Dagen i dag har gått til husarbeid, butikkbesøk og etter lunsj plukket vi massevis med bringebær og blåbær ute i nærområdet. Hver gang etter bærplukkingen sorterer vi bærene hver for seg og peller av alle insekter, småkryp og larver som vi finner. Noen bær blir helt moste, andre for modne (som “syltetøy”). Nå sår vi litt bringebær som vi har plukket rundt forbi i hagen, kanskje det vil dukke opp flere bringebærbusker neste år?
Så mye bringebær og blåbær plukket vi i dag. Vanvittig mye, det er så godt å ha i sammen med iskrem.
Denne uken har det skjedd en forferdelig og trist hendelse på Sørlandssenteret her i Kristiansand. Det snakkes masse om tragedien “Knivstikking på Sørlandssenteret” på tv, radio, i nettaviser og aviser. Kort gjenfortalt av hva som har skjedd:
Datoen er 26. juli 2017 i 17:30-tiden. Folk er opptatt med å handle inne på Coop Obs. Plutselig hører de et stort skrik. Ingen vet hva som skjer, noen trodde det var en som besvimte. Helt til noen kommer frem til ulykkesstedet, ser de masse blod overalt. En gjerningsperson (en tenåringsjente på 15 år) knivstikker to kvinner på 17 og 23 år. Hun ene er ansatt som sommervikar ved Coop Obs og hun andre er en tilfeldig besøkende kunde. Etter knivstikkingen løper gjerningspersonen vekk fra stedet, over broa til hun kommer til Jack and Jones. På veien truer hun, roper og gråter. I den ene hånda holder hun opp en stor 20 cm kokkekniv og vifter rundt med som hadde stjålet fra Coop Obs. Det må være veldig skummelt for alle å se og oppleve dette, mange er redde og rundt 50 personer løper vekk i panikk. Det er slik man ser i en film, men i virkeligheten … helt forferdelig og skremmende. Folk roper og advarer om at det er hun som har knivstukket noen på Coop Obs. Ansatte i butikkene i nærheten låser igjen ved å ta ned gitteret for å skjerme kundene slik at gjerningspersonen ikke når frem. Høyttalerne på senteret opplyser at folk skal gå opp i andre etasje, så etter hvert første etasje for å få folk i sikkerhet. Noen bruker også utgangsdørene til å komme seg ut.
Foto: Carsten R D (opphavsperson). Sørlandssenteret, Kristiansand.
12 lange minutter senere føles ut som en evighet. Ambulanse og politi ankommer utenfor senteret. Vaktene på senteret løper etter og klarer til slutt å lokalisere hvor gjerningspersonen befinner seg (skrikene hennes). Pågripelsen skjedde i øst-delen ved Panduro hobby (den gamle delen) uten dramatikk. Hun ble omringet av 5-6 politifolk og hun la fra seg kniven sakte på gulvet.
Knivstikkingen førte til at 17-åringen inne på Coop Obs dessverre mistet livet og 23-åringen fra kritisk til stabil skadet. Knivstikkingen førte til et drap. Hun er nå siktet for drap og drapsforsøk – i en alder av 15 år! Hvis hun hadde fått hjelp, hadde det ikke skjedd. Jenta hadde tidligere rømt fra barneverninstitusjonen og hadde dratt til Sørlandssenteret for å gjøre det hun måtte gjøre, som endte alvorlig for ofrene og for seg selv. Hun er jenta som flere ganger har truet med å hoppe fra Varoddbrua for å ta sitt eget liv, og skaper et stort trafikkaos. Hun har det ikke bra med livet sitt. Jeg ser for meg at hun har hatt en vanskelig oppvekst og sliter med “å holde motet oppe” for hver dag som går. Et rop om hjelp, altså. Skulle ønske folk hadde hjulpet til slik at hun kunne komme seg opp igjen etter alt det vonde hun har opplevd. Hvorfor har hun ikke fått hjelp?
Foto: Siri Hardeland. Varoddbrua er en veibru på E18 i Vest-Agder.
Jeg har brukt kildene Fædrelandsvennen og KRS247. Forresten, jeg har vært på Sørlandssenteret i dag. Jeg så de fine blomstene som ble lagt til minne om offeret/ofrene på senteret. Hvil i fred 🌹
Himmelen var så fin i går kveld! Jeg stod og tok disse bildene gjennom vinduet på rommet mitt. Egentlig ville jeg unngå å fotografere gjennom vinduet, men det var litt kjølig å stå ute på verandaen. Å ta bilder gjennom et vindu kan føre til reflekser, fargefeil og i verste fall: Dårlig fokus slik at bildene blir blurry/utydelige.
Heldigvis skjedde det ikke, så fine bilder fikk jeg tatt. Resultatet ble strålende og det er faktisk første gang jeg prøver meg på fotografering av solnedgang. Neste gang skal jeg jakte på soloppgang, så får vi se hvordan det blir.
