Knask e godt

Dagen i dag er litt spesiell, for det er 31. oktober = Halloween! Nå har vi alt klart til i kveld. Vi skal sette dette koselige gresskaret utendørs for å lyse opp inngangen og se etter folk som går med kule kostymer. Lurer på hvem som kommer på besøk i år? Det blir førstemann til mølla, masse godteri som skal deles ut!

Vi har en smågodt blanding av Candy King og Nidar i dette store serveringsfatet.

Gresskaret med LED-lys som jeg snakket om.

Spesiell krokodille uten geléfarge på toppen (rart).

Søtt, surt, salt, sterkt … og litt lakris til de som liker det.

#halloween #smågodt #dekorasjon #gresskar #oktober

Halloween 31. oktober

#halloween #oktober #sørlandssenteret

Video: Kromatografi

LES OGSÅ: Kromatografi (bilder)

#naturfag #kromatografi #design #diy

Kromatografi

Forsøket ble gjort 23. oktober 2016, hjemme. Kromatografi: Brukes ofte ved kjemisk analyse og er en metode for å få sammensatte stoff (f.eks farger) til å dele seg opp. Lettere sagt: Å skille stoffer fra hverandre ved hjelp av kjemiske stoffer (vannløselig tusj) i kontakt med vann.

Utstyr:

kaffefilter  forstørrelsesglass vannglass noen skåler (4 stk)

tusj (vannløselig) i ulike farger (mørke og sterke farger er best) Non Stop/Smarties (4-5 av hver ulik farge)

klokke  en spisepinne  teip saks  50-øre

Klipp opp kaffestrimlene og tegn av en 50-øring og fargelegg med vannløselig tusj. Her har jeg brukt forskjellige farger.

Teipet opp strimlene på en spisepinne, deretter tok jeg og dyppet en etter en strimmel ned i vannglasset forsiktig. Hva skjedde med fargene?

Så med forstørrelsesglasset. Legg merke til fargen grønn som er sammensatt av fargene gul og blå.

Etter hvert 5. minutt så jeg en utvikling, for en forskjell!

Prøvde vannløselig tusj på stoffbit.

Her brukte jeg COOP Chocolate Peanuts. Steg for steg bilder.

Fargene ble litt utydelige, men kanskje feilkilden hadde vært bruk av de sjokolade peanøttene?

#naturfag #kromatografi #design #diy

blogg.no krasj og Halloween-forberedelser

Det har vært litt tekniske problemer med å få blogge i går. Hørte at det var noe strømbrudd hos serverne til blogg.no, men nå tror jeg at det meste fungerer. Den 27. oktober hadde jeg ingen lesere, for en rar følelse! Det var nesten som om at vi nettopp hadde startet med å blogge igjen fra bunnen av.

I dag har jeg vært på shopping på Sørlandssenteret. På handlelista hadde jeg skrevet en rødkål og en Farris. Dette er ingredienser som jeg trenger til et naturfagsforsøk som skal gjøres hjemme. Forrige uke lagde jeg en rødkålindikator, men den hadde jeg tømt ut så da måtte jeg ha en ny rødkål for å få rødkålsaften. Et problem å skaffe en rødkål var at de fleste matvarebutikkene ikke hadde importert rødkål, så da kjøpte jeg en på COOP Obs!. Kjøpte også en pose smågodt i løsvekt (ekstremt billig nå som det nærmer seg Halloween), nøttemix og tomater.

Bilder fra weheartit

På mandag er det Halloween, og vi er i gang med forberedelser. Jeg tenkte å dekorere litt som å kjøpe et gresskar som pynt utenfor huset. Vi venter besøk av folk som går “knask eller knep”, og de skal selvfølgelig få litt knask av oss. På Rusta kom jeg over et Halloween-gresskar med batteridrevet LED-lys (dekorasjonsbelysning). Valget stod mellom å kjøpe et ekte gresskar eller en dekorasjon, men dekorasjonen var mest genial. Den kan nemlig tas opp og brukes om igjen hvert år! Viser dere senere når alt er på plass, for nå blir det spennende å se hvordan det blir.

#halloween #innkjøp #gresskar #dekorasjon #naturfag #forsøk

Detaljer fra en møbelbutikk

En dag i september var jeg innom en Skeidar møbelbutikk for å få litt interiør-inspirasjon. Jeg tar ofte bilder av ting jeg synes er fint eller er inspirerende, og her ble det en del bilder etter besøket. Masse inspirasjon fikk jeg også, for noen fine utstillinger de har lagd! Jeg likte så godt det lerretet av et ansikt – abstrakt og originalt.

#interiør #inspirasjon #møbelbutikk

Halloweenstemning på AMFI

På kjøpesenteret AMFI i Vågsbygd finner vi massevis av Halloween-inspirerte troll, hekser, edderkopper og andre scary ballongfigurer. De står som utstillinger og dekorasjoner på hele senteret. Fine?

#halloween #kjøpesenter #ballonger #dekorasjon #høst

DIY: Halloween gresskar

I denne enkle DIY-en skal jeg vise dere hvordan man dekorerer/skjærer ut et gresskar. Å bruke gresskar som pynt på Halloween-dagen er noe å tenke på, fordi det kan bli stilig enten det er innendørs eller utendørs. Kanskje en av mange muligheter.

Du trenger:

et gresskar  tallerken  kniv  telys  fyrstikkeske/lighter

Skjær et hull på baksiden med en skarp kniv. Ta ut alle frøene i gresskaret og legg dem på tallerkenen.

Inne i gresskaret fant vi masse frø! Frøene kan bli spart til senere (la dem tørke).

Fjern så innmaten, og kutt gresskaret tynnere på innsiden. Finn fram 2-3 telys, tenn de på før du legger dem inn i gresskaret. Nå har gresskaret mitt et stort firkantet hull bakerst, så det er lett å legge dem inn.

#halloween #diy #oktober #høst #oppskrift #mat

Kosetime med klassen

Før KRLE-timen begynte, lette vi etter terninger til Yatzy-spillet fordi vi manglet noen. Først fant vi ikke noen terninger, men så fant vi noen små terninger i boks i et skap. Vi gjorde klart klasserommet ved å gjemme brettspillene i en pose framme ved tavla (men så ble det oppdaget), så prøvde vi det høye skapet med en nøkkel på bakerst i klasserommet. Det gikk helt greit, ingen hadde en anelse om hva vi drev på med.

Vår siste time her på skolen ble en kosetime der vi studenter kunne gjøre noe gøy som for eksempel å kjøpe inn noe godt som chips, smågodt og druer. Saft hadde vi helt glemt å blande! Vi fordelte maten i skåler og tallerkener. Klassen ble delt inn i 6 grupper med 4 personer i hver gruppe. Elevene spilte Multiplix, Junior Geni og Yatzy, og det så ut som om de storkoste seg i gruppene sine.

På bunnen av skålene hadde vi smågodt, og på toppen hadde vi chips etterfulgt av et egg eller en jordbærstang klistret som “pynten”. Vi ville ha en variasjon mellom sukker, salt og sunt. For at det ikke skulle bli for søtt, tok vi med druer ved siden av. På slutten av timen holdt vi studenter en liten tale der vi snakket om hvordan praksisperioden vår har vært.

#kosetime #skole #krle #sunt #mat

Siste praksisdag

Det er så rart å tenke på at det er min siste dag ute i praksis i dag! Det har vært en spennende reise gjennom å observere, undervise og det å lære. Didaktikk handler om undervisningskunst. Jeg har fått øvd og trent på å være en god og tydelig klasseleder samt å ha stått foran en hel klasse – alene og sammen med andre. Det var som å holde et foredrag eller en presentasjon av et tema – bare at man måtte kunne stoffet godt så at det satt. Fagene jeg har undervist mest i, er: Norsk, naturfag og musikk.

OPPSUMMERING AV PRAKSIS:

♥ Norsk: Person- og stedsbeskrivelse, dialog og monolog, anførselstegn og replikkstrek. Skriveknep: Filmkamera, språkbilder, dra ut tida. Litterære virkemidler.

♥ Naturfag: På fjellet, fjellplanter og lavtyper.

♥ Musikk: Musikaler og presentasjoner.

Vi har prøvd ut forskjellige typer vurderingsformer for læring som det med ispinnene (brukte navnelapper) til å trekke navn i boks. Å lage et eget opplegg: Vurdering av aktivitetsdagen og en naturfagquiz om fjellet på et oppgaveark med alternativer og avkrysning. Det har gått kjempebra med å holde oppe kvaliteten på alt vi har laget, god struktur og det å “være på tida” til møter og timer. Etter skoleslutt satt vi gjerne på skolen litt lengre for å planlegge neste skoledag, så tiden bare fløy av gårde (plutselig kom jeg hjem sent på kvelden).

 

NOEN TING JEG HAR LÆRT I DENNE PERIODEN:

♥ Jeg har fått øvd på å skrive med kritt på en gammeldags blackboard. Første gang skrev jeg utrolig stort og det dekket hele tavla (!). Vi hadde også en Smartboard som vi kunne ta i bruk. Den var lettest å bruke, men så var det å koble til PC-en. Det var rett og slett en touch-tavle, og programmet vi brukte het Smart Notebook.

♥ Å være en god lærer: Undervise og å stå foran klassen. Kunne formidle lærestoff videre til neste generasjon og variere ulike arbeidsmåter.

♥ Tilbakemeldinger, veiledninger og samtaler på det vi har vært med på (undervisning og observasjoner).

♥ Å skrive et planleggingsskjema (som vi gjorde i hver time vi skulle ha) og planlegge en skoletime.

♥ Selvbilde (oppfatning man har om seg selv, godt eller dårlig) og å skape relasjoner.

♥ Mer om hva læreryrket handler om.

 

Siden dette er vår siste dag, tenkte vi å ha en liten kosetime. Vi kjøpte inn smågodt, chips, druer og saft i går med egne penger. Elevene blir delt inn i forskjellige grupper, og de skulle ha en spilltime: Spille ulike brettspill: Multiplix – en klassiker (pugge gangetabellen, og denne husker jeg veldig godt da jeg gikk på skolen og spilte det!). Yatzy og Junior Geni. Tenkte også på at de kunne spille Alias (et morsomt forklaringsspill), hvis de hadde det, men så hadde de ikke dette spillet.

#skole #yrke #planlegging #jobb #lærer