Årets siste dag, godt nyttår!

Da var årets siste dag her: Nyttårsaften! Vi nærmer oss slutten av nok et år. 2023 er snart over, og vi kan ønske 2024 velkommen om noen timer. Siden det er forskjellige tidssoner i verden, er det allerede noen land som er inne i et helt nytt år. Med det vil jeg ønske alle sammen et godt nyttår!

Bildet er laget i AI Art Generator og skal forestille Big Ben i London på nyttårsaften.

 

Noen nyttårsvideoer fra de siste årene som har vært.
Filmet 2022, 2020, 2019, 2018 og 2017.

Slottet i Kristiansand: Fra shopping til skolebygg

Øverst i gågata Markens i Kristiansand sentrum finner vi Slottet. Tidligere holdt Slottet Shopping her og bestod av 9 butikker. I 2020 la butikkene ned og fra 2021 forandret kjøpesenteret til et digitalt kompetansesenter for kunnskap og teknologi. Det er med andre ord gjort om til et skolebygg der Noroff holder til i dag.

Tilbakeblikk på Slottet desember 2016: Julestemning på Slottet, pyntet med julebelysning. Fasaden på bygget og fonteneanlegget ved Slottet lyste opp i forskjellige farger.

Les også:

Høstfarger øverst i Markens
Lyseffekter og lysshow i byen vår

DIY: Glitrende juletre av kongle

Før jul hadde jeg en formingsaktivitet med barn i alderen 3–5 år i barnehagen. I mange barnehager pleier barna å lage juleposer og juleting som de tar med seg hjem som julegave til familien. Det er flott for barn å bruke kreativiteten, som gir dem en følelse av stolthet og mestring når de klarer å lage ting selv. Jeg tror også familien ville satt pris på de vidunderlige julegavene barna har laget.

Jeg tok meg en tur til formingsrommet og så hvilke utstyr vi hadde. Da jeg så en kasse med kongler dukket idéen opp med å lage juletrær av kongler. Kanskje det går an å male konglene eller dekorere konglene med perler eller paljetter? Bare fantasien setter grenser! Jeg fant ikke paljetter, så det ble glitter i stedet. Jeg er egentlig ikke spesielt fan av glitter. Glitter er laget av mikroplast, som er skadelig for livet i naturen og havet. Det setter seg fast på klærne og havner overalt. Siden jeg ikke fant noe annet, ble det glitter denne gangen.

Du trenger:

 • Kongle
 • Knappeform
 • Glitter
 • Limpistol
 • Skolelim
 • Klistremerker stjerner

Du trenger:

 1. Lim konglen på knappeformen med en limpistol.
 2. Ta skolelim rundt konglen flere runder rundt.
 3. Dryss på med masse glitter.
 4. Legg treet til side for tørk.
 5. Klistre en stjerne på toppen av treet!

Noe å huske på til neste gang (gjøre til en annen vri):

 • Male med hvitt maling på knappeformen før lime på med limpistol. Hvitt minner om snø under juletreet, det er mye mer koselig.
 • Male juletreet grønt eller hvitt.
 • Mer lim rundt juletreet. Noen greiner fikk ikke glitter på seg.
 • Bytte ut glitter og heller bruke perler eller paljetter til å dekorere juletreet.
 • Lime fast stjernen på toppen med lim. Det er brukt klistremerker, så de falt fort av.

Les også:

DIY: Juletre

Julaften 2023

I år falt julaften på en søndag, noe som betydde at butikkene holdt stengt. Vanligvis holder butikkene åpent til kl. 16 på julaften, men siden julaften er på en søndag, er ingen butikker åpne (utenom søndagsåpne butikker).

Det gjorde lørdagen til en travel dag for mange. Heldigvis var vi ferdige med juleforberedelsene i god tid. Julegaver er kjøpt og julematen er planlagt. Til julemiddag hadde vi ribbe, pinnekjøtt, mandelpoteter, grønnsaker, Shiitake sopp (香菇) og Longkou Vermicelli (Bean Thread).

Julemiddag med veldig god mat.

Måtte bare prøve denne julebrusen fra Hansa. Den var ikke helt min smak.

Julemiddag!

Vi så en julefilm på Netflix: “Så var det jul igjen”.

Flotte potteplanter jeg fikk i julegave. Mr. Bean i bakgrunnen.

Hjemmelaget ostekake.

Ostekaken var så godt!

Det samme kunstige juletreet som har blitt tatt fram hvert år.

Les også:

Julaften: Julemiddag og julegaver 2022

Video: Corona-julekulen 2020

Tilbakeblikk på julen 2020, bedre kjent som “Corona-julen”. I denne videoen kan dere se hvor stille det var i Kristiansand og Vennesla i juletiden. En kjempesvær julekule som skal forestille coronaviruset dukket opp på Torvet i Kristiansand. Kunstneren bak installasjonen er Erik Pirolt.

Les også:

Juleviruset
Julebyen Kristiansand: Kunstinstallasjoner

Video: Premiere: 3D-lysshowet i Julebyen Kristiansand 2023

Årets nye 3D-lysshow i Julebyen Kristiansand hadde premiere 11. desember. Det ble vist to ganger hver kveld frem til og med 23. desember, på Kristiansand Domkirke. En flott og magisk førjulsopplevelse!

Les også:

Kristiansand Domkirke lyser opp: Et magisk 3D-lysshow!

Pepperkakehusutstilling 2023

På Sandens kjøpesenter er det utstilt mange kreative pepperkakehus i en pepperkakeby. Det er Krogsveen Sørlandet som står for prosjektet pepperkakeauksjonen. De har oppfordret alle i byen vår til å bake pepperkakehus, og her er noen av dem utstilt.

Alle inntektene fra årets pepperkakeauksjon går uavkortet til Gatemagasinet MOT v/Kirkens Bymisjon. Dette magasinet, som er så mye mer enn bare trykte ord på papir, er et symbol på støtte, håp og inkludering.

Krogsveen ønsker å være med å jevne ut forskjellene i samfunnet, støtte det verdifulle arbeidet til Gatemagasinets selgere og bidra til deres vei videre.

Bankens landsby

Nå har du muligheten til å sikre deg en hel landsby til både deg, familie og venner. Landsbyen fordeler seg på tre lekre hus med flere mindre anneks. Her får du muligheten til å invitere nære og kjære, til hyggelige samlinger. Dette er for deg som ønsker rom for alle!

 

Kjærlighetens hus

Sjarmerende enebolig på ett plan med beliggenhet i et hyggelig nabolag. Boligen har flotte materialvalg og er gjennomført. Eneboligen passer ypperlig for førstegangskjøpere, par eller for deg som trenger litt ekstra plass.

Tower by Werner

Delikat og meget spennende hjem over flere etasjer! Boligen har flere utkikkspunkter og kopien kan sees i Paris. Nå har du muligheten til å sikre deg originalen av en meget kjent arkitekt. Denne må oppleves!

 

Murerens hus

Meget velholdt og pen enebolig med flotte material- og fargevalg. Eneboligen har flotte detaljer og holder en høy standard. Boligen er oppusset i nyere tid og arbeidet er gjort av håndverkere.

 

Det søte hus

Smakfull og innholdsrik bolig med flotte detaljer. Eneboligen byr på en lun og varm atmosfære, og har pels som gir godt med varme på kaldere dager. Her kan du nyte en større tomt og godt med uteareal!

Pepperkakebyen står utstilt på Sandens i hele desember. Velkommen til visning!

Les også:

Jul på Sandens: Pepperkakehusutstilling
Jul på Sandens: Juletreutstilling & julegaveboks

Lysinstallasjoner i Julebyen

Denne julen får du se noen flotte lysinstallasjoner i Julebyen Kristiansand. Noen har vært her før, noen er nye.

Julebyportalen.

Juletrelys.

Lyspynt på trærne i Wergelandsparken.

Domkirken i bakgrunnen.

Kjærlighetsbenken.

Snømannen ved skøytebanen Kompis.

Julenissen og reinsdyret på fontenen.

Juleinstallasjon i spiral.

Julekulen og juletreet på Torvet.

Les også:

Ting å gjøre i Julebyen Kristiansand
Kristiansand Domkirke lyser opp: Et magisk 3D-lysshow!
Magisk jul i Kristiansand: Julenissen sprer glede i byen
Julebyen Kristiansand: Kunstinstallasjoner

Ting å gjøre i Julebyen Kristiansand 2023

Lurer du på hva som skjer i Julebyen Kristiansand i desember? Her er en oversikt over hva du kan gjøre i Kvadraturen denne førjulstiden.

Besøk julemarkedet i Kristiansand
Julemarkedet på Torvet er inspirert av julemarkeder i andre europeiske byer og består av mange koselige boder, fylt med alt fra lekkert håndverk til julegodt, gløgg og andre godsaker. Her er det mange fine julegaver å få kjøpt.

Historisk Juletreutstilling på Rådhuskvartalet
Inne på Rådhuskvartalet er det utstilt juletrær med pynt og historie fra ulike perioder. Du kan blant annet få en omvisning av Vest-Agder-museet og høre foredrag om jul – 6 historier på 60 minutter. Hvilket juletre liker du best?

3D-lysshow på Domkirken (NYTT!).
Opplev Norges største 3D-lysshow på Kristiansand Domkirke, på Øvre Torv. Det spektakulære 3D-lysshowet i Julebyen er en spesiell og unik opplevelse som du kun får se i Kristiansand.

Julekonsert: Himmel på jord
Himmel på Jord er en gratis førjulskonsert i Kristiansand Domkirke, søndag 17. desember. Det er 5. gang konserten arrangeres, tidligere har konserten vært arrangert på Torvet. Allsang, hygge og god julestemning vil du få! Christiansand Storband med dirigent Tore Bråthen og Barnekor. Årets gjesteartister er Erik Faber, Tom Hugo, Aase Helene Røinaas Aabel og Sofie Fjellvang.

Skøytebanen Kompis
Midt på Torvet finner du skøytebanen Kompis. Det er en kunstisbane som er åpent og gratis å bruke for alle. Det oppfordres til å ha med eget utstyr, men om du ikke har, kan utstyr lånes på BUA. BUA har en selvbetjent vogn ved isbanen med utlån av skøyter, gratis.

Ta årets julebilde inne på Torvkvartalet (gratis). FVN’s julefotograf kommer til Julenissens hjørne
Inne på Torvkvartalet ved julenissens hjørne er det satt opp en flott julebakgrunn. Her kan du møte FVN’s julefotograf for foto eller du kan ta noen bilder selv. Bildene som blir fotografert kan kjøpes hos Elite Foto med rammer. På søndagene kommer julenissen til Julenissens hjørne!

Juleutstilling inne i Lillemarkens
I vinduene til butikken Til Henne Rasmus i Lillemarkens kan man se nisseutstillingen til Rasmus Tallaksen. Den sprer glede og julestemning for store og små i Julebyen Kristiansand hvert år!

Julekunstinstallasjoner på Torvet & Wergelandsparken
Ta en kikk høyt og lavt for installasjonene som er satt på Torvet og Wergelandsparken. Det er masse fint å ta bilder av! Nissen og reinsdyret i fontenen, hjertet og kjærlighetsbenken, snømannen ved skøytebanen og pynt på trærne er noen av mange installasjoner du kan se.

Julekulen og juletreet på Torvet
Ta flotte julebilder i julekulen og ved juletreet på Torvet! Julekulen og juletreet lyser opp i mørket!

Jul på Fiskebrygga
Det er Jul på Fiskebrygga. Julemarkeder, smaksprøver, musikk, julestemning og lysbroa. Ikke glem å stikke innom Dolly Dimple’s for å se en julepyntet Julehage! Her er det mange nisser som viser seg frem.

CINDY – Tenning av lysbroa på Fiskebrygga

Julepyntet McDonald’s, Geheb og Huset i Markens
Se hvordan bygningene er pyntet med masse julelys! Jeg kan også nevne at Slottet, Sandens, Lillemarkens, NRK-bygget og Hotel Norge har pyntet ekstra i år.

Det store julelystreet i Kongensgate
I Kongensgate kan du se det spesielle treet med 800 meter julelys. Det er et av de flotteste lystrærne i byen!

Søndagsåpne butikker i Kvadraturen
Om hverdagen er travel, kan søndagene også brukes til å få unnagjort de siste julegavene. Butikkene i byen har de siste to ukene før jul åpent til kl. 20 på ukedager. Lørdag åpent fra kl. 10 – 18, søndag kl. 14 – 18.

Kristiansand Domkirke lyser opp: Et magisk 3D-lysshow!

Det spektakulære 3D-lysshowet er tilbake på Domkirken i Kristiansand! I år vises et helt nytt 3D-lysshow fra 11. – 23. desember, visningstid kl. 17:30 og 18:30 hver kveld. Dette vil du ikke vil gå glipp av!

Tusenvis av mennesker samles på Torvet for å få med seg opplevelsen hver kveld. Det er fantastisk å se at lyset danser og forteller historier på et av Domkirkens fasader. Lysshowet er en gave til byens befolkning og besøkende, en gave som skaper øyeblikk og minner for livet. Takket være sponsorer og byens næringsliv, har støtten gjort at det er mulig å se lysshowet år etter år.

Årets lysshow har en kostnad på rundt 1,4 millioner kroner. BigWig, et anerkjent firma med base i Kristiansand, står bak dette spektakulære showet. Deres dyktighet innen 3D mapping gir liv til fantasien på en måte som forbløffer tilskuerne. I samarbeid med eventfirmaet The Event, har de skapt et kunstverk som vil gi frysninger og vekke julestemningen i alle som ser det.

Denne julegaven fra byens næringsliv til byens folk er mer enn bare et lysshow – det er et bånd som knytter mennesker sammen i felles glede og magi.

Er du i Kristiansand denne julen, husk å sette av tid til å oppleve dette fantastiske 3D-lysshowet.

Les også:

Premiere: 3D-lysshowet 2022
Premiere på det spektakulære 3D lysshowet 2021
Spektakulært nytt 3D-lysshow