12 tips til å spare MYE penger

Har du hele tiden lurt på hvordan du kan spare penger? Da vil jeg bare si: “Bruk mindre og spar mer!”. Her får du mine sparetips og svar på det du lurer på.

Hvorfor betale for bæreposer når du kan bruke bærenett?
Etter å ha pipet inn alle varene du har handlet spør hun i kassa deg hver gang: “Vil du ha en pose?”. Sier du “ja takk” må du vite at bæreposer fort kan koste en del hvis du er ute og handler flere ganger i uken. La oss si at en bærepose koster 1,-. Handler du 7 ganger i uken koster det deg 7 kr. Tenk på dette neste gang: Hva med å bruke bærenett eller de samme posene du sist gang “kjøpte” med deg om igjen? Ha alltid med deg bæreposer eller bærenett.

Pante alle flasker – de går til gjenvinning.
“Selv en tom flaske er full av energi, og mange blir overrasket over hvor stor miljøgevinst panting faktisk gir.” En krone her og en krone der … Med å pante mener jeg alle brus-, øl-, plastflaskene som har pant klistret på siden. Tilsammen blir det masse penger! Du er også med på å gjenvinne gamle flasker slik at de kan bli omgjort til nye og målet med pant er å spare miljøet for forsøpling. Pant man får er 1 kr (opptil 0,5 liter) og 2,5 kr (over 0,5 liter).

Lag din egen matpakke.
Hvis du kjøper mat og drikke i kantine/kafé flere ganger i uken, kan det fort koste deg mye. Pass på! Det er lurt å lage matpakke noen ganger. Hva med å lage restemat fra i går? Enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus. Fungerer godt som salat for eksempel.

Sammenligne, se etter tilbud i reklameaviser og/eller last ned appen “Mattilbud”.
Hver uke kommer disse reklame tilbudsavisene i postkassen. Har du takket “nei takk” til uadressert reklame, er det lurt å laste ned appen “Mattilbud” som hjelper deg med å finne de beste tilbudene for denne uken. Det kan være stor prisforskjell som varierer fra butikk til butikk. Noen ganger kan en butikk som har den samme varen du ser etter koste ulikt, og da er det smart å ta en nærmere titt. Sammenligne priser. Billigere alternativer er for eksempel merkene First Price, Rema 1000 og X-tra. Ofte finner man mat som snart går ut på dato til nedsatt pris. Når mat er på tilbud er det viktig å kjøpe litt ekstra og oppbevare det i boden, kjøleskapet eller fryseren til senere.

Medlemskort/apper som gir fordeler.
Rema 1000 har en app som heter “Æ”. Den bruker jeg alltid og får -10% rabatt på frukt og grønt. Så er det “topp 10” som også gir -10% rabatt på de 10 mest kjøpte varene. Andre fordelsprogrammer som jeg også bruker er Trumf (brukes på Joker, Spar, Meny, Kiwi) og gir 1 % Trumf-bonus på dagligvarer. COOP: Alltid gode medlemskupp, kjøpeutbytte og 11% bonus på frukt og grønt.

Kjøp busskort.
Kjøp busskort hvis du har planer om å ta bussen mye! Man sparer mest når man kjøper f. eks månedskort på 30 dager. Her i Kristiansand koster en vanlig voksen billett (om man kjøper ombord på bussen) 50 kr uansett hvor du skal innenfor Kristiansand-sone. Voksen månedskort koster 750 kr. Tar vi denne prisen og deler på 30, får vi 25 kr/dagen. Derfor lønner det seg å kjøpe busskort!

Kjøp brukt eller lån bøker på biblioteket.
Ser du etter en spesiell bok? Å kjøpe splitter nye lærebøker kan være dyrt (hvis det er snakk om ca. 10 bøker), så tenker du smart kan du kjøpe brukt av andre eller sjekke på biblioteket om de har bøkene du er på jakt etter.

Selg eller gi bort ting du ikke trenger.
Rydd og finn frem ting du ikke trenger så det slipper å støve ned og tar plass. Selg dem eller gi bort! Det finnes mange grupper på Facebook som selger både nye og brukte ting. Kanskje andre får mer bruk for tingene dine?

Gå over til kontantkort.
Alle i husstanden har mobil kontantkort, det vil si at vi fyller på penger til mobilen når vi går tom. Det gir oss full kontroll på mobilbruken siden vi betaler på forhånd. Så hver gang vi sender en sms eller ringer, trekkes det fra telefon saldo. Kontantkort er bra å ha, siden det ikke kommer noen overraskelser hver måned (uten abonnement), men når vi skal bruke mobildata koster det en del. Dette unngår vi og hvis vi er ute ser vi alltid etter gratis wifi å koble oss på. Jeg foretrekker å ringe med Messenger-appen hvis jeg skal få tak i et familiemedlem siden den er gratis å bruke (avhenger om familiemedlemmet har wifi/mobildata).

Tenk over hva du kjøper.
Ja, noen butikker har retur på varer, andre har ikke returrett. Noen butikker gir gavekort for det som har blitt returnert. Husker da jeg kjøpte et keyboardstativ i en fysisk liten musikkbutikk og angret på kjøpet, og han mannen der sa at det ikke var returrett på den etter at jeg kom tilbake med den. Spør deg selv: Trenger du virkelig å kjøpe denne varen? Det kan være en lignende vare bare i et annet merke. Hva ville du ha valgt? Ikke kjøp hvis du er på den usikre siden. Dette gjelder mest klær siden den dagen liker vi klesplagget, andre dager legges den helt bakerst i klesskapet fordi den ikke lenger passer.

Kjøpe ting på nettbutikk.
Unngå å kjøpe ting fra nettbutikk hvis det er mulig. Dette gjelder fra utenlandske nettbutikker der toll kan forekomme. Det kan være fristende å kjøpe klær på internett fordi det ser så fint ut på “modellen” som viser frem klesplagget. Visste du at jeg aldri kjøper klær, sko og vesker på nettbutikker? Enten om de er for store eller små i størrelsen, er det dumt å måtte sende tilbake klær som ikke passer når returen skal betales av egen lomme. Jeg foretrekker å se og kjenne på varen før jeg klikker meg den hjem. For ikke så lenge siden bestilte jeg en caps på Wish til en billig penge, og kvaliteten var elendig sydd siden den var produsert på en fabrikk i Kina (og ventetiden tok ca. 3 uker). Jeg er ikke imot Wish, men synes ting blir for “billig” kvalitet hvis du skjønner. Å reservere ting i en nettbutikk som har en fysisk butikk der jeg har muligheten til å stikke innom er noe helt annet.

Sette opp et budsjett.
Få kontroll over dine inntekter og utgifter. Unngå ubehagelige overraskelser. Skriv hvor mye du bruker på mat, klær, bolig, bil, mobil, strøm, transport, aktiviteter … gjerne på et Excel-ark så får du en oversikt over din økonomi.

#sparetips #tips #penger #shopping

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg