Grønnsaker i pallekarm

Nå er pallekarmen satt opp på et av de solrike plassene i hagen! Pallekarm er en ramme som fungerer godt som et bed til kjøkkenhage-prosjekter. Noen velger å kjøpe flere og stable mange pallekarmer i høyden, mens andre foretrekker å bare ha en enkel karm.

Pallekarmen er i størrelsen 80×60 cm. Her er pallekarmen plassert på gressplenen, og innenfor de fire veggene har jeg lagt på en sort avfallspose slik at ugress ikke vokser opp nedenfra og ødelegger for plantene.

Brukte stiftemaskin til å stifte fast avfallsposen og lagde noen hull på bunnen for drenering. Deretter var det bare å helle oppi jord. Jeg beregnet to sekker med plantejord til denne pallekarmen = ca. 10 liter.

Det som skal plantes ut er 18 sukkererterplanter (Hammenhögs sukkererter, middels høy – ‘Oregon Giant’) og 4 gresskarplanter (frø høstet fra et gresskar kjøpt på butikken).

Om noen uker skal jeg plante ut resten av sukkererterplantene, har fortsatt to brett som står i drivhuset foreløpig. De må få vokst seg større først!

Håper ikke dette ble plantet for tett. Tror det skal gå bra! Sukkererter har fått plass øverst og gresskar nederst. Ser ut som det skal bli en liten grønnsakshage!

En av de største gresskarplantene:

Leste at det blir raskere varmt i pallekarmer. Det gir bedre vekst for planter! Må også huske å vanne litt oftere ettersom jorda vil tørke ut fortere spesielt i sommertiden.

Stort male-hus-prosjekt

I sommer skal både terrassen og den ene “nye” husveggen beises og males. I fjor fikk en del av uteplassen gjennomgå en ny nokså stor forandring med blant annet riving av en fasadevegg og deler av terrasse.

Det kommer til å bli så spennende å se når alt står er ferdig! Kjøpte alt vi trengte på Obs Bygg som ligger ute på Sørlandsparken/Sydinga. De hadde et stort utvalg av byggevarer og folkene som jobbet der var til stor hjelp når det gjaldt å svare på alle slags rare spørsmål vi lurte på.

Jotun Drygolin Oljemaling (ferdig blandet med fargekode), Jotun Visir Oljegrunning Pigmentert og Jotun Optimal (ferdig blandet med fargekode).

Infra Terrassebeis Premium. Fargen på terrassen før er burmateak, men vi valgte å gå for tjærebrun (et rimeligere alternativ). Har egentlig ikke noe å si hvilken farge når hele terrassen skal beises en gang hvert 3. år.

Kjøpte også en sag, slangekobling tilbehørssett, rosesaks og pallekarm på 80×60 cm.

Oppdatering på drivhuset

På tide å oppdatere dere på hva jeg har i drivhuset. Mye har skjedd siden sist. La oss ta en titt og se hva som spirer og gror! 🌱

Fra øverst til venstre: Busktomater, agurker og solsikker (høstet fra egne solsikker i oktober 2018). Den siste er solsikke Sunspot. Tomatene og agurkene vokser veldig sakte i forhold til solsikkene. Solsikkene ligger foreløpig godt an i høyden! Busktomatfrøene gikk ut på dato for to år siden, så jeg har plantet alle frøene.

Fra bakerst til venstre: Gresskar, jordbær (har ikke fått de til å spire, vanskeligere enn jeg trodde) og solsikker (høstet fra egne solsikker i oktober 2018). Du må smøre deg med masse tålmodighet hvis du planter med frø fra de spiselige jordbærene kjøpt i butikken!

I bakgrunnen ser dere kaktus og avokado. Begge er tydelig solbrente av den sterke sola, så jeg har dekket de til med en avis. Gresskarene i denne gjennomsiktige boksen vokser kjempefort!

Prøver å få røtter på en ananas som jeg kjøpte for noen uker siden. Det blir muligens en ananasplante etter hvert? Den lille spiren er en Pink Thai Egg (tomat).

Plantet massevis av sukkererter! Som dere ser har jeg vært så smart som har spart på plastbokser og plastbrett. Det er perfekt til gjenbruk og til planting.

Tenkte å forsøke meg på flere avokadoplanter. Her er avokadosteinene i vann, markert med bokstaver fra alfabetet for å ha kontroll på dem. Du trenger absolutt ikke å stikke tre fyrstikker i selve avokadoen, men etter hvert som den “sprekker” må du ha noe til å støtte den opp med.

4 kaker på 17. mai

17. mai ble ikke helt som forventet i år, men kakene slo det hele! De ble utrolig flotte og smakfulle. Vi lagde to av kakene (bløtkake og pavlova) fra bunnen av og to av dem (festkakene) var kjøpt ferdig på Coop. Den ene kaken vi lagde, bløtkaken, sank i midten, men etter pynt med krem og bær på toppen ble det ikke så ille allikevel. Så lenge kakene smaker delicious, er vi fornøyde!

Pavlova med jordbær og blåbær.

Bløtkake også med jordbær og blåbær.

Marsipan festkaker.

🇳🇴 🇳🇴 🇳🇴

En annerledes 17. mai feiring

Gratulerer med dagen alle sammen! Tenk at det er 17. mai i dag. På Norges nasjonaldag feirer vi gjerne sammen med familie, venner og bekjente, men i år er denne dagen litt annerledes. Vi må fortsatt tenke på at smittevernreglene må holdes, holde minst en meter avstand til andre og kan man være maks opptil 20 personer i grupper. Ingen barnetog, ingen borgertog og ingen store folkesamlinger. Det er veldig trist, men samtidig et godt tiltak for å hindre smittespredning.

