Besøk av en sjelden storfugl!

Fredag har det vært en arbeidsdag litt utenom det vanlige. Lite visste jeg, en fredagsmorgen, hva som ventet i barnehagen da jeg kom på jobb. Noen meter før jeg nådde frem til porten ble jeg møtt av flere nysgjerrige og ivrige barn bak gjerdene som ropte mitt navn og: – Se, en fugl! På avstand så det ut som en hunn and, men da jeg gikk nærmere, var det slettes ingen and, men en fugl jeg ikke har sett før. Det er ikke hver dag vi ser en slik fugl. Vi har fått en storfugl, ei røy, på besøk i barnehagen!

Ifølge Wikipedia er storfugl en art av skoghøns i fasanfamilien, som er en av flere familier i ordenen med hønsefugler. Hannen kalles tiur, hunnen røy og ungene kyllinger. Tiur blir i noen grad også brukt som en generell beskrivelse av arten, uavhengig av kjønn.

Røya hadde kamuflerte fjærdrakt i mørk brunt, lysere brunt og hvitt. Var svært tam og rolig, og fuglen skremte ikke de fleste. Det så ut som hun ikke var redd for oss mennesker som stod rundt. Store og små studerte storfuglen på avstand, for det virket veldig spennende (og sjeldent syn å få øye på). Vi fikk masse spørsmål som: Var fuglen skadet? Kunne fuglen fly? Hva skal vi gjøre med fuglen? Vi prøvde å få røya ut av barnehagen ved å jage og fange den, men det klarte vi ikke å gjøre.

Viltnemnda ble tilkalt og litt senere fikk barnehagen besøk av en zoolog ved Universitetet i Agder og pressen. Røya ble ringmerket slik at de kan holde styr på fuglen, dersom den skulle dukke opp igjen ved en annen anledning. Det var meningen at fugleansvarlig i viltnemnda i Kristiansand skulle ta med seg røya og plassere den ute i skogen. Det var ikke lett da den fløy kjapt opp på taket, stod der i noen timer frem til lunsjtider før den bestemte seg for å forlate barnehagen.

Denne uken er storfuglene inne i høneuka – det vil si parringstid. Røya (hunnfuglen) vil søke mot tiuren (hannfuglen). Disse dukker gjerne opp på plasser hvor det er støy og bråk, som skolegårder, barnehager, fotballbaner. Hvorfor den dukket opp i barnehagen er et godt spørsmål. Kanskje røya på jakt etter tiuren? Og vil den komme tilbake til oss på mandag?

Les også:

She is back!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg