Én av “5 om dagen” 🍏

Helsedirektoratets anbefaling er at vi bør spise minst 5 porsjoner frukt, bær eller grønnsaker om dagen. Frukt og grønnsaker bør være en naturlig del av det daglige kostholdet. “5 om dagen” kan bedre helse og livskvalitet og forebygge livsstilssykdommer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft. Frukt og grønt er også sunt og godt!

Noen eksempler:

 • Én av “5 om dagen” for voksne tilsvarer for eksempel et eple eller en banan, en avokado, to–tre små tomater, en god neve blåbær eller bringebær, en grønn salat eller to kiwi.
 • Uansett hvor mange glass juice du drikker, vil juice alltid telle som én av “5 om dagen”. De fire andre må du tygge i deg.

Noen som husker skolefruktordningen? Da jeg var skoleelev, var det en ordning som gikk ut på at vi fikk tilbud om en frisk frukt hver dag – gratis. Det kunne være et eple, en pære, en banan eller en appelsin. Målet var at elever som fikk frukt på skolen, spiser også mer frukt – for et sunt kosthold. Da en ny regjering kom på banen, forsvant gratis frukt. I noen skoler er skolefrukten ikke forsvunnet helt, men erstattet med foreldrebetalt ordning der man kan abonnere på skolefrukt per semester.

Et smilende eple ble delt ut på skolen en dag.

I barnehagen er det vanlig at foresatte sender med barnet frukt hver dag eller at barnehagen kjøper inn frukt som senere kuttes opp og serveres til alle barna.

Kutt opp – så spiser vi mer!

– Spiser du nok “5 om dagen”?

Les mer: 

Dette er “5 om dagen” (kilde)

2 kommentarer
  1. Jeg har blitt mye flinkere til å spise 5 om dagen….. her blir det eple, gulrot, grønnsaker til middag…. jordbær og blåbær…..! Prøver å få tak i adressa di (har sendt noen mailer til deg), kan du sende meg den på mail til [email protected]! Gjelder vinterbilde-utfordringen!😊😊

   1. Så flink du er 🙂 Også er det veldig godt!

    Jeg har ikke mottatt noen e-post fra deg, har sjekket både i søppelpost og i innboks.

    Skal sende e-post til deg nå 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg