Slik får du lavest mulig lånerente

Reklame | Finanssans

Tar du opp et boliglån på 2 millioner kroner, med 3,5% effektiv rente og 25 års løpetid, må du betale et månedelig terminbeløp på 10.062 kroner. Reduseres renten med én prosent til 2,5 %, blir det nye terminbeløpet på 9.022 kroner. Det gir en månedlig besparelse på 1.040 kroner, og en reduksjon i rentekostnadene totalt sett på 312.000 kroner. Så mye penger er det altså du kan spare på å få ned boliglånsrenten med kun én prosent! Er lånebeløpet høyere og løpetiden lengre, blir besparelsen desto mer. Det samme gjelder for andre type lån som billån, forbrukslån eller kredittkort. Jo lavere rente du får, desto mindre må du betale i rentekostnader.

Fremgangsmåten til lav rente:

Sammenligne

Uansett hvilket type lån du ønsker å ta opp, er det viktig å sammenligne lånerenten de ulike bankene kan tilby deg. Går du for det første og beste lånet du kommer over, er det stor sannsynlighet for at du går glipp av den beste renten du kunne fått.

Siden bankene i stor grad fastsetter renten individuelt, er det først og fremst viktig å få oversikt over hvem som tilbyr det lånet du behøver. Deretter kan du trygt sende lånesøknad til flere banker for å se hva de kan tilby deg i renter og betingelser. En lånesøknad er nemlig ikke bindende før du eventuelt aksepterer lånetilbudet du mottar. Når du har innhentet flere lånetilbud velger du ganske enkelt den banken som gir deg lavest mulig rente.

Forhandle/prute

Selv etter at du har tatt opp et lån er det mulig å få redusert renten. Ofte er det ikke mer enn å ta en telefon eller sende en e-post, for å gi beskjed om at du ønsker en lavere rente. Har du vært kunde en stund, og/eller har bedre økonomi, kan dette blant annet brukes som forhandlingskort for å enklere kunne prute ned renten. Et annen scenario er om du har fått et lånetilbud fra en annen bank som tilbyr lavere lånerente enn den du har i dag. Da kan du gi beskjed til din nåværende bank om de kan matche denne renten, og gi uttrykk for at du flytter lånet om de ikke gjør det. Husk at bankene nå for tiden har gode marginer, og tjener dermed penger selv om lånerenten reduseres.

Refinansiere

Refinansiering av lån er mest aktuelt for deg som har dyre lån og kreditter. Kredittkortgjeld opererer gjerne med en høyere rente (utover rentefri periode) enn hva du finner i andre typer lån. Dersom du ikke greier å nedbetale kredittkortgjelden raskt, vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere gjelden. Det kan du gjøre enten ved å forsøke å bake det inn i boliglånet, eller ta opp et forbrukslån. Så lenge renten er lavere, vil du spare penger siden det reduserer lånekostnadene. Pass på at du ved refinansiering av lån faktisk bruker det nye lånet til å nedbetale annen gjeld. Hvis ikke kan det være begynnelsen på en økonomisk situasjon det kan være vanskelig å komme seg ut av.

For å få en bedre forståelse om privatøkonomi, anbefales økonomisiden finanssans.no.

#annonse #lån #lånerente #boliglån #økonomi #refinansiering

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg