Vårutsikt fra Brannposten

Lørdag ettermiddag tittet sola frem og gradestokken viste godt over 12 grader. Det er så herlig å se at været har blitt varmere når vi fremdeles er i slutten av februar (snart mars). Snøen har smeltet og jeg hørte fuglene kvitre, trærne våknet til live, gresset begynner å bli grønt – typisk vårtegn? Mangler bare å se vårblomstene dukke opp. Jeg bestemte meg for å ta en spasertur rundt omkring i byen.

Første stopp var Nybyen – Brannposten i Baneheia. Det er lenge siden jeg har vært oppe på utsiktspunktet hvor man får se en oversikt over hele Kvadraturen. Etter mange måneder har Baneheia Park kontorene kommet opp (ved siden av Slottet parkeringshus) og gravingen fortsetter andre plasser rundt forbi. Langs Vestre Strandgate har de skiftet ut gamle vann- og avløpsrør og flyttet busstopp. I nærheten, rett over gaten, skal det bygges et nytt politihus på jernbanetomten (1. januar 2023). Det blir spennende å se hvordan det blir til slutt!

Anbefaling om bruk av munnbind

I dag er det ett år siden Corona kom til Norge. Første tilfelle av Coronasmitte i Norge ble oppdaget i Tromsø kommune 26.02.2020. Det var en kvinne som hadde vært på reise i Kina, som testet positivt. Da hun kom hjem ble det rett i isolasjon. Senere tok flere og flere med seg Corona (importsmitte) inn i landet som førte til at landet mistet kontroll og ble stengt ned fra 12. mars til 20. april 2020. Det var på samme dag som Norge fikk sitt første covid-19-dødsfall. Nå har det også dukket opp muterte virus rundt forbi, importert fra forskjellige land. Siden det har vi blitt mer bevisste på å ikke klemme hverandre, holde avstand og sprite hendene hver gang vi går inn i en ny butikk og til et nytt sted. Det er så viktig!

Jeg bor i Kristiansand. Tidligere var vi Kristiansandere gode til å holde seg til smitteverntiltakene, men nå har tallene plutselig gått så høyt opp at det har kommet nye lokale tiltak som å stenge ned treningssentrene! Det merkes at det har blitt mye verre her i vår by enn for noen måneder siden. Før den store oppblomstringen følte jeg meg trygg, men nå er følelsen noe helt annet da jeg hørte om nye smittede siste døgn var på 38 og stadig flere bruker munnbind i det offentlige. Det er et tegn på at det har blitt en del av hverdagen vår og er helt normalt å gå med. Vi må få ned smittetallene i Kristiansand og det viktigste er at vi alle følger de generelle smittevernreglene. Det er spesielt viktig å begrense antall nærkontakter og å overholde avstandsreglene.

I disse dager har jeg en dag fått hentet ut gratis munnbind i bomull og håndsprit på AKT (Agder kollektivtrafikk). Munnbind er ikke et påbud på bussen her i Kristiansand, men det er et krav om at man “skal ha” munnbind når man er på bussen der man ikke kan holde minst én meters avstand. Samme gjelder i offentlige rom innendørs. Tips: Ha alltid med et eller flere munnbind, noen steder kan de kreve at man må bruke det.

Storytime: Et mirakel, en bekjent deler sin opplevelse (3/3)

Jeg har tidligere skrevet en del 1 Storytime: Forhåndsbetalte en mobil – mistanke om svindel? og en del 2 Storytime: Dårlig kommunikasjon, ny annonse, hva med avtalen? hvis du ikke har fått med deg saken. Dette er del 3.


Litt senere, fredag kveld, skjedde det et mirakel. Selgeren vippset meg tilbake de 3650,-. Resten av de 350,- kom neste morgen før tidspunktet jeg satt. Jeg er så glad for at pengene jeg forhåndsbetalte, som jeg trodde hadde mistet for godt, kom tilbake. Etter så mye styr og frem og tilbake var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle kjøpe mobiltelefonen fra selgeren likevel.

Screenshot Vipps – takk til selger som tilbakebetalte beløpet på kort tid!

 

En bekjent av meg ble også nesten lurt av samme person. Hun ønsker å være anonym, men hun vil også dele historien sin for å advare andre. La oss kalle henne for Amanda.

Screenshot fra Amanda sin Finn.no, da hun var i kontakt med selgeren.

