Historisk besøk på museer i Kristiansand

I dag var hele klassen på historisk besøk hos Vest-Agder-museet Gimle Gård og Vest-Agder-fylkesmuseet. Først var vi inne på en bygning, som så litt mystisk ut på utsiden. Noen av vinduene var malt på og de andre var av glass. Det var for å få mer symmetri når man så bygningen for seg.

Vinduene til venstre i bygningen er malt på. Det som “skinner” er i glass.

Jeg har vært på Gimle Gård før, men ikke i denne bygningen. Jeg har hørt myter av folk som sier at det spøkte der inne. Jeg tror det kan være at bygningen ser så stille ut og det har rare vinduer (?) – Hva tror dere?


“Hver hele og halve time mellom kl. 9:00 og 18:00 dukker leietakeren opp og gir lyd fra seg i 1 minutt!” Den så vi.

Vi gikk inn i bygningen. Omvisningen startet kl. 09:00 og varte til ca. kl. 10:15.

“Samlingen tilhørende avdeling Gimle Gård består av selve gården med bygninger og inventar. Dette omfatter flere tusen gjenstander og fotografier etter familien Holm, Arenfelt og Arenfelt-Omdahl som i fem generasjoner bodde på Gimle. Siden samlingen viser en families liv gjennom nesten to hundre år er den en såkalt lukket samling. Det vil si at det ikke innlemmes nye gjenstander i samlingen.”

Det var en guide som snakket om historien i huset lenge, lenge siden. Huset, eller bygningen, ble brukt til mye forskjellig. Noe av det var: Stue, kjøkken, bad, dansesal, kontor … De hadde også en kjeller som vi fikk lov til å besøke. Det var lavt under taket og det luktet … kjeller og støv. Tenk at folk hadde bodd sånn i den tiden! De må ha vært rike.


Noe av det vi så (bildene er fra Google da vi ikke fikk lov til å ta bilder).

Det neste museet vi besøkte var Vest-Agder-fylkesmuseet.

“Kristiansand museum har om lag 25 000 gjenstander, inkludert rundt 40 antikvariske bygninger. Her finnes hus fra sentrum av det gamle Kristiansand og to gårdsbruk som viser livet på Agder i tidligere tider. Museet har store mengder mindre gjenstander som representerer byens og områdets historie, alt fra tradisjonelle bondegjenstander og verksted etter 1800-tallets håndverkere til leker fra 1990-tallet.”

Mange i klassen begynte å bli sliten etter å ha vært på flere omvisninger, så de kunne gå hjem. Vi andre gikk opp til Setesdalstunet for å se på gamle hus og hytter.

Gress på taket var litt fint.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg