Ut på tur – røde fluesopper!

Et typisk høsttegn er når man finner sopp i skogen. Jeg fant ikke bare en, men mange giftige røde fluesopper! Kan ikke huske sist jeg har sett så mange ved siden av hverandre. De spretter utrolig fort opp ettersom høstværet er ganske fuktig.

Revebjelle – giftig plante

Revebjelle er en svært giftig plante som vokser vilt. Det er en kortlevd flerårig plante i maskeblomstfamilien. Blomstene er purpurrøde, men hvite og rosa blomster forekommer også. De klokkeformede blomstene sitter langs øvre del av stilken og planten blir vanligvis 0,5-1 meter høy.

Jeg finner så mange revebjeller ved veikanten der jeg bor. De er veldig fine. Bare se, ikke røre!

Plantens blader inneholder stoffer som virker stimulerende på hjertet. Innholdsstoffer fra revebjelle brukes til mange typer hjertemedisin. Forgiftninger med revebjelle er sjelden da planten smaker så bittert at det er vanskelig å få i seg stor nok dose ved uhell. I store mengder er revebjelle dødelig for mennesker! Symptomer som magesmerter, kvalme, oppkast/diaré. Giften i revebjelle kan også gi effekter på hjertet. Kontakt Giftinformasjonen.

Voksne svaneunger + nytt redigeringsprogram

Denne gangen hadde svaneparet med seg sine snart fullvoksne 5 svaneunger. Kanskje er de ikke lenger svaneunger, men voksne svaneunger høres mer riktig ut. De vandret rundt ved Café Portalen i Strandpromenaden og så overrasket ut da det kom masse folk rundt for å ta bilder av dem. En av svanene freste skikkelig. Uansett, de er vakre og skumle, men ikke gå så nærme ellers kan det være at de biter.

Jeg har forresten lastet ned et nytt redigeringsprogram som heter Photolemur 3, så bildene i dette innlegget er de aller første “testbildene”! Det går raskt og effektivt, man drar de uredigerte bildene over og programmet justerer automatisk farger, lys og mye annet. Mye enklere enn Photoshop!

Les også:

Svanefamilien på besøk
Video av svanefamilien
Svanefamilien på ferie

Jeg kjører grønt – for miljøet

“Jeg kjører grønt” er en miljøkampanje som jeg pleier å delta i hvert år. Kampanjen har allerede startet (18. august) og varer frem til 30. november. Meningen med miljøkampanjen er at vi skal droppe bilen og reise miljøvennlig ved å gå, sykle, ta buss eller tog når vi skal til og fra et sted. Velger vi å ta beina fatt eller reise med kollektivtransport, kan vi bidra til å redusere klimautslipp og dessuten kommer vi oss bedre i form!

På grunn av koronapandemien blir årets “Jeg kjører grønt” hovedsakelig en gå- og sykkelkampanje. Det betyr at jo flere som velger å gå og ta sykkelen, desto tryggere blir det for de som er avhengige av å reise kollektivt.

Alle som er fra Kristiansandsregionen (Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Birkenes og Iveland) kan være med i “Jeg kjører grønt”. Konkurrer om å samle flest mulig grønne poeng hver dag frem til slutten av november! Her gjelder det å bli den grønneste av alle og ha flest mulig bilfrie og flyfrie dager. Jeg meldte meg på fordi jeg synes det er et flott tiltak for miljøet og man kan vinne flotte premier.

Premier jeg fikk i dag: Setetrekk til sykkel og et refleksbånd til arm.

Bli med på Miljølaget ved å melde deg på via “Jeg kjører grønt”- appen, eller på nettsiden: www.jegkjorergront.no. Bruk gjerne vervekoden min ZHUO19042 når du registrerer deg, så vet jeg hvor mange av mine lesere som blir med!

Fått tilbake PC – reklamasjon

Da var min fancy PC endelig ferdig fikset og reparert! For to uker siden måtte jeg reklamere at det var noe galt med batteriet fordi den skrudde seg automatisk av når batteri-iconet viste mindre enn 40%. Jeg leverte PC-en inn til Elkjøp, og de har både testet og sjekket på service, før PC-en ble sendt avgårde til et verksted for batteribytte. Det ble heldigvis dekket av reklamasjonen!

Jeg har gledet meg til å ta i bruk denne PC-en igjen, så i dag har jeg overført noen filer over, fra den gamle skole PC-en. Det ser ut som PC-en virker som den skal og det er jo bra! 🙂

Det store “flyvediktet”

“Flyvediktet” i Markensgate, Kristiansand ☀️ Det ble hengt opp 23. juli i sommer.

“Du skal ikke ta tiden, den skal ta deg
Bein blir sprøe, knekker stille
Slekten knaser av frost
Alt skal du miste
Dette er din time og din tid”

– Cornelius Jakhelln

Arne Vilhelm Tellefsen er produsenten av verket.

1000 unread letters

Gatekunst på Café Restaurante Mestizos fasade. Jernbane­kafeen gikk konkurs i juni på grunn av korona. I bakgrunnen er togstasjonen i Kristiansand. Før kjent som NSB, nå Vy.

Gatekunst “1000 unread letters” i Henrik Wergelandsgate ved G Nordby Cycle & Maskinforretning AS. Bygningene mellom brant ned i 2016. Storbrannen i sentrum har gjort at det har blitt en stor tomt der. Å fylle en kjedelig murvegg med gatekunst som gir mening, er fint å se på.

Begge gatekunstene i dette innlegget er laget av @nimibergen.

Når høstes solsikkefrøene?

23.07.2020

Det gøyeste med å plante solsikker, er å kunne høste frø av dem etter hvert som de er ferdig med blomstringen og er helt inntørket! Av en blomsterkorg får man hentet inn masse frø, og disse kan man bruke til for eksempel matlaging: Bakverk, salater og snacks, fôr til småfuglene om høsten og/eller vinteren eller rett og slett spare frøene til neste års planting av nye solsikker.

30.07.2020

I dag har jeg høstet frø fra solsikke Sunspot (50 cm). Bildene over er slik solsikken så ut for ett par måneder siden. Kronbladene så littegrann skrukkete ut! Solsikken er kortvokst og blir ikke særlig høy. Et annet typisk navn for denne høyden er “dverg”. Den har blitt ganske gul bak blomsterkorgen og i stengelen. Jeg kunne også se frøene titte frem. Kanskje jeg høstet litt for tidlig?

Det anbefales å høste solsikkefrø når de gule kronbladene blir tørre og begynner å falle av. Den grønne fargen på hodet blir gul og til slutt brun. Frøene vil se fyldige ut og frøene vil være helt sorte eller svarte og hvite striper.

Bildet viser “Sunflower Growth Timeline” – hentet fra: Shesaidsunflower

Sjekk ut denne flotte tegningen! Den fungerer som solsikkens tidslinje og forteller deg i hvilken stadie solsikken befinner seg i.

Alle frøene er vasket og lagt til tørk i en tallerken. Synd at jeg bare hadde plantet 1 stk av Sunspot. Jeg skal lagre frøene mørkt og tørt, så da blir det masse dvergsolsikker neste år!

Noe av det som plantes neste år

Neste år skal det plantes masse nytt i hagen! Jeg har vært en tur på Plantasjen og Coop Obs! for å få litt inspirasjon, men har ikke helt funnet ut hva jeg har tenkt til å plante ned i hagen. Bare solsikker og tulipaner er bestemt så langt. Jeg endte derfor opp med å kjøpe en frøpakke med solsikker Helianthus annuus ‘Uniflorus’ og en big pack løkpakke av 18 triumftulipaner.

Solsikkene er ettårige planter. De kan bli opptil 150-500 cm høy og solsikkehodet 30 cm i diameter. Frøene blir spart til neste år. Det er så gøy å få til høye solsikker!

Sterktvoksende og praktfull blomst. Plantes i bed, åkeren eller som vindstopper. Staselig som snittblomst. Morsom å dykke fordi resultatet blir så storslått. Sorten gir en stor, gul blomst. Meget nøysom, men vokser enda bedre hvis den får vann og gjødsel om sommeren. Kan trenge støtte med pinner.

Les mer om solsikkene HER.

Måtte ha noen nye tulipaner siden de i hagen blir mindre og mindre for hvert år som går! Triumftulipanene kan allerede plantes ned om høsten, og om våren vil de blomstre lekkert i sine forskjellige farger!

Lekre triumftulipaner i blandede farger. Karakteristisk for disse tulipanene er den solide blomsterstilken og den vakre blomsterformen. Blomstene pleier å stå lenge. Meget fin som snittblomst.

Les mer om triumftulipanene HER.

Borte bra, men hjemme er best

Reklame | Ellos, Lyko

I går reiste broren min hjem til familien igjen. Å være student i en annen by er ikke lett, spesielt i disse korona-tider når smitteutbruddet i Bergen er mye verre enn her i Kristiansand. Det har vært noen måneder siden sist gang vi har sett hverandre (utenom på webcam da)! Vi har savnet han veldig mye, og det var så godt å vite at han ville reise hjem allerede i går.

Bergen kommune har vedtatt nye tiltak for å bremse det pågående koronautbruddet. Tiltakene gjelder fra 8. – 18. september. I første omgang på ti dager vil undervisning foregå digitalt i stedet for fysisk oppmøte, hjemmekontor for ansatte som kan ha det, all kommunal praksis avlyses, på offentlige arrangementer kan det kun være 50 personer tilstede og det anbefales bruk av munnbind på kollektivtransport.

Skjønner godt hvorfor de fleste studenter har valgt å dra hjem i denne perioden. Flybillettene bestilte vi dagen før, og dagen etter kunne han endelig pakke kofferten, sjekke inn, sette seg på flyet alene og fly direkte hjem.

Lillebror hadde ingen anelse om at storebroren var på vei hjem. Tenk at alle i familien klarte å holde på denne hemmeligheten. Vi avslørte til slutt overraskelsen over videochat. Det var så morsomt at vi begynte å le alle sammen!

Borte bra, men hjemme er best!

Sjekk ut disse reisetingene:

House 99 ansiktsrens//Puma bag//Palmetten//IDUN Minerals hudpleie//Headset//Lyko//Koffert