Amanda hadde også kikket en del på Finn.no etter en rimelig iPhone 12, helst ny og uåpnet til sønnen sin, som fyller år i mars. Hun meldte sin interesse hos samme selger og vurderte å kjøpe mobiltelefonen som da stod øverst på ønskelisten til sønnen. Det var ikke så dumt å kjøpe en til halv pris, tenkte hun og fikk diskutert prisen til 5500,-. Her kunne hun ha spart en del. Etter hvert mente hun at beskrivelsen endret seg og det virket som om selgeren trengte pengene raskt. Hun endte opp med å ikke kjøpe mobiltelefonen da hun også måtte forhåndsbetale for varen som ikke kan sendes før i midten av mai. Hun tok ikke sjansen å betale først etter å ha hørt min historie. Heldigvis ombestemte hun seg i tide og heller kjøpte en på butikken til full pris. Håper sønnen hennes blir glad for bursdagsgaven by the way!

Screenshot fra Amanda sin Finn.no, da hun var i kontakt med selgeren.

Håper alle tenker seg godt om før man går til innkjøp av dyre ting på nett som kanskje må sendes. Skal varen sendes tar man en sjanse fordi man ikke har sett den først i virkeligheten og ikke har muligheten til å møtes. Stol på magefølelsen for all del. Er man i tvil spør også venner eller bekjente om tips og råd.

 

Noe å tenke på før man kjøper noe på Finn.no og andre kjøp og salg plasser:

– Sjekk om brukeren er verifisert med checkmark (et blått merke viser at Finn.no kjenner identiteten, brukeren er bekreftet med BankID).

– Hvor lenge har brukeren vært på Finn.no?

– Kan dere møtes i virkeligheten/nærområdet?

– Unngå forskuddsbetaling og ikke betal før du har sett at selgeren har varen og at beskrivelsen stemmer med varen.

– Be om kvittering og spør eventuelt hvorfor varen selges.

– Unngå å betale kontant. Bruk Vipps hvis begge har, da får man pengene med engang.

– Bruk sunn fornuft (kommer du over et tilbud som er for godt til å være sant eller får du en følelse av at noe ikke stemmer? Ikke kjøp).

– Skal varen sendes, be selger sende over bilder/bekreftelse på at varen er sendt/levert til postkontor. Send dyre ting med sporing.

– Spør om selgers telefonnummer (greit å ha når man vil holde seg oppdatert helt til varen kommer).

– – –

Fikk jeg kjøpt mobiltelefonen? Nei. Jeg tenker at jeg heller bare holder meg til min iPhone 7 en stund til. Den er fullt brukbar i noen måneder til I guess! Etter denne skumle hendelsen tør jeg ikke å kjøpe dyre ting på nett som må sendes.

Saken er nå løst, og avsluttet.

– Har du noen gang opplevd å bli svindlet?

Storytime: Dårlig kommunikasjon, ny annonse, hva med avtalen? (2/3)

Les del 1 Storytime: Forhåndsbetalte en mobil – mistanke om svindel? hvis du ikke har fått med deg saken fra begynnelsen av. Der skriver jeg om hva som har skjedd. Dette er en del 2 og det vil også komme en del 3.


Resten av beløpet 2500,- overførte jeg ikke til selgeren på vipps da jeg mistenkte at det hele var svindel. Dagen før, 14. februar, sendte jeg selgeren en ny melding på Finn.no. 15. februar fikk jeg ikke engang et svar fra han, så jeg ventet til neste dag. Kanskje han var så opptatt på jobb at han glemte det? Eller var det fordi jeg ikke hadde overført resten av beløpet som gjorde at han ikke ville sende mobiltelefonen før alt var betalt? Han kunne i det minste sende meg en melding og spørre om jeg skulle ha mobiltelefonen eller ikke før han la ut en ny annonse med en annen pris.

Screenshot Finn.no: Annonse første gang da mobiltelefonen ble lagt ut for 7000,-.

Dagen etter da jeg kom hjem fra jobb, hadde jeg fortsatt ikke hørt noe mer fra selgeren. 16. februar. Meldingen var ikke sett og svart på. Da bestemte jeg meg for å ringe han opp igjen. Siden han ikke tok telefonen, la jeg inn mobilsvar etter pipetonen. Jeg ba han svare meg på Finn.no, og etter en stund fikk jeg et kort svar på meldingen der. Han skrev at han skulle rekke å få sendt mobiltelefonen i løpet av uken. Jeg ventet til det hadde gått noen dager.

Screenshot Finn.no: Selger kunne ikke bestemme seg for hvilken pris han skulle ha for mobiltelefonen, så annonsen ble endret ofte. 6000, 5500, 5000, 4500.

Fredag 19. februar kommer jeg over en annonse lagt ut av han, en iPhone 12 med samme bilder + noen til og nesten lik beskrivelse med noen få endringer. I beskrivelsen skrev han at mobiltelefonen ikke kunne sendes før 15. mai. I annonsen var det bilder av mobiltelefonen som jeg hadde tenkt å kjøpe som jeg hadde forhåndsbetalt 4000,- til han i slutten av januar. I løpet av kvelden hadde han endret pris og beskrivelse veldig ofte. Historien ble forandret. Det høres ut som mobiltelefonen ikke var min likevel og at han var usikker på om han fikk solgt den. Virket så useriøst!

Jeg ringte han opp flere ganger fredag kveld. Dette går ikke. Prøvde å komme gjennom linjen, men det gikk ikke da det stod opptatt. Det ble litt av det samme som sist: Da jeg endelig kom gjennom tok selgeren heller ikke telefonen, så jeg la inn mobilsvar etter pipetonen. Noen minutter senere får jeg en SMS av han. Lite visste han hvem jeg var, for jeg hadde jo ringt og presentert meg selv dagen før.

SMS

Jeg forklarte at jeg hadde kjøpt en ny mobiltelefon og måtte ha de 4000,- tilbake på vipps som jeg i slutten av januar forhåndsbetalte han, siden jeg hadde kjøpt ny mobiltelefon. Han begynte med unnskyldninger om at han ikke hadde pengene nå, men lovet at jeg skulle få pengene igjen. Ikke før på mandag. Jeg ville ikke drøye til mandag, så jeg ga tydelig beskjed om at han måtte skrape frem de 4000,- i løpet av dagen / innen neste dag før et viss klokkeslett. Jeg kunne ikke vente mer når mobiltelefonen jeg delvis “kjøpte”, ikke var sendt, var ikke min likevel og han hadde lagt en ny annonse. Hva skulle jeg tro?

Del 3 Storytime: Et mirakel, en bekjent deler sin opplevelse

– Hva tror du vil skje videre?

Storytime: Forhåndsbetalte en mobil – mistanke om svindel? (1/3)

Først og fremst skriver jeg dette innlegget fordi jeg har fått en merkelig følelse av å bli svindlet og samtidig vil jeg advare andre i samme situasjon. Ved å dele min historie kan dere reflektere og vurdere om det lønner seg å kjøpe mobiltelefoner fra privatpersoner på nett eller ikke. Ja, det kan være rimeligere, men hva om man blir lurt? Det kan skje alle der ute om man er uheldig og stoler på feil folk.

Å handle på nett er ikke alltid 100% trygt. Flesteparten av gangene går det som regel smertefritt, å kjøpe og selge varer, men de fåtallene kan det faktisk ende dårlig når man ikke gjør en grundig research. Det har jeg nå lært av og det er noe jeg aldri kommer til å gjøre igjen, som å kjøpe mobiltelefoner på nett, med mindre man kan møtes face to face og får sett varen. Pass opp for svindel!

Power har ingenting med denne saken å gjøre (bildet er ment som illustrasjon). Dette var mobiltelefonen jeg ønsket å kjøpe på Finn.no, i fargen sort.

I slutten av januar var jeg på jakt etter en ny mobiltelefon da den jeg bruker i skrivende stund begynner å dra på årene. 4 år og 2 måneder gammel er min iPhone 7 og jeg bruker den fortsatt. Jeg kikket stadig innom på Marketplace og Finn.no etter splitter nye mobiler med emballasjen på, og en av modellene jeg var svært interessert i å kjøpe, var iPhone 12 (og pro). De nyeste modellene på markedet er ofte dyre og i elektrokjeder selges de til syke 9990,- og oppover, så da tenkte jeg det lønte seg å få kjøpt rimeligere på kjøp og salg sider.

Da jeg hadde funnet en selger på Finn.no som annonserte en iPhone 12 til 7000,-, sendte jeg han en melding om det var mulig å diskutere prisen ned til 6500,-. Mobiltelefonen var ny i originalemballasje (uåpnet) og selgeren viste fram kvittering da jeg ba om det. Det var for å være sikker på at den var ekte, med tanke på om det fortsatt var garanti/reklamasjon. Kvitteringen hadde ordredato fra november i fjor og mobilen var kjøpt på en norsk nettbutikk. Så den har nok ligget noen måneder uåpnet i esken da selgeren hadde fått ny mobil.

Samtale med selger på Finn.no.

I annonsen nevnte selgeren at han ikke kunne sende mobiltelefonen før i midten av februar. Jeg stusset og spurte hvorfor, og fikk til svar at han var ute på jobbreise. Greit nok, og prisen var ikke så gal likevel. Jeg foreslo om det var mulig å forskuddsbetale og om han kunne holde av mobilen da jeg var interessert. Det skulle jeg ikke ha gjort!

Jeg vippset 4000,- til selgeren i slutten av januar.

Jeg overførte 4000,- først, så var planen å sende resten av beløpet 2500,- i midten av måneden. Hvis jeg uheldig ble svindlet så hadde det ikke vært så mye penger, men likevel, det er mye penger og svært risky å gjøre. Å sende 4000,- på forskudd til en fremmed selger fra den andre siden av landet er ikke bare bare. Hørte for litt siden om en person fra Kristiansand som ble svindlet og fikk tilsendt en pakke gulost i stedet for en iPhone. Jeg ante derfor ugler i mosen og hadde en dårlig magefølelse rett etter at jeg vippset. Hva om selgeren skulle sende meg en pakke med murstein eller en pakke med gulost? Jeg kjøpte tross alt fra en fremmed (skal sendes i posten). For bekreftelse, spurte jeg selgeren igjen om mobiltelefonen kunne sendes til meg 15. februar. Han sa ja og at jeg skulle sende resten av pengene samme dag. Det ble en avtale, men jeg var i tvil da dagene nærmet seg. Skal, eller skal ikke sende resten av beløpet? Annonsen på Finn.no ble slettet noen dager etter at jeg vippset, så jeg regnet med at mobiltelefonen ble min.

Del 2 Storytime: Dårlig kommunikasjon, ny annonse, hva med avtalen?

Del 3 Storytime: Et mirakel, en bekjent deler sin opplevelse

Hva ville du ha gjort hvis du var i denne situasjonen?

Kjærlighet i lufta

På kjøpesenteret Sandens i Kristiansand er det også pyntet til Valentine’s Day og morsdag. Hjerter med gode ord, og hjerter pyntet høyt og lavt i hver etasje. På gulvene i alle etasjer var det klistret mange hjerter med navn + navn. Er du heldig og finner navnet ditt, kan du ta bilde av det og få sjansen til å vinne en middag for 2 på Patricks. Det høres så koselig ut! Jeg har kikket nøye og fikk øye på navnet mitt et sted (glemte å ta bilde av det). Sikkert noen som heter det samme som meg, og som har blitt “nominert”.

Spre kjærligheten!

Denne uken har kjøpesenteret Torvkvartalet i Kristiansand vært pyntet til Valentine’s Day og morsdag. Med masse hjerter, kort og et kjærlighetstre ble man oppfordret til å bli med og spre kjærligheten. Gode ord eller setning vi hører i hverdagen gjør noe med vår selvfølelse og selvtillit.

– Du gjør en fantastisk jobb!

– Du er nydelig!

– Jeg liker deg skikkelig godt

– Du er en god venn!

– Du er min nr. 1!

Kjærlighetstreet – skriv en anonym kjærlighetserklæring eller et ønske og heng det opp på treet! Det henger allerede så mange nydelige hjerter der.

– Et ønske om mindre mobbing!

– Uten deg er livet kjedelig!

– Du er verdens beste mamma!

– Jeg ønsker meg en fremtid uten fattigdom

3 ting på en dag

Reklame | BliVakker, KICKS, Lyko

I dag feirer vi både Valentine’s Day, morsdag og fastelavn! Det er sjeldent at det er 3 forskjellige ting på en og samme dag. Det er en dag hvor vi alle kan gjøre noe ekstra fint for de vi er glade i og de rundt oss. Siden det er en spesiell dag har jeg samlet noen flotte gavetips og gode tilbud i kollasjen under. Sjekk gjerne ut (bildene er klikkbare)!

 

I Love…|J. Cat Beauty|MAC Cosmetics|Yves Saint Laurent|KOCOSTAR|Marc Jacobs|Cacharel|Country Candle

BliVakker – Happy Valentine’s day! 20% ekstra rabatt med koden BEMINE. Gratis frakt!

Lyko – 20% på nesten alle parfymer + mange andre gode tilbud.

KICKS – Kjøp 2 få 20%, kjøp 3 få 30%. Kicks Club: Doble poeng på alle kjøp onsdag – søndag. Fri frakt over 99 kr.

Physicians Formula|By Terry|Baylis & Harding|E.l.f.|Tangle Teezer|DIOR BACKSTAGE|Lippy Inc.|FOREO|Baylis & Harding|Voluspa

Håper alle får en fin dag videre!

Chinese New Year 2021

Happy Lunar New Year! I dag feirer millioner av mennesker over hele verden kinesisk nyttår, også kalt for vårfestivalen.

Velkommen, 2021!
Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Det høres sikkert litt rart ut at nyttår feires nå i februar. Da jeg var liten ble jeg fortalt at vi kinesere følger den kinesiske kalenderen, lunisolarkalenderen (som er basert på både månens og solens omløp) ved markering av tradisjonelle helligdager, for eksempel kinesisk nyttår, Duanwu-festival og Månefesten. Den gregorianske kalenderen som vi bruker i Europa er også blitt brukt i dag (vi lever i nåtiden, ikke i gamle dager).

People walking on the street.
Photo by Jeyakumaran Mayooresan on Unsplash

Den kinesiske kalender har gitt navn til årene. De følger en syklus på 12 forskjellige år i denne rekkefølgen: Rotte, okse, tiger, hare, drage, slange, hest, sau, ape, hane, hund, og gris. 2020 har vært rottens år, og når vi går inn i et helt nytt år 2021, er det oksens år.

Hong Bao, røde konvolutter med pengegaver.
Photo by Mae Mu on Unsplash

Vi pleier å få røde konvolutter med pengegaver, Hong Bao. I den kinesiske kulturen er rødt lykkefargen. Fargen er å finne på det kinesiske flagget og på mange andre høytidsfeiringer og familiesammenkomster.

Avokadoens første oppdatering

Velkommen til prosjekt avokado! Planteprosjektet startet jeg i høst, 18. oktober 2020 da jeg fant ut at jeg ville snu mørketiden til noe positivt, nemlig å gro en avokadoplante. Jeg kjøpte en pakke med 2 stk spisemodne avokado, spiste kjøttet og sparte på avokadosteinene, slik at de senere kunne stå til spiring.

Det har ikke vært oppdateringer her på bloggen om prosjekt avokado siden jeg ville være sikker på at den nye metoden jeg valgte, “grow avocado seed in plastic bag” fungerte. For å være på den sikre siden, har jeg googlet meg fram og fant ut at denne metoden kan være genial og enkel å få avokadosteinen til å spire. Metoden jeg brukte var å skrelle av det mørke skallet, vaske steinen godt og surre den inn i fuktig kjøkkenpapir som jeg la inn i en plastic bag, på et solrikt (ikke direkte sol) og varmt sted. Etter ca. 10 dager kunne jeg legge merke til forandringer, altså en sprekk og røtter på den første steinen. Etter det ble steinen plassert i vann og sakte vokste det ut en liten avokadospire.

Fra en spisemoden avokado kjøpt i butikken til en egen avokadoplante er ikke så avansert som det ser ut som. Man trenger først og fremst tålmodighet, tid og kjærlighet.

Avokadosorten jeg forsøker å plante er hass (mørk grønnfarget, humpete hud). La oss kalle den første spirende avokadoplanten for avokadoplante 1. Det er den største steinen i pakken jeg kjøpte. Bildene ble tatt 17.01.2021. Her ser dere at bladene er på vei.

Avokadoplante 1, bildet ble tatt 09.02.2021. Nå har avokadoplanten fått 4 blader. Når den har nådd en viss høyde, skal planten klippes av fra toppen slik at den får gro seg sterkere og kraftigere (og sånn at den forgreiner seg).

Avokadoplante 2 i plastic bag har slått rot. Ingen tegn til at toppen har sprekt enda. Den er treigere enn den første steinen. Begge avokadosteinene, 1 og 2 ble nesten satt i gang samtidig (det skiller noen dagers mellomrom), så jeg vet ikke hva som har skjedd her. Vi får håpe steinen snart sprekker så en spire kan komme frem. Det blir så spennende å følge med på utviklingen!

– Dyrker du avokado?