Biologi og massevis av insekter

På onsdag, torsdag og fredag i denne uka har vi hatt naturfagsundervisninger på Grimstad. Jeg føler meg mer som en Grimstad-student når jeg kommer fra Kristiansand og skal dit bare for å ha naturfag. Jeg har byttet på å komme frem med bil (ca. 40 min kjøretid) eller sitte på en buss (opptil en time). På vei til Universitetet i Grimstad, tar tid. Vi har hatt biologi, fysikk og kjemi de dagene.

Dette er bildene fra fredag. Vi fikk noen oppgaver som vi gjorde i grupper, så det var ut i skogen og finn minst 7 forskjellige arter. Vi fant blant annet edderkopper, fluer, humle, meitemark, gresshoppe og skrukketroll.

Vi satte ut tallerkener i forskjellige farger med vann og noen dråper zalo. Hvilken farge på tallerkenen tiltrekker seg flest insekter?

Vi gravde ned to kopper utenfor på onsdagen, og i går tok vi dem opp for å se hvilke insekter som har klart å bli lokket dit. Siden det har regnet, har det vært litt vann i de koppene … 

Bare sorte biller.

Forstørrelsesglass – lett å se hva slags detaljer de forskjellige insektene har.

En håndbok som vi brukte for å finne navn på hva de forskjellige artene heter.

En brun gresshoppe.

Skrukketroll-prosjekt. 10 skrukketroll, papir på bunnen og noen visne blader fra naturen. De er noen gode nedbrytere, og en på gruppa skulle ta vare på disse i noen uker – hva vil skje med bladene etter de ukene?

#naturfag #grimstad #natur #biologi #skole #utdanning

Lærebøker til lærerstudiet

Nå har jeg fått alle bøkene som jeg har bestilt (minus bøkene Complete Physics for Cambridge og Læreplanverket for Kunnskapsløftet Grunnskolen). Det kom som en hentepakke på postkontoret, som ankom på en fredag ettermiddag. Veien fram tok litt tid, ettersom noen av bøkene måtte de skaffe inn. Bøkene ble bestilt på en lørdag og de ble sendt ut på en onsdag. Endelig, nå kan jeg begynne å lese! Vet det er mange bøker her, så jeg har sortert dem etter fag. De øverste er til naturfag og de nederste er til Lærerens tilrettelegging for elevenes læring og utvikling (1.-7.).

Jeg har også fått bokbind på bøkene. Det er usikkert om jeg får brukt noen av disse bøkene til neste skoleår …

Jeg selger forresten alle bøkene til lærerutdanningen (1. semester, høst). Det er til pedagogikk og naturfag. Alle er lite og pent brukt, ingen skader. Ta kontakt med meg dersom du er interessert å kjøpe eller kjenner noen som skal ta lærerutdanningen til høsten som ønsker seg nye lærebøker.

Elevens verden – SOLGT
Lærerarbeid 1-7
Didaktisk arbeid
Vurdering for læring i klasserommet – SOLGT
Læreren i etikkens motlys
Dette vet vi om klasseledelse
Kunnskapsløftet

Fysikk for lærere – SOLGT
Kjemi for lærere – SOLGT
Fysikkdidaktikk – SOLGT
Oppdag naturen – SOLGT
Complete Physics for Cambridge

#utdanning #student #bøker #skole #lærer 

Det å være student

Sett fra en students ståsted.

Nå er vi godt i gang med studiene. Vi har fått vite hvilken skole vi skal gå på, nye klassekamerater og nye lærere. Jeg må nok si at det ikke var så hardt å begynne igjen etter 14 (!) års skolegang. De to første skoledagene fikk vi masse beskjeder og litt avslapning innimellom der vi kunne gjøre hva vi ville. For meg så har det vært en stor overgang og forskjell fra videregående skole til å starte på universitet. På videregående fikk vi gjerne lærebøker som vi kunne låne på biblioteket i et helt skoleår, men nå må vi skaffe alle pensumbøkene selv. Jeg har forresten fått bestilt 11 (!) bøker på nett på lørdag som jeg enda ikke har fått, men jeg føler at jeg “henger” litt etter siden jeg ikke har fått bøkene. En annen forskjell er at vi hverken har prøver eller lekser, men: Vi har eksamen til jul og på våren. Hver uke har vi noen timer med forelesninger der alle som tar samme studie, blir samlet i et auditorium på felles forelesninger eller møter, og etter det blir seminartimene holdt i eget tildelt klasserom. Lærerne tar ikke lengre opprop, men vi skjønner at det er vårt ansvar å møte opp hver eneste skoledag for å få med oss noe nytt som blir presentert.

Det som er så gøy å være student, er at man lærer av hverandre. Vi blir mer selvstendige og ansvaret ligger i oss. Frihet til å velge hva vi skal gjøre. Hver dag må vi holde oss oppdatert og følge med på skoleplatformer som Fronter (It’s) for innleveringer av oppgaver. Her på skolen vår har vi samarbeid i grupper, og det som kjennetegner vår lille gruppe, er navnet “Naturfags-gjengen” på grunn av vi er de studentene som drar til Grimstad for å ha naturfag onsdag, torsdag og fredag. Så, til deg som ikke enda er/har blitt student, da må du glede deg. Du vil møte mange fantastiske personer og som vil gjøre hverdagen din enda morsommere!

#utdanning #skole #naturfag #pedagogikk #lærer #student

Plommetreet – 21.08.16

Bare for å skryte litt: Plommetreet vårt i år er helt A-M-A-Z-I-N-G! Bare se hvor mange plommer vi får da. Etterhvert når de blir modne, vil fuglene komme hit for å “ete” plommer, ja da er de modne nok til å plukkes, vaskes og spises.

#plommetre #hage #planter #tre #frukt

Plommetreet – 17.08.16

#plommetre #hage #planter #tre #frukt

Skaffe bøker

Nå har jeg fått valgt faget jeg skal ha i 1. og 4. semester! På torsdag hørte jeg på naturfag. Det var en introduksjon til hva vi skal lære om i fysikk, biologi og kjemi. Man kunne velge mellom et av fagene: Engelsk, naturfag, KRLE eller kroppsøving. Hvis jeg får naturfag, tilbys det ikke her i Kristiansand, så jeg må dra til Grimstad for å ha undervisning. Kan bli litt “frem og tilbake”, men det blir nok ikke noe problem.

I dag hadde hørte vi på forelesning om fellesfaget PEL og litt senere et informasjonsmøte om tillitsvalgtordning. Etter kl. 12 var vi helt ferdige for dagen, men noen av oss tok turen innom skolens bibliotek på den store lesesalen for å være litt på PC-en (Fronter, bedre sagt). Nå gjenstår det å skaffe lærebøkene, for det er virkelig mange bøker vi skal ha! Og naturfagsbøkene.

#skole #utdanning #lærebøker #lærerutdanning #hverdag

Student på kurs og forelesninger

På tirsdag har jeg vært på “Studiestrategikurs” og “IT, eksamen og bibliotekskurs for PC”. Det var forelesninger i en stor sal der alle nye studenter ble samlet. Jeg har også fått tatt et bilde i en selvbetjent fotoboks som blir studentbeviset. I dag var det “Informasjonsmøte” for lærerstudentene. Snart skal jeg velge hvilket fag jeg skal studere i 1. semester (som vil si høsten): “Lærerens tilrettelegging for elevenes læring og utvikling” + et annet fag som jeg føler jeg mestrer godt (røper det senere). I noen uker vil det være praksis. Vi har ikke startet med undervisningen enda, men det begynner nok i neste uke.

#studiestart #student #kurs #forelesning #karriere #utdanning

Studiestart på en mandag

I dag var det første skoledag for studenter på UiA i Kristiansand. Kl. 10 var det en åpningsseremoni ved plenen der rektor, næringsminister, STA-leder og ordfører holdt taler.

Dagens program.

Det stod folk i forskjellige stander og utdeling av gratis stuff var det massevis av under de hvite teltene. Kl. 11:30/13:00 var det opprops- og informasjonsmøter i et av auditoriene (barnehagelærer/grunnskolelærer). Viktig å møte opp for å ikke miste plassen. Senere ble vi delt inn i grupper og fikk 2-3 faddere som vi gikk rundt sammen med for en omvisning rundt bygget. Jeg klarte å rote meg helt bort, fordi rett utenfor auditoriet var det utdeling av gratis sekker (!), så da jeg snudde meg rett etter at jeg fikk den, ble plutselig den lille gruppen min borte (alle gikk ut) … Det gikk bra, men siden jeg mistet min gruppe, fikk jeg gå med en annen faddergruppe.

Her fikk jeg mange ting på universitetet.

LÆRER!

#skolestart #uia #student #utdanning #karriere #lærer #videoblogg #kristiansand

Ut på tur, aldri sur

I dag har vi gått på en skogstur i nærheten, så det var ikke så langt å gå. Vi fulgte stiene og kom fram til Eigevann. Her var det en fin badeplass til folk som liker å bade, men også altfor stille. Det ble en tur på rundt ca. 45 minutter, og da rakk vi tidsnok hjem til middag.

Etter å ha spist middag var jeg ute igjen på øvelseskjøring. Jeg var med som en “passasjer” da en skulle øvelseskjøre for første gang. Altså, han skulle øve på: Starte opp bilen og gire opp. Brems og stans. Det var litt skummelt å sitte på, da noen rykk kom her og der, men vi plassen vi øvde på var stor og åpen plass. Av og til svingte noen biler innom der og da tenkte jeg: Er de her på Pokémon jakt?, men etter en stund kjørte de av gårde. Nå kan han altså starte opp bilen, og det er jo bra. Forresten, i morgen er det første skolestart, og jeg begynner mine studier på UiA!

#natur #skogstur #foto #kristiansand #skolestart

Overføre bilder og videoer på en effektiv måte

Nå har jeg funnet ut en kjapp og effektiv måte å overføre bilder og/eller videoer fra mobilen til PC-en. Vil du lære det? Jeg tar mobilen min som et eksempel (med Android-versjon) og tenker at i dag må jeg få overføre bildene for å kunne blogge. Først og fremst trenger jeg ikke en USB-kabel, fordi alt foregår trådløs nå. Det finnes mange måter å gjøre det på:

  • Sende bildene til meg selv på Facebook, Gmail eller Hotmail.
  • På kamera løser jeg ut minnekortet og setter det inn på PC-en (like stort som et SD-card).
  • Lagre bildene på en sky og hente dem derfra.
  • Laste opp bildene på Tinypic eller Bildr.
  • Bluetooth (har ikke testet).

Når det gjelder å overføre videoer uten kabel, har jeg ikke fått testet det ut enda. Men på noen nettsider er det begrenset å sende eller laste opp store filer (spesielt videoer), så dette må nok gå igjennom USB-kabelen. Dette skal jeg huske på neste gang jeg overfører bilder fra kameraet: Ta ut minnekortet og sett det i PC-en = Det går mye raskere om jeg hadde gjort det på den måten enn om jeg hadde hentet kabelen til kameraet > koble den til > slå på kameraet > dra over elementer … Ja, du skjønner nok.

#foto #bilder #overføre #data #kamera #tips #teknologi #wifi