En iskald vinterdag

Det har vært mange iskalde vinterdager i januar. Minusgradene har gjort vann om til is på kort tid. Snøen har lagt seg, og vi kan delvis se glattisen. Har du sett? Naturen er virkelig vakker på denne tiden, med en kombinasjon av snø og is.

Sjøhuset.

Nytteveksthagen ved Strandpromenaden.

Christiansholm festning.

Gull- og svart stein.

Gatekunst på strømskap

Ved Postgården i Kristiansand (rett utenfor hjørnet av Monki) står noen strømskap som har blitt dekorert med kunst. De er laget av gatekunstnere @vlekart, @staalegerhardsen, @seainvaders med flere. Mye av gatekunsten kan minnes om Coronatiden vi er inne i nå og ensomhet. Hold ut, vaksinering er i gang!

Premie fra kalenderluke | LA/VIE

I dag mottok jeg en svær pakke fra Kid interiør. Jeg har vunnet noe på Kid.no! Oppi esken lå en godt rullet inn LA/VIE dusjsåpe med duft av sitrongress på 500 ml. Det er premien fra en julekalenderluke jeg vant i fjor, 2020. Jeg visste ikke hva jeg hadde vunnet før jeg ble kontaktet på e-post denne måneden og sjekket hvilken luke det var.

LA\VIE
– “La Vie” betyr “livet” på fransk
– skapt med hengivenhet og omtanke for naturen rundt oss, og livets små og store øyeblikk
– ny og eksklusiv velværeserie
– består av to duftserier med lik base, men med ulike noter fra eteriske oljer; den ene med frisk og spennende duft av sitrongress, og den andre en mer elegant og dempet duft av lavendel
– kun ingredienser fra planteverdenen (vegansk)
– inspirert av skandinavisk renhet og naturens spennende dufter

Hva kan neste bil være?

I dag tok jeg og familien en tur innom noen bilforhandlere i Sørlandsparken for å kikke på nye og brukte biler på utstilling. Det er mange bilforhandlere som ligger i nærheten der! Bilforhandlere besøker vi sjeldent med mindre vi svinger innom når vi har noen spørsmål eller at bilen skal fikses eller leveres på verksted for service. Noen av bilmerkene vi så var Toyota, Honda, Audi og Tesla. Disse merkene kan være aktuelt for neste bil, da familien vurderer å kjøpe en ny (brukt)bil. Per dags dato har vi en Volkswagen som har sine utfordringer om vinteren. Jeg vet ikke så mye om biler, men synes det var interessant å se hvilke biler som er populært på markedet i dag. Blant annet er det mange som har gått over til el-biler. Det er bra for miljøet! Så neste bil kan kanskje være en el-bil eller hybrid?

– Hvilken bil har du?

De tre første dagene i den nye jobben

Nå har det gått tre dager siden jeg begynte i ny jobb/læreplass. Jeg begynner å komme inn i de nye faste rutinene. Her er en kjapp oppsummering av de tre første dagene som har gått (skriver i tillegg en egen logg ved siden av dette):

Dag 1 var ekstra spennende. Jeg hadde ingen anelse om hvilken avdeling jeg skulle jobbe på. Hvor stor sannsynlighet er det for at jeg klarte å gå inn til riktig bygg og avdeling når det er en stor barnehage? Jeg skal jobbe i en storbarnsavdeling. Det er mange barn i avdelingen, og faktisk det dobbelte antall av det jeg har blitt vant til sammenlignet med steder jeg har jobbet før. Nye navn må læres de første ukene og jeg må si at det er litt vanskelig å huske alle navnene, men det kommer seg etter hvert. Jeg ser frem til en ordentlig/grundig omvisning av barnehagen, for å bli bedre kjent. Nå i Coronatider holder avdelingene for det meste for seg selv i sin egen del, og det er ikke så lett å vite hvor de forskjellige rommene og avdelingene ligger.

Photo by Gautam Arora on Unsplash

Dag 2 begynte avdelingen ute fordi det hadde kommet masse snø. Gøy å bruke snøen til å ake, rulle svære snøballer og lage snømenn i den store uteplassen sammen med barna. Var forberedt på at vi skulle være ute nesten hele formiddagen, så en kjeledress holdt godt på varmen. Fryser lett, så jeg tar heller på meg noe ekstra tøy enn for lite – veldig lurt når man jobber i en barnehage (mye ute og i all slags vær).

Dag 3 stod jeg på kjøkkenet sammen med en annen kollega. Barnehagen lager all mat fra bunnen av, og før Coronatider var barna med på kjøkkenet som hjelpere. Vi lagde fiskesuppe og focaccia til måltid. Suppen smakte himmelsk! Også har det vært mye frilek i gymsal og ute i slapsete vær. Etter i dag har jeg nesten klart å huske alle navnene på barna i avdelingen.

Ny jobb

Jeg har gledet meg til å fortelle: I morgen starter jeg på en ny læreplass! På torsdag var jeg på et møte i barnehagen og fikk litt grunnleggende informasjon. Det blir så bra å ha en arbeidsplass å komme til hver dag!

Jeg vet det er mange som sliter med å finne seg jobb i disse tider, jeg føler med dere. Aldri gi opp, en dag vil du se lys i enden av tunnelen. Jeg har selv vært gjennom mye tøft de siste månedene som jeg ikke er helt klar for å snakke om.

Målet mitt for i morgen er å bli kjent med barnehagen, de ansatte som blir mine kollegaer, barna og foreldrene, rutiner og arbeidsoppgaver. Jeg har tidligere erfaring i barnehage, skole og SFO, så dette blir jeg nok fort vant til.

Alle mobiltelefonene jeg har hatt

Her er en oversikt over alle mobiltelefonene jeg har hatt gjennom årene i kronologisk rekkefølge. Det er crazy å tenke på at jeg fortsatt husker alt fra mobilmerke og type etter så mange år! Først var det knappetelefoner, skyvetelefoner og etter hvert ble mobiltelefonene smartere og funksjonelle. Hvor mange mobiltelefoner har du hatt gjennom årene?

Bilde: static.mercdn.net

Nokia 5070 – den aller første mobiltelefonen fikk jeg på bursdagen min. Jeg gikk enten i 4. eller 5. klasse og de fleste i klassen hadde da allerede fått mobil av foreldrene sine. Det var utrolig kult å kunne laste ned musikk og bruke de som ringetoner. Jeg var nok den siste i klassen som fikk mobil og lastet aldri ned ringetoner da jeg fant ut at det kostet noe. Brukte bare de kjedelige standard ringetonene. Mobilen min var blåfarget og knappene var så myke å trykke på. Mobilen var ikke akkurat fancy og det hadde ikke et selfiekamera. Bare et lite 0,3 MP bakkamera og et speil ved siden av som gjorde at det var lettere å snu mobilen og ta bilder selv. I mørke omgivelser var det nesten umulig å ta bilder siden den ikke hadde blits. Det var lite minne på mobilen fra før av og minnekort var det ikke. 4,3 MB internminne – bilder og videoer ble det ikke mye av. Skulle jeg ta videoopptak, var det begrenset og kort. Kjipt å ikke kunne fange øyeblikket. Det eneste jeg brukte mobilen til var å ta noen bilder og korte randome videoer, ringe, sende korte SMS-er og spille snake (?). Skjermen var forferdelig å se på da det var dårlig oppløsning, men på den tiden klagde jeg ikke. Den gang var jeg veldig fornøyd med min første mobil!

 

Bilde: GSMArena.com

Samsung C3050 – tastaturet var nedskyvbart og mobiltelefonen hadde flere knapper. Under den nederste delen var knappene, ganske så flate og ubehagelig vonde å trykke på. Det positive var å gå fra en mobil med lite lagringsplass til en som kunne ha i Micro SD-kort. Akkurat denne mobilen hadde 20 MB internminne. 2 GB på den tiden var mye til små bilder og uklare videoer. Så det å ta flere bilder og videoer var ikke mindre begrenset. Fortsatt ingen selfiekamera, bak hadde mobilen et lite 0,3 MP bakkamera og et speil. Heller ingen blits. Fordeler med telefonen var å kunne sjekke klokkeslett og dato uten å måtte skyve opp. Men skjermen var fortsatt dårlig å se på og lyden – minner om en walkie talkie.

 


Bilde: GSMArena.com

Sony Ericsson W595 – skyvetelefon som fortsatt ikke hadde touchskjerm. Kjent for walkman – en MP3 musikkspiller. Jeg hadde denne mobilen da jeg gikk på ungdomsskolen. Fargen på mobilen var oransje og svart. Skjermen var mye bedre å se på og selve designet på mobilen var sjarmerende og stilig. Litt harde knapper å trykke på. Jeg kunne surfe på nett med mobilen, men fant fort ut at det het mobildata så det ble hele tiden trukket penger fra kontantkortet …  Jeg likte at det kom opp ordforslag når jeg tekstet, så jeg slapp å trykke flere ganger på de samme knappene. Bakkameraet var på 3,2 MP, slettes ikke verst når de ble vist på mobilskjermen. Eneste negative var at det manglet blits og inngang for mini-jack.

 

Bilde: Mobile-review.com

Sony Ericsson Xperia X8 – endelig en smarttelefon med touch! X8 var en av de billigste Android-telefonene man kunne få tak i på den tiden. Klarte å koble mobilen til WiFi hjemme og på skolen slik at jeg kunne lese nyhetene og laste ned andre spill. Hadde fortsatt et bakkamera på 3,2 MP og litt flere fotovalg. Likte godt at skjermen var stor nok, men av og til synes jeg den var litt treig. En negativ ting til: Mobilen er litt tjukk å holde i!

 

Bilde: GSMArena.com

Samsung Galaxy Y – perfekt til barn og unge. Mobilen hadde de fleste funksjonene, var liten, lett og lommevennlig. Denne mobiltelefonen hadde jeg i begynnelsen av videregående. Candy Crush Saga ble lansert (2012) og jeg hadde håpet at det gikk an å laste ned appen på min telefon ettersom jeg hadde sett mange i klassen spilte det. Dessverre var ikke appen komfortabel på min Android telefon, men jeg fikk spilt Candy Crush på Facebook.

 

Bilde: Samsung

Samsung Galaxy Trend Plus – mobil med selfiekamera! Jeg og mine brødre fikk samme type mobiltelefon i forskjellige farger, sort eller hvit. For de brødrene mine var det deres første mobiltelefon, så de synes var stor stas. Ikke var det en dårlig telefon til å være deres første. Nå fungerte det å laste ned Candy Crush og andre populære apper på markedet. Skjermen føltes større og det var flere ting å gjøre på en litt moderne mobiltelefon på den tiden.

 


Bilde: LG

LG G4s – vet egentlig ikke hvorfor jeg valgte å kjøpe meg LG, men denne skulle jeg teste i en kort periode før moren min hadde planer om å overta den. LG G4s er en mindre versjon av LG G4. Med sin 5,2″ skjerm føles den stor ut å holde i. Fargen var titan. Hun kjøpte seg etter hvert en annen type LG med litt mindre skjerm på 5″ i stedet for. Så fikk jeg ansvar for å lære henne å bruke en smartere mobil. Mobiltelefonen jeg hadde var stor å holde i, så et lommebok deksel og en skjermbeskytter måtte skaffes for å minke sjansen for uhell. Ellers var den veldig god å holde i og på baksiden var det et bakkamera, blits, volum, av/på-knapp og en smart sensor. Må ikke glemme det smarte selfiekameraet, hold opp en hånd for å ta et automatisk bilde.

 

Bilde: GSMArena.com

iPhone 7 – denne vant jeg på en julekalender! Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant da jeg ble oppringt. Det var stor forskjell å gå fra Android til iOS. Mye var nytt og det var heldigvis ikke så vanskelig å lære meg å bruke. iPhone er den beste telefonen jeg har hatt til nå. Den har et amazing selfie- og bakkamera og kan filme i 4K! Faktisk også den mobilen jeg har hatt lengst. Størrelsen 4,7″ er perfekt og den sklir ikke lett ut av hånda. Nå begynner den å bli utdatert og jeg vurderer sterkt å skifte mobil på grunn av dårlig batteri (har hatt den i 4 år og 1 måned). Ifølge Apple er iPhone konstruert levetid 4 år og 3 måneder og da er det vel på tide med en oppgradering?

? – hva blir min neste mobiltelefon? Det er jeg usikker på. Skal jeg kjøpe en nyere iPhone eller gå over til en Samsung? Lønner det seg å kjøpe Apple når de har blitt mer miljøvennlig og har kuttet ut mobilladere og earpods i alle iPhone-pakkene? For førstegangskjøpere av iPhone hadde det vært dumt å måtte eventuelt kjøpe lader ved siden av. Noe å tenke på før man kjøper …

For å oppsummere: Jeg har til nå hatt 8 forskjellige mobiltelefoner der 7 av dem kjører Android og 1 på iOS. Har aldri knust en eneste mobilskjerm, men noen mobiler har jeg vært litt uheldig å miste på gulvet så de har fått noen bruksmerker. Lommebok deksel og skjermbeskytter har reddet de gangene det har skjedd, så det anbefales å bruke for å beskytte mobilen din!

Ti bud til en ung mann som vil frem i verden

Odderøya betongveggen i Nodeviga er dekorert med noen strofer av Jens Bjørneboe mest kjente dikt: “Ti bud til en ung mann som vil frem i verden”.

#5. Følg ingen altfor høye krav. Men si, hva du har fordel av.

#3. Og tviler du, så hold deg taus til du ser hvem som får applaus.

#10. Følg dristig med i kamp mot troll, men vis fornuftig måtehold! Skrid tappert frem i livets strid, én time forut for din tid!

Jeg fant og vant!

På julaften kl. 14 var det trekning av storybubl-konkurransen. Jeg ble plutselig tagget i et innlegg etter det. “Gratulerer, du har vunnet en storybubl”. For en fin overraskelse! Så fikk jeg vite premien, som var denne nydelige boblen, “Greetings in a strange time”.

To personer (en dame og en mann) møttes og hilser i en merkelig tid. Legg merke til at begge går med maske. Mannen tar av seg hatten og hilser. Dette øyeblikket minner meg om i disse Coronatider – vi må ikke glemme å holde avstand!

Alle boblene fikk stå litt til etter jul og romjulen så flere kunne oppdage og kikke på, og i går kunne jeg endelig hente premien. Tusen takk, Irene / @storybubl!

Les også:

Storybubl – en miniatyrverden i 3D

Storybubl – miniatyrverden i 3D

Storybubl er et kunstprosjekt støttet av kulturstiftelsen Cultiva. Glassbollene er små, ca. 6 cm høye. I hver boble er det en miniatyrverden som forteller et øyeblikk i en historie. Også kalt for diorama – en detaljert og fremstilling av en scene i 3D. Man blir hintet til og kan være med på å skape selv! Boblene er blitt beskrevet som “små visuelle dikt”.

“Unexpected snowfall”

“I en verden der vi bombarderes med høylytte inntrykk og uttrykk, vil jeg med Storybubl gå i den helt andre retningen for å fange folks oppmerksomhet, skape undring og trigge kreativiteten til den som kikker inn i boblen”.
– Irene Svendsen, kunstner

“After the snow storm”

I desember har jeg vært på Storybubl-jakt! 1. – 24. desember ble 5 små bobler plassert på ulike hemmelige steder i Julebyen Kristiansand (Kvadraturen). Konkurransen gikk ut på å finne dem alle. For ledetråder var det bare å følge med på @storybubl sin Instagram feed og story. Ikke alle boblene var like lett å finne da de var plassert både inne- og utendørs.

“Mirror, mirror on the wall, who is the BIGGEST GREATEST of them all?”

Jeg som er så godt kjent i Kvadraturen burde vite hvor de var! Det tok en stund før jeg skjønte hvor jeg skulle finne dem alle via hints. Det hjalp å gå rundt i byen og holde øynene åpne. Ved siden av hver kule lå det en QR-kode og en bit av en hemmelig e-postadresse. Bitene skulle settes sammen til e-postadressen og vips så var oppgaven løst!

“I think I went this way”

På selveste julaften kl. 14 trakk @storybubl ut en heldig vinner av en storybubl. Det ble meg, så kult! I neste innlegg får dere se hvilken av de storybubl jeg vant.

“Greetings in a strange time”