I Emden, Tyskland

Da vi ankom Emden, så vi mange vindmøller som danset i vinden, store shipping-skip og nye glinsende biler som stod på rekke og rad. Det var en flott utsikt!

CINDY – Blogger fra #Kristiansand | Foto • Kunst • Interiør … | Kontakt/samarbeid: zhuoblogg@hotmail.no

Ro-Ro Emden Aussenhafen. Der kom vi ut av, fra bildekket når alle kjøretøyene hadde kjørt først.

Dat OTTO Huus. Dette museet er dedikert til minne om den berømte tyske forfatteren Johann Otto, som var født i Emden.

Elefant som er glad i is!

Wiederaufgebautes Historisches Rathaus Emden.
Rådhuset. Hver hele time spilles det musikk fra klokka.

Ratsdelft.

Hotel Restaurant & Goldener Adler.

Ostfriesisches Landesmuseum Emden.

I Brückstraße – en gågate.

Du finner garantert navnet ditt her. Jeg fant min badeand!

Hoop op Zegen von 1909.

Det begynte å regne og tordne, så vi stod under det store treet litt.

Wester-Ems-Tonne.

Neuer Markt.

Wasserturm, like ved Bahnhofsplatz.

Deutsche Post. Her ventet vi på bussen tilbake til terminalen i Emden.

Les også:

Bilder fra Romantika
Video: Minicruise med Romantika fra Kristiansand – Emden
Minicruise med Romantika (Emden)

Bilder fra Romantika

Her er noen bilder tatt ombord M/S Romantika – Holland Norway Lines da vi var på minicruise mellom Kristiansand og Emden 12. – 14. juli.

Litt historie om Romantika.

Grande Buffet: Her spiste vi frokost- og middagsbuffet (anbefales!).

Bakervarer som frister!

Coffee & Co: Start dagen med en god kopp kaffe!
Her selges det ulike typer kaffe, te, mineralvann, bakevarer, sandwicher og wraps.

Romantika sin egen spesial.

Grill House – a là carte restaurant. Nyt en buffet med forrett, hovedrett og dessert.

Boutique: Shopping. Selger blant annet parfyme og klær. Til høyre er resepsjonen.

Starlight Palace: Gikk ikke inn der, men tipper det var veldig god stemning og underholdning hver kveld.
Det er en casino og nattklubb.

Videogames: En spillehall med spillmaskiner som Mario Kart og airhockey!

Fellesarealet: Stort “sol” – speil i alle etasjer.

Et kart som viser hvordan man kommer seg rundt til de forskjellige dekkene.

Lugaren vår med havutsikt på ca. 7 – 9m², på dekk 8.
Enkeltsenger + en ekstra (noen rom har to ekstra vegghengte senger).

Hver lugar har klesskap med kleshengere, speil, krakk, tv og et lite bord.

Bad med toalett og dusj.

Mange folk på Sun deck. Her kan man slappe av! Baren er åpen og DJ spiller musikk.

Masse bølger og vind.

Solnedgang på kveldstid.

Stille på Sun deck tidlig på morgenen.

Når stoler og bord ikke brukes, er det viktig å binde dem fast så de ikke blir tatt av vinden.

En litt sen soloppgang på morgenen.

Havet er så vakkert!

Tilbake til Kristiansand. Odderøya fyr til høyre, og AIDAmar hadde allerede ankommet ved Port of Kristiansand, Kai 10.

Les også:

Video: Minicruise med Romantika fra Kristiansand – Emden
Minicruise med Romantika (Emden)

Minicruise med Romantika (Emden)

I juni bestilte vi en minicruise-tur med Holland Norway Lines / MS Romantika, fra Kristiansand til Emden i Tyskland 12. – 14. juli. Det var noen spennende dager på cruiseskipet og noen timer på land. Jeg tenkte å skrive litt om reisedagene vi har opplevd.

Rutetiden:

Fra Kristiansand > Emden:
Avgang 12. juli Kristiansand kl. 17:00. Ankomst Emden 13. juli kl. 10:15.

Emden, Tyskland > Kristiansand:
Avgang 13. juli Emden kl. 17:00. Ankomst Kristiansand 14. juli kl. 10:45.

 

Onsdag 14. juli

Vi møtte opp i god tid for innsjekk. Dette gjøres minst en time før avgang. Damen på skranken sjekket bestillingsnummeret og passet, skrev ut boardingkort og forklarte at det fungerte som et nøkkelkort til lugaren vår. Da vi hadde sjekket inn på terminalen i Kristiansand, fikk vi beskjed om å sitte og vente i teltet som var satt opp utenfor terminalen til informasjonen gikk på høyttaleren. Der satt også andre passasjerer som skulle med Romantika og ventet. Rundt kl. 15 fikk vi beskjed om å møte oppe i terminalbygningen. Så var reisen i gang!

Trappeoppgangen på Romantika.

Vi gikk ombord på Romantika på dekk 6, og vår lugar lå på dekk 8. Det første vi gjorde var å gå opp til lugaren for å sette igjen sekker og bagasje. De fleste gjorde det samme. Lugar er obligatorisk ved reisen, samme lugar for tur/retur. Da alt var lagt igjen, gikk vi litt rundt på skipet, utforsket mesteparten av de forskjellige stedene og fant restauranten vi skulle spise frokost- og middagsbuffet senere. Alt var ikke åpnet enda da cruiseskipet ikke hadde begynt å seile. Mange folk samlet seg på Sun Deck Bar på dekk 9 (soldekket, øverst på skipet). Der var det underholdning på en liten scene og salg av drikke, sittegrupper som kunne trekkes frem og tilbake, og fastsittende benker å nyte utsikten på.

Bilde av den ene lugaren med vindu.

Litt senere var det klart for middag. Vi hadde forhåndsbestilt både middags- og frokostbuffet på restauranten Grande Buffet, så vi viste frem boardingkortet og fikk “stemplet” det ved inngangen. Vi valgte middag kl. 19:30 – man velger tidspunkt for middag når man forhåndsbestiller på nett. Det er for å unngå at mange folk kommer på en gang, så de fordeler i puljer/ulike tidspunkt. I restauranten var det bare å forsyne seg med god mat – det var mange herlige retter som kjøtt- og vegetarretter, samt sjømat. Dessertbuffeten hadde deilige kaker, is og andre godsaker. Egen barnebuffet var å finne også. Servitørene og alle som jobbet i restauranten så jeg ytet god service. De stod på og jobbet raskt og effektivt slik at alle gjester fikk en fantastisk opplevelse ombord. Det var mye inn og ut med brukte og nyvaskede tallerkener, kopper og bestikk, og påfyll av mat. Restauranten stengte ca. kl. 21:30, en halv time før det rydder de inn alt av mat og setter i gang med renhold.

Middagsbuffe på restauranten Grande Buffet.

Da vi hadde spist oss gode og mette, bestemte oss for å vandre litt og dra på shopping, på Boutique (selger eksklusive klær og tilbehør) og Tax Free Market. Kjøpte ikke noe der, men tenkte å kjøpe neste dag. Vi gjorde ikke noe mer, så vi gikk tilbake til lugaren vår, dusjet og la oss.

 

Torsdag 15. juli

Det ble en supertidlig morgen. Noen av oss tok en rask dusj før vi gikk ned til Grande Buffet for frokostbuffet kl. 07. Det var ikke så mange som var der nede, så vi hadde god tid til å finne en god sitteplass ved vinduet. Utsikt mot havet er så vakkert når sola nettopp har stått opp. Kl. 09:30 var senest tid å forlate lugaren (tingene kunne ligge igjen). Romantika ankom Emden i Tyskland ca. kl.10:15. Vi gikk opp på Sun Deck Bar for å se på utsikten. Det var mange forskjellige skip og bilforhandlere med nybiler parkert på rekke og rad.

Nye biler parkert på rekker og rad.

Det som overrasket oss mest, var at det ikke finnes noen ordentlig terminal i Emden. Alle bilene og andre kjøretøy kjørte først ut og da bildekket var tømt, var det fotpassasjerene sin tur å gå ut (samme vei som kjøretøyene). Ute var det satt opp flere telt i lengden som vi gikk forbi. Nesten som en midlertidig terminalvei.

Ro-Ro Emden Aussenhafen.

Vi hadde ca. 5 timer å utforske Emden. Ved terminalen ventet en shuttlebuss til Groningen i Nederland. Som minicruise-passasjer tenkte jeg at det ikke ville være gunstig når man får ca. 2 timer til å utforske Groningen grunnet reisetid til og fra Emden. Man skulle være tilbake senest kl. 15:30 – 16:00 for innsjekk. Vi fulgte strømmen da vi så en rød buss og lurte på om den kjørte til sentrum. Vi spurte også hvor mye billetten kostet. Bussjåføren sa at vi skulle bare stige på og plutselig var bussen full av cruise-passasjer-turister. Bussen tok oss med til Bahnhofsplatz nær DB Reisezentrum Emden Hbf. Vi undersøkte først turistkontoret i nærheten når bussene gikk. Det skulle gå en shuttlebuss tilbake til terminalen i Emden ca. kl. 15:30 så vi stolte på det.

Dat Otto Huus – et museum i Emden.

Google Maps var vår guide til å komme oss til Dat Otto Huus. Det var et sted jeg ville besøke. Med lite tid til å gå byvandring, måtte vi gå videre. Rathausplatz > Ostfriesisches Landesmuseum – gikk gjennom bygningen til en gågate – Wiederaufgebautes Historisches Rathaus > Faldernbrücke > En kafé (Lecher?) > EDEKA Hasse. Vi rakk ikke å besøke alle stedene vi ønsket å besøke da det plutselig lynet og tordnet – samtidig som det regnet. Søkte ly en stund under Wiederaufgebautes Historisches Rathaus bygningen. EDEKA var siste dagligvarebutikk vi besøkte før vi gikk tilbake til busstoppet der den røde bussen slapp oss av.

Wiederaufgebautes Historisches Rathaus Emden.

På busstoppet ventet vi sammen med noen andre norske turister – som også skulle tilbake til terminalen i Emden / Kristiansand. Det skulle komme en buss kl. 15:30, men den kom ikke. Hver gang det dukket opp en buss eller taxi, spurte vi om den gikk til terminalen. Noen sa ja, andre sa nei. De måtte også ta betalt. Vi spurte en bussjåfør på rutebussen 17, og han svarte at en billett for en person kostet 22 Euro! Det må da være tull, det ble 248 NOK. Stresset som vi var, var det noen som foreslo å ta taxi tilbake. Vi ventet likevel på shuttlebussen og håpet den ville være der snart. Da Holland Norway Lines bussen kom tilbake, stoppet den for at vi skulle komme på (mest sannsynlig?). Vi fortalte bussjåføren at bussen som skulle kjøre oss tilbake ikke kom, og han sa at han bare hadde ledige plasser til 4 stk. Vi var 4 stk, så vi gikk på. Resten stod igjen. Det stemte ikke, heldigvis var det ledige plasser og bussjåføren fikk de resten inn. Dette var bussen som kom tilbake fra Groningen (shuttlebussen). Hva om vi ikke rakk denne bussen som gikk kl. 15:45? Da tror jeg vi hadde bestilt taxi.

Vindmøller på et sted nesten fremme ved Emden!

Resten av dagen ble Tax Free Market shopping og spiste middag på Grande Buffet. Etter middag var vi litt i lugaren for en hvilepause også gikk vi ut for å se på solnedgangen på dekk 6. Etter det var vi slitne og trøtte, så vi la oss.

 

Fredag 16. juli

Tidlig på morgenen ca. kl. 05:45 var planen å gå ut til Sun Deck Bar for å se på soloppgangen. Sola hadde allerede stått opp, så rakk ikke å se. Ingen var ute på den store plassen. Gikk tilbake til lugaren, tok en dusj også var det tid for frokost på Grade Buffet. Det var mange flere folk i kø ved restauranten kl. 07. Etter frokost gikk vi til lugaren og pakket med oss tingene, gikk opp på Sun Deck Bar og satt der. Det var mye mer å se der enn å være inne. Dessuten måtte vi ut av lugaren senest kl. 09:30. Det føltes fantastisk å komme tilbake til Kristiansand etter noen dager. Romantika ankom Kristiansand kl. 10:45.

Nydelige Kristiansand – utsikt fra Romantika.

Jeg har tatt flere bilder med kameraet, så bildene og video vil etter hvert komme på bloggen. Takk for turen!

Video: Dragefestivalen på Tangen Ytterst 2022

Her er en video fra Dragefestivalen på Tangen Ytterst. Som dere ser, så er videoen filmet i fjor. Litt sent å publisere, men bedre sent enn aldri.

I denne videoen får dere se store og små flyr sine drager og profesjonelle drageflygere fra Belgia, England, Tyskland og Norge viser frem sine nye, flotte og store oppvisningsdrager.

Christianssand Artillerie Compagnie starter festivalen med flere smell!

Les også:

Dragefestivalen 2022
Dragefestivalen 2020
Dragefestivalen 2019

Sørlandets matfestival: Gatekunst

Her er tre flotte gatekunst-bilder som ble utstilt under arrangementet Sørlandets matfestival, Gravane i Kristiansand. Har du sett dem før?

Laget av @vlekart.

Laget av @quirky_mouse_streetart.

Laget av CDB.

Les også:

Torvfest & Streetfood på Torvet
Sørlandets mat- og bryggerifestival i Gravane

Torvfest & Streetfood på Torvet

Sørlandets matfestival i Gravane og Torvfest & Streetfood på Torvet i Kristiansand 5. – 8. juli. I forrige innlegg skrev jeg om Sørlandets mat- og bryggerifestival i Gravane, nå skal vi en tur til Torvfest & Streetfood på Torvet.

Det er gratis å komme inn på Torvområdet, men ikke etter kl. 17:30 fredag og lørdag – da er det konsert resten av kvelden fra kl. 18 og man behøver derfor inngangsbillett (som selges ved inngangen).

Program:

Onsdag 5/7 og torsdag 6/7: Bryggebandet (GRATIS)
Fredag 7/7: Staut, Trang Fødsel, Johnny Sandåker.
Lørdag 8/7: Donkeyboy, Morgan Sulele, Johnny Sandåker.

Reklamebilen for arrangementet – Torvfest 2023!

En matvogn der man kan kjøpe bakt potet, vårrull, kebab og pølse.

Ekte napolitansk pizza – stekt i vedovn.

Originale belgiske vafler.

Indisk street food.

Bartelt.

Mange folk samlet seg på Torvet lørdag formiddag.

Forberedelser til kveldens konserter.

Les også:

Sørlandets mat- og bryggerifestival i Gravane
Sørlandets mat- og bryggerifestival 2019

Sørlandets mat- og bryggerifestival i Gravane

Denne uken 5. – 8. juli har det vært Sørlandets matfestival i Gravane og Torvfest & Streetfood på Torvet i Kristiansand. Sommeren 2019 var første gang Sørlandets matfestival ble arrangert i Kristiansand med over 17 000 besøkende. Sørlandets mat & bryggerifestival er Sør Norges største festival innen mat og drikke.

Sørlandets matfestival arrangeres den andre helgen i juli hvert år, noe som gjør den til en fast årlig tradisjon. Det er et populært arrangement for matinteresserte, ikke bare fra Sørlandet, men fra hele landet.

Matfestivalen fremmer Sørlandets lokale matkultur, de unike smakene og ingrediensene som finnes der. I tillegg til å fokusere på lokale mat- og drikketradisjoner, gir matfestivalen også en mulighet for lokale produsenter til å presentere internasjonal mat. Dette gir besøkende muligheten til å smake på mat fra forskjellige land og kulturer, men med en lokal vri.

På programmet:

 • Mange ulike utstillere som vil gi deg fantastiske smaksopplevelser
 • Kjøp med deg smakfulle produkter fra Norske matprodusenter
 • Chilikonkurranse med kåring av Sørlandets chilimester
 • Streetfood trucks på Øvre Torv
 • Vinn en Grill til verdi 6000 kr
 • “Smagen på Sørlandet” en event som byr på en eksklusiv mat og drikke opplevelse
 • Barnearrangementer
 • Torvfest 2023 med kveldskonserter
 • Møt Tik-Tok`erne August & Martin med over 365.000 følgere
 • Årets Ambassadør & Konferansier Monica Nyhus
 • Kokkeshow/Foredrag fra DRM of Norway med Daniel R Madsen

Les også:

Sørlandets mat- og bryggerifestival 2019

Kunstfestivalen p*ART*y

Kunstfestivalen “p*ART*y” arrangeres på Odderøya 4. – 6. juli. Det er en kunstfestival for alle! På dagtid vil det være for alle og utover kvelden tilpasset de voksne. Pelle Brage, Julia Bruun og Ulrik Waarli Grimstad står bak festivalen.

En tolv meter høy stillaspyramide er satt opp på plenen foran JAM-bygget. I løpet av dagene vil stillaspyramiden bli pyntet opp med masse forskjellige ting! Lokale kunstnerne kommer, og det blir mange spennende aktiviteter og verksteder. For eksempel kan du lage masker og kostymer. Bli med og utforsk innsiden av pyramiden!

Du finner kunstfestivalen p*ART*y på Odderøya: Odderøyveien 32 i Kristiansand.

Les også:

Hva syns du? – kunst på Torvet
Kunstfestival på Odderøya: – Dette er et unikt tilbud som vi ikke har i Kristiansand fra før (kilde)

DIY: Fargerike papptallerken blomster

I vår satte jeg i gang et prosjekt sammen med barnehagebarna på 3 – 6 år. Barna lagde en papptallerken blomst hver. Mange av barna synes det var så gøy å male på papptallerken og blande farger – og det skjønner jeg godt! De ferdige papptallerken blomstene ble veldig fargerike og kule. Blomstene fikk stå på avdelingen fra denne våren til sommeren – nå er de pakket ned og klar til å tas med hjem.

Du trenger: 

 • Engangs papptallerken
 • Vannbasert akrylmaling (gul og rød)
 • Malepensel
 • Noe å ha maling i
 • Fargeark (alle regnbuens farger/forskjellige farger)
 • Skolelim/limstift
 • Saks

Slik gjør du:

 1. Finn frem utstyr. Sett ut maling klart, mest gul og litt rød så barna kan blande – og se hva som skjer når fargene blandes.
 2. Del ut papptallerken som barna kan male og når de er ferdig, legg den til tørk.
 3. Klipp fargeark i strimler. Bruk mange forskjellige farger!
 4. Bøy fargestrimlene i to og lim på baksiden av papptallerkenen (foretrekker skolelim for at det skal sitte).
 5. Klipp grønn stilk og et par blader, lim stilken på baksiden av tallerken og bladene på fremsiden av stilken.
 6. Ferdig! Pynt opp på veggen i avdelingen og vis dem frem.

Les også:

DIY: Karse i dorull påskekyllinger
DIY: Edderkopper på skumle dager
DIY: Magnetfjes