2600 år gammelt kjærlighetsdikt i gågata

Fredag 28. mai ble årets “flyvedikt” hengt opp over Markens gate i Kristiansand. Over gågata kan man i løpet av sommeren se et 2600 år gammelt kjærlighetsdikt fra en kvinne til en kvinne – lesbisk poesi på nynorsk. Diktet hører naturlig hjemme her da Kristiansand ble grunnlagt som en renessanse by. I renessansen ville man vekke til live igjen antikkens kultur.

Årets “flyvedikt” i Markensgate, Kristiansand

I den greske oldtiden var det toleranse for å være homofil og bifil, og ingen så ned på dette. I dag er det forskjellige meninger om hvordan det er å være annerledes i dagens samfunn. Noen aksepterer det, andre ikke. Diktet er ikke satt opp for å provosere, diktet er for å vise denne typen følelser og mangfold i samfunnet.

Korleis kan ein unngå å kjenne smerte

Kypris, når ein elskar ei anna heftig

særleg når eg alltid må tenkje på ho

Kva er det godt for

når du alltid må rive meg sund med ei kraftig skjelving

slik at knea sviktar og eg brest av attrå?

…ikkje…

Sammen med dikteren Cornelius Jakhelln har Arne Vilhelm Tellefsen (@vlek) valgt ut og formgitt diktet av Sapfo i regnbuens farger. Sapfo var en av antikkens store diktere rundt 600 før vår tidsregning, og hun kom fra øya Lesbos. Mange tolket Sapfo dithen at hun forelsket seg i både kvinner og menn, og man regner med begrepet “å være lesbisk” kommer av dette.

Det er 5. året på rad sommerbyen pyntes med poesi under tittelen “Ord for gaden”. Prosjektet denne gangen er del av Kunsten å leve festivalen -21, og prosjektet er sponset av Cultiva.

 

Les også:

Det store “flyvediktet” (fjorårets dikt, 2020)
Lesbisk kjærlighet over Markens (kilde)

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg