Destillasjon og produksjon av hydrogengass

I de to første øktene var vi på lab (laboratoriet). Vi ble delt inn i grupper på 3-4 og prøvde ut forsøkene “Destillasjon” og “Produksjon av hydrogengass”. Før vi gikk i gang med øvelsene, fikk vi en introdusering av å være på laboratoriet som hva vi bør gjøre og hva slags utstyr det fantes i rommet. Det meste av utstyrene vi trengte, fikk vi utdelt på bordet.

Vi startet med “Destillasjon”, der vi skulle overføre stoffer i en væskeblanding, til damp som skulle kondenseres. Det var en metode for å skille forskjellige stoffer fra hverandre. Stoffene hadde forskjellige kokepunkter, og vi så at det boblet. Her hadde vi vann i begerglasset og drikken “Battery” i kolben.

Så fant vi frem en gassbrenner, tente på ved å bruke fyrstikker og skrudde på gassbrenneren.

Etter hvert fikk vi fordampning og kondensering. Kolben med “Battery” begynte å bli varm og boblet (fordamper) > overførte til reagensrøret. En blank væske. 

Da vi var ferdig med forsøket, gikk vi over til forsøket “Produksjon av hydrogengass”. Vi fant frem utstyr og fylte på med sink og eddiksyre i reagensrørene.

Vi helte vann i skålen og fylte et reagensrør med vann. Tommelen ble holdt foran åpningen, vi snudde det opp-ned og dyppet det ned under vannet i skåla. Vi tok ikke tommelen bort før røråpningen var under vannet. Det andre reagensrøret fylte vi halvfullt opp med eddik. Slippet sink ned i reagensrøret og hydrogen gass ble dannet. Satt korken på reagensrøret og ledet gassen under åpningen i reagensrøret som var fullt med vann. Hydrogengassen var lett og boblet opp i reagensrøret. Så kom det mest morsomste: Løftet reagensrøret med hydrogengass i rett opp, og førte en tent fyrstikk inn under åpningen på reagensrøret: Det hørtes ut som en hundebjeff/popp.

#naturfag #forsøk #rapport #destillasjon #hydrogengass #kjemi

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg