Det blå bygget i byen har fått nytt navn!

Frem til 1. mars kunne man delta i en navnekonkurranse for hva det nye bærekraftsenteret skulle hete. Det gikk ut på å komme med et godt navn som dekker formålet og aktiviteten i bygget. Navnet kunne også være historisk betinget eller være inspirert av bærekraftsmålene. Ved konkurranseslutt kom det inn 100 navneforslag, og juryen har endelig kåret en vinner med det beste forslaget. Premien var en flott miljøvennlig el-sykkel.

Det nye navnet for det blå bygget i Vestre Strandgate/Dronningensgate er … Bølgen bærekraftsenter! Vinneren av navnekonkurransen, Ingvild Thortveit-Pedersen, foreslo Bølgen bærekraftsenter.

– “Bølgen” står for fremdrift, forandring og bevegelse, og på grunn av byggets nydelige blåfarge.

Juryens begrunnelse:

Havet er viktig for Kristiansands identitet. Bølgen minner oss om smeigedager og bølgeskvulp, men også storm og sjøsprøyt. Bølgen symboliserer bevegelse og forandring, noen ganger rolig og noen ganger dramatisk.

Klima og miljøkampen har blitt en folkebevegelse – en bølge, der næringsliv, organisasjoner og ildsjeler finner sammen for å skape endring. En bølge er i medvind, en bølge gir fart. Bølgen skyller mot land, sliper ned steiner og flytter fjell. En bølge har kraft – men kan også være øm og kjærlig.

Bygget har huset skipsekspedisjon og rederi-virksomhet, så byggets historie går også over hav og bølger med tette bånd til Europa gjennom skipsfart, industri og handel.

Byggets nye blå farge vil gjøre det lett å finne fram: Bølgen bærekraftsenter, det blå bygget i byen.

Juryen mener vinnerforslaget dekker alle områdene på en fin måte.

 

Les mer:

Nytt senter for bærekraft
Navnet er Bølgen bærekraftsenter (kilde)

Betinget hjemlengsel

Nytt på Odderøya veggen er gatekunsten som Mikael Skaarland @rockakunst har laget. Kunstverket heter “Betinget hjemlengsel”.

Det er ikke uvanlig å ha hjemlengsel. Fra en tid til annen vil nesten alle føle litt på hjemlengsel. Man kan føle lengsel etter kjente ting når man flytter ut for første gang, flytte til en annen by for å studere eller starte livet på et helt nytt sted. Å dra ut i verden på egenhånd kan virke skummelt. Kjente omgivelser, mennesker og rutiner gir oss en følelse av trygghet og komfort. Det er lett å kjenne at det mangler på et nytt sted der alt er ukjent.

Hjemlengsel kan også være en følelse av å være litt ensom. Det kan føre til både tristhet og angst. Andre kan også få fysiske symptomer som magesmerter, hodepine eller mer alvorlig depresjon. Ofte forsvinner hjemlengselen når omgivelsene blir mer kjent og man blir kjent med nye mennesker.

She is back!

Det er mandagsmorgen og gjett hva som dukket opp hos oss i barnehagen etter to dager med fri?

She is back. Vi har fått besøk av storfuglen Røya igjen! Hun viste seg foran alle, og flakset med vingene fram og tilbake på utelekeplassen. Her er det så moro å oppholde seg! I parringstiden oppsøker hun gjerne områder med støy. Det er uvisst om Røya har vært i barnehagen siden helgen eller om hun har tatt seg en tur da hun hørte støy fra barnehagen. Rundt kl. 09:30 forsvant fuglen på et merkelig sted ingen vet hvor er …

Les også:

Besøk av en sjelden storfugl

Flere #INNESTENGT utstillingsbidrag

I forrige innlegg #Innestengt, kunne dere se noen av de mange bidragene i utstillingen, som stilles ut på Torvet i Kristiansand 24. april – 6. mai 2021. Hvordan reagerer barn på at hverdagen blir snudd på hodet grunnet en pandemi? I dag har det kommet opp flere tegninger rundt de sorte containerne. Her er det brukt masse kreativitet!

Arrangørene for utstillingen #Innestengt er Barnefilmfestivalen og Odderøya museumshavn, Vest-Agder-museet.

Nei til Korona!

#INNESTENGT

På Torvet i Kristiansand har det kommet opp en utstilling kalt #Innestengt. Hvordan reagerer barn på at hverdagen blir snudd på hodet grunnet en pandemi? Utstillingen #Innestengt viser hvor forskjellig barn opplevde pandemien, men også hvor kreative og tilpasningsdyktige familier har vært i denne forunderlige virusperioden. Barn fra forskjellige skoler har tegnet ut ifra temaet. Mye av dette kjenner barna seg igjen i.

Året 2020 har vært å holde avstand (1 meteren), bruke munnbind og antibac, ikke reise, ha hjemmeskole, BLM og ensomhet for mange.

Mye skjermbruk og mer på sosiale plattformer.

I fjor mars ble Norge stengt ned på grunn av koronapandemien. Barnefilmfestivalen og museer var stengt ned. For de var det viktig å komme i kontakt med barn og unge, deres viktigste målgruppe. De ønsket å få et bilde av hvordan barn og unge opplevde fra å være utestengt fra skole og fritidsaktiviteter, og med foreldre som lærere og få muligheter til å treffe venner og familie. De har mottatt over flere hundre filmklipp, og 200 tegninger, dikt og fotografier. Gjennom utstillingen som består av barnas innsendte materiale og dokumentarfilmen #Innestengt, kan vi få et innblikk i hvordan hverdagen var for noen av disse barna i koronatiden.

17. mai uten tog. Kan du ikke bare ta slutt?

– Hjemmeskole i 2 måneder.
– Halloween uten knask eller knep!
– Åååhhh! Dumme Corona!

SKOLEN ER STENGT PGA. CORONA

Når jeg fikk vite at skolen skulle stenge, ble jeg veldig glad, men nå er det ikke gøy lenger. Jeg savner vennene mine. Jeg har hørt ifra to av vennene mine i de 6 ukene. Det er trist. Og det er ikke gøy å være hjemme lenger, og jeg gleder meg til at skolen skal starte igjen. Jeg har pratet med bestemor, og hun sa at hun ikke hadde opplevd sånn før, og moren hennes og faren hennes levde i 2. verdenskrig, da var det sist sånn.

Men det er forferdelig å være hjemme. Jeg finner på noe, men ikke alltid, og vi kommer til å bli de største i skolen.

Det kan bli litt moro, men ikke helt, for de i 1. kl. er noen ganger litt gale, de henger etter de store. Dette er 43. dag i karantene, det er den beste dagen, for på MANDAG ER DET SKOLE IGJEN.

JUPPY JUPPY JUPPY JUPPY JUPPY JUPPY
Jeg vet at smitten ikke er over, men en stor del av livet mitt er stengt. Kanskje barnene mine skal lære av denne tiden …

– Andreas

Corona 2020 – Stay safe, keep your distance …

Alt blir bra. 1 meter. Savner bestemor!

Lite og snart tom for mat. Folk hamstrer?

Innestengt på hvert sitt rom/i samme hus. Føltes ut som å sette seg selv i karantene.

Ingen aktiviteter og hva med FNs bærekraftsmålene? Ting i verdenen har blitt mye verre i dag.

Vask hendene dine!
– Tror du vi er farlig for menneskene?
– Ja, men de burde vaske hendene sine mer!

Jordkloden er trist. Alle i hele verden må bruke munnbind for å hindre Coronaviruset å spre seg!

Corona smitter.

– Har du vært på et menneske ennå?
– Ja, men hun hostet meg ut!
– 1 meter –
Pass på å ikke ta på rekkverket!!!

Utstillingen er et samarbeid mellom Barnefilmfestivalen og Odderøya museumshavn, Vest-Agder-museet. Utstillingen står på Torvet i Kristiansand og har utstillingsperiode 24. april – 6. mai 2021.

Besøk av en sjelden storfugl!

Fredag har det vært en arbeidsdag litt utenom det vanlige. Lite visste jeg, en fredagsmorgen, hva som ventet i barnehagen da jeg kom på jobb. Noen meter før jeg nådde frem til porten ble jeg møtt av flere nysgjerrige og ivrige barn bak gjerdene som ropte mitt navn og: – Se, en fugl! På avstand så det ut som en hunn and, men da jeg gikk nærmere, var det slettes ingen and, men en fugl jeg ikke har sett før. Det er ikke hver dag vi ser en slik fugl. Vi har fått en storfugl, ei røy, på besøk i barnehagen!

Ifølge Wikipedia er storfugl en art av skoghøns i fasanfamilien, som er en av flere familier i ordenen med hønsefugler. Hannen kalles tiur, hunnen røy og ungene kyllinger. Tiur blir i noen grad også brukt som en generell beskrivelse av arten, uavhengig av kjønn.

Røya hadde kamuflerte fjærdrakt i mørk brunt, lysere brunt og hvitt. Var svært tam og rolig, og fuglen skremte ikke de fleste. Det så ut som hun ikke var redd for oss mennesker som stod rundt. Store og små studerte storfuglen på avstand, for det virket veldig spennende (og sjeldent syn å få øye på). Vi fikk masse spørsmål som: Var fuglen skadet? Kunne fuglen fly? Hva skal vi gjøre med fuglen? Vi prøvde å få røya ut av barnehagen ved å jage og fange den, men det klarte vi ikke å gjøre.

Viltnemnda ble tilkalt og litt senere fikk barnehagen besøk av en zoolog ved Universitetet i Agder og pressen. Røya ble ringmerket slik at de kan holde styr på fuglen, dersom den skulle dukke opp igjen ved en annen anledning. Det var meningen at fugleansvarlig i viltnemnda i Kristiansand skulle ta med seg røya og plassere den ute i skogen. Det var ikke lett da den fløy kjapt opp på taket, stod der i noen timer frem til lunsjtider før den bestemte seg for å forlate barnehagen.

Denne uken er storfuglene inne i høneuka – det vil si parringstid. Røya (hunnfuglen) vil søke mot tiuren (hannfuglen). Disse dukker gjerne opp på plasser hvor det er støy og bråk, som skolegårder, barnehager, fotballbaner. Hvorfor den dukket opp i barnehagen er et godt spørsmål. Kanskje røya på jakt etter tiuren? Og vil den komme tilbake til oss på mandag?

Les også:

She is back!

Rosa blomstring i Markens

Det er så nydelig i gågaten vår, Markensgate i Kristiansand! Rosa kirsebærtrær er i blomstring. Bildene ble tatt tidlig på søndagsmorgen da handlegaten var stille og rolig. Perfekt timing for å komme seg ut og ta mange herlige bilder!

Sakura blomstring

Nå blomstrer noen av de mange kirsebærtrærne i Kvadraturen! Bare for å nevne noen av stedene du kan finne cherry blossoms i Kvadraturen i Kristiansand: Rådhusgata, Øvre og Nedre Torv, Markensgate opp mot Slottet og Strandpromenaden. Husk å holde øynene åpne: Om noen uker står alle trærne i full blomst på rekke og rad. Noe av det vakreste å se om våren er Sakura eller japanske kirsebærtrær. Jeg gleder meg til å ta flere bilder av blomstringen!

Bildene under er tatt på Nedre Torv.