespirene i plastpotter. Pottene hadde hull under, så jeg måtte dekke de delvis med en avis under så jorda ikke skulle renne gjennom. Da jeg hadde tatt ut solsikkespirene fra melkekartongen, så jeg at de hadde masse røtter, og noen var litt vanskelig å skille fra hverandre.

Nå får de så god plass til å gro fast sine røtter. Har dessverre ikke nok plass i hagen så de må nok være i potter. Jeg gleder meg veldig til å se de blomstre fra juli. Disse solsikkene kan strekke seg opptil 200 cm i høyden!

#planteprosjekt #hage #solsikke #planter #spirer #diy

Uke 3 av planteprosjektet

Solsikkespirene strekker seg enda høyere for hver dag som går. Noe sier meg at de burde omplantes til en større potte snarest. Det ser ut som solsikkene får dårlig plass i melkekartongen etter hvert som tiden går. Tett i tett gir dårlig plass.

Tomatspirene har også vokst, spesielt de 5 i melkekartongen. De plantet jeg samme dag som solsikkene for tre uker siden. Nå er det slik at det kan ta litt tid for tomatene å strekke seg opp i lengden.

Ellers har det ikke dukket opp noe i de plastkoppene som er sådd agurk og spinat og den ene melkekartongen. Hvorfor kommer det ikke noe? Har til og med puttet i en stk paprika i hver av dem i håp om det vil spire. Jeg tror frø som har gått ut på dato ikke vil spire.

Dette blir spennende og på søndag skal det komme ut en ny oppdatering om planteprosjektet. Vi oppdateres!

#planteprosjekt #hage #paprika #agurk #tomat #spinat #grønnsaker #solsikke #planter #spirer

Gro vårløken på nytt

Man kan faktisk dyrke frem nye vårløk fra røttene. Det er superlett! Ikke kast stumpene, legg de i et glass med litt varmt vann. Se til at vannet ikke tørker ut, gjerne bytt vann hver tredje dag. Etter en stund vil vårløkene utvikle lange røtter som hjelper dem å vokse. Når røttene har kommet frem, er alt du trenger en potte og litt jord. Sett potten ved vinduskarmen der det er mest lys og vårløkene vil spire etter noen få dager!

Jeg har plantet 8 stk i den lysegrønne potten og 7 stk i den hvite. Nå er det blitt så varmt ute at vårløkene kan stå utenfor hver dag. Husk å vanne og sett de til side i skyggen noen ganger. På grunn av sola må de også som oss mennesker, ta en pause fra soling. Et annet alternativ er å ha vårløkene i vann inne ved vinduskarmen.

#vårløk #spire #rot #grønnsak #natur #planting

Uke 2 av planteprosjektet

Da er vi kommet i uke to av planteprosjektet. Det er fremdeles spennende å følge med på hver dag som går. Som dere ser på bildet under har disse frøene fra 24/4 dukket opp: 5 flotte tomatspirer og 5 solsikkespirer. 2 spirer i hver av de nederste yoghurtbegerne (plantet 6/5). Fortsatt ingen tegn til noe grønt i den øverste melkekartongen til venstre (plantet 6/5) og de plastkoppene der hvor jeg har sådd agurkene og spinatene. Kan det være at de frøene som jeg har plantet, har gått ut på dato? Det stod i hvert fall på posen at de gikk ut på dato for noen år siden.

Siden det ikke har dukket opp noe i de med jord, har jeg sådd 4 frø fra en spiseklar paprika i hver av de. Kanskje om noen dager vil det komme frem en liten paprikaspire fra de frøene. Vi får krysse fingrene og håpe!

Et nærbilde av tomatspirene og solsikkespirene. Den ene solsikkespiren har snudd seg, men kommer den til å snu seg riktig vei opp mot lyset? Nå straks skal disse spirene i serveringsbrettet ut og få seg litt sol. De har allerede fått vann og da vil de vokse seg ekstra fortere når de blir stående ute i noen timer for soling. Vi oppdateres planteprosjektet igjen på søndag!

#planteprosjekt #hage #paprika #agurk #tomat #spinat #grønnsaker #solsikke #planter #spirer 

De første spirene etter en uke

Søndag forrige uke ble planteprosjektet mitt startet. Jeg sådde 6 solsikkefrø, 5 tomatfrø, 3 agurkfrø og til sammen 12 spinatfrø fordelt i to melkekartonger og tre plastkopper. Hver dag har jeg passet på å vanne og sørge for at de får nok sollys, men de står ikke for lenge ute. I direkte sollys tørker både de små spirene og jorda fort ut, så da må jeg passe på å vanne relativt ofte.

Nå har to av solsikkene begynt å spire og det har også en av tomatene. Jeg tenker alltid at det tar ikke lang tid for solsikkene å komme frem, siden de er så glad i sola.

I ettermiddag fant jeg frem en lyseblå skjært av melkekartong (som jeg hadde spart siden fredag) og tre yoghurtbegere. I de ble det plantet 9 nye agurkfrø i melkekartongen og 2 tomatfrø i hvert yoghurtbeger. Vi oppdateres!

#planteprosjekt #spinat #agurk #solsikke #tomat #planting #hage

Paprikaoppdatering: Helt spiss!

Nå har det snart gått ett år siden vi plantet paprikaplanten fra bunnen av, det vil si tatt fra frøene til en fersk rød paprika kjøpt på matbutikken. Først poppet det frem en paprika, så en til og etter hvert enda en til. Totalt 3 paprikaer i løpet av et år. Det ble et vellykket planteprosjekt for å si det sånn! Jeg la merke til formen på de to første paprikaene som var litt rund under:

Hvordan kan det ha seg at den tredje paprikaen har blitt til en spiss paprika? Den er så stor og fortsatt grønn - ikke moden enda.

Flotte paprikaplanten!

#planteprosjekt #paprika #grønsak #planting

Starten på et nytt planteprosjekt

I dag morges var jeg ute i hagen og stelte i stand planteprosjektet. Jeg fant frem plantejord, en hagespade og et par plasthansker. Så gikk jeg inn og tok med meg de frøposene vi hadde, to tomme melkekartonger og tre plastkopper ut. Her skal det plantes og i år er dette starten på et nytt planteprosjekt. Det er alltid så spennende å dyrke frem sine egne planter og grønnsaker, så hvert år mellom våren og sommeren, har jeg blitt fast bestemt å plante noe selv fra bunnen av.

Dette sådde jeg: Solsikke, tomat, agurk og spinat. Det som er så rart er at noen av frøposene til agurk og spinat har gått ut på dato for fire - seks år siden. Vi får håpe at plantingen går (da sannsynligheten å spire er ganske liten!).

Til venstre har jeg sådd 6 solsikkefrø og til høyre 5 tomatfrø.

Koppen til venstre har jeg agurk 3 stk og spinat 6 stk pr kopp = 12 stk til sammen. Det er sylte- og hermetiseringsagurk (har plantet dette før).

Siden jeg hadde tatt frem plantejord, skiftet jeg i samme slengen nytt jord til kaktusen. Den står nå ute i sola.

#april #våren #plante #agurk #solsikke #tomat #spinat #planteprosjekt #frø #blomster #planter #kaktus #hage

Endelig har vi fått rød paprika!

En liten oppdatering på vårt paprika-planteprosjekt. Jeg har gledet meg til å fortelle og vise i bilder hvordan paprikaplantene nå ser ut. Den ene paprikaen har blitt rød som betyr at den er moden! Først ble den grønn, så mørkerød og etterpå rød. Jeg er så stolt over hvor fort de har vokst og overlevd i løpet av den lange og kalde vinteren innendørs. Nå gjenstår det å vente på den andre grønne paprikaen til å bli rød (moden), og det kan ta noen uker til.

Egentlig plantet vi paprikaplantene sent på sommeren, og har du tenkt til å plante paprika, er det lurt å starte allerede i februar!

#paprika #planteprosjekt #planter #grønnsak

Se så store de har vokst!