Vi har latt TV-en stå oppe siden i dag tidlig for å få med oss 17. mai sendingen LIVE, både på FVN og TV2. Det var ekstra koselig å se kongefamilien hilse og vinke til folket kjørende i biler gjennom Oslo. De gjør vanligvis ikke det på 17. mai, men å overraske folket var en fin ting å gjøre spesielt i år.

Planen for dagen var å komme oss ut i nærområdet der vi bor og se på bilkortesje. Kristiansand kommune hadde på forhånd laget en plan med tidspunkt og rute over hvilke steder bilene skulle kjøre og følge. Kl. 09:00 startet bilene å kjøre fra samlingsstedet Torvet. Deretter gjennom Kvadraturen – Lund – Søm – Korsvik – Tømmerstø – Hånes – Tveit – Ålefjær – Justneshalvøya – Gimlekollen – Sødal – Mosby – Kulia – Nodeland – Søgne – Langenesveien – Voiebyen – Vågsbygd – Tinnheia – Grim – Kilden. En lang reise gjennom “hele” Kristiansand, men det tok sin tid!

CINDY – Bilder fra Veteranbilutstillingen #1Bildet over tok jeg på Veteranbilutstillingen i fjor, se del 1 og del 2.

Gang nummer 1: Vi var klare, gikk ut og stod der i noen kvarter fra oppsatt tid, 12-tiden, men bilkortesjen kom ikke. Tok opp mobilen for å sjekke: De lå visst 1,5 timer bak skjema! Kan det være motorstopp mon tro? Vi bestemte oss for å dra hjemover, spise pølsebrød og kake før vi dro ut igjen, gang nummer 2, i 15-tiden. Den bilkortesjen skulle vi rekke å se! Vi satte oss ned ved et busstopp og ventet. Etter noen timer lurte vi på når de kom (det tok forferdelig lang tid), men det verste var å ikke rekke det. Løpet var kjørt, haha. Vi skulle ha gått ut litt før 15, så hadde vi rukket bilkortesjen. Kan ikke tro at vi har sløst bort noen timer på dette. I år har jeg ikke filmet en eneste 17. mai video, utenom de på Instastory. Som plaster på såret har jeg heller satset på gode bilder fra min 17. mai feiring. Stay tuned!

Håper alle har hatt en fin 17. mai feiring!

Cherry blossoms

I mai anbefaler jeg å besøke Auglandsbukta i Vågsbygd i Kristiansand! Der blomstrer de rosa kirsebærtrærne i en lang rekke. Trærne blir bare større og vakrere for hvert år som går!

Les også:

Bilder fra Auglandsbukta 2019

Får leve litt til

For noen år siden var det snakk om at de japanske kirsebærtrærne på Rådhusgata i Kristiansand skulle graves opp og flyttes bort på grunn av gravearbeid for nye vann- og avløpsledninger. De prioriterte Tordenskjoldsgate i stedet for, og nå ser det ut som de blomstrende trærne blir stående en liten stund til. Håper de ikke vil bli flyttet! 🌸

Legg merke til noen av trærne, som både har hvite og rosa blomster i et og samme tre. Hvordan er det mulig? Half white and half pink!

Rundt Odderøya verksted

Dette bygget befinner seg på Odderøya like ved den store klatreparken i Kristiansand. Jeg tror det har vært et verksted før, men se så fint det har blitt dekorert med graffiti foran og bak! Gatekunst er laget av @sedinzunic, @energinger, @faadepengene mfl.!

Nytt drivhus og planteshopping

I dag var det så fint vær at det passet perfekt å dra ut på Sørlandsparken for en liten planteshopping. Det var mange folk, likevel passet alle på å holde god avstand. Jeg trengte blant annet et drivhus, noen planter og frøposer. Dette kom jeg hjem med:

Superpetunia (kjøpt på COOP Obs!) og stemorsblomster (kjøpt på Kiwi). Har ikke fått plantet de i krukker, så i morgen skal det gjøres.

Hammenhögs sukkererter, middels høy – ‘Oregon Giant’. Kjøpte på Rusta.

På Rusta kikket jeg på forskjellige drivhus. Var litt usikker på om jeg skulle gå for drivhus eller pallekarm, men hadde på forhånd bestemt meg for å kjøpe et drivhus på 160 cm i høyden. De hadde kun en igjen av den typen: Utstillingsmodellen. Siden de ikke hadde drivhuset, kjøpte jeg drivhuset på 120 cm i høyden. Flaks at de hadde en pakke igjen av den typen. Sånn går det når drivhus og hage er populært å holde på med i denne tiden.

Veksthus 59x30x120 cm, i pulverlakkert svart stål og overtrekk i PVC plast. 3 gitterhyller. Åpning med glidelås, glidelåsåpning som kan rulles opp og knytes fast.

Da jeg kom hjem, satte jeg sammen drivhuset. Tidsbruk ca. 15 minutter og det var enkelt. I bruksanvisningen stod det at man skulle bruke en klubbe (medfølger ikke med), det brukte ikke jeg. Gitterhyllene knyttet jeg fast med strikk for at de ikke skal bevege seg når jeg har både planter, potter og brett oppå. Drivhuset har jeg plassert under tak, litt ustødig lent inntil en vegg. Det er ganske lett i vekt, får håpe det ikke velter …

Ser ut som plantene mine blir fornøyde med det nye drivhuset! Happy plants 🌱 🌿 🍀