Hei og hopp som tiden flyr! I dag tidlig fikk jeg et varsel på Facebook om at kaktusene mine fyller 2 år 28. juli 2017. Tenk at det er for to år siden jeg bestemte meg for å kjøpe disse flotte små kaktusplantene på IKEA. Det var blandede arter, forskjellige kaktuser i hver pakke med 3 stk.
Med engang da jeg kom hjem den dagen hadde jeg publisert et bilde av dem. Jeg fikk derfor varselen på Facebook “et minne” å se tilbake på. Jeg har blitt så glad i dem alle, og det må selvfølgelig feires – på bloggen. Den midterste tynne kaktusen døde dessverre, men de andre to har jeg tatt godt vare på. De jeg har igjen bare vokser og vokser for hver dag som går. Nå er de ikke lenger små, men store og fine. Har så lyst til å gi dem en klem, men de stikker jo veldig. Men til slutt vil jeg avslutte med å si: Gratulerer med 2-års dagen!
I slutten av juli til august åpner endelig blomstene i hagen seg – de blomstrer! Eller, mesteparten av de gjør det. Nå skal jeg se om jeg kan navn på alle plantene vi har her. Jeg har brukt litt Plantasjen som et “leksikon”, så håper jeg har funnet riktig navn til riktig plante. Let’s start!
Dagliljer.
Lavendel.
Er ganske sikker på at det er en bladlilje (Hosta).
Denne sommeren 2017, får vi nok ikke så mange plommer på treet, men i fjor? Massevis! Den kraftige vinden som har vært, får skylda, som har blåst bort alle fruktene etter blomstringen. Synes så synd at vi ikke får frukt på trærne, det samme med epletreet vårt. Bare 2-3 epler og plommer å se. Vanligvis får vi annen hvert år epler og plommer fra trærne, men i år får vi bare kjøpe i butikken. Bildet over er fra plommetreet i år, det er den eneste plommen jeg ser der jeg står. Fortsatt ikke moden, så vi venter.
Det vokser massevis av blåbærbusker i hagen vår! De er enda små og søte. Kanskje ikke så store som de selger i butikken, men spiselige er de i hvert fall. Vi har ikke plantet disse buskene selv, de dukket bare opp i sprekkene ved steinene, men vi syntes det er fint å ha slike busker som gir oss næringsrike blåbær.
Dette bildet tok jeg 19. juli. Da var blåbærbuskene grønne.
Vi har vært ute og plukket blåbær og tyttebær! Blåbærene dukker opp midten av juli til august, mens tyttebærene kommer august til oktober. Tyttebærene på bildet var ikke helt modne, men vi skal vente med å plukke resten senere.
Dette bildet tok jeg 26. juli. En uke etterpå har blåbærbusken fått så høstaktige farger! Er ikke det rart når det ikke er høst enda?
Vi har hørt at maur er sterke og kan bære mange ganger enn sin egen vekt! Stemmer dette? Ja visst. Det har jeg sett i dag, utenfor huset mitt. Jeg trodde jeg så syner: På avstand så det ut som en rød skogsmaur bar på en stein (?), men etter å ha studert litt nærmere … Mauren slepte en stakkars død sommerfugl langs veien som var mye større enn seg selv, sikkert til sin egen maurtue.
Rød skogsmaur kjennetegnes av at den er rød og svart på kroppen. Det er en av de vanligste maurartene i Norge. Nå lurer jeg på: Hva heter sommerfuglen som den røde skogsmauren har dratt med seg? Og hva er det gule “spyttet” for noe?
Fra blyantstreker til tusj, så til sist farger. Jeg og broren min satte oss ned og tegnet Balloon fra Clash of Clans! Clash of Clans er et strategispill som går ut på å bygge og forbedre en landsby, med forsvarsverker, et rådhus, gruver og mer. Jeg har spilt det før, men fant ut at det ikke var min smak. Siden broren min spurte om vi kunne tegne Balloon sammen, så tegnet vi etter denne videoen “How to Draw Balloon | Clash of Clans” på Youtube. Vi skulle tegne et skjelett i en luftballong med mange bomber på.
Rapssommerfugl er en dagaktiv sommerfugl i gruppen hvitvinger (og er den vanligste av hvitvingene). Den flyr hele sommeren og finnes i hele Norge.
Jeg fant en rapssommerfugl på lavendel, i min hage.
Utseende: På oversiden er vingene hvitaktige med grå skjell og gulaktig skjær. Hunnen har mørkere tegninger enn hannene. De har også en ekstra svart flekk på forvingen. Undersiden av bakvingene er trukket opp med grønne striper.
Vingespenn: 34-47 mm.
Lokalitet: Hager, fuktige enger og grøfter, skog og veikant.
Rapssommerfuglen har fasettøyner, antenner og en sammenrullet snabel.
Her er noen nærbilder av rapssommerfuglen inni et glass. Tittei! Er den ikke skjønn?