2600 år gammelt kjærlighetsdikt i gågata

Fredag 28. mai ble årets “flyvedikt” hengt opp over Markens gate i Kristiansand. Over gågata kan man i løpet av sommeren se et 2600 år gammelt kjærlighetsdikt fra en kvinne til en kvinne – lesbisk poesi på nynorsk. Diktet hører naturlig hjemme her da Kristiansand ble grunnlagt som en renessanse by. I renessansen ville man vekke til live igjen antikkens kultur.

Årets “flyvedikt” i Markensgate, Kristiansand

I den greske oldtiden var det toleranse for å være homofil og bifil, og ingen så ned på dette. I dag er det forskjellige meninger om hvordan det er å være annerledes i dagens samfunn. Noen aksepterer det, andre ikke. Diktet er ikke satt opp for å provosere, diktet er for å vise denne typen følelser og mangfold i samfunnet.

Korleis kan ein unngå å kjenne smerte

Kypris, når ein elskar ei anna heftig

særleg når eg alltid må tenkje på ho

Kva er det godt for

når du alltid må rive meg sund med ei kraftig skjelving

slik at knea sviktar og eg brest av attrå?

…ikkje…

Sammen med dikteren Cornelius Jakhelln har Arne Vilhelm Tellefsen (@vlek) valgt ut og formgitt diktet av Sapfo i regnbuens farger. Sapfo var en av antikkens store diktere rundt 600 før vår tidsregning, og hun kom fra øya Lesbos. Mange tolket Sapfo dithen at hun forelsket seg i både kvinner og menn, og man regner med begrepet “å være lesbisk” kommer av dette.

Det er 5. året på rad sommerbyen pyntes med poesi under tittelen “Ord for gaden”. Prosjektet denne gangen er del av Kunsten å leve festivalen -21, og prosjektet er sponset av Cultiva.

 

Les også:

Det store “flyvediktet” (fjorårets dikt, 2020)
Lesbisk kjærlighet over Markens (kilde)

Avokadosteiner kolleksjon

I en gul isboks ligger mange av avokadosteinene med den brutte siden ned, i fuktig tørkepapir. Isboksen står for det meste på rommet mitt med lokket på, og inni boksen er det mørkt, godt og varmt. Målet er å få avokadosteinene til å spire med å bruke metoden “paper towel germination”, direkte oversatt til papirhåndkle spiring. Spiringstid kan ta alt fra 4-6 uker. Pass på å ofte se til hvordan det går med avokadosteinene i boksen. Plutselig sprekker steinen, rota dukker opp og lille spire titter frem. Da er det viktig å få de i vann eller i jord. De fleste avokadosteinene her er fra mars og april, så de har stått en stund i den isboksen. Å dyrke avokado er en tålmodighetsprøve, i hvert fall i begynnelsen.

Varierte størrelser på avokadosteinene. Små og store.

På bildet under ser du noen avokadosteiner som har sprukket og en rot har kommet frem. De kan nå settes i vann eller i jord.

Til slutt et bilde av de avokadoplantene jeg har kommet lengst på. De vokser, men har et stort behov for mer lys og varme.
Nr. 1: Ny plante, ikke vært tatt bilder av før.
Nr. 2: Den planten jeg ga litt mer tid til. Klipt ned på grunn av den var svært tynn på toppen, trolig av for lite lys og sluttet å vokse i en periode.
Nr. 3: Høyeste avokadoplanten jeg har. Klipt ned for en stund siden for å stimulere ny vekst. En ny gren og nye blader er å se.

Alle de 3 avokadoplantene står i vann. Har ikke fått kjøpt jord enda.

– Har du prøvd å dyrke en avokadoplante?

Båndametyst smykkesett

Luna Krystaller feirer 1 år med nettbutikk, og hadde i den anledning en giveaway på Instagram. Jeg deltok i konkurransen og vant dette flotte smykkesettet i båndametyst! Det består av et armbånd med 8 mm perler og ett kjede med håndslipt dråpe med lærsnor i ekte lær.

Chevron ametyst, også kjent som båndametyst er en blanding av ametyst og hvit kvarts. Båndametyst er en av de beste steinene for å arbeide med det tredje øye da den styrker intuisjonen. Båndametyst kan brukes til å rense auraen. Ametyst øker åndelig bevissthet og åndelig visdom, og fremmer en høyere tilstand av bevissthet.
– Luna Krystaller

Båndametyst armbånd

Båndametyst dråpe smykke

Båndametyst er steinen for både å styrke nære bånd og til å finne sin sjelevenn. Smykkesettet kom i liten en lilla smykkepose og det lå også ved et visittkort av nettbutikken. Smykket har et langt kjede i lær som kan justeres og armbåndets perler hadde flotte farger. Ingen steiner er like, alle er unike. Legg merke til den oransje flekken på den håndslipte dråpen.

For noen år siden har et besøk på Evje Mineralsti gjort at jeg fant interesse for å lære mer om steiner, krystaller og mineraler. Man kunne finne, lete og grave i gruvene for en liten sum!

 

Les også:

Skjell og steiner
Gøy på #Evje
La oss style et smykketre

Elephant in the room

Kunstverket “Elephant in the room” befinner seg ved Thon Hotel/Coop Extras parkeringsplass i Kristiansand, og er laget av gatekunstneren AFK i 2017. Han er en anonym grafittiartist som er basert i Bergen. Kunstverkene hans er politisk inspirerte og samfunnskritiske stensil-pieces.

Noen av hans kjente kunstverk:

“Ice diamond” (2015), Ulriken i Bergen
“Question everything but this statement” (2017), Universitetet i Bergen
“Making a martyr” (2018), Hans Holmboes gate i Bergen
“Free Press” (2019), Hans Holmboes gate i Bergen
“Neo Nakba” (2020), Hans Holmboes gate i Bergen

4 festkaker på 17. mai

Det ble 4 herlige kaker på 17. mai i år! To hjemmelagde kaker: Eplekake og Verdens beste (kvæfjordkake), og to butikkjøpte: Ostekake og marsipankake (Coop).

Eplekaken og Verdens beste ble laget kvelden før nasjonaldagen. Tok ikke bilder av Verdens beste da den ikke ble så fin i formen og smaken som jeg håpet på. Den ble for flat! Sånn er det når man lager en kake for første gang, og dessverre stod den ikke til navnet og forventningene. Må bare øve litt mer!

Både ostekaken og marsipankaken har vært fryst fra før. Jeg var spent på å smake på ostekaken, og den var ikke like god som den kjøpt på et bakeri. Skulle jeg velge en av kakene jeg likte best, så er det eplekaken.

– Hva slags kaker lagde/spiste du på 17. mai?

17. mai: Bilkortesje 2, båtkortesje & konsert

Da var siste 17. mai-video lagt ut. Vi feirer en annerledes 17. mai midt i pandemien med bilkortesje 2 (veteranbiler) fra Auglandsbukta i Vågsbygd, 17. mai tog med Kristiansand skolemusikkorps som spiller 17. mai-sanger, på Tangen Ytterst er det båtkortesje, ordfører Jan Oddvar Skisland og leder for 17. mai-utvalget, Mira S. Thorsen holder tale, og dagen avsluttes med konsert: Stein Roger Sordal med band.

Abonner gjerne på YouTube-kanalen min HER for flere videoer!

Coronakula pyntet til 17. mai

Noen har pyntet Coronaviruset med det norske flagget! Ikke bare et, men veldig mange flagg! For å feire 17. mai stod hele kula i rødt, hvitt og blått. Bildene ble tatt dagen etter, så mange av flaggene har enten falt av eller blitt revet av. På toppen av kula var flaggene og pynten igjen. Kjempestilig å se.

Coronaviruset er laget av Erik Pirolt.

Les også:

Juleviruset
Julebyen Kristiansand Kunstinstallasjoner
Super Mario Streetart

Båt-tog & konsert på Tangen Ytterst

I ettermiddag på 17. mai dro jeg ned til byen igjen. Jeg fikk med meg litt av båt-toget, og taler og underholdning på scenen ved Tangen Ytterst. I år hadde båt-toget 3 forskjellige startpunkter: Jærnesbukta, Batteriodden og Kongshavn. De hadde avgang fra kl. 14:15, og da jeg kom hadde de nettopp ankommet Tangen Ytterst kl. 15:30. Jeg fikk ikke med meg selve kortesjen, men jeg fikk se båtene. Været gikk fra å være skyet til nedbør. Selv om været var dårlig, var det mange folk å se der!

Leder for 17. mai-utvalget, Mira S. Thorsen ønsket oss velkommen. Deretter holdt ordfører Jan Oddvar Skisland dagens tale.

Båtene inntok området og de som var ute på havet så ut som de koste seg.

Korpset spilte ett vers av “Ja, vi elsker”.

Kl. 16:00 – 17:00 var det konsert på scenen: Stein Roger Sordal med band. God stemning selv i dårlig vær, og det var bra. Noen av publikum sang og danset med foran scenen.