Happy Lunar New Year

Denne helgen feirer millioner av mennesker over hele verden kinesisk nyttår, også kalt vårfestivalen. Vi kinesere følger lunisolarkalenderen, ikke den gregorianske kalenderen som vi bruker i Europa. 24. januar var nyttårsaften og slutten på grisens år. I dag, 25. januar ble nyttår markert. 2020 er vi i rottens år! Gong hei fat choy – godt nyttår!

Det høres sikkert sprøtt ut, men vi feirer kinesisk nyttår som en slags julaften. Da pynter vi alt med rødt. Rødfargen bringer lykke for oss. Vi får hongbaos (røde konvolutter) med penger i som “julegave”, vi spiser god middag og samler familien.

På menyen: Scampi, ribbe, pinnekjøtt, White cut chicken (bak chit gai) + dipp som består av hakket ingefær og vårløk. Ellers var det grønnsaker: Blomkål, brokkoli, paprika, gulrøtter og sjampinjong.

Funfacts:

– Kineserne tror at dyretegnene bestemmer hva slags menneske du blir. Når det er dragens år – neste gang i 2024 – stiger fødselsraten med omkring 5 % i f.eks. Kina, Hong Kong og Taiwan.

– Det kinesiske nyttåret er en høytid for 20 % av jordens befolkning, og det er den viktigste høytiden i Kina. Befolkningen i mange asiatiske land har mellom én og fire dages ferie. Skolene i Kina er stengt i en hel måned.

– Rundt 90 % av verdens fyrverkeri produseres i Kina. I timen frem til midnatt på den kinesiske nyttårsaftenen avfyres det mer fyrverkeri enn på noe annet tidspunkt og noe annet sted i verden.

Mer om kinesisk nyttår: HER og HER

新年快乐 (Xīnnián kuàilè), et godt kinesisk nyttår, til dere alle!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg