hits

VG4 Påbygg

Åpen skole 25. januar

I dag var det ekstra mange besøkende på KKG fordi det var Åpen skole 25. januar. Utrolig vanskelig å finne ledige parkeringsplasser i nærheten da det var fullt hus, og noen måtte til og med ta risikoen å parkere utover veien (der hvor det ikke stod parkeringsskilt). I nærheten av kirkegården stod en politibil på utkikk, men heldigvis fant vi en parkeringsplass like ved inngangen til skolen så da slapp vi å parkere ulovlig. Jeg svippet en tur innom for å se hva den videregående skolen tilbøy, og kikket litt inne på rommene studiespesialisering, økonomifag, kjemi og fremmedspråk. Vi gikk og vandret ut og inn gjennom ulike klasserom, snakket med rådgivere og lærere. Hørte på korte og lange presentasjoner. På denne skolen kunne de tilby kinesisk som fremmedspråk, men det så avansert ut etter at jeg tok en kjapp titt på lærebøkene! Ikke at jeg skal lære meg et nytt språk, men mandarin kinesisk kan jeg faktisk ikke. Etter noen timer ble vi så skrubbsultne, så det ble take away meny: 2 stk store pizzaer + Fanta Exotic og Urge fra Pizzabakeren. Nam!

#skole #åpenskole #utdanning

Inspire, believe and I did it!

Kollasjen over var noen bilder fra avslutningen på skolen. Se på dette: Toppen og skjerfet mitt står i stil med trappene! For en fin match med striper i sort og hvit farge :-)

GOD SOMMER

I dag begynner sommerferien min offisielt! Det er bra, for da har jeg mer tid til å blogge og å være kreativ. Jeg har ikke planlagt hva jeg skal gjøre i sommerferien, men tenkte å lage design, headere og bloggdesign - fordi jeg har fått Photoshop CC igjen! Da blir det mer kreativt å gjøre i sommer. Ønsker alle en fin sommerferie!

#sommerferie #sommer #ferie #avslutning #skole #design #bloggdesign #blogg

Siste avslutning på videregående

Avslutningen fant sted på Tangen videregående skole kl. 18 i "Himmel og hav" onsdag 22. juni, men før tiden ble det servert forfriskninger som champagne, jordbær og Twist-godteri på et langbord. Elever og foresatte kom, og vi hørte talene som elevrådslederen, rektoren og fylkesmannen holdt. Etter hvert fikk vi høre sang og musikk.

Slik så det ut før kl. 18. Vi flyttet oss fra 1. etasje til 2. etasje for å se bedre. De fleste stod rundt i "smultringen", og da klokka nærmet seg kl. 18, tok alle hver sin plass.

"Sommernatt ved fjorden" var blant annet vakker og nydelig - spilt med piano og saksofon.

Champagne i hånden og en fin utsikt å se avslutningen på!

Det var virkelig trist at jeg ikke så noen fra klassen min, lurer på hvor alle var? Hørte at noen var på kundekveld på Sørlandssenteret, men dette droppet jeg fordi jeg ville være på skoleavslutningen (for siste gang :')).

Forfriskninger på siste avslutning på videregående - her var det mye godt!

God nok modne jordbær.

Det store langbordet med to fine store Hortensia blomster som pynt gjør det ekstra koselig.

Da underholdningen var ferdig, ville jeg gå opp i de andre etasjene for å mimre litt. Det har vært så gode minner i alle disse 4 årene! Vi husker de lange trappene opp til 6. etasje som vi gikk opp og ned nesten alle skoledagene, fargeklatten på taket, den moderne design universell utformingen, kantina, studieverkstedet, biblioteket ... VG1, VG2, VG3 og VG4 har vært 4 magiske år. Jeg har lært så mye her, og dette var den siste dagen på den videregående skolen. Flere bilder og videoer av dagen vil komme ganske snart!

#skole #påbygg #videregående #skoleavslutning #avslutning #sommer #ferie

Skoleavslutningen starter snart

Om noen timer er det avslutning for avgangselever på skolen. Jeg var også med i en slik avslutning i fjor (da gikk jeg VG3), som var utrolig koselig der vi alle kunne møttes for å snakke og si farvel til hverandre. Nå er jeg altså ferdig med VG1, VG2, VG3 og VG4 - 4 herlige år på den kreative skolen! Årene har gått så utrolig fort, for jeg har møtt mange flotte klassekamerater og lærere. Vi har skapt gode minner, og det er selvfølgelig vanskelig å gi slipp på at vi faktisk er ferdige her og at vi har lært så mye av hverandre og lærerne gjennom årene. Jeg tenkte kanskje å lage en videoblogg om årets siste år på videregående og avslutningen, så dere kan se hvordan det er.

#skole #påbygg #utdanning #avslutning

Getting up early

Å komme tidlig på skolen de to første mattetimene vi egentlig ikke skulle ha, da er man veldig våken ja. Jeg benyttet timene til å fikse og installere/gjøre PC-en om til privat bruk. Lisensen som ligger i PC-en før oppdateringen kommer til å gå ut ca. 70 dager etter at jeg har forlatt skolen, så da tenkte jeg å ikke vente med å gjøre det etter sommerferien siden jeg ikke er så flink med tekniske ting. Vi har jo IT på skolen som kan hjelpe oss med det. Nå har jeg fått over fra å bruke Windows 7 til Windows 10, for en forandring! Jeg fikk Microsoft pakkene (2016 versjoner), men kunne dessverre ikke få Photoshop (selv om jeg har spurt flere ganger siden jeg var så desperat).

Etter de to lange timene, begynte folk fra klassen å dukke på. Vi skulle ha årets siste norsktimer. Mange snakket om karakteren i norsk skriftlig eksamen for å ha en liten diskusjon og sammenlikning, siden 6 - 7 stk av oss fikk karakteren 2. Hvordan var det mulig å få karakteren 2, og så mange av oss fikk det? Sensorene som har rettet eksamenen vår har tydeligvis vært ganske strenge, eller så har vi dessverre misforstått oppgaven ... I timene spilte vi Alias, tok 3 ulike Kahooter som en klassequiz og til slutt en adjektivfortelling. Historielæreren kom også innom for å si lykke til videre, og viste oss en koselig film på rundt 7 minutter og deretter var skoledagen plutselig slutt. Alle timene i norsk, matte, naturfag og historie var vi ferdige med, i morgen fri og på onsdagen er det avslutning for avgangselever :')

#skole #karakter #avslutning #norsk #matte #naturfag #historie #pc #windows #oppdatering

To timer på skolen

Alle de 4 lærebøkene er nå levert tilbake til skolebiblioteket, og det føltes litt tomt å ikke ha noen bøker liggende igjen (kommer til å savne å bla i de nye lærebøkene ja). I dag hadde vi faktisk bare to timer matte, men det var ikke bare vanlig mattetimer: Alle 3 matteklassene samlet seg i vårt klasserom for å bli med på en aktivitet: Quiz. Før mattetimene hadde lærerne hengt opp 10 stk oppgaveark (poster) rundt omkring i 4. etasje på søylene og veggene. Disse skulle vi finne, og vi ble delt inn i grupper på 3 - 4 og jobbet sammen for å løse norsk- og matteoppgaver. Det var spørsmål som vi burde kjenne til for eksempel. Noen av spørsmålene var: Hva er Barack Obamas mellomnavn? Hva er hovedingrediensene i øl/marsipan? Noen spørsmål var mer tenkespørsmål. Da alle hadde funnet alle postene, gikk vi samlet tilbake til klasserommet. Hver gruppe passet på å bytte svararket så vi rettet for hverandres grupper. Lærerne gikk igjennom alle spørsmålene og kåret et vinnerlag med flest poeng. Vinnerlaget fikk 18 poeng, og vi fikk 16 (det var nesten) - premien var en Twist-pose. Resten fikk også dele en Twist-pose, så det var premier til alle.

#skole #påbygg #quiz #spørsmål #aktivitet #bøker #matte

Gode og dårlige nyheter - trekkdag

I dag har jeg både gode og dårlige nyheter. Jeg kom til vanlig tid, men hadde glemt å tenke på "trenger-ikke-møte-opp" i matte, men de timene brukte jeg til å fikse PC-en. For de som ikke visste det, så fikk den virus i går, og heldigvis fikk jeg hjelp av de på IT til å rense den fri for det. Fikk ikke skrudd på PC-en engang etter det som har skjedd, og den ble oppdaget fullt av reklamer, ads og pop-ups - helt vilt (er så skummelt når jeg først oppdager det), hallo? PC-en lever sitt eget liv! Tusen takk til IT-folkene som klarte å fikse problemet.

Kl. 09:00 var det trekk til muntlig eksamen i auditoriet. Elever og lærere møtte opp, og avdelingslederen leste opp klasser og navn høyt. Noen var spente og andre nervøse. Selv var jeg ganske nervøs. Tenk hvis jeg hadde kommet opp i et av de fire fagene: Norsk, matte, historie eller naturfag? Det begynte med studieklassene først og til slutt klassen vår (fordi vi er VG4, siste året): "4PBA kom ikke opp". INGEN i klassen vår kom opp, så herlig! Nå har jeg allerede hatt en obligatorisk skriftlig norsk eksamen + skriftlig matte eksamen (ble trukket i mai), men det hadde vært rart hvis jeg hadde blitt trukket opp igjen. Nå kan vi endelig slappe av og nyte sola.

Etter å ha fått vite hvem som kom opp, gikk vi opp til klasserommet og fikk beskjeder. Vi gjorde en undersøkelse på It's som het "Evaluering av skoleåret", tømte skapet vårt og noen av oss leverte lærebøkene tilbake på biblioteket. Sjekket også fravær og standpunktkarakterene. Jeg har ikke gjort det enda, så får gjøre det i løpet av noen dager. Vi har skole fram til onsdag 22. juni: En avslutningsfest på kvelden for avgangselever. Det blir trist å forlate den videregående skolen som jeg har gått på/lært så mye alle de fire årene, lærerne og alle de jeg kjenner. Til høsten begynner studiene på et helt nytt sted, så det er jo nye muligheter.

På slutten av skoleåret må jeg også huske på å oppdatere PC-en til privat, i skrivende stund går denne under Vest-Agder fylke. Det er en skole PC som jeg har brukt siden VG1. Jeg må også få kjøpt Photoshop (sånn forever-pakke som ikke utløper), men det får jeg ikke lenger fra skolen :-/ Synes Photoshop er et greit program å bruke når jeg har blitt vandt til å redigere/designe på. Kan nesten ikke leve uten den pakken, og hvis noen av dere som leser dette har eller vet om Photoshop pris på pakken hadde det vært fint å si ifra :-)

#skole #påbygg #avslutning #eksamen #nyheter #photoshop #sommer

Prøveeksamen i norsk 06.06.16

Et viktig mål for dagen i dag: Prøveeksamen i norsk! Ofte kalles det for prøvemuntlig siden det er en forberedelse til muntlig eksamen hvis vi blir trukket opp. Tema fikk jeg på onsdag 1. juni, og det var om "Samfunnskritikk i litteraturen". Jeg fikk altså noen dager til å forberede meg. Prøveeksamen foregikk på to deler der første del var en forberedt del (alle fikk ulike tekster eller stykker), og jeg var så heldig å få diktet "Landskap med gravemaskiner" av Rolf Jacobsen. Et modernistisk dikt som var lett å forstå. Problemstillingen: "Hva kritiseres, og hvordan kommer samfunnskritikken fram i tekstutvalget ditt?", skulle svares på i 5 minutter presentasjon, og jeg brukte en enkel PowerPoint. Det var ganske kort, og deretter hadde jeg og faglæreren oppfølgingssamtale på rundt 15 minutter. Da måtte jeg ha lest mye for å kunne svare på alt som ble spurt innenfor gitt tema.

Etter denne prøveeksamen, føltes ting mye plutselig mye lettere. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er deilig å bli ferdig med en del av det vi har igjen. Hele meg er på en måte satt i "feriemodus", har dessuten vært på alle skoledagene 15/16. Nå gjenstår det å lage naturfagsfilmen og muntlig eksamen i matte.

#skole #påbygg #norsk #eksamen #muntlig #forberedelse #litteratur

Nettet er tilbake

Nå fungerer internett og hustelefonen som det skal! De fikk allerede noen til å fikse kablene i går ettermiddag rundt klokken 17, så det ble vi glade for. Jeg jobbet hjemme i dag (noen hadde prøvemuntlig i norsk), og resten av skoletimene hadde vi fått oppgaver som vi kunne arbeide hvor vi ville. Jeg jobbet med prøvemuntlig matte om funksjoner og GeoGebra. Føler at det er det eneste jeg får til. Nå kom jeg på at vi er i juni-måned, 11 dager til muntlig eksamenstrekk som er den 13. juni og 21 dager igjen til skolen slutter (!). Så fort går tiden altså!

Eksamensoppgaven vi fikk utdelt som vi skal gjøre (prøvemuntlig i neste uke). Oppgaven vi fikk var litt vanskelig, men den skal jeg få til :-)

#skole #påbygg #matte #norsk #internett #skolearbeid #eksamen

Ingen internett wifi

I dag gledet jeg meg faktisk til å gå på skolen! I går hadde vi skriftlig eksamen i norsk (obligatorisk), og etter å ha vært ferdig med den, ville jeg slappe av med å se litt på internett! Men, jeg kom hjem til null-fungerende-internett. Selve wifi-boksen virket ikke, og ikke nok med det: Hustelefonen fungerer heller ikke! Noen grønne lys blinket og telefonen hadde ikke summetoner. Vi kontaktet og ringte selskapet rundt klokken 17, men da kunne ikke noen komme å fikse internettet siden de allerede var ferdig på jobb. Det er så dårlig når de ikke vil fikse det med engang, ettersom alle her i huset trenger å bruke internett til å lese nyheter, spille spill, gjøre skolearbeid også videre.

Siden jeg er avhengig av den wifi-boksen som gjør at jeg kan være på nett, kan jeg ikke være på nett akkurat nå. Fikk beskjed om at skulle fikse det etter 3 - 4 dager, og jeg kan ikke holde ut så lenge! Hva skal jeg gjøre? Akkurat nå jobber jeg med naturfagsprosjektet, prøvemuntlig i norsk og prøvemuntlig i matte. Når internett ikke vil fungere, så er det bare en løsning: Å gjøre ting på skolen eller på biblioteket.

#internett #wifi #skole #påbygg #juni

Tangen Kreativ 2016

I år på Tangen Kreativ-konkurransen deltar jeg med ... design og foto! Jeg utstiller plakat, banner og noen bilder som jeg har tatt. Det er utrolig mange folk fra skolen vår som har deltatt i år, masse fint å se på. Akkurat i dag på denne tiden har jeg matte skriftlig eksamen (dette er et forhåndspublisert innlegg), så de trekker vinnerne om noen minutter tror jeg. Stem på deres favoritter (!).

(trykk på bildet for å se hva som skjer)

Himmelblå, The Tall Ships Races 2015, høstbilde, en fargerik ting, naturen i Ravnedalen. Jeg blir glad om dere stemmer på nr. 5!

#design #skole #kreativ #grafisk #foto #konkurranse

Såpeglatt sted

I dag fra rundt kl. 9:45 og utover var jeg og en fra klassen ute på Odderøya for å filme til naturfagsprosjektet, fordi vi skulle lage en film om suksesjon. Været var grått og ikke så fint, og det hadde regnet litt før vi var der. Jeg hadde med meg mitt eget kamera, og gikk innover til Odderøyhallen. Dette skulle jeg ikke ha gjort ...

Ved Odderøyhallen noen hundre meter var det vann og noen store steiner. Da jeg gikk over noen store steiner (de til venstre i bildet), var det glatt. Ramlet og sklei. Jeg hadde hele tiden kamerastroppen rundt halsen og holdt i høyre hånd kameraet. Mest av alt fikk jeg sjokk etter den hendelsen. Og enda verre: Da jeg tok en titt på kameraet, var det skrapt hardt opp.

Whops ...

Deretter å ha vært ute, dro jeg hjem for å skifte (+hvile). Etter lunsj tok jeg bussen tilbake på skolen for å ha de to siste historietimene (var det virkelig nødvendig?), og kom noen minutter for sent. For en dag det har vært ...

#natur #tur #skole #naturfag #historie

Sannheten bak påbyggingsåret

Mine gjøremål for denne uka: Mappeinnlevering i norsk, filme i naturfagstimene og øve til skriftlig matematikk eksamen som er på denne fredagen. Hvis jeg har ekstra tid øver jeg til skriftlig norsk eksamen som er i neste uke på tirsdag. En jeg kjenner sa at sjansen for å bli trukket opp i muntlig ikke var stor da man hadde kommet opp i skriftlig. "Vi kan bare komme opp i 2 eksamener siden vi allerede har fullført videregående, fikk vite det sånn, maks 2 eksamener, så norsk (obligatorisk) + matte eller muntlig". Har altså skriftlig matematikk og skriftlig norsk bokmål eksamen (obligatorisk). Ingen problem :-)

Å gå det fjerde året på videregående har vært et tøft år. Dette tok jeg etter yrkesfag, så har bare disse fagene: Norsk, matte, historie og naturfag. Mange tror det er "lett" å komme seg igjennom disse 4 fagene, men det ligger egentlig så mye bak det! Noe av det vi har hatt gjennom året er innleveringer, prøver, presentasjoner og fagsamtaler med læreren der man bare snakker om faget generelt. 

Av og til kjennes det så slitsomt ut når det oppstår mange ting på engang. Jeg tenker mye og lurer på om jeg virkelig klarer å holde ut til skolen slutter. Ta en kikk på kalenderen, det er ikke mange dager igjen, så la oss telle ... ca. 32 dager igjen, og den 13. juni får vi vite om vi kommer opp i muntlig eller ikke. Om vi ikke hadde fri på alle fredagene, kunne jeg ha blitt enda mer utslitt. Det handler om å jobbe for å bli flink til det, men om jeg ikke gjør det, da føler jeg at jeg ikke er god nok.

Etter å ha tatt påbyggsåret, kan man søke universiteter og høyskoler. Jeg har lyst til å bli det jeg ønsker å bli, men det er karakterene som avgjør og begrenser det jeg ønsker å studere videre. Studere hva? Jeg har blant annet tenkt på grunnskolelærerutdanning, multimedieteknologi og-design, design og håndverkslærer og barnehagelærerutdanning som fremtidige valg.

Bare for å oppsummere, så er jeg er glad for at jeg tok påbygg etter VG3, og ikke etter VG2, for jeg har hørt at mange der har flere fag enn oss. Jeg har lært mye alle årene jeg gikk på design, og må innrømme at jeg savner å holde på med design, interiør og utstilling. Kanskje disse årene har hjulpet meg til å gå videre, og har gitt meg mer kunnskap. Jeg skal aldri gi opp, for jeg vil fullføre og bestå dette skoleåret også.

Fredag den 13. - Trekkdag

Det var trekk til skriftlig eksamen på skolen i dag kl. 9, men jeg var ikke der så jeg fikk vite det noen timer etter trekket. 6 stk fra klassen min ble trukket opp i matematikk skriftlig. Jeg var nettopp inne på hjemmesiden for å sjekke hvor mange det var fra matteklassen som kom opp, 5 stk var fra samme matteklasse og der en av dem var meg. Alle kom opp i norsk hovedmål skriftlig (obligatorisk). Vel, for å si det sånn, å komme opp i skriftlig er bedre enn muntlig. Skriftlig eksamen i matematikk blir holdt 27. mai og norsk hovedmål i 31. mai. Den eneste forskjellen er at vi som skal ha matematikk må komme på skolen på en fredag når vi egentlig har fri ... Neste trekkdato for muntlig eksamen er 13. juni som er en måned til. Da kan vi komme opp i alle fagene: Norsk, historie, matte og/eller naturfag.

Ukesoppdatering

Det føltes litt lenge siden jeg har snakket om skoleting på bloggen, men skal si det skjer mye utenom å blogge også. I norsk har vi en "Mappeinnlevering" som går ut på at vi skal se igjennom alle oppgavene vi har gjort med vurderinger (altså fått karakterer tilbake), hvis det mangler noen av disse skal vi levere det inn på nytt, og tilslutt skal vi rette minst 3 andreutkast av tidligere skriveoppgaver og skrive en oppsummering av hele skoleåret hva vi har lært om. I historie lærte vi om "Den kalde krigen" og "Norge fra gjenreising til oljerikdom". I matte øvde vi bare til eksamen skriftlig (hvis vi kommer opp, hvem vet). I naturfag nå har vi om kapittel 1: Suksesjon. Vi skal lage et prosjekt om suksesjon, økosystemet og samspill i naturen, og lage det om til en film med fagstoff. Akkurat nå må jeg finne en plass jeg kan utforske.

#skole #påbygg #norsk #historie #matte #naturfag #blomster

Lesedag og mattetentamen

På onsdag var det lesedag der vi kunne velge å sitte hjemme eller på skolen. Jeg valgte å være noen timer på skolen for å øve litt mer på matte og samtidig kunne spørre læreren om hjelp. Vi hadde fått noen eldre mattetentamensark som vi kunne øve på før selve mattetentamen. Må si det var mye Excel og GeoGebra. Det satt mange på skolen, og nesten alle skulle ha tentamen neste dag. Kanskje var deres mål å gjøre det best mulig!

I dag var dagen for heldagsprøve, nemlig mattetentamen! Fra kl. 09 - 14 satt vi i forskjellige klasserom. Heldigvis gikk det ganske bra for jeg hadde lest litt i går. Var litt dårlig, kanskje på grunn av yoghurten jeg kjøpte i går (som gikk ut på dato 16. april (!), men la merke til datoen da jeg hadde spist 50% av den), men ellers var alt fint. Jeg kan faktisk ikke tro at jeg klarte det. Tenk, dette er siste tentamen for påbyggingsåret! Nå mangler vi en eksamen i norsk (obligatorisk) og kanskje vi blir trukket opp i andre fag også.

#skole #tentamen #heldagsprøve #matte #påbygging

Mye i vente, oppdatering

Når det gjelder overskriften, klarer jeg ikke helt å se for meg hvor jeg er nå. Har ikke blogget på noen dager og tenker hele tiden: "Nå må jeg blogge, vil ikke skuffe dere lesere", men klarer ikke. Skrivesperre? Neppe. Jeg er kanskje helt i min egen verden akkurat nå, tenker på ting jeg ikke burde tenke på og hvordan jeg skal ta stegene videre.

Jeg elsker sommerfugler som dekorasjon

Har jeg nevnt hvor stressende det kommer til å bli fremover? I dag har jeg tatt en naturfagsprøve (resten av kapittel 6) om batterier, brenselsceller, elektrolyse, hydrogen og blyakkumulatoren ... Hadde sittet med denne i hele i går da jeg kom hjem fra skolen. I morgen er det planlagt en lesedag og forbedredelse til mattetentamen som er dagen etter, altså på torsdag. Da blir det enda mer lesing i boka. Etter dette skal jeg jobbe med en norskframføring og en historie "hjemmeprøve". Hvordan skal jeg takle dette her?
 Oppdatering:

Nå har jeg endelig fått opp bilderammene på veggene. De to store bildene er hengt opp på den ene veggen i stua, og tre av de små på rommet mitt. Jeg gleder meg til å vise dere hvordan det er nå. Mangler bare en ramme igjen til det usiktsbilde jeg har valgt.

#skole #interiør #oppdatering #hverdag

Forhold mellom bilde og tekst - foto

I norsk hadde vi om bilde og tekst, og forholdet mellom dem. Hvis man har et bilde og en tekst, kan det tolkes litt forskjellig. Hva med å se dem hver for seg? Begrepene vi lærte om: Forankre, avløse og motsi. Oppgaven gikk ut på å gå sammen to og to, planlegge et bilde som sier noe om vår hverdag (og tenke på utsnitt, perspektiv, lys og andre virkemidler), ta bilder med mobilen og lage minst to ulike versjoner med ulike tekster til samme bilde. 

På avstand ser dette ut som en pingvin, men er det virkelig en ekte pingvin du ser her? Tar vi en nærmere kikk, kan det se ut som en søppeldunk.

Bildet som forteller en historie. Legg merke til togskinnet, båten og fargene. Overskriftene "En vakker sommerdag" (handler om selve bildet) eller "Båten selges til høyest bud" (handler bare om båten).

Ser ut som en bilderamme? Det gjenspeilet et tre og oss da vi tok bildet. Et maleri, et bilde eller hva det enn måtte være.

#design #foto #komposisjon #bilde #tekst #norsk #oppgave #skole #påbygg

Tentamensdag i norsk

Jeg var ikke på skolen i går fordi det var lesedag. Hva skulle jeg lese til? Har ikke fått noen forberedelsesark, så i dag møtte jeg opp på skolen for å ta norsktentamen (skriftlig). Klassen ble delt i to, og vi satt i forskjellige klasserom. Vi var så heldige som fikk et lite klasserom med verdens fineste utsikt! Jeg var helt uforberedt, tenkte "la gå", men jeg hadde med PC, notatark og en lærebok som jeg kunne bruke som hjelpemidler. Dette må være min andre tentamen i 2. halvår, for jeg har allerede hatt norsk sidemål (på norsk bokmål) denne våren. Oppgavene denne gangen var mye lettere denne gangen (takk og lov), der del 1 var et kortsvar og del 2 et langsvar og tiden var 5 skoletimer. I neste uke blir det mattetentamen ...

Hvorfor jeg valgte bort å være russ

Vi er midt i april måned. Det er ca. 2 måneder igjen til skoleslutt. Om en uke skal vi ha vår andre vår tentamen i norsk og uka etter det tentamen i matte. Deretter blir det prøve i naturfag, hjemmeprøve i historie (I know, vi skal sitte hjemme og skrive denne) og øve til eksamen om vi blir trukket opp. I mai og juni kommer disse trekkfagene. I norsk analyserte vi kåseriet "Hjelp, nå kommer de og tar oss!" med retorisk analyse og skrev opp noen spørsmål til neste gang som kan bli til en quiz eller noe av det vi har hatt om i læreboka for å repetere litt. I naturfag øvde vi til prøven og i matte repetisjon der også.

Dagens: Jeg la merke til at flere på skolen er russ i år og har på seg røde eller blå russeklær for å feire snart 13 års endt skolegang. De i den andre i matte påbyggsklassen hadde i hvert fall det. Jeg er snart ferdig med mitt 14. år på skolen og har valgt bort å være russ i fjor og i år. Hvorfor, spør du? Det hadde aldri passet for meg å være vekke i noen skoledager, feste eller dra til andre steder for å feire. Om jeg hadde bestemt meg for å være det i år, hadde jeg nok ingen på mitt kull å være med, for alle har vært. For sent ute og har ikke tid til det, dessverre. Inspirasjon til mitt valg fikk jeg fra denne artikkelen.

Siden det er torsdagskveld og "langhelg" (fordi mandagen er fri), skal jeg utenom å jobbe med skolerealerte ting, jobbe med et design. Siden dette er et oppdrag vil jeg ikke røpe noe før det har gått noen uker. Jeg kan si at det er stort og skal inspirere, i hvert fall for mange av dere der ute. Hva tror du det er?

Hydrogenbil og brenselceller

Vi har om brenselceller i naturfagen og bruker en bil som et lite forsøk i klassen. En brenselcelle kan brukes til elektrolyse av vann og til produksjon av elektrisk energi. I de to tankene tar vi halvfull med vann, kobler til ledningene og lader opp ved hjelp av en elektrolyse som skjer i brenselcellen. Det dannes hydrogengass og oksygengass - og man kan få en bil til å kjøre! Etter en stund begynner vannet å boble, renner litt og litt over. Målet er å få bilen til å kjøre ved å lade i ca. 20 minutter, men da vi dro av stikkontakten, kjørte bilen så vidt ved hjelp av små dytt ... Vi skal prøve på nytt på torsdag. Feilkilden kunne være strømmen vi hadde kontakten i, for lite spenning.

#skole #påbygg #utdanning #naturfag #brenselcelle

Det nærmer seg heldagsprøver

Så var det mandag igjen. De to første timene starter alltid med matte. Nå går det fort mot små og store heldagsprøver - i neste uke. I matte øvde vi til tentamen, der hele matteboka var pensumet. Vi skal kunne alt fra algebra, funksjoner, statistikk, modellering og sannsynlighet. Og klare å sette inn formler på GeoGebra og Excel. Det er mye teori - slik er matten i påbygging.

I norsk presenterte alle forestillingene og noen på video/film. Måtte le av den videoen jeg og gruppen satte sammen der temaet var "følelser". Jeg spilte glede som var glad og smilte. Ved bruk av forskjellig typer musikk, virkemidler, sitater og dikt gjorde videoen mye morsommere, og jeg tipper hele klassen koste seg med å se den. Alle hadde forskjellige personligheter/følelser: Sinne, kjærlighet, glede og angst. På torsdag filmet vi videoen på et klasserom med utsikt i en time, men klippene ble ikke så bra da noe hang seg på slutten av de siste 1 - 2 sekundene, så vi måtte spille inn alt på nytt den neste timen. Heldigvis gikk det bra, og vi fikk redigert videoen til en helhet på ca. 4 minutter inkludert bloopers på slutten (kravet var innenfor ca. 5 - 7 minutter).

Etter å ha sett de morsomme forestillingene, så vi på en film som het "Veiviseren". Det er en samisk/norsk film fra 1987, drama/actionfilm og handler om tsjudenes angrep på uskyldige jegere - en etter en blir drept dersom de får øye på dem og filmens scener foregår på et kaldt og vinterlig årstid.

Se traileren:

#skole #påbygg #film #norsk #matte #utdanning

Planlegger en forestilling

I norsktimene hadde vi om litterært program der vi ble delt inn i grupper på 5. Vi skulle lage en forestilling på 5 - 10 minutter som skal spilles for resten av klassen mandag 11. april. I utgangspunktet startet vi med et tema og valgte 6 - 8 lyriske tekster som skulle vise bredde i litteraturen og ha ulik tilnærming. Det kunne for eksempel være musikk, gåter, sitater og humor som kunne være aktuelt. Tankekartet er skrevet ned på et A4-ark, i morgen hadde gruppen min tenkt å filme hele forestillingen så vi viser en film foran klassen i stedet for å stå foran klassen og presentere det der. Jeg har ansvaret for å sette sammen hele filmen, siden de andre ikke vet hvordan man gjør det. Vi starter allerede med å filme i norsktimene i morgen.

I mattetimen måtte vi bytte om på klasserom, fordi noen hadde prøver der, så det ble studieverkstedet. Jobbet videre med oppgavene og startet ikke på noe nytt der.

I historie gjorde vi ferdig gruppeoppgaven der vi blant annet leste i gamle Fædrelandsvennen aviser fra 1940-tallet og gjennomgikk alle gruppe spørsmålene. Så skulle vi se en film om "Skandinavia i Hitlers jerngrep" hjemme siden flatskjermen ikke virket.

Etter middag tok jeg turen innom det nærmeste postkontoret og hentet pakken min fra Desenio (innlegg kommer senere). Det kaller jeg full fart leveranse, kom kjapt som bestilt, på bare 2 dager (glad)!

#skole #utdanning #påbygg #norsk #matte #forestilling #litteratur #historie

Batterier og søke skole

De to første naturfagstimene jobbet vi med en gruppeoppgave om batterier. Det var selvvalgt hvilke batterityper vi kunne skrive om, så jeg valgte om disse tre typene: Sølvoksid (små knappebatterier som brukes til armbåndsur, fjernkontroller og høreapparater), blyakkumulator (batteri i biler, motorsykler, førstegenerasjons elbiler) og litiumion (mobiltelefon, bærbar datamaskin, lesebrett, elverktøy, GPS, moderne elbiler). Batterier er så spennende å lese mer om.

De neste to timene hadde vi historie. Gruppeoppgaver om 2. verdenskrig, i ulike stasjoner. I en stasjon leste vi i historieboka og den andre søkte vi opp på nett om de andre stikkordene for å finne ut mer av hva de betydde.

Etter det var jeg hos rådgiveren og søkte skole(r) til høsten. I går listet jeg opp mine ønsker, kom fram til 7/10 valg, og disse skrev jeg inn i den rekkefølgen jeg ønsket å ha dem i. Karakterene lå allerede inne så det var ikke noe stress å få søkt da det var "godkjent", for skolen sender disse automatisk inn på nett - noe jeg ikke trenger å tenke på. Jeg er fortsatt veldig usikker på om jeg har den "riktige" rekkefølgen, men det får bare være i noen dager til.

#skole #påbygg #utdanning #naturfag #historie

En mandag

Hei, mandag! Håper ikke denne uken igjen blir fullbooket (kun noe står på kalenderen som gjøremål). Jeg har en innlevering som jeg skal levere i løpet av de første to dagene i denne uken på rundt 700 - 800 ord. Høres mye ut, men det er det! Så har jeg bestilt time hos rådgiveren, som er i morgen etter skolen, som gjelder for å søke skole til høsten. Tiden går så fort når jeg først tenker på det! Ville helst gjøre det i denne uken fordi fristen nærmer seg for hver dag som går. Hvilke valg jeg kommer til å legge på lista, kommer senere. Må bare bestemme meg først hva jeg skal sette der.

#skole #påbygg #utdannelse #student

Torsdag 31. mars 2016

I de første norsktimene hadde noen av oss i klassen (som en liten gruppe) muntlig presentasjon om særemnet. Vi var 5 - 6 stykker. Dagen før fikk jeg filmet en video med hele presentasjonen som jeg i dag viste i stedet for å stå der og bable, men vet ikke helt om det var så bra. Har aldri gjort dette før, så det var litt rart. Å stå foran klassen har vært et problem for meg, av og til klarer jeg det ikke. Vet ikke helt hvorfor? Filmen (eller presentasjonen) var forresten på 15 minutter om temaet blogging og en av Norges største blogger, Caroline Berg Eriksen. Etter presentasjonen fikk vi et vurderingsskjema som vi krysset av og kom med egne tilbakemeldinger. Etter det jobbet vi med en innleveringsoppgave i norsk.

I naturfag fikk vi tilbake naturfagsprøven om redoksreaksjoner, og det var litt midt på treet. Kunne ha gjort det bedre, men var litt fornøyd med det jeg fikk. Å balansere en reaksjonslikning må være det vanskeligste, spesielt med å huske alle de små tallene. 

I matte hadde vi repetisjon om det vi hadde om i går: Median, typetall, gjennomsnitt og alt det andre med statistikk. Litt mye å huske, da vi også tar i bruk programmer som Excel og GeoGebra. Om noen uker skal vi ha tentamen igjen, da står matte og norsk bokmål på tur før eksamen og trekkfagene kommer. Og dere, forresten så er det 31. mars, siste måned og i morgen er det starten på 1. april. Se opp for å ikke bli lurt :-)

Åpen skole på Universitetet

Kl. 09:30 - 14:30 var det "åpen dag" på UiA der vi som elever fra Aust- og Vest-Agder kunne stikke innom for å snakke og se oss rundt omkring. De som stod ved stands veiledet oss som skal/har ønsker om å ta en høyere utdanning. Fra forskjellige tidspunkt i auditorier ble det holdt presentasjoner av de ulike studiene og noen forelesninger. 

Jeg har fått med meg en katalog, en brosjyre og en nøkkelhalsbånd.

Stands og mange folk.

Jeg gikk bort til lærerutdanningen for å spørre om hvordan det er å bli en lærer. Tenkte å ta lærerutdanning 4/5 år her på UiA eller yrkesfaglærer på Design og håndverk, men da må jeg flytte til Oslo for å studere? Valgene er mange, og jeg tenker på det hele tiden. Hva vil jeg og hva kommer jeg til å velge?

#utdanning #skole #høyskole #universitetet

Blyakkumulator med en liten film

En blyakkumulator finner vi under panseret til biler. En vanlig 12 V blyakkumulator består av seks seriekoblede blyceller. Blycellene er ladbare, og det skulle vi undersøke i dette forsøket.

Utstyrsliste:
To blyplater | Fortynnet svovelsyre (1 M H2SO4) | Begerglass (50 mL) | Likespenningskilde (eller 4,5 V lommelyktbatteri) | Lyspære (1,5 V) | Krokodilleklemmer | Ledninger | Vernebriller

1. Vi helte et 50 mL begerglass halvfullt med fortynnet svovelsyre.
2. Vi festet krokodilleklemmene til hver sin blyplate og koblet opp en strømkrets med en lyspære og to ledninger. Plasserte blyplatene i begerglasset og undersøket om lyspæren lyste.
3. Vi forsøkte å måle spenningen over blyplatene med et voltmeter.

Cellen kunne lades opp ved elektrolyse, blyakkumulatoren skulle vi lade opp.
4. Koblet en 4 V likespenningskilde (eller et 4,5 V lommelyktbat­teri) inn i strømkretsen.

Lyspæren lyste ikke, så vi fikk en ny lyspære. Med den nye lyspæren fikk vi til litt strøm og dermed lyste lyspæren i noen sekunder før den sluknet.

Her måler vi spenningen i V (Volt).

Fikk 1,60 V.

Den begynte å boble og hva som skjedde får dere se i denne videoen:

#naturfag #forsøk #skole #blyakkmulator

Oppsummering av uke 9

På onsdag hadde jeg muntlig vurdering om modernistisk litteratur - modernistisk tradisjon. Det var en fagsamtale med læreren på ca. 10 minutter. Føler at det ikke gikk så bra med alle de spørsmålene. I historie har vi om mellomkrigstiden, gruppen min har om Italia og vi skal finne ut hvordan Italia var med i krigen. Resten av onsdagen brukte jeg tiden på å lese og oppsummere kapittel 6 om sannsynlighet i matteboka.

I dag hadde jeg fri fra første time til lunsj, siden resten av klassen skulle ha den muntlige norsken. Jeg brukte likevel tiden til å forberede meg til matteprøven. Er godt forberedt! Egentlig skulle vi bruke norsktimene til særemne, men føler at matten må prioriteres først. I naturfagstimen skrev vi rapport om sitronbatteriet, men er ikke helt ferdig med den. Etter naturfag hadde vi to mattetimer. Matteprøven så vanskelig ut spesielt med de lange spørsmålene! Hvor sannsynlig er det? Timene bare fløy avgårde, så fort. Etter å ha levert prøven, føltes det ut som "nå er det helg". Uka er kort, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre i denne helga. Jobber kanskje med særemnet.

Her er et forsøk (ikke ferdig, selvfølgelig).

#skole #påbygg #norsk #historie #naturfag #særemne

Sitronbatteriet

På tirsdag i den ene naturfagstimen hadde vi et forsøk som het "Sitronbatteriet". Det gikk ut på å lage et hjemmelaget ikke-oppladbart sitronbatteri. Vi skulle teste ut om det gikk an å lage strøm ved å koble to stoffer i en sitron. Vi brukte en sitron som batteri. På spenningsrekken tok vi i bruk sink (Sn) og kobber (Cu).

Utstyrsliste:
 Sitron | Kobberelektrode | Sinkelektrode | Voltmeter | Amperemeter

Vi koblet sammen utstyret og så om det gikk strøm. Gjennom den halvkuttede sitronen fikk vi nesten 1 V. Den blanke sølvafargede elektroden var Zink og den andre var kobber.

Den sorte skulle kobles til i midten, men resten skal se slik ut.

Det var viktig å sette zink og kobber nærme hverandre.

Slik så det ut.

Grunnen til bruk av en sitron, er fordi den inneholder en eller annen form for syre eller base: Ladede atomer, som er ioner.

Læreren tegnet opp hvordan vi skulle koble den til på tavlen.

Etterpå gikk vi sammen i grupper på 4 og seriekoblet det sammen. Det virket ikke så bra, feilkilder ... Men, vi fikk noen kjemiske reaksjoner.

#naturfag #skole #påbygg #forsøk #sitron #batteri

En ekstra spesiell dag

Jeg la plutselig merke til kalenderen i dag, der det sto en ekstra dag i februar (29 dager) og en ekstra dag i året = 366 dager! What a day! Vinterferien er nå over, og vi er tilbake på skolebenken. I denne uken har vi disse gjøremålene: Muntlig høring i modernistisk litteratur - modernistisk tradisjon og matteprøve i sannsynlighet. I tillegg skal vi starte med særemnet som er fordypningsoppgaven. Utenom dette har vi alltid fri på fredager som gjør uken så kort. Herlig! Jeg merker at det er litt hardt å starte igjen, men ser positivt om at det kan gå bra. Om ca. tre uker til, er det påskeferie!

Akkurat nå holder jeg på med norsk og matte. Skolearbeidet gjør ikke av seg selv, så da får jeg gå i gang med det nå.

#skole #påbygg #lekser #skolearbeid #matte #norsk

Særemne - fordypningsoppgave

Særemne i norsk, hva er det? Det er en fordypningsoppgave med selvvalgt tema som vi jobber med i noen uker, fra vinterferien fram til påske, der vi skal individuelt finne ut mest mulig om teamet vi har valgt. Jeg har bestemt meg for å gå dypere inn i bloggverdenen nemlig om "blogging", om ulike kjente bloggere og analysering. Presentasjonsformen kunne være en muntlig presentasjon på 10 minutter eller skriftlig mellom ca. 2500 - 3000 ord. Jeg velger presentasjon - da får jeg øvd meg på litt muntlig.

Utenom denne oppgaven skal vi også i tillegg ha en "Modernistisk litteratur - modernistisk tradisjon" muntlig vurdering uken etter vinterferien. Det blir en samtale med læreren om fagstoffet, så det blir en vurdering ut av det. Som sist gang, skal vi bare si det vi kan.

#skole #norsk #påbygg #særemne #oppgave

Påbygg og videre utdanning

Skolehverdagen på påbygg har jeg blitt vandt til. Å våkne opp tidlig hver dag (selv om vi har skole 4 dager i uken), er et strev for vi starter som regel så tidlig. Dagen før pakker jeg sekken med lærebøker, skrivebøker og PC, tilsammen veier ca. 4,5 kilo. Ryggen føles så tung med den sekken. Jeg glemmer ikke de trappene, men for de fleste er det en god trening å komme seg opp hver dag. Etter at skoledagen er slutt, merker jeg hvor sliten jeg er. Da ønsker jeg å hvile en stund før jeg går i gang med skolearbeidet. Sollys er det bare noen timer av etter kl. 14, men etter det blir det mørkere og mørkere (vintertid) ...

Tiden går fort mot sommeren. Spesielt når vi har fri fra skolen hver eneste fredag og alle de andre skole fridagene. Det er ikke lenge igjen til tentamen, eksamen og "trekkfag". Mye å tenke på for tiden, spesielt når det er siste året på videregående skole. Må ikke glemme å søke universitet til høsten. I begynnelsen av skoleåret var jeg så usikker på hva jeg skulle søke på, men etter å ha tatt en tur innom rådgiveren, fikk jeg svar på det jeg lurte på. Nå vet jeg hva jeg vil søke på, og kan sette opptil 10 ønsker (!) på en liste der ønske nr. 1 er det jeg ønsker mest. Det blir nok i Kristiansand eller Grimstad.

Jeg gleder meg til å se hvilke valg som blir valgt. Det finnes så mange retninger å gå, men å velge er bare det vi selv som bestemmer. Gå for magefølelsen. Mitt mål er å klare dette siste året, gjøre det best mulig på skolen og komme inn på det valget jeg ønsker mest. Er ikke det et flott mål?

#skole #utdanning #universitetet #valg #videregående #påbygg

Birkebeinerne

I dag skal vi se "Birkebeinerne" på kino! Det blir etter lunsj, så vi skal ha de to første naturfagstimene på skolen før vi drar ned dit.

Et gammelt bilde som filmen er inspirert av.

Et nyere bilde.

 

Handling

Året er 1204. Norge herjes av borgerkrig. På den ene siden står Birkebeinerne, fattige folk som har fått navnet sitt fordi de surrer bjørkenever rundt beina for å holde varmen. Erkefienden er Baglerne, støttet av danskene og den rike pavekirken. Med våpen i hånd regjerer de Østlandet.

Når Birkebeinerkongen Håkon Sverresson dør på mystisk vis, tror alle at blodlinjene i kongsætten er brutt, og at ingen arving finnes. Det viser seg derimot at kongen har fått en uekte sønn med frillen - Inga fra Varteig. Barnet, kalt Håkon etter sin far, voktes i dyp hemmelighet midt i baglernes område. For å redde ham fra den sikre død må Birkebeinerne frakte gutten til Nidaros. De to Birkebeinerne som blir betrodd kongesønnens liv, er Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som er Birkebeinernes beste skiløpere.
Dermed starter en livsfarlig, iskald og dramatisk flukt på ski over fjellet. En flukt som vil forandre Norges historie for alltid.

Jakob Oftebro og Kristofer Hivju spiller Torstein og Skjervald, og har med seg et stjernelag av skuespillere; Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr, Nikolaj Lie Kaas, Søren Pilmark, Bjørn Sundquist, Benjamin Helstad, Ane Ulimoen Øverli, Fridtjov Såheim, Stig Henrik Hoff og Thea Sofie Loch Næss.

Birkebeinerne er regissert av Nils Gaup. Med filmen Veiviseren er han en av få norske regissører som har blitt nominert til Oscar. Han har også regissert publikumssuksesser som Reisen til Julestjernen, Hodet over vannet, Håkon Håkonsen og Kautokeino-opprøret.

Tekst hentet fra HER

#skole #film #historie #birkebeinerne

Elektrolyse av kobberklorid

I naturfagstimene hadde vi et forsøk: "Elektrolyse av kobberklorid". En elektrolyse er en redoksreaksjon som tvinger elektroner til å gå motsatt vei av det som skjer. I stedet for at stoffene gir hverandre elektroner, blir det tilført elektroner fra en strømkilde. Elektrolyse blir brukt til å framstille rent metall, til galvanisering, forsølving og forkromming av forskjellige bruksgjenstander. Vi kan også lade noen batterityper ved elektrolyse.

Utstyrsliste:
Kobberklorid (0,1 M CuCl2) | Vernebriller | Lakmuspapir | Skål | 2 grafittstaver | Krokodilleklemmer | Ledninger (rød og sort) | Likespenningskilde

Vi koblet først de to grafittstavene i likespenningskilden. De to grafittstavene holdt vi et lite stykke fra hverandre nede i skålen (eller rettere sagt) "svømmebassenget" som inneholdt kobberkloridløsning. Slo på spenningskilden og stilte den inn på 6 V. Kom fram til at den negative polen fikk kobber i seg og den positive polen fikk en sterk klorlukt.

Trodde først at dette forsøket var farlig, men det gikk helt fint bare at vi fulgte etter fremgangsmåten. Vi har om redoksreaksjoner akkurat nå, og dette var det første forsøket i dette kapittelet.

#skole #naturfag #forsøk

Uke oppdatering og finale

I denne uka har jeg hatt: En matteprøve om modellering, en muntlig fagsamtale i naturfag om radioaktivitet og en presentasjon i historie om Christofer Columbus - og dette hang som en tråd, nemlig tre dager på rad. Sist nevnte kunne jeg utsette til neste uke, men jeg ville heller ta det siden jeg hadde det klart. Det skulle jeg ikke ha gjort ... men jeg ønsket ikke å utsette det til neste uke igjen for da ble det så mye å tenke på. 

I dag var det finale i Tangen Talenter og de hadde live-stream med fire kameraer rundt omkring i ulike steder som vi kunne lettere følge med på Youtube. For det meste var det sang og dans. Dommerne stemte, og det kunne også publikum avgjøre hvem som skulle vinne. Kun de beste vant, men jeg så for meg alle som vinnere på grunn av deres talentfulle opptreden. 

Et bilde jeg tok fra LIVE-sendingen på Youtube. Stort publikumtall og mange fikk til og med gratis is (?)! Jeg satt litt lenger til høyre og så scenen rett fram (altså i 2. etasje). Spennende å følge med på, og det er nok ikke lenge igjen til neste gang.

#skole #dans #sang #talenter #kristiansand

Studieorienteringsdag 2016

I de to første timene hadde vi matteprøve i kapittel 5 Modellering. Det gikk ganske greit som vanlig. Etter det hadde vi to timer med norsk. Repeterte vi litt om samfunnsforhold og modernisme i kunsten.

Etter lunsj hadde vi timer på Auditoriet. Det kom studenter fra UiA, UiS, NMBU, UiB, NHH, UiO, NTNU, UiN og Forsvaret. Studentene skulle fortelle litt om "Dine muligheter" og "Mitt studiested på 5 minutter". Deretter delte alle studentene seg fra ulike universiteter til ulike klasserom/rom fordelt på forskjellige etasjer. De skulle utdype mer om skolen og hva vi kunne studere der. Vi skulle finne ut mer om en av utdanninginstitusjonene.

Siden jeg vet hvor jeg skal studere videre, satt jeg og hørte på UiA (universitetet i Agder) på samme rom - Auditoriet og UiS (universitetet i Stavanger) på et annet klasserom. Etter dette sto studentene på stands og delte ut kataloger og brosjyrer.

Et lysbilde som viser hva en lærerutdanning går ut på.

Jeg tok med meg noen kataloger for å se nærmere på hva de har å tilby. Livet etter videregående ... hvordan er det? (grublespørsmål). Begynne rett på studentlivet, ikke lenge til.

#skole #utdanning #universitet #høyskole #studieorientering

Bilder og inspirasjon fra Åpen skole

Nå har jeg akkurat vært på "Åpen skole" på to videregående skoler. Det var mange besøkende folk rundt 17-tiden og utover. Jeg tittet innom interessante steder som restaurant og matfag, medier og kommunikasjon, interiør og utstillingsdesign og interiør-området. Smaksprøvene inne på matfag var så godt, de på medier viste en film og de på interiør og utstillingsdesign holdt på med tegning og utstilling.

De runde bordene var fint pyntet nede ved kantinen.

Brosjyrer og bøker ved restaurant og matfag.

En liten og koselig restaurant.

Lyskasterne skapte god stemning.

Laget av VG3 Interiør.

Laget av Studieforberedende m/formgiving VG1: Arkitektur-prosjektet.

2 STA (studie).

På den andre videregående skolen (Kvadraturen skolesenter) inne på et biologi klasserom så vi på et forsøk. Det kom så kjapt at jeg nesten ikke rakk å følge med på hva som var i der.

Brosjyrene og noen kataloger fra "Åpen skole" besøkene.

Sist, men ikke minst: Utdanningsprogrammene som jeg fant ut passer til KREATIVE folk som liker design, håndverk, foto ... (anbefales)! Jeg gikk selv Design og håndverk første året.

#skole #utdanning #design #medier #karriere #kunst

Åpen skole

I denne uken har mange videregående skoler i Kristiansand "Åpen skole". Det kommer mange innom på besøk og som skal se hva skolene tilbyr alt fra yrkesfag til andre studiefag. I går besøkte jeg KKG. De hadde veldig mye realfag og idrettslinjer. I dag har Kvadraturen Skolesenter og Tangen "Åpen skole". Jeg skal ta en tur innom skolen jeg går på og naboskolen som også ligger i nærheten. Dette blir gøy!

(plakaten er fra 2013, ikke fra i år)

#skole #utdanning #åpenskole #kristiansand

Talenter starter snart ...

I dag har de rigget til, for snart begynner Tangen Talenter her på skolen vår. Lys og lyd var på plass. Alle stolene som de fant i alle etasjene ble plassert rundt i en stor bue rundt scenen og to bord som ble plassert nærmest scenen. Dommerne skulle sitte der og publikum på alle de andre stolene. De som skal delta på talenter i år kommer ikke bare fra vår skole, men fra 4 andre skoler også. Det blir nok spennende å følge med på! 

I år ser det sånn ut. Datoen er: 27. - 29. januar. Finale 3. februar. Det blir også live-streaming av finalen!

Jeg ser for meg neste år hvordan scenen ville ha blitt. Kanskje designforslaget mitt kommer opp neste år? Hvem vet, forslaget mitt ble dessverre ikke valgt i år ... Krysser fingrene.

#skole #design #talent #konkurranse #live

Foredrag om menneskerettigheter

I går etter lunsj var vi på et foredrag om "Menneskerettigheter" som holdt til i Auditorium Fjære. Det varte fra ca. kl. 11:50 - 13:25. Vi fikk et forenklet ark med de 30 artiklene og satte ring rundt de 4 som vi synes var de viktigste. Etterpå ble det diskutert noen av de viktigste artiklene. Tilslutt hadde vi en Kahoot som bestod av det som ble sagt i foredraget.

Verdenserklæringen om menneskerettigheter ble skapt av De forente nasjoner (FN), med utgangspunkt i andre verdenskrigs grusumheter og enorme tap; målet var å sikre en felles forståelse av hva alles rettigheter er. Den danner grunnlaget for en verden bygd på frihet, rettferdighet og fred.

KILDE: "Hva er menneskerettigheter"

#skole #påbygg #historie #foredrag

Skoleplan for de to neste ukene

Jeg har ikke tid til å blogge for tiden fordi det er så mye skolearbeid å gjøre i disse to ukene som kommer. Skulle gjerne ha hatt en planlegger eller kalender som jeg kunne skrive ned ting på, men det ser ut som alt går i ett sett. Ikke så lett å holde styr på alt ...

Planer for uke 4: Norsk oppgave analyse, presentasjon i historie: Slaget i Cambrai, muntlig fagsamtale i naturfag + andre innleveringer i norsk.

Planer for uke 5: Matteprøve kapittel 5, presentasjon i historie om en kjent historisk person: Christofer Columbus + andre innleveringer i norsk. På slutten av uken: Gruppeintervju - på kvelden.

Hvis jeg har litt ekstra tid, skal jeg søke litt rundt på internett etter studier jeg kunne tenke meg etter dette året med VG4 Påbygg. Det finnes mange veier å gå og jeg håper å finne noe innenfor design, foto eller IKT.

#skole #utdanning #planlegger #presentasjon #innleveringer

Modernismens utvikling

I de to første norsktimene hørte vi på et foredrag om "Modernismens utvikling" - den visuelle kunsten fra forrige århundre og fram mot vår tid fra Den kulturelle skolesekken. Det var så spennende å følge med på foredraget. Litt av hva det handlet om: Utvikling i den visuelle kunsten fra modernismen til post-modernismen; fra forrige århundreskifte og tendensene fram mot vår tid. Mye av dette husker jeg fra i fjor, fra stilhistorien i VG3 Interiør - der det var forskjellige epoker og perioder. Å, som jeg har savnet stilhistorien!

Le Corbusier, Cité radieuse, 1952

Perioder: Kubismen (Paris), Futurisme (Italia), Dada (Zûrich), Surrealismen (Paris), Bauhaus (Tyskland), Konstruktivisme (Russland), Abstraksjon (Europa), Abstrakt Ekspresjonisme (Amerika), Neo-Dada (Amerika), Pop Art (Amerika), Minimalisme (Amerika) og Fluxus (Internasjonalt).

#kunst #norsk #europa #skole #epoker #perioder #design #arkitektur #modernismen

Utdanningsmesse i Gimlehallen

Utdanningsmessen tautdanning.no arrangeres i Gimlehallen, 18. - 19. januar 2016. Vi var der i dag fra kl. 09. Utstillere på messen var norske og utenlandske universitet og høgskoler, folkehøgskoler, fagskoler, videregående og private skoler osv ... Det var mye interessant og mange brosjyrer og kataloger man kunne ta med. Her er min lille haug (tok med dette fordi det var interessant for meg).

Jeg kunne ha tenkt meg noe av dette til neste skoleår: Arkitekt, interiørdesign, foto, grafisk, produktdesign, IKT, data. Det er så mange valg at jeg nesten ikke klarer å bestemme meg for hva jeg skal studere ... mest av alt tror jeg ville ha gått for arkitekt (studere i Bergen). Jeg har nemlig tenkt at jeg har gått 3 år på videregående skole med det jeg hadde lyst til og ønsker å lære mer av det.

Eller så vil jeg gå for noe annet som har med design å gjøre. Hva med 3D-grafisk eller grafisk design? Jeg tok med noen brosjyrer "bachelor i ...". Produktdesign hadde vært litt kult!

#kristiansand #messe #utdanning #studere #videregående #skole

Første skolestart etter nyttår

Første skolestart etter juleferien - på en mandag! Jeg oppdaget det i går, dagen før. Heldigvis. I dag repeterte vi kapittel 5 modellering (første del) i matte og i norsk så vi på "Den misunnelige frisøren" av Lars Saabye Christensen (en novelle), analyserte den og så filmatisering av "Min misunnelige frisør".

Det var mange store forskjeller fra filmen og novellen. Hvis novellen hadde blitt filmatisert, kunne den ha blitt ca. et kvarter, mens filmen (beholdt, fjernet, endret og lagt til) gjorde at vi kunne følge bedre med, flere steder og spenningskurver. Novellen var ganske kort og det foregikk på få steder enn i filmen.

#påbygg #skole #norsk #matte #film

Vi besøker SKMU - siste skoledag

Kl. 10 var klassen på SKMU (Sørlandets kunstmuseum). Vi fikk først en omvisning der vi kikket på kunst og malerier, og etter det ble klassen delt inn i 3 grupper. Oppgavene var ganske enkle siden det var spørsmål om Vilhelm Krag, litt om tekstene hans og om nyromantikkens mest kjente forfattere.

 

JUBILEUMSUTSTILLING 2015. SKMU 20 ÅR (18. juni 2015 - 17. januar 2016)

Etter å ha vært nede, gikk vi opp til etasjen over og så på jubileumsutstillingen 2015. Hun som omviste oss sa at SKMU fylte 20 år i år, 2015. Vi så på et stort teppe (flere forskjellige deler av stoff ble sydd sammen med et hjerte på) og noen hvite formede mosaikk sommerfuglegg. Vi så også på en kjempefin kunst på et hjørne - nesten som det hadde en 3D-effekt og brettet av mange spesielle glatte ark.

En detaljhjørne fra Marit Rolands papirinstallasjon i Jubileumsutstillingen
En ting som går rundt og rundt - Adventsutstillingen
Snøfall laget av barn - Adventsutstillingen

 

ADVENTSUTSTILLINGEN 2015 (29. november 2015 - 3. januar 2016)

Adventsutstillingen på kunstmuseet i år var det Jorann Abusland som stod for. Hun så for seg "en myk vinterverden kledd i vatt. Med magiske snurrende snurrepiperier og lukten av granbar". Da vi gikk inn, kunne vi se ekte juletrær, en diskokule i en tørketrommelnett, to og to så inni en kaleidoskop og snurrende gjenstander på CD-spillere.

Det spesielle med Adventsutstillingen var at Jorann har fått hjelp av ca. 700 barn til å lage et rom med fallende snøkrystaller. Her kunne de små barna krype inn i snøhula for å leke med snøballer i ulike størrelser og kose seg. Her har jeg tatt noen bilder av det koselige rommet.

Det var så koselig å være der noen minutter. Et mørkt rom fullt av snøkrystaller og snøballer. Før vi gikk, sa vi "god jul" til hverandre også var vi ferdig for dagen. Siste skoledag i dag, på bare en time. Vi sees etter nyttår!

#skmu #jul #kunst #museum #besøk #foto #inspirasjon

Siste store før jul

I denne uka har jeg øvd til mattetentamen. Har altså vært ganske opptatt med mye skolearbeid som innleveringer og en norskprøve på It's. Etter å ha gjort litt hver dag både på skolen og hjemme, fikk jeg ikke tid til noe som kalles for blogg. Jeg var så utslitt og ville ikke gjøre noe annet enn å slappe av.

Nå kan jeg (nesten) puste lettet ut etter å ha tatt en stor og meningsfull mattetentamen. Vi hadde den i dag og var på to deler: Del 1 på 2 timer (uten hjelpemidler) og del 2 på 3 timer (med hjelpemidler). Til sammen 5 timer! Kapittel 1, 2 og 4 var tema. Det som er skumlest å ta en mattetentamen er å plutselig glemme alt! Hjernen søker og tenker, og kommer ingen vei ... Stresset ble jeg da jeg ikke fikk til enkelte oppgaver jeg skulle ha fått til. På del 2 gikk PC-en "bananas", oppsettet i GeoGebra forsvant plutselig og jeg måtte få hjelp. En vakt spurte meg om hun skulle ringe læreren, og jeg bare: - Ja? Læreren kom for å hjelpe, men heldigvis fikk jeg ordnet det tilbake (lurer fortsatt på hvordan jeg klarte det selv), så jeg trengte ikke hjelp allikevel.

Snart er det juleferie, og jeg kan ikke vente mer. Siste skoledag er på en mandag, men vi tar likevel siste skoledag i morgen (fredagen). Da skal vi ned til SKMU (Sørlandets kunstmuseum) for å se på Vilhelm Krag og andre kjente kunstgallerier. Selvom det egentlig ikke er skole på fredag, så er det spennende å ta en tur innom et museum. Har selv ikke vært der på mange år.

#skole #påbygg #matte #tentamen

Snart jul, pepperkaker og juletre

Det går så fort mot jul. Jeg kan ikke tenke på at skolen snart er slutt for i år (lurer fortsatt på hvilken dato siste skoledag er). Jeg har ikke vært flink til å blogge noe i denne uka fordi jeg har hatt det så travelt med innleveringer, prøver og presentasjoner. Det føltes ut som om det aldri tar slutt. For noen dager siden hadde vi matteprøve i kapittel 4 Funksjoner 2 og den fikk vi tilbake i går. Jeg ble veldig fornøyd med det jeg fikk, men jeg kunne gjøre det bedre for å si det sånn. Det er julestemning på skolen:

Skolen har pyntet et høyt juletre - vi får en fin julefølelse.

Restaurant og matfag har lagd en pepperkakeby inspirert av Kardemomme by i dyreparken.

I dag (nå nettopp) har vi hatt naturfagsprøve i kapittel 4 om Stråling. Det gikk jo greit, men ikke så vanskelig. Husker at jeg øvde mye dagen før og bare ønsket å kunne alt. På torsdag er det på'n igjen: Da skal vi ha prøve om det vi har hatt om i timene. I neste uke er det tentamen i matte.

 #skole #påbygg #juletre #jul #pepperkake #julestemning

Bokfjesfredag og bilder vi kan misforståes

Norsktimene i dag var ganske morsom og lærerikt. Vi skulle ut å ta bilder! Gruppene fikk vi velge selv (vi var 5). Vi gikk først til skolebiblioteket for å ta noen #bokfjesfredag bilder. Det var at noen skulle holde boka og få den andre bak boka til å følge mønsteret - se ut som coveret på boka. Synes det ble kjempemorsomt.

Etter det var vi ute rundt omkring i Kvadraturen noen timer for å se etter spesielle ting som vi kunne ta bilder av. Jeg fant et bilde der det stod 3 pakker med boller (skulle kanskje ha stått 3 stk). Og Upstairs da! UPSTAIRS skulle ha gått oppover, ikke nedover.

Kjøre port eller kjøreport? Forskjellige betydninger. Og skiltet? Forbudt å parkere her!

Appelsin 100% Juice eller appelsinjuice.

Butikken skal ta med salget sitt og flytte 100 meter lenger nede i gaten ...

#foto #bilder #bokfjesfredag #galleri #morsom

Norsktentamen

I dag møtet vi kl. 08:30 fordi vi skulle ha norsktentamen (fra kl. 09 - 14). Det var viktig å møte i god tid, til å starte med (god tid til å finne fram bøker, PC og skrivesaker). Det var flere klasser som hadde norsk tentamen samtidig. Vi satt en på hvert bord i et åpent (dobbelt) klasserom sammen med 3. påbyggsklassen og det var to vakter som passet på. Vi måtte sette fram jakker, mobiler og sekker ved tavla før tentamen begynte. Vi registrerte navn og klasse, litt over kl. 09 fikk vi utdelt tentamensoppgaven. Det var en kortsvarsoppgave og en langsvarsoppgave (velge 1 av 4) + noen tekstvedlegg. Noen av dem hadde vi lest om før, så det var ikke vanskelig å skjønne. Da det kom til hvordan vi skulle forklare de tre f-ene og teaterstykket. Hvordan skulle jeg forklare det? Tilslutt var det langsvaret. Jeg valgte å skrive en kreativ tekst (novelle). Jeg satt til kl. 14 (siste time), tror det ikke gikk så bra, men det har overrasket meg at tentamen i år var mye vanskeligere enn de vi hadde på VG1 og VG2 ... Nå gjenstår en siste tentamen: Matte.

#skole #påbygg #tentamen #norsk

Snart norsk tentamen

Nå er det ikke lenge igjen til vi skal ha tentamen i norsk. Det er på onsdag, og vi skal nok sitte 5 hele timer i strekk for å skrive alt vi kan om det vi har lært på skolen så langt. Nytt i år er at det er mulig å bruke It's Learning og andre oppslagsverk som Wikipedia og ordbøker (men ikke oversettelsesprogrammer). Det er ganske greit siden det går an å søke litt rundt. Før tentamen har vi sett på tidligere tentamensbesvarelser for å se på ulike feil/hva de forskjellige kandidatene har svart på de ulike langsvarsoppgavene. Mange av disse var å lese vedlagte tekster, så å skrive/argumentere/drøfte eller sammenlikne mellom. Langsvarsoppgavene er mer som lange (sies av seg selv), rundt 2 - 3 sider med fagrealerte språkbegreper. Vi har ikke fått noen forberedelseshefte, men det er kanskje ikke noe vi må forberede oss til?

#skole #påbygg #tentamen #norsk

Forsøk: Spektre

I den ene naturfagstimen gjorde vi et forsøk der vi skulle se på de tre ulike spektre gjennom et håndspektroskop. Før vi så gjennom med spektroskopet, måtte vi tenke på hva slags spekter vi kunne se: Sammenhengende (kontinuerlig) spekter eller et linjespekter.

Utstyrsliste: Et håndspektroskop, lighter, fyrstikk, magnesiumstråd, porselensskål og klype.

Lyskildene vi brukte: Stearinlysflamme, lysrør (på taket), glødepære (arbeidslampe), mg flamme og sollys. Det var ikke sol i dag, men vi så litt.

Vi så inn i denne her, et lite spektroskop.

Da vi skulle se på magnesiumtråden, var lyset så sterkt at det merket i øyet.

Sammenhengende spekter: Et fast stoff som lyser, eksempel regnbuen.
Emisjonsspekter: Strøm gjennom gass, eksempel lysrør.
Absorpsjonsspekter: Finnes i gasser rundt sola, eksempel sollys.

#forsøk #naturfag #stråling #spektre

En god start på en mandag

Matte: Begynte på nytt kapittel 4 Funksjoner 2 om definisjonsmengde og verdimengde. Vi hoppet over kapittel 3 Statistikk fordi vi var så godt igang med funksjoner.

Norsk: Vi skulle ha en norsk muntlig snakke-med-lærer om 1700 og 1800-tallet + det norske prosjektet. Hadde helga til å forberede meg til det, men etter det husket jeg ikke så mye da vi måtte lese og kunne de hele 4 kapitlene, sjekke PowerPointene på It's og se tilbake på alle tekstene vi hadde hatt om. I timene før muntlig tid var satt opp, skulle vi sitte i klasserommet eller hvor vi ville for å skrive en nynorsk stil med vurdering. Jeg valgte å skrive en kreativ tekst om høsten på ca. 700 ord (da får vi se hvordan det går). Jeg hadde muntlig i ca. 7 - 10 minutter (merker egentlig ikke hvorfor tiden gikk så fort), men: Læreren stilte mange spørsmål og jeg klarte nesten ikke helt å få fram det jeg skulle si ...

Tenk å sitte sånn her på muntlig eksamen med lærer og sensor? 
Bilde: NDLA

Det er ikke alltid jeg skriver om skoledagen som har vært, men det skal prøve. Ellers er det ganske mye å gjøre i timene som vi får en/flere oppgaver og innleveringer som skal leveres innen for eksempel når skoledagen er slutt osv ...

#skole #påbygg #presentasjon #norsk #muntlig

For en travel uke!

Det vært en veldig travel uke. Vi presenterte Trettiårskrigen i historie (tirsdag) og Kloning i naturfag (onsdag). I dag hadde vi en to-timers prøve i matte (del 1 uten hjelpemidler og del 2 med hjelpemidler) om Funksjoner. Det var så mye jeg kunne fra før av, så det gikk greit helt til jeg klarte å gjøre en litenstor feil på en enkel oppgave som jeg kunne godt ... (!)

På mandag skal vi ha snakke-med-faglærer om 1700-1800-tallet i norskfaget. Å lese var det 4 kapitler, flere PowerPointer på It's og alle de tekstene vi har vært igjennom. Vi skal fortelle alt vi kan om temaet og det er som en slags "presentasjon". Siden jeg jobber alene, tar det ca. 7 minutter. Jeg har tenkt å jobbe litt med det til helga, men egentlig hadde jeg veldig lyst til å drive med fotografering (som jeg sannsynligvis ikke får tid til).

#skole #påbygg #høst #blader

Planer for neste (skole)uke

Husket å stille klokka en time bak i dag? Vi går mot vintertid, som betyr mørkere tider og en time mer søvn. Jeg ser at vi ikke har gjort det. Bare det elektroniske (mobil, nettbrett, PC ...) har klart å gjøre/stille inn automatisk selv.

I dag holder jeg på med prosjektene for å få dem ferdig. Dette skal presenteres på tirsdag eller onsdag.

Trettiårskrigen (1618-1648)

Hva er kloning?

I løpet av neste uke skal vi ha 2 presentasjoner! Vi har jobbet noen uker med dette, og det vi skal presentere er prosjektet Kloning (naturfag) og prosjekt om Trettiårskrigen (historie). Ikke nok med det, vi skal også ha matteprøve om Funksjoner! Jeg ser for meg en hel uke med bare øving og skolearbeid.

#skole #plan #påbygg #historie #naturfag #kloning #trettiårskrigen

Reklameanalyse om Lypsyl Pure

I dag var det min tur til å presentere "ord for dagen" (var nr. 2 på lista). Det var på forskjellige dager vi ble fordelt, så for noen ble det litt lite tid og noen mer tid. Jeg er glad for at jeg ble fort ferdig med den. Mitt valg falt på å analysere et reklamebilde som jeg har valgt selv - Lypsyl Pure. Lypsyl har vel mange hørt om, bedre kjent som leppefettstiftmerket.

PowerPointen. Jeg snakket uten manus denne gangen fordi jeg følte jeg kunne mye av det.

Reklamen som jeg fant i Det Nye magasinet i A4 format.

Etter denne presentasjonen, har vi fortsatt mange flere i andre fag. Vi jobber med prosjekt i naturfag og i historie. I naturfag har vi selv valgt temaet "Kloning" og i historie om "Trettiårskrigen". Her går det travelt i skolehverdagen. Glad for at det er fredager jeg kan jobbe litt hjemme med skolearbeid, men ellers er det altfor mye på en gang ... føltes det ut som?

#skole #analyse #reklame #lypsyl #presentasjon

Tid for høstferie

Denne uka har gått kjempefort. For å oppsummere kort hva vi har gjort og lært i denne uka: Vi hadde to kapittelprøver i to forskjellige fag. På onsdag historie (kapittel 1 Sivilasjoner blir til), og i dag naturfag (kapittel 2 Arv - livets oppskrift). Det gikk egentlig ganske greit siden det ikke var så vanskelig å skjønne begreper i naturfag, sammenlignet med historien. Ikke så lett å huske årstall for å si det sånn, men å ta notater og skrive opp et sammendrag, var en nok en veldig god idé for å huske bedre.

Noe annet som vi har gjort i norsk: Skrev og svarte på spørsmål om det vi så på Kilden "En folkefiende", lært om Barokken og salmer. I historie: Sivilisasjoner blir til (øve til prøve). I naturfag: Arv og de siste sidene i kapittel 2. I matte: Funksjoner og GeoGebra.

Det er så mange tall og funksjoner i dette programmet!

Etter høstferien har læreren i norsk satt opp noe som "Ord for dagen" - som vil si at hver norsktime skal det holdes en presentasjon rundt 7 minutter. Jeg var jo plassert ganske tidlig, så må ha noe klar torsdag etter høstferien. Men hva skal jeg ha om? Oppgaven er slik: I løpet av høstsemesteret skal vi holde et foredrag med utgangspunkt i en tekst eller et tema. Teksten trenger ikke, men kan være, knyttet opp mot temaet vi jobber med i den samme perioden. Da tenker jeg: Reklame? Kan det være noe å analysere?

Forresten, nå skal jeg nyte høstferien som er en uke lang. Hva skulle vi ha gjort uten denne ferien?

#skole #matte #geogebra #prøve #norsk #naturfag #historie

I det siste

I dag var vi på Kilden og så på en forestilling kl. 10:30 "En folkefiende" som er skrevet av Henrik Ibsen. Det varte i ca. 90 minutter. Stykket handlet om (hentet fra Kilden's hjemmeside):

Dr. Stockmann er nyansatt tilsynslege på et kurbad i en liten by på Sørlandet. Helsebadet er byen store stolthet, men flere av gjestene blir sykere ? ikke friskere ? av sine badebesøk. Legen oppdager at vannet i badet er forurenset, og presenterer stolt sine funn. Det faller henne ikke inn at noen kan ønske å holde denne sannheten skjult, men når markedskrefter møter motstand og maktposisjoner utfordres, blir kampen langt skitnere enn vannet den handler om.

Et bilde som viser stemningen før det skulle begynne. Det var så spennende med de ulike effektene og dansene!

Etter å ha vært på Kilden, var de neste timene tilbake på skolen. Hadde matteprøve i kapittel 1 ...

På tirsdag var det aktivitetsdag for hele skolen, vi fra klassen hjalp til på forskjellige poster. Det regnet skikkelig mye og det var ikke akkurat så gøy å stå der hele dagen i ikke-aktivitet her på Ytre Tangen. Hadde ansvar for "edderkoppnettet" og telte antall pasninger.

#skole #påbygg #forestilling

Valgkampen

Det er mandag 14. september, og en veldig spesiell dag, nemlig valgdagen for kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015! Har man stemmerett er det viktig å ta i bruk denne. Det er viktig å være med å stemme på det partiet som vi synes er mest enig i. For noen uker siden fikk jeg et valgkort og noen andre infoark i posten. Jeg var nettopp ute på valg - for første gang! Gikk til nærmeste stemmelokale, inn på et "prøverom", tok et ark (kommune) og et ark (fylkesting), registrerte navnet og fikk "godkjent". Tilslutt var det bare å putte stemmearkene i en postkasse så skal de telle, for kl. 21 er fristen. De skal sikkert telle alle stemmene innen kl. 24.

I dag har vi gjort litt forskjellig på skolen. Vi har blant annet repetert litt matte og alt i kapittel 1. I norsk hadde vi presentasjon om Renessansetema og 1500-tallet. Gruppa jeg var med hadde en presentasjon om vitenskap på 1500-tallet, Nicolaus Copernicus og Isaac Newton. Etter presentasjonene leste vi et utdrag om Don Quijote og oppsummerte Renessansen på nytt.

I morgen er det aktivitetsdag for hele skolen. Det betyr at vi skal være i aktivitet. Vi på VG4 Påbygg (og noen andre) skal være hjelpere i ulike poster rundt omkring. Egentlig skal vi bare stå der og hjelpe til. Dette blir nok kjempegøy siden det skal regne i morgen.

Nå er det bare to uker til høstferien, så her skal jeg fokusere mer på skolearbeid. Har ikke vært så flink til å bruke tiden på skolearbeid hjemme, for det ender opp med at jeg blir så fort utslitt når jeg kommer hjem ...

#skole #valg #kommune #fylke

Hvilken kalkulator?

Snart skal jeg ut å kjøpe en litt avansert kalkulator til bruk i mattetimene. Jeg fant tre kalkulatorer som jeg synes passet veldig fint, så jeg vet ikke hvilken enda jeg skal kjøpe.

AURORA AX-595TV | Math Numeri 624 | CASIO fx-82ES PLUS

#skole #kalkulator #matte

Langhelg følelsen

Hvorfor kommer egentlig følelsen av langhelg på en torsdag? Ikke vet jeg, men det er greit å ha fri noen ganger i mellom.

Dagen i dag: Timeplanen er oppdatert riktig nå, fordi forrige torsdag ble matte og naturfag byttet om, men nå gjort om til riktig rekkefølge. Vi hadde 3t norsk, 1t naturfag og 2t matte.

Norsk: Kvaddikting, skrev stikkord fra arbeidet med kvad-utdragene fra "Håvamål", svarte på oppsummeringsspørsmålene og skrev et kort referat/oppsummering av det vi har jobbet med så langt når det gjelder år 500-1500 og litteraturen i perioden. Heldigvis kunne vi jobbe i grupper, det gikk fint.

Naturfag: Oppgaver om arv og det vi hadde om i kapittelet, bare i en annen bok.

Matte: Jobbet vi med det som stod på planen siden noen var på valgdebatt på skolen, så vi var ikke full klasse da.

Jeg har mye skolearbeid å gjøre på fredag, og på søndag skal jeg besøke dyreparken (har ikke vært der på lenge)! Dere får ha en tidlig nice weekend/god helg på forskudd.

#skole #påbygg #helg

Slik er det på VG4 Påbygg

Siden jeg har gått VG4 Påbygg en stund og det var noen som ønsker å vite hvordan det er å gå der, kan jeg like godt fortelle litt. Tar man påbygg, kan man velge å ta det 3. året eller det 4. Etter å ha fullført året kan man studere videre etter det eller gå på folkehøyskole. Nytt i år er at det tilbys påbygging på skolen jeg går på, før fantes det ikke på denne skolen. VG4 Påbygg har fellesfagene norsk, matte, naturfag og historie.

Timeplan:
10t norsk, 5t matte, 5t historie og 3t naturfag = 23t i uka tilsammen.

Det er masse å lære hver dag. Er man borte en dag, så er det sikkert at man sliter litt. Det meste av PowerPointer og sånt blir lagt ut på It's siden det er der alt ligger. Vi gjør lekser hjemme og burde forberede oss til hver time(r) hva vi skal ha om. Av og til kan det virke ganske mye på engang, altså lekser og innleveringer, så det ender opp med å bære lærebøkene til og fra skolen hver dag. Ikke nok med det, det er masse stoff og du-må-pugge-dette når det kommer til prøver.

I norsk har vi sidemål/nynorsk. I matte har vi 2-PY matte (lurer på hva det er), 4. og 3. Påbygg-klassene blir "mikset/blandet" og fordelt i 3 forskjellige klasserom. Vi har lik mattebok og lærer likt. Resten av fagene norsk, naturfag og historie er 4. klassen samlet (ca. 30), og hvert fag/timer skifter vi klasserom nesten hele tida. Det blir masse opp og ned tur, spesielt når man har klasserom den 6. etasjen på skolen, hjelpes.

Det er kanskje ikke så ille når vi får fri hver fredag? Siden mange hadde ønsker om det, fikk vi det. Fredagene bruker jeg til skolearbeid, så jeg sitter for det meste med skolerealerte ting. Skulle nesten ha et hjemmekontor til det, fordi er så fokusert.

Dette skulle vi alle ha ønsket oss: På ungdomsskolen fikk vi temaplaner (eller temahefter) hver 6. uke. Det var et hefte som stod alt fra hva vi skulle gjøre/ha om, lekser, innleveringer, presentasjoner og en kalender som viser hva som kommer til å skje. Tenk å ha et sånt! Må si at jeg savner disse fra ungdomsskolen ...

 


Her kommer det vi har hatt om i dag og siden skolestart (20. aug)

Norsk: Vi har om 500-1500-tallet: Sagasjangeren og "Soga om Gunnlaug Ormstunge". Vi satt og hørte på læreren lese hele boka på ca. 35 sider på 3 timer. Samtidig noterte vi hvem personene var (beskrivelse) og svarte på noen spørsmål. Tidligere i norsktimene har vi hatt om virkemidler, retorikk (blant annet KAIROS, APTUM, ETOS, LOGOS og PATOS), de retoriske arbeidsfasene, språkfunksjoner, skrevet og levert en artikkel, om å argumentere/drøfte.

Matte: Vi har om prosentregning og vekstfaktor. Bare en time med matte i dag. Tidligere i matte har vi sett på potenser, potensregler, nye potenser, standardform, tierpotenser.

Historie: Så på en filmen "Alexander". Det var en kjempelang film og den så vi ferdig. Tidligere i historie har vi lært om jegere og samlere, repetisjon av kilder, kompetansemålene fra VG2 og VG3 og alle de historiske tidene (oversikt-sortering).


Naturfag: Arv, gener, DNA, proteinsyntesen, mutasjoner. Tidligere i naturfag har vi hatt to forsøk, sett på PowerPointer og nettsider (oppgaver).

Mandag 24. august

Det er egentlig 2. skoledag for oss som hadde fri på fredag. Vi startet med matte tidlig på morgenen, hadde om potenser og repetisjon om bokstavregning. Jeg har nok glemt litt av det, men fikk det til tilslutt. Vi fikk også en liten lekse, som vi skulle gjøre til neste gang. Rart at It's er nede, for jeg kommer ikke inn (hadde så lyst å se hva vi skulle holde på med ukene fremover) ...

I norsk oppsummerte vi retorikken og fikk tilbake oppgavene som vi gjorde første skoledag (som var samme tema). Så fikk vi også nynorsk repetisjon av substantivbøying og en tekst som vi skulle finne substantiv og bøye dem. Jeg må nesten spørre om å få fritak for det, har jo ikke hatt nynorsk så mye på ungdomsskolen og fordi det er vanskelig.

#skole #påbygg #vg4 #matte #norsk #repetisjon

Fargerike skolebøker

Har tatt bokbind på alle de 4 lærebøkene vi fikk utdelt første skoledag. Jeg har valgt forskjellige farger på hver bok, så det blir lettere å huske. I tillegg har jeg skrevet hvilket fag det er på ryggen til boka, lett å se når bøkene er oppstilt i skapet (eller hvis jeg er så uheldig og glemmer det).

#skole #lærebøker #bøker

Min første skoledag

I dag er det den første dagen i et nytt skoleår. Det var så godt å være tilbake på skolebenken. Å se folk jeg kjenner, har gått i klasse med før og møte nye folk. Det var også en som jeg hadde kjent siden VG1 her på skolen, som har kommet tilbake - så koselig!

På skolen første dagen begynte vi til forskjellige tider. VG1 begynte kl. 08, VG2, VG3 og VG4 kl. 10. Rektor holdt tale, vi fikk vite hvem avdelingslederne var, så var det opprop etter navn, klasse og lærer. I år tar jeg VG4 Påbygg. Det var bare en klasse i år, og påbygg (etter VG3) på skolen var helt nytt som man kunne velge å gå her på skolen. Er vel ganske heldig som fikk mitt første ønske, for jeg tok første ønske da jeg fikk vite at de hadde fått det på skolen. Så ble vi ropt opp sist, siden vi er (og kan regnes) de største på skolen.

Vi gikk samlet til et klasserom rett utenfor skolen, til et annet bygg. Det var ganske nytt der inne. Klassen var veldig stor, ca. 30 elever! Det var ikke bare en ren jenteklasse (har blitt så vandt til det de siste årene på design), men en god blanding av jenter og gutter. Vi fikk "Elev Guide", skrev under på "Elevkort" arket, skrev litt om oss selv og presenterte oss selv for hele klassen. Etter det så vi på timeplanen (den har vi ikke fått utdelt enda i papirversjon). Ganske greit for å si det sånn, vi har FRI hver eneste fredag!

Rådgiveren kom innom og ga oss litt råd om stipend og å sjekke bestått fag/eksamen.

Vanlig undervisning etterpå der. Vi startet med norsk. Vi lærte om retorikken og det ble mye skriving da vi fikk et spørsmålsark ved siden av. Vi hadde ikke fått utdelt bøkene enda, så vi fikk noen kopier som vi kunne lese. Det var ganske greit, og mens vi holdt på med det, tok hun en og en til samtale. Siden vi er så mange, kunne det ta litt tid ...

Etter lunsj gikk vi til biblioteket for å få utdelt lærebøkene. Vi plukket opp 4 nye bøker som vi skal ha: Norsk, matte, naturfag og historie. Da vi var ferdig med å "skanne/vippe" dem inn, kunne vi gå hjem.

Jeg dro ikke hjem med engang, fordi jeg måtte skifte passord på skole PC-en. Litt rart, egentlig - men vi gjør det hvert år. Hvis jeg ikke hadde gjort det innen noen dager, og når de ca. 70 dagene har gått, så kunne PC-en være "låst". Godt å ha oppdatert den, så den virker nå!

Jeg vet at å ta påbygg kommer til å bli et tøft år, men tenk å studere videre da? Det er fint å kunne ta et ekstra år, så vi kan studere videre på universitet/høyskole. Det kommer sikkert til å bli et bra og tøft år.

#skolestart #skole #lærebøker #backontrack

Skolestart i morgen

Det er overraskende at det endelig er skole igjen. Jeg synes sommerferien har vært litt lang i år, men det er ikke rart? I morgen er det første skolestart og jeg begynner på VG4 Påbygg. Det er spennende, det! Jeg var nettopp inne på skolens hjemmeside, og der stod det at vi skulle ha 6 skoletimer den første dagen! Er ikke det litt lenge hvis vi begynner kl. 10? Vi får bare se ...

Det på bildet + en mappe og noe å skrive med hadde jeg tenkt å ta med.

#skole #skolestart #skoleting

Back to school

I dag er det første skoledag for barne- og ungdomsskolen. Noen hadde sin første dag i går, men her i landet begynner man forskjellig. Det er litt rart når de begynner tidligere enn vi som går på videregående. Min første skoledag som VG4 elev er den 20. august, som er på en torsdag.

Akkurat nå er jeg ganske våken og siden alt er gjort, skal jeg prøve å rydde litt på PC-en. Som blogger har jeg alltid mange bilder og videoer lagret i PC-en. Jeg får alltid bruk for mer plass i minnepenn. Noe jeg skal holde på med i dag: Overføre bilder til PC-en, slette bilder i kamera, "rydde" inne i PC-en, redigere bloggdesign og kanskje hvis jeg har tid: Overføre alt til minnepenn.

Lykke til, alle som begynner på skolen i dag!

#skole #backtoschool #første #skoledag

Da blir det VG4 påbygg

Litt før lunsj dukket det opp en melding på mobilen og en på e-post. Jeg åpnet først meldingen fra mobilen, for å sjekke hva det var. Det var fra Vigo. Jeg har nå fått beskjed om at inntaket til videregående skole er klart. Jeg kom inn på VG4 Påbygg og fikk førstevalget på skolen jeg ville komme inn på. For dere som ikke vet hva påbygg er, så kan man ta det etter VG2 året eller etter VG3. Til høsten blir det fagene: Norsk, matte, naturfag og historie. Det blir gøy å komme tilbake til vanlig skole.

#videregående #skole #påbygg #skoleplass #vigo