Når du dyrker en plante fra bunnen av og noen måneder etter vokser det frem frukter, da kan du si at prosjektet er vellykket. Planten takker deg for at den får nok vann, sollys og varme - og at du bryr deg om den. Paprikaplanten vår har vi dyrket helt fra bunnen av, fra frøene til en spiseklar rød paprika. For hver dag som går, vokser paprikaene seg større og større. Har du ikke sett begynnelsen av planteprosjektet, kan du lese mer HER (ligger under kategorien "planteprosjekt").

#planteprosjekt #paprika #plante #dyrking

Startet fra bunnen av, nå kom paprika!

Om vinterstid er dagene korte og mørke. Jeg har merket at blomster og planter er en stor utfordring å holde i live i disse kalde månedene. Vi må ta hensyn til temperatur, sollys og hvor vi velger å plassere plantene. Det er lenge siden jeg har oppdatert dere om planteprosjektet paprikaplante, så her kommer en spennende oppdatering.

Bare for å nevne det, så har vi bare beholdt en paprika potteplante på grunn av plassmangel. Vi plantet ganske mange av dem, men kunne dessverre ikke ha så mange innendørs. Paprikaplanten står i vinduskarmen og trives svært godt da den får rikelig med dagslys gjennom det store vinduet. Den er plassert i et rom som har en temperatur på ca. 36 varmegrader. Å plante paprika fra bunnen av var ikke så vanskelig som jeg trodde og nå har det dukket opp 3 bittesmå grønne paprika som senere skal bli til rød farge.

Ønsker du å plante paprika fra bunnen av, så er det bare å bruke frøene til den ferske paprikaen du får kjøpt i butikken.

#planteprosjekt #plante #blomster #paprika #natur

Paprikaplantene nesten i full blomst

Nå er alle paprikaplantene flyttet inn i varmen. Det blir litt kaldt for dem å stå utendørs nå som det er høst og mye vind. Det merkes hvor store plantene har blitt, og plutselig åpner blomstene seg en etter en. Røde paprika kommer til å dukke opp senere på året for vi skulle ha plantet dem tidligere i begynnelsen av februar eller mars måned.

Plantene er i stua og trives ved siden av ovnen. Noen på bordet og noen på gulvet. Flere bilder av paprikaplantene kommer senere!

#paprika #plante #hage #grønnsaker #planteprosjekt

Store paprikaplanter

Se så fort paprikagjengen har vokst. De har stått ute i all slags vær og tåler ganske mye. Snart dukker nok paprikablomstene opp og etter hvert røde paprika grønnsaker som vi har gledet oss lenge til å se. Det skal bli så flott å se dem blomstre i slutten av august, men hva gjør vi med plantene når høsten er på vei? Skal de stå inne i det kalde og mørke skuret eller på vaskerommet der det er varmekabler under gulvet? Hmm ... vi får se når kulda setter inn.

Har nettopp skiftet jord så bildet over ble tatt for noen dager siden. Skal ta et nytt bilde når jeg er ute igjen. Under ser dere bilde av en paprikaplante som snart får blomst.

#paprika #plante #hage #grønnsaker #planteprosjekt

Tomater fra naboen

Her har vi satt to fine og søte tomater på en liten tallerken som vår kjære nabo har gitt oss. De dyrker sine egne planter i et drivhus utenfor huset og har blant annet plantet agurk, tomat, paprika, solsikke fra frø. Tomatene ser så delicious ut! Smakte akkurat nesten som tomatene i butikken, og de nevnte at de hadde brukt frø fra ferske tomater. Fra februar begynte de å plante, og i begynnelsen av august kom tomatene. Kanskje vi skal prøve på å plante tomater i vårt neste planteprosjekt?

Her er noen gode tips til å dyrke tomatplanter om noen vil prøve et tomatplanteprosjekt.

#tomat #grønnsak #mat #sunn #hage #drivhus

Paprikaplante i 5-6 blader

Paprikaplantene vokser og vokser, nå har blitt enda større! Jeg kan telle 5-6 blader i de pottene, men de paprikaplantene i den hvite blomsterkassen blir ikke større enn sist jeg så til dem. Se forskjellen:

30. juni 2017


19. juli 2017

Jeg har en teori om at paprikaplantene i den hvite blomsterkassen står for tett inntil hverandre, slik at de ikke får den næringen de trenger, men at de nå deler trangt "habitat". Om plantene hadde fått hver sin potte, hadde de vokst mye mer.

#hage #paprikaplante #paprika #planteprosjekt

Omplanting lavendel og paprika

Etter regnet tittet sola endelig frem. For en fin dag til å omplante lavendel- og paprikaplantene. Vi kjøpte 4 potter med lavendel på Plantasjen i går som kom med sorte plastpotter i. Siden de er hageplanter tok vi dem i større potter slik at de får muligheten til å vokse seg større. Har hørt at de kan strekke seg opptil 30 cm i høyden!

Lavendel har deilig duft og tiltrekker seg sommerfugler og bier. Fargen på blomstene er blålilla.

Omplanting av paprikaplantene. Har bare hatt de ute nå og de klarer seg fint i sommerværet. Paprikaplantene har vokst så mye siden sist, det har dukket opp 2-3 blader. Vi håper en dag det vil dukke opp røde paprika.

Her har vi plantet med 5 cm mellomrom hver plante.

Noen i store blomsterpotter også.

#hage #paprika #lavendel #plante #sommer

Paprikaplantene uke 5

Har du sett ... det er så herlig å se hvor fort paprikaplantene har vokst siden sist! De står tett-i-tett og det er derfor trangt om plassen. Snart skal jeg gå i gang med omplanting for å gi mer plass til hver plante slik at de vokser fortere. Jeg skal vanne og passe godt på dem, samt sette dem på et varmt og solrikt sted.

#planteprosjekt #paprika #plante #hage

Stakkar min kjøkkenhage

Dere husker vel min lille kjøkkenhage prosjekt. Det var et "amazing" planteprosjekt til å begynne med, men etter noen uker overlevde dessverre ikke plantene. Ikke fordi jeg glemte å vanne, tvert imot. Spirene ble så tynne og hang med hodet ned ettersom de vokste. Jeg har sett en del små hvite lus kravle opp og ned, og som har bodd i den fuktige jorda fordi de trives der, og har i tillegg møllspist mine søte små spirer som kunne ha blitt til grønnsaker. Lusene kan ha vært med i jorda som jeg har hentet fra hagen, og jo flere av dem, jo mer egg la de. Uff, så forferdelig! Her er et siste bilde av min kjøkkenhage tatt 3. mai:

På slutten fikk blomsterpottene i papp en del mugg på sidene på grunn av vanning og fuktighet. Spirene vokste ikke lenger enn dette her. Kunne datoen på pakningen ha gjort det vanskelig for plantene å vokse ettersom det stod "minst holdbar til 6-2017", og jeg fikk disse kjøkkenhagene i fjor mai/juni som jeg plantet i april i år.

#planteprosjekt #plante #frø #dild #vårsalat #agurk #aubergine #bilka #danmark #kjøkkenhage

Paprikaplante fra bunnen av

Endelig spirer paprikaplantene! Dere vet at vi finner mange små frø i en paprika. Med de frøene som er hentet fra innmaten til en stk fersk rød paprika kjøpt på butikken, plantet vi disse ned i potter i april måned. Vi har aldri plantet paprika før, og det må jo prøves!

Etter noen uker dukket det opp noe grønt, så viser det seg at det gikk! Det er så gøy å se plantene spire i takt, men etter hvert oppdaget vi at jorda ble opphevet. Hva har egentlig skjedd? Kanskje vi har plantet alt for mange frø fordelt i to potter, som har gjort plassen trangt om plassen for plantene. Nesten merkelig å se røttene under!

#planteprosjekt #paprika #spire #planter #grønnsaker

Planteprosjekt uke 3

Bildet til venstre ble tatt mandag 17. april (dag 15), og det til høyre er tatt i dag, onsdag 19. april (dag 17). Først kom plantene dild, deretter vårsalat etterfulgt av aubergine og agurk. Det betyr at jord hentet fra hagen faktisk virker - plantene vokser frem! Nå er plantene inne i uke 3, og oppdatering for de neste dagene/ukene skal fortsatt dokumenteres. Jeg er så spent på hvordan de andre plantene kommer til å se ut.

#planteprosjekt #plante #frø #dild #vårsalat #agurk #aubergine #bilka #danmark #kjøkkenhage

Påskegrill og mer planteliv

I dag er det langfredag. Se på den flotte himmelen da! Man trenger ikke å dra langt for å se dette. I dag etter lunsj tok vi ut grillen og grillet svinekoteletter utendørs siden været var så fint. Når været holder seg og vinden ikke blåser, ja da passer det bra med grilling. I tillegg til å grille har vi brukt dagen til å plante rester av frø fra poser og gitt kaktusplantene nye blomsterpotter altså omplanting fordi de har vokst ut av pottenes areal.

Kaktusen til høyre hadde to små plante "unger" ved siden av seg før. Nå har vi skilt dem i en rød blomsterpotte der de kan vokse fortere.

Siden vi hadde plantejord tilgjengelig og frø i poser, hva med å plante for å se om det vokser? Mange av posene hadde gått ut på dato for en eller to år siden, vet ikke om det kommer til å vokse, men vi gir det likevel et forsøk.

Bare grønnsaker: Sukkererter, spinat, vårløk og agurk.

Vi plantet også frørester fra en rød paprika kjøpt på matbutikken (se den hvite skålen). Med nok sollys og vann så skal vi sørge for at det vokser. Jeg merker hvor mange planteprosjekter jeg holder på med for tiden, og kjempespennende er det alltid om våren. Se-det-vokse-og-spire.

#planteprosjekt #kaktus #påske #våren #planter #blomster #grønnsaker

Fra frø til spire: Dild

Endelig! Etter en uke begynner frø å spire. Disse blomsterpottene i papp har stått på kjøkkenbenken ved vinduet siden 2. april. I en plass der det er godt med lys, men ikke i direkte sollys. Jeg har husket å vanne dem hver dag (et klapp på skulderen) og har sett til dem hver morgen. Planten dild er først ute til å spire.

På norsk heter planten dill. Det er en krydder- og medisinplante i skjermplantefamilien. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i mange land i Europa. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meters høyde (ifølge Wikipedia).

Her ser dere et nærbilde av dild, tatt i dag. Snudde jeg blomsterpotten, strakk plantene seg mot sola den andre veien. Sola er lyskilden og her trives de veldig. Jeg får smøre meg med litt tålmodighet til de andre kommer. 

#planteprosjekt #dild #vår #plante #kjøkkenhage #danmark

Min kjøkkenhage - planteprosjekt

I fjor var jeg i Danmark og besøkte Bilka i Aalborg. Alle som kjøpte noe der fikk gratis "Min køkkenhave" - sånne små papp potteplanter med forskjellige frø i. Disse har jeg spart på lenge, og siden våren er her, hvorfor ikke prøve å gå i gang med et nytt planteprosjekt?

Jeg fikk 4 stk av disse, og håper det vil dukke opp noe i de neste dagene. I en av pottene fikk jeg ikke med en rund brikke (som var plantejord etter oppløsing, obs!).

dild - vårsalat - agurk - aubergine

Jeg leste bruksanvisningen flere ganger siden det stod skrevet på dansk. Startet med å sette pottene i en kakeboks og gikk ut for å hente jord, noe jeg IKKE skulle ha gjort. Da jeg oppløste de runde brikkene som fulgte med i pakkene med vann, visste jeg med engang at jeg hadde gjort feil. Jeg vet ikke om det har så mye å si, for jeg kunne heller ha tømt jord jeg hadde i, og ta jord fra de runde brikkene ... Nå skal vi se hvordan det går eller ikke går.

Jeg la pottene halvfull med jord, så frømatten med frøene i, og etterfulgt av mer jord opptil toppen med 0,5 cm under kanten. Til slutt ble all den oppløste jorden fordelt utover i kakeboksen en blanding av to forskjellige jordtyper: Fra den runde brikken (fulgte med) og jord hentet fra poser i hagen:

Hadde ikke et mini-drivhus, så jeg satte kakeboksen med potteplantene på et lyst sted, men ikke i direkte sollys. Må bare huske å vanne hver dag og passe på at det spirer. Jeg bare håper det vil skje!

#planteprosjekt #plante #frø #dild #vårsalat #agurk #aubergine #bilka #danmark #kjøkkenhage

Plommetreet - 21.08.16

Bare for å skryte litt: Plommetreet vårt i år er helt A-M-A-Z-I-N-G! Bare se hvor mange plommer vi får da. Etterhvert når de blir modne, vil fuglene komme hit for å "ete" plommer, ja da er de modne nok til å plukkes, vaskes og spises.

#plommetre #hage #planter #tre #frukt

Vårt lille plommetre

VÅRT FINE PLOMMETRE

I fjor fikk vi dessverre ikke så mange plommer, men i år? Veldig mange plommer sammenliknet med det fra i fjor på rundt 4 - 5 stk. Plommene henger flere sammen i små grupper og er lysegrønne. Noen av dem har blitt litt røde på bunnen, og jeg håper de snart blir modne så vi kan plukke og spise dem. Ser de ikke gode ut?

#plommetre #planter #sommer #frukt

Hageprosjektet: - Vi har blitt en hel gjeng

Plutselig stod det en hel gjeng med grønne planter i terrassen vår. Vi er så glad for at solsikkene, agurkplantene og sukkerertene (som vi har plantet i begynnelsen i mai) etter hvert kom frem. For noen dager siden kjøpte vi på tilbud blomstene Passiflora og noen herlige Petunia. De er så fine og gjør inngangen mye hyggeligere.

En sukkerert titter frem, vi får håpe det dukker opp flere.

#hage #planter #agurk #sukkererter #inspirasjon #blomster #solsikke

Planteprosjektet 16.05.2016

Det går så bra med planteprosjektet. Vi bestemte oss for å sette solsikkene over til større blomsterpotter (de får snart ikke plass i melkekartongen). De andre frøene har begynt å spire så fort! En dags forskjell, og nå ser vi nesten alle som er plantet i jorda. Hvis noen klarer å observere "feil" skrevet i melkekartongene, så er det fordi vi plantet sukkererter over da noen av dem spiret så sent.

Herlighet, de elsker å være ute i sola.

Tre og tre solsikkere i hver sin blomsterpotte. Nå trives de mer da de har større areal.

#hage #prosjekt #planter #blomster #plante #inspirasjon

Mitt planteprosjekt

Nå går det superbra med planteprosjektet. Jeg har til og med laget en kategori på bloggen som heter "planteprosjekt". Vi plantet alle frøene samtidig, og etter noen dager syntes solsikkene fram, etter noen uker kom agurkene, vårløkene og spinatene. De gamle solsikkefrøene og agurkfrøene som gikk ut på dato, kom ikke fram, så vi erstattet disse med sukkererter.

10. mai 2016

 

13. mai 2016

 

14. mai 2016

 

15. mai 2016

Melkekartongene har stått både ute inne og ute i disse dagene. Husk bare vann, sol og varme - og plantene driver en slags fotosyntese. Jeg lurer på om dere også planter nå som det snart er sommer?

#planter #spire #frø #mai

La oss plante - plantetid!

Vi benyttet den fine dagen til å plante spinat, agurk, løk og solsikke i melkekartonger fra Tine. En del av frøene hadde gått ut på dato, så vi skal prøve å se om de vi hadde nå kommer til å spire. Forhåpentligvis vil vi se noe vokse ut etter en til to uker. Dette skal gå bra, ja.

#planter #spire #frø #mai

Agurkplanten

Innendørs planting av agurk. Det er for kaldt ute, så da blir det inne. Når den blir stor nok, skal den overføres i en større blomsterpotte. Det blir ikke lenge til, kanskje en stund til.

#foto #agurk #plante

Agurkplanten

I fjor sommer plantet vi en agurkplante utenfor huset vårt. Agurkplanten ble utrolig stor og det begynte å vokse agurker på noen av stilkene.

Først vokser det gule blomster og så agurker.


Agurkplanter er så fine! Du kan plante dem på våren, så vokser de ut sommeren og du slipper å dra til butikken for å kjøpe agurk. Veldig lurt å plante.