Julebyen Kristiansand

Få julestemning i Kristiansand! Lukten av brente mandler, fordelt i plastposer med rødt bånd. Verd å smake på, nam! Gågata er pyntet med små lys hele veien og midt i sentrum finner vi det store juletreet. Grana ble tent i går, 27. november (første søndag i advent). Jeg var ikke tilstede, men da det ble mørkt i dag, fikk jeg se det fine juletreet med lys på.

Dag og natt bilde.

#julebyen #kristiansand #jul #by #foto

Den hvite snøen

Vi så til snøen kom 6. november 2016. Tidlig og uventet. De fleste av oss var ikke forberedt på at det skulle snø. Veiene var speilglatte og de måtte strøs, saltes og måkes. Ikke nok med det, vinden blåste kraftig og et tre har blitt blåst ned. Vi kunne tydelig se rota brekke seg opp. Stakkars treet …

Den tunge snøen forsvant etter to uker (heldigvis) da det ble varmere opp i plussgrader. Jeg er ikke så glad i snø da det fører med seg glatte veier og vanskelig å komme frem. Nå er det ikke snø ute, men håper det blir lenge igjen til neste gang.

#snø #vinter #natur #foto #tre

It’s Black Friday!

Det er Black Friday i dag, en årlig handledag som opprinnelig kommer av etter Thanksgiving i USA. Dagen der alle er på jakt etter å kjøpe elektronikk og utstyr, og butikkene frister med massevis av lokketilbud. Vanligvis står haugevis med shoppingsgale mennesker i en lang kø i rad og rekke utenfor butikkene dagen før handelsdagen, for å sikre seg de lekreste godbitene. Jeg vil nok si at Black Friday ikke er den eneste dagen der ting er (meget) billig, men det finnes flere butikker som skur opp prisene, for så å lokke med prosentrabatt som -30% og -50% i hele butikken. Hva er meningen med det, når det egentlig ikke er tilbud allikevel?

Jeg har vært på Sørlandssenteret TO ganger i dag. Første gang på morgenen og utover, og senere etter lunsj. På morgenen i åpningstiden var det mange som stod i kø, og jeg var glad for at jeg ikke stod der for å si det sånn. Det var fullt kaos, folk løp som noen sultne dyr som nettopp har blitt sluppet inn, og vilt var det. Tanken var å kjøpe mobiltelefon til noen, og dessverre ble Samsung Galaxy J5 så fort utsolgt i BEGGE elektrobutikkene. De forsvant så fort, og en av butikkene hang til og med opp ark der det stod “vi er dessverre tomt for denne modellen”. Da ble det Sony Xperia XA som en erstatning. Forskjell på prisene var ikke så stor, så da ble det noen tusenlapper å spare på et godt kjøp.

Mobilen helt til høyre, bare i fargen sort.

Den andre gangen tok jeg bussen som var fullstappet av folk – og alle skulle til samme sted! Ikke en eneste sitteplass var ledig så da var det ståplasser som jeg stod helt frem til Sørlandssenteret. Det ble ikke shopping for meg den andre gangen, men mest senter-vandring. Utrolig mange folk og når senteret er så stort. Liker når alt er samlet under ett tak. Tingene jeg har kjøpt tidligere på morgenen kommer senere.

#blackfriday #shopping #fredag #mobil

Prøvemuntlig og “fri”!

Da var prøvemuntlig fullført og bestått. Før vi skulle opp til muntlig, gikk vi sammen i grupper og diskuterte/repeterte tema for tema som vi kunne bli trukket opp i. Vi fant oss et ledig “grupperom”, som ble et stort datarom (uten data). Der satt vi en ganske god stund. Da det var vår tur, gikk vi alle inn, hilste på faglærer og satte oss ved et langbord. På bordet lå det 8 hvite konvolutter og i hvert av dem med et tema. En av oss i gruppa trakk en konvolutt, og inni den fikk vi vite at vi skulle snakke om temaet motivasjon. Snakk om flaks da vi fikk dette temaet! Det gikk bra, fordi vi hadde avtalt at alle skulle snakke litt hver slik at alle kunne få øvd seg. Prøvemuntlig ble en halvtime, og jeg følte selv at jeg klarte å ramse opp alle disse begrepene. At jeg hadde kontroll på noe, var bedre enn ingenting. Fint å få en innføring i hvordan det kommer til å se ut på eksamen om to uker!

På onsdag og fredag i denne uka har vi ikke undervisning, og i de to neste ukene er det heller ikke undervisning. Nå gjenstår det masse lesing og øve til eksamene i pedagogikk og naturfag.

#oppdatering #skole #naturfag #pedagogikk #eksamen #muntlig #student

Liten oppdatering

I det siste har jeg kun fokusert på skolearbeid og dere vet sikkert hvorfor: Snart er det eksamenstid, og vi må øve-øve-øve! Tiden går så utrolig fort, og plutselig er vi snart kommet til desember.

Litt om hvordan timene på skolen har vært i det siste:

På mandag ble undervisningen vi skulle ha flyttet bort til Kristiansand Kino (Fønix). Vi var ikke der for å se på film, men vi hadde seminar om temaet etikk på tvers av alle profesjoner: Grunnskolelærere, barnehagelærere, sosionomer og sykepleiere kom, og det var en felles samling i den aller største salen på kinoen. Alle fikk utdelt post-it lapper i ulike farger som vi festet på oss selv for at alle andre skulle se hvilket yrke/gruppe vi var i. Overraskende nok, så var salen blitt fullstappet med alle oss.

I naturfag holder vi på med forberedelse til eksamen. Vi har jobbet med tidligere eksamensoppgaver, repetisjon og oppsummering. På fredag i biologitimene hadde vi en artstest bare for gøy, og det var for å se hvordan vi lå an i pugging av navn på artene. Alle fant frem penn og papir, og på smartboard så vi bilder av artene og et nummer på hvert av dem. Totalt ble det vist 25 bilder av artene, jeg klarte navn på 21. Litt vanskelig med de ulike nymfestadiene og de som kaller seg for larver.

På tirsdag skal vi ha prøvemuntlig (øvelse til muntlig eksamen) i pedagogikk. Vi ble satt opp som en basisgruppe på 4. Vår faglærer og en sensor kommer til å høre på oss. Når den dagen kommer, skal vi først trekke en lapp der det står et av temaene og snakke i vei. Som forberedelse etter at vi har trukket lappen, får vi rundt 2 min (?) til å forberede oss. Usikkert om dette er uten hjelpemidler. Totalt er det 8 temaer, og vi kan også trekke inn noe av de andre temaene siden mange av dem henger sammen som en rød tråd. Hvordan skal dette gå? Håper det går bra på prøvemuntlig …

#oppdatering #skole #naturfag #pedagogikk #kino #eksamen #muntlig

Positive ord i hverdagen

Ved fruktdisken i en matvarebutikk på Lund, kom jeg over noen flotte dekorative halvkuttede meloner i forskjellige farger. Det var skrevet på med sort tusj, kun oppmuntrende og positive ord var å se. Jeg tenker at dette får en lyst til å kjøpe en melon, smake på den og bli glad. Budskapet butikken ønsker å få frem er nok å spise mer frukt og grønt sunt som anbefalt “1 av 5 om dagen”.

“Så vanvittig flott du er ♥”

Jeg spiser selv masse frukt og grønt flere ganger om dagen for at kroppen skal få i nok vitaminer, mineraler og fiber = viktige næringsstoffer til et sunt og rikt kosthold.

Et høyt inntak av frukt og grønnsaker er gunstig i forhold til forebygging av bl.a. kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes. Frukt og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som virker sykdomsforebyggende, og kan ikke erstattes av høye doser av enkeltstoffer i pille- eller pulverform.
OFG – opplysningskontoret for frukt og grønt. Hvorfor er frukt, bær og grønnsaker så viktig for helsen? HER

#mat #frukt #grønnsaker #butikk #sunt #kosthold

Eksamenstiden

Beklager for at jeg har vært så fraværende fra bloggen en stund. Akkurat nå tenker jeg på eksamen som nærmer seg for hver dag som går. Jeg skal ha to eksamener i desember (en i naturfag, skriftlig og en i pedagogikk, muntlig). Da gjenstår det å øve og pugge, men hvordan? Selvstudie? Det er masse pensum som står på planen vår, og det er på ca. 1050 sider (!) i hvert fag. Når det gjelder å lese på egenhånd, så er det ikke lett å forstå alle disse begrepene og hva de betyr. Jeg har markert med blyantstreker, skrevet notater og har prøvd å sette meg inn i fagene. Naturfaget er stort siden det er delt i tre deler: Kjemi, fysikk og biologi. Det er mye stoff å komme igjennom på kort tid, og jeg håper jeg kan få noe ut av den lille tiden jeg har igjen.

Bilde: Keep calm and study hard

Jeg husker da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående. Vi hadde prøver, innleveringer og presentasjoner, og visste hvordan vi lå an i faget. Nå som vi studerer, har vi bare godkjent/ikke godkjent på innlevering av oppgaver og avslutter med (store) eksamener på slutten av semesteret. Å tenke på begrepet “studere” er som “læring skjer på eget ansvar”. Skulle ønske vi kunne få en slags underveisvurdering om hvordan vi ligger an i fagene. Men som sagt, tingene vi lærer nå er på et mye høyere nivå enn det vi selv er vandt til. Lærerne er utrolig flinke som lærer oss så mye nytt! Det er tross alt det første semesteret, og brikkene kommer nok snart på plass, en etter en. Det gjelder å finne den rette studieteknikken, så nå får jeg bare sette meg ned og lese videre …

#student #studere #skole #naturfag #eksamen #november

Video: “Magisk” eksperiment med rødkålindikator

#naturfag #ph #løsninger #mat #rødkål #indikator #farger #design #diy

“Magisk” eksperiment med rødkålindikator

Forsøket ble gjort 30. oktober 2016, hjemme. Vi skal lage et magisk forsøk med rødkålindikatoren for å se hva slags farger vi kan få av de forskjellige kjemikalene.

Utstyr:

5 glassklare plastkrus  rødkålindikator
vann  konsentrert saltsyre (erstattet med sitronsyre)  farris  natron  avløpsrens (plumbo)

Andre utstyr:

saks  ark ♥ penn ♥ teip

I oppskriften stod det at vi skulle bruke reagensrør og reagensrørholder (disse ble erstattet med plastkoppene). Konsentrert saltsyre ble erstattet med sitronsyre. For å skille de forskjellige koppene med hva slags innhold jeg har hatt oppi, har jeg skrevet navn på alle koppene. Enkelt og greit!

Kopp nr …

1. Saltsyre (sitronsyre) i bunnen. 2. Farris i bunnen. 3. Vann i bunnen. 4. Natron blandet i vann. 5. Avløpsrens Plumbo blandet i vann.

Etter å ha fylt opp koppene, helte jeg oppi rødkålindikatoren over i koppene i tur og orden fra venstre. Jeg hadde i svært lite væske i koppene til å begynne med. Idet indikatoren ble helt over i koppene, endret fargene seg dramatisk …

Den mest kuleste koppen var avløpsrens Plumbo. Fargen skiftet fra grønn til knall gult. Se så fine farger!

#naturfag #ph #løsninger #mat #rødkål #indikator #farger #design #diy