Forskningsdagen

Da skolene kom, ble elevene samlet i en rekke bak de blå flaggene med skole- og gruppenummer som noen av oss studentene bar. Utenfor bygget ble de ønsket velkommen og underholdning med en gassbrenner som viste ulike flammefarger og “hokus pokus” røyk fra en bag (kjemiske blandinger). Jeg fikk med meg åpningsseremonien to ganger (en før lunsj og en etter lunsj) siden skolene ble delt i to deler. Deretter var det å gå kjapp opp til der hvor vi studentene skulle være: På standen.

Gruppene hadde flaggbærere og de var som ledere for elevene. Lærere hadde de også, og gruppene ble etter hvert delt inn i to grupper hos oss som var på biologi (på grunn av lite rom og mange elever). Elevene så på insekter i mikroskop og forstørret på Mac. Mange smakte på sirisser og lærte om dem. Under: Nærbilde av tusenbein og en edderkopp.

Da de kom til bøttene, fikk vi litt dårlig tid ettersom noen grupper var litt flere. Jeg måtte kvitte meg med den hvite bøtta så det ble 3. Noen var litt skeptiske til å prøve å ta armen ned i bøttene og andre var tøffe nok fordi de skulle kjenne. Det gjorde de 5 minuttene litt kortere, før vi måtte bytte sted. Mest av alt så syntes de det var litt skummelt siden lappene av “slange?”, “tarantella?” og “edderkopp?” hang på selve bøtta. Mange spurte meg: “Er det levende dyr? Er de døde? Det er vel ikke edderkopper/tarantella nedi?”. Jeg har gjentatt meg selv flere ganger, for vi fikk altså ca. 18 forskjellige grupper (etter inndeling da de kom til oss) på besøk: “Her har vi 4 bøtter. I hver bøtte inneholder det noe. Det man skal gjøre er å ta armen nedi bøttene, kjenne på det og ikke si høyt hva dere har kjent på. Vi går igjennom dette på slutten”. På slutten sa jeg at bøttene inneholdt bark, mose, kongler og meitemark + jord. Det verste var at meitemarkene luktet kjempevondt (elevene har nok lagt merke til lukten). Å fyttikatta for en lukt, jeg måtte åpne vinduet for å få luft …

Kort oppsummert så var elevene og lærerne både her og der veldig fornøyd med årets Forskningsdag. Det var utrolig spennende å få til en aktivitetsdag der alle kunne delta og oppleve naturen som teamet var: Oppdag naturen!

#naturfag #forskningsdagen #opplevelse #biologi #fysikk #kjemi #skole #natur #fisk #skog #aktiviteter

Generalprøve før Forskningsdagen

I dag har vi hatt planlegging og generalprøve til Forskningsdagen, og i morgen er det dagen! Vi på biologi skog har fått to grupperom til våre stands. Det skal være “hva er i bøtta?” på et rom og på det andre er det “fremtidens mat” og “når lite blir stort”.

Dyr som skrukketroll, skolopendere, tusenbein, sommerfugllarve og vevkjerring er spennende å se i mikroskop. Da blir de forstørret minst 3x så stort.

Sprøstekte sirisser (ser ut som krydder) – kan smake på dette.

Så kommer vi til de 4 bøttene med forskjellige innhold i. Noen vil tro det at det er noe skummelt nedi, fordi vi har hengt opp bilder av “edderkopp?”, “tarantella?”, “slange?” og “blader?” på bøttene for at de skal tenke hva det er. Planen er at ingen skal røpe noe før alle har kjent oppi. 

Vi la innholdet i bøttene først, før vi teipet igjen en sort avfallspose på toppen.

Zalomagi og elefanttannkrem – noe som kjemigruppa kommer til å vise.

Biologi: Aquamarine – Vi så det stod noen akvarier utenfor skolen og her skal de se og lære om fisker + kanskje gjøre noe mer. Ellers har fysikk også mange morsomme aktiviteter, så det er bare å glede seg.

#naturfag #forskningsdagen #opplevelse #biologi #fysikk #kjemi #skole #natur #fisk #skog #aktiviteter

Planlegging til Forskningsdagen

Vi har hatt en fin lang “helg” fra fredag til i dag. I går og i dag har jeg fått lest litt pedagogikk på biblioteket. Det var ganske stille og ryddig der så det var verdt å sitte der – for meg ble det lettere med konsentrasjonen enn å sitte hjemme. Jeg satt noen timer for meg selv og tenkte ut hva vi skal ha til standen på Forskningsdagen som er på torsdag.

Fikk ikke tid til å lese noe, men jeg bestemte meg for å lage design til standene i biologi: “BIOLOGI – SKOG”, “HVA ER I BØTTA?”, “FREMTIDENS MAT” og “NÅR LITE BLIR STORT”.

Har også plakater med bilder av “Tarantella?”, “Slange?”, “Edderkopp?” og “Blader?” som sier noe hva de 4 bøttene kan inneholde. Jeg skal stå ved standen med bøttene! Her skal elevene kjenne på hva de tror det er i bøttene og “gjette” uten å kikke oppi. De andre i biologi har stander om dyr i vann og menneskekroppen. På onsdag blir det en generalprøve for å se hvordan det kommer til å bli, spennende når vi skal teste ut.

#skole #naturfag #forskningsdag #natur #dyr #insekter

Strømmestiftelsen 40 år som jobbskaper

Gratulerer med dagen, Strømmestiftelsen! De fyller 40 år som jobbskaper (gir mennesker et bedre liv), og i anledningen til feiring lørdag 24. september, lagde Geheb en lang kake som alle på Sørlandssenteret kunne smake på. En veldig fin dekorert kake også som smakte godt.

Frukt og bær som pynt gjorde kaka enda finere. Geheb logoen var mørk sjokoladebiter.

Først ble kaka oppkuttet i like store firkanter, deretter stod mange i kø for å smake.

I delen XXL på Sørlandssenteret var det en “bygning” eller et hus bygd opp av rosa ballonger. Det gjenspeilet hva det handlet om.

#kake #mat #strømmestiftelsen #foto #sørlandssenteret #år #rosa

Fall for Fashion – Moteshow

Masse liv på Kvadraturen lørdag 24. september! På veien ned Markens fikk vi blant annet gratis boller fra Dnb og Quesadilla (meksikansk matrett av tortilla fylt med ost og sammen med salsa) fra Egon. Vi gikk mot Sandens og kl. 13:00 var det Fall for Fashion Moteshow! Det var inspirasjon av høstmote, god musikk og stemning.

Stjernelys effekter på taket.

KRS Beast startet åpningsshowet med egenvekttrening, så kom jenter og gutter, kvinner og menn (de fleste var modeller) en etter en på catwalken og viste frem høstens mote der antrekkene de hadde på kom fra forskjellige butikker.

På slutten fikk vi publikum goodiebags med forskjellige innhold (vareprøver og rabattkoder) fra Renates Dagspa, KICKS, Rituals, VOLT Sandens og Wagner. Trekning av favorittantrekk fra catwalken og noen ekstra premier. Dette lå i goodiebagen:

#moteshow #mote #trender #foto #høst #fashion #kristiansand

Gøy på #Evje

I dag har vi vært på Evje Leirskole, Mineralsti og Gokart Evje. En utrolig gøy opplevelse siden jeg aldri har vært der før. På morgenen tok vi en buss som het 221 til Evjetun og kom fram etter 1 t og 7 min.

Busstopp på busstasjonen i Evje og etter en stund kjørte bussen videre. Vi var først på leirskolen og etter det tok vi buss som ventet på oss utenfor leirskolen. Vi dro til Evje Mineralsti. Det er et sted hvor man kan finne steiner, krystaller og mineraler ved å “grave” etter dem.

Gruva vi var inne på het Jokelidgruva.

Tenk å finne så mange skatter!

Noe av det jeg fant inne i Mineralstien.

Butikken innenfor selger krystaller, steiner, mineraler osv … og magiske mood ringer (humørringer). Mye fint å kjøpe her.

Noen fant en kul frosk.

På slutten av dagen endte vi opp her ute på Gokartbanen! Dette var min første gang på gokart, i begynnelsen kjørte jeg sakte, men etter hvert fikk jeg økt opp farten (for en spennende følelse). Måtte bare huske at pedalen til venstre er brems og til høyre er gass. Gøy var det også når det var så mange ute på banen samtidig. Kjørte forresten de rød/sorte gokartene!

#evje #foto #gokart #buss #mineraler #steiner #krystaller #smykker

Vi har ikke høstferie

Dette er dagens “nå vet jeg det” – som jeg har lurt på en stund. Jeg trodde det skulle være høstferie i uke 40 (om to uker til) for alle som går på skolen, men tror ikke vi som er studenter skal ha høstferie 🙁 Ganske uvant, men kanskje blir det en slags studieuke (?), men i følge planen skal vi kun ha forelesninger på mandag og tirsdag. Kult. Da blir det mer tid til lesing når jeg har “fri”. Jeg merker at det er så mye å lese til, for jeg har 12 (!) bøker som jeg må igjennom i løpet av 1. semester … Sånn er det å være student!

Bildet av anker er tatt i Grimstad. Kunst 🙂

#høstferie #skole #student #kunst #foto
 

Video: Dyr- og plantelivet i fjæra

Her er en video av det jeg har filmet da vi var på felt ute i fjæra 16. september. Vi fant mange dyr og planter som vi tok bilder av for en dokumentasjon av funnene. Senere skal vi skrive naturfagrapporter om det vi har sett og opplevd: I skog og mark, i ferskvann, i fjæra …

#naturfag #skole #saltvann #natur #video #videoblogg #dyr #planter

Livet i fjæra

På fredagen i biologi naturfagstimene var vi ute i fjæra. Vi kom selvfølgelig dit med biler, og da vi kom fram var det en parkeringsplass. Plassen vi skulle være var et stykke innover til Marivoll i Grimstad, så vi spaserte ca. 7 minutter. Denne gangen skulle vi se etter dyr og planter i fjæra.

Utstyr hver gruppe hadde med. Litt forskjellig.

Tang og tare var det massevis av i fjæresonen, men på fjellet var det utrolig glatt da det hadde regnt litt.

Vi fant noen kule sjøstjerner, men en stjerne manglet en arm. Heldigvis vil den vokse ut igjen, så null problem.

Et dyr som elsker å suge seg fast. Albusnegl heter den og er i rekken bløtdyr, klasse snegler.

En sjø av brennmaneter og de er nesledyr. Farlig hvis man brenner seg via de røde trådene. 

Fin rødfarge, men på undersiden så den så geléaktig ut.

Strandsnegl og purpursnegl.

Strandreke.

Etter noen kast med kasteriven fant vi noen strandkrabber klistret fast på tang og tarer: En liten og en stor. På det midterste bildet finner vi ut om det er en hann eller en hun ved å se under. Det var en hann.

Stille og koselig. En hvit baljen og en kasterive står der.

Så har vi funnet en del tang og tare. Mange forskjellige former de hadde, og vi skal snart finne ut hva de heter.

Masse rart. Ser ut som salat.

Noe gult på fjellet i steinene.

Noe grønt.

Jeg har også en video på lur, og den kommer så fort jeg har redigert den 🙂

#naturfag #biologi #friluftsliv #foto #dyr #planter #fjæra #grimstad #marivoll

Er dette fremtidens mat?

Aktivitetsdagen nærmer seg med stormskritt og for oss som er på biologigruppa, blir det en del innkjøp litt før selveste dagen. Vi er delt opp i 3 små grupper og jeg er på tema “skog”. De andre er på temaene “vann” og “kroppen”. I dag etter skolen dro noen av oss til dyrebutikken for å se om vi kunne kjøpe med oss noen sirisser. Dyrego selger forresten ferske og levende sirisser som kommer fra Sverige til 7,- pr stk. Vi kjøpte 4 stk for å regne ut/tilpasse hvor mange vi skal ha på aktivitetsdagen hvis alle som kommer skal få smake.

Jeg fikk beskjed om å sette dem i fryseren for å “fryse” dem. Da er de klare til å stekes (en annen på gruppa skal gjøre det). Kan dette bli fremtidens mat? Hvem vet …

#dyr #friluft #sirisser #natur #mat #sprøstekt #insekt