Fredag den 13. – vår nye hverdag

Ingen folk å se på Torvet i Kristiansand.

Fredag den 13. var en veldig annerledes dag for å si det sånn. Etter informasjon på nyhetene torsdag, måtte alle landets barnehager, skoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges på grunn av koronaviruset. Norge har valgt å stenge nesten alt, myndighetene oppfordrer nordmenn som er i utlandet om å reise hjem, siden de skal stenge grensen. Det er ikke tiden for å reise, dra på hyttetur og holde store fester. Alle blir jo bedt om å holde seg hjemme for å hindre at flere blir smittet, en slags dugnad for å stoppe korona. Hvis alle kan gjøre sin del om å holde seg hjemme, kan vi sammen være med på å stoppe det. Tallene er skremmende høyt oppe, nå har Norge rundt 1000 smittede. Ellers er det ingenting å gjøre de neste 14 dagene da bare dagligvarebutikkene er åpent, da alt annet er stengt.

Når nesten alt er stengt, føltes det ut som å være i en “spøkelsesby”.

Vår nye hverdag. I går hadde skoleelevene første dag med “hjemmeskole” der de følger planen skolen har laget. Et eget opplegg som de skal gjøre som om det hadde vært vanlig skole. Det er rart for elevene at “undervisningen” nå foregår digitalt på nettbrett og laptop, men samtidig er det så bra at skolearbeidet er lagt opp slik at elevene ikke tror de har ferie da skolen er stengt. Elevene har ansvar for sin egen læring! Mange ansatte i bedrifter har hjemmekontor hvis mulig, mens noen private bedrifter må stenge og permittere sine ansatte. Det skaper masse usikkerhet rundt i disse tider. Noen har det veldig tøft, som at de blir permittert og får redusert inntekt, de som ikke har en jobb å gå til, de som ikke har nok penger til å betale regninger og noen har det så vanskelig at de føler at den nye hverdagen ikke går rundt.

Bilde: Cavernia – Wikipedia. Tomme varehyller etter hamstring.

Nå er det slik at vi holder oss hjemme i frivillig karantene. Det er for risikabelt å være ute, hjemme er et trygt sted å være akkurat nå. Vi har bare gått ut når vi har nødt til det, som å ta en kjapp tur på butikken for å handle mat eller gå en luftetur i nærområdet. Å handle inn begynte vi egentlig med for noen uker siden før nyheten om stenging blåste opp på mediene torsdag. Da var alle kjappe med å tømme butikkhyllene for mat og dopapir (!). Helt crazy å se at folk panikkhamstrer som om det ikke er nok mat til alle og andre fikk faktisk ikke kjøpt det de egentlig skulle ha. Hør på statsminister Erna: – Utrolig viktig at vi ikke begynner å hamstre. Butikkene vil være åpne, vi har god tilgang på matvarer. Vi må ha den solidariteten at vi ikke lager en panikkstatus rundt det.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg