Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse – vi har alle en psykisk helse. Verdens helseorganisasjon (WHO) står for markeringen. Det er viktig å snakke med andre om problemene man har og finne ut hva slags tiltak som må gjøres for at vi skal ha et bra liv.
Årets tema 2018 er “Vær raus”. Raushet er en viktig egenskap vi mennesker er født med. Det handler om å gi noe uten å forvente noe tilbake. Vi må akseptere at vi er forskjellige, at ingen er perfekte, og gi rom for egne og andres ulikheter. “Når du gjør noe godt for andre, gjør du noe godt for deg selv”.
Raushet er å
– unne andre suksess
– våge åpenhet
– lytte til andre
– våge å feile
– tillate andre å feile
– hjelpe andre
– ta et skritt tilbake før vi dømmer andre
– tilgi oss selv og andre
– konfrontere med vennlighet
– sette grenser med vennlighet
– takke vennlig nei til det som ikke gir oss glede
(Kathrine Aspaas, forfatter av boken Rausheten tid)
I dagens samfunn er det et stort press om å prestere og være best på mange områder. Det forventes mye av oss. For mye press fører til angst, stress og depresjon. Vi må huske å ta vare på vår psykiske helse, godta egne sterke og svake sider, og være åpen om problemer som oppstår i hverdagen vår.
“Vi har alle mulighet til å være raus. Vi kan være rause med oss selv og med andre. Et raust samfunn styrker oss alle. Raushet smitter.”
Les mer:
http://www.verdensdagen.no
#verdensdagen #psykiskhelse #værraus