Litt historie om min paprikaplante

I april 2017 startet jeg med planteprosjekt paprika. Frøene jeg brukte, kom fra en spiseklar rød paprika som var kjøpt i matbutikken. Jeg har hørt at det var enkelt å plante paprika, men likevel valgte jeg å så mange av frøene sammen i plastpotter, i håp om at det vil komme noe. Sannsynligheten for at det ville spire var stor. Det var så gøy å se frøene spire og gro for hver dag som gikk, men etter hvert som de vokste seg høyere, hadde jeg dessverre ikke mer plass å tilby dem. Da valgte jeg å beholde en av de mange paprikaplantene.

Gulvplanten står i ganga som pynt. Paprikaplanten har nådd dørkarmen og er 2 meter høy. Høyere skal den bli!

Regner vi fra april 2017 til september 2018, er paprikaplanten 1 år og 5 måneder gammel. Siden den tiden har jeg fått ca. 4 modne paprika. Nå henger 6 frukter som trenger tid til å modnes og 1 moden paprika.

#paprika #historie #plante #frukt #grønnsak

Aktivitetsdag på Kjærrane

I dag gikk hele skolen på tur til Kjærrane! Målet for dagen var at vi skulle ha en koselig aktivitetsdag med natursti og frilek. På veien opp gikk fadderbarna sammen med fadderne. Da vi kom frem, ble det en liten spise- og drikkepause før elevene ble ropt opp i hvilken gruppe og hvem de skulle være med i naturstien. 1.-4. klasse holdt til i nærområdet, mens 5.-7. klasse dro litt innover i skogen. Oppgavene var varierte og skulle løses sammen med de i gruppa. Min arbeidsoppgave var å stå ved posten “Hvor godt øyemål har du?”, som var en typisk tenkeoppgave for de som gikk i 1.-4. klasse.

Jeg fikk utdelt utstyr: En bøtte, et litermål, et målebånd og to glasskrukker med lokk som inneholdt tau og makaroni. Litermålet brukte jeg til å fylle på bøtta med vann fra nærmeste bekk. Jeg ante ikke hvor mye jeg tok i (desiliter), men på slutten regnet jeg ut og kom fram til at jeg hadde fylt opp 60 desiliter (6 liter) med vann i bøtta. Bare for å illustrere:

Det gikk veldig fint å stå ved posten. Elevene skulle gjette hvor mange makaroni og hvor langt tauet i glasskrukken var. Og bøtta med vann i desiliter. Den siste gruppa var veldig engasjerte, så de stod og grublet lenge på svaret. De andre gruppene var allerede blitt ferdige, og hadde gått for å spise og grille pølser i engangsgriller. Etter lunsj hadde trivselslederne ansvar å sette ut ulike leker og aktiviteter på gressplenen. Mange var med, også frilek for de som ville gjøre noe annet. Dette kaller vi en kjempefin aktivitetsdag!

#skole #aktivitetsdag #natur #tur #skog

Velkommen inn i varmen

Da har paprikaplanten flyttet inn hos meg igjen etter flere uker ute. Jeg ser på planten at det har vært mange tøffe uker. Potteplanten ble plassert utendørs i begynnelsen av september på grunn av plassmangel. Nå som det er høst og temperaturen synker, er det virkelig på tide å flytte den høyeste paprikaplanten inn i varmen igjen. Før planten dro inn, fikk den nytt påfylling av jord. Jeg har lagt merke til at det har kommet flere paprikafrukter når paprikaplanten har stått ute. Jeg telte 6 stk grønne paprikafrukter. 

Har ikke plukket av den røde paprikaen. Ville spare den så hele planten ikke ser så kjedelig ut der den står.

Jeg håper paprikaplanten vil trives inn i varmen. På bildet under ser dere noen små paprikafrukter som er i vekstfasen.

Noen av leserne mine har savnet å lese ukesoppdatering om planteprosjektet. Det vil ikke komme flere oppdateringer om solsikke- og tomatplantene, siden jeg er ferdig med de og at plantene er i ferd med å visne og snart dør ut. Jeg kommer heller til å sette fokus på paprikaplantene i stedet for.

#planteprosjekt #paprika #plante #hage

Helt hekta på denne serien

Jeg har begynt å følge med på “Bloggerne”! Det er et TV-program som sendes på TV 2 Livsstil. I høst har de kommet til sesong 9, og jeg som ikke har sett alle sesongene sliter med å finne tilbake til de sesongene jeg ikke har sett, så jeg får starte med sesongen som sendes nå.

I serien “Bloggerne”, følger vi noen av Norges største bloggere og influencere: Caroline, Stina, Julianne, Kristine, Anne Brith og Anniken. De har alle store drømmer og ønsker om å dele. Som seere får vi et innblikk i livene deres og vi blir også bedre kjent med dem gjennom det de forteller foran og bak kamera.

Etter å ha sett noen episoder, synes jeg de har et veldig spennende liv alle sammen. Det er så gøy å følge med. Selvsagt har de forskjellige liv, men de har også alle blogging til felles. I kveld skal jeg se en ny episode av “Bloggerne”, kl. 21:30 på TV 2 Livsstil.

– Følger du med på “Bloggerne”?

#bloggerne #tv #serie #tvserie #tv2 #influencer #toppblogger #blogg #blogging

DIY: Planteoppheng

I denne videoen kan dere lære å lage flotte oppheng til potteplantene. Det vil se utrolig elegant ut på terrassen, eller ved inngangspartiet. Alt du trenger for å lage denne fine planteopphengen er din favorittplante, 9,6 m hyssing/macrame og nøkkelring.

 
#diy #planter #planteopphenger #potteplante

The last sunflower

Ventetiden er endelig over, nå blomstrer den aller siste solsikken hjemme hos meg! Den er helt nydelig og herlig å se på der den står. På torsdag var jeg fast bestemt på å ta med solsikken inn før ekstremværet “Knud” dukket opp neste dag og blåste alt av sted. Solsikkene utendørs har sikkert ikke merket stormen så godt, men de virker mer visne og trøtte for tiden som går.

#planteprosjekt #solsikke #blomst #plante #hage

“Knud” skapte store ødeleggelser

Det tryggeste i dag, var å holde seg innendørs når ekstremværet som har fått navnet “Knud”, herjet fritt vilt der ute. Mange barnehager, skoler og SFO har derfor valgt å ha en ren innedag, og noen ble hentet tidligere. Som skrevet i nyhetene, ble foreldre og foresatte oppfordret til å hente barna sine før kl. 15:00-16:00, noe de fleste gjorde. Ettersom tiden gikk, og stormen bare fortsatte, falt et av mange trær i barnehagen jeg jobbet hos i dag. Det har vært masse nedbør og storm (opptil 35-45 m/s). 

På vei hjem kom jeg over noen andre trær som hadde falt, så dette uværet har gjort mye skader. Er det trygt å gå ut? Jeg kom meg heldigvis trygt hjem i 16-tiden, så det er jeg veldig glad for. Å være hjemme er best akkurat nå.

Et tre i veikanten, tatt fra der jeg bor.

Et bilde som jeg tok på farten da jeg satt på bussen. Ved Rutebilstasjonen i Kristiansand har dette store tre veltet.

#knud #storm #nedbør #været #uvær #natur

Kraftig storm og regn!


Bilde: Yr.no, tatt kl. 22:13, 20.09.2018 

Har dere hørt det? På nyhetene er det meldt kraftig storm og regn i morgen. Husk å sikre løse gjenstander og vær forsiktig hvis du beveger deg ute. Når vinden øker, kan trær og greiner falle ned, og andre uhell kan skje. Har du søsken eller barn som går i barnehage, skole eller SFO, bør de hentes før kl. 15:00-16:00. Vi er forberedt til uværet i morgen. Det kommer til å bli opp mot 35-45 m/s i vindkast.

Licensed from: Pexels pixabay.com

Huset er sikret og de fleste potteplantene er under tak. Håper solsikkene der ute overlever, men det er veldig vanskelig å si. Valgte derfor å klippe og redde inn den siste blomstrende solsikken, som nå står i vase hjemme hos meg. Skal prøve å få tatt et bilde av min solsikke, men nå ble det et kjapt illustrasjonsbilde. Jeg aner ikke hvordan uværet kommer til å være i morgen, men krysser fingrene for at det ikke er så ille som varslet på nyhetene.

#værvarsel #nyheter #storm #regn

10 tips til flere lesere på bloggen din

Oppdateringer. Hvor jevning oppdaterer du bloggen din? Jeg anbefaler minst 1 innlegg hver dag. Av og til kan 2-3 innlegg være greit, men det kan fort bli for mye hvis de publiseres rett etter hverandre. Blogger du på blogg.no har du muligheten til forhåndspublisere innlegg. Har du en plan på når innleggene skal legges ut, har bloggleserne dine noe å følge med på når de klikker seg innom din blogg. En blogg som ikke blir oppdatert jevnlig over tid, vil ikke tiltrekke mange lesere. Lesere ønsker og forventer hele tiden nye oppdateringer fra deg.

Header og bloggdesign. Design er utrolig viktig i en blogg. Skrifttyper som velges må være god lesbarhet. Et fint og ryddig design kan beskrives med at det ser enkelt og minimalistisk ut, har god fargeharmoni og tilpasser seg alle skjermstørrelser. Headeren er det første bildet man ser, altså forsidebildet. Det burde passe til det bloggen din handler om. De fleste har et/flere bilder av seg selv, noe som viser at det er en personlig blogg. En blogg med blinkeeffekter og sterke farger som krasjer, er ikke en god match.

Photo by Hipster Mum on Unsplash

Bilder og kamera. Et bilde sier mer enn tusen ord. Du trenger ikke å kjøpe deg et avansert kamera bare fordi alle bloggere har et, men har du et bra kamera, er det et stort pluss på bildekvaliteten. Mobilkamera fungerer fint, siden de fleste smarttelefonene i dag har et veldig bra innebygd kamera som er mindre avansert å ta i bruk. Dessuten har vi med oss mobilen overalt. Pass på å laste opp bildene i en størrelse som passer til innlegget. Litt kjipt for leseren å komme til en blogg hvor det kun er små og utydelige bilder. Lesere setter stor pris på å se STORE bilder.

Skriv tekster og inspirer andre. Skriv om noe du interesserer deg for. Tenk på noe originalt. Vær ekte og ikke bare skriv om noe du tror de fleste liker å lese om. Unngå skrivefeil, bruk hele setninger og riktig tegnsetting. Det skader ikke å ta en ekstra gjennomgang av innlegget før publisering. 

Licensed from: shell_ghostcage pixabay.com 

Gjør deg selv kjent, skill deg ut. Har du gjort noe spesielt i løpet av livet ditt? Kom du i avisen? Del og skriv om ting du har opplevd! Da mener jeg ikke at du skal dele alt om privatlivet ditt. Privat skal forbli privat. Tenk at du skriver en blogg som leses av alle, ikke en hemmelig dagbok som bare du kan lese for deg selv.

Svar på kommentarene fra leserne dine. Husk å svare tilbake når leserne dine kommenterer på blogginnleggene dine. Da vil de vil føle seg verdsatt og vil følge deg videre!

Kommenter og les andre sine blogger. Bli lagt merke til. Det er mange som blogger under blogg.no-domenet og klikker du deg inn på blogg.no og scroller ned siden, vil du finne siste blogginnlegg fra bloggere. Her vil du finne mange interessante og inspirerende innlegg. Legg igjen en kommentar hos bloggere, og kanskje vil bloggere som har fått kommentar av deg, stikke en tur innom din blogg og kommentere tilbake? Det går også an å følge blogger.

Photo by W A T A R I on Unsplash

Hashtags. Du som leser bloggen min, har sikkert lagt merke til stikkord/nøkkelord/hashtags jeg setter under innleggene. Meningen er at innleggene jeg skriver lettere blir funnet igjen via søkemotorer som for eksempel Google.

Lag konkurranser/giveaways. Det trenger ikke å være store gaver, men små gaver holder godt med som premier i konkurranser. Liker du å lage ting? Ha giveaways på noe kreativt som du har laget selv eller samle sammen ubrukte ting som du vil kvitte deg med. Lesere vil sette stor pris på at de får sjansen til å vinne flotte premier fra deg, så giveaway er alltid noe populært.

Markedsfør bloggen din i sosiale medier. Lag en konto for bloggen din på Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, Twitter osv … Skriv en ny post eller del hver gang du legger ut nye innlegg, så når du ut til flere og følgerne dine får vite at du har oppdatert bloggen!

– Har du noen gode tips til å få flere blogglesere?

#blogg #blogglesere #lesere #tips

Uke 20 av planteprosjektet

Tomatene: Rekker tomatene å bli modne når temperaturen faller der ute? Nå er det høst. På tirsdag høstet jeg 17 modne tomater og i dag ca. 20 halvt modne tomater. Skjæra har fortsatt ikke gitt opp, så i denne uken har den forsynt seg av tomatene mine igjen. Jeg har et bilde av en halvspist tomat – den ser ikke ut!

Om tomatene ikke rekker å bli modne i høst, vurderer jeg å plukke tomatene i klaser og ta med inn så de kan modnes fortere inne. Ikke lett med tanke på været nå for tiden. Som regel regner og blåser disse dagene bort.

Solsikkene: Den nest siste solsikkeblomsten har overlevd det tøffe høstværet som bestod av regn og vind. Fortsatt like fin som da den åpnet for noen dager siden. Det er helt utrolig! Venter spent på når siste solsikkeblomst åpner seg. De som har blomstret ferdig, henger tungt med hodet ned …

#planteprosjekt #solsikke #tomat #grønnsaker #blomst